Vattenskalle

 

Vattenskalle heter hydrocefalus, det förekommer ibland hos hundar, de som verkar speciellt drabbade är hundar som är kortskalliga och rundade i skallen, raser det är vanligt med öppen fontanell och dessutom ofta hundar som är ovanligt små för sin ras.

Det är många olika missbildningar i det centrala nervsystemet som kan ge vattenskalle.

Vattenskalle är i regel något som utvecklas under hundens tidiga tillväxtperiod men kan även komma senare men det är i regel ovanligare. Hundar som får vattenskalle senare är dock sällan av den utpräglade typiska "dvärghunds utseendet" (kullig skalle, utstående ögon e t c).

Ju värre problem, ju tidigare symtom. Hundar med svagare problem, mindre utbrett problem kan ofta visa symtom före 1½-2 års ålder men kan också komma senare.

Det är inte ovanligt att dessa hundar kan vara lite slöa och avtrubbade i sitt sätt. När problemen utvecklas kan det övergå i tvångsrörelser och koordinationsproblem och senare kan de övergå i kramper som liknar epilepsi.

Andra tecken man kan titta efter är om hunden skelar med ögonen, att ögonen är utstående, att pupillens storlek är olika på höger och vänster sida eller andra störningar i ögat. Man kan också titta på rundningen på skallens översida som kan vara extra framträdande och rundad, då blir också stopet väldigt långt och markerat i regel, öppen fontanell är heller inte ovanligt men inte ett måste. Raser med stor och rundad skalle är mer disponibla att ha vattenskalle utan att för den skull behöva få extra stor och rundad skalle för sin ras.

 

Typisk form vid misstanke om vattenskalle
Den mjuka rundning över skallen som den vore fylld av vatten,
bredden mellan ögonen i kombination med den höga pannan,
långt stop, markerat stop, skelande blick, ofta problem med att
koordinera ögonen och olika stora pupiller. Inte ovanligt tjocka
öron som vore de vattenfyllda.

Dvärghunds uttryck
Utstående ögon, ofta med hårlösa
kanter, knotigt utseende i skallen,
som man kan se skelettet genom
skinnet, extra smal näsa, insjunkna
kinder. Så kallat torrt uttryck.

 

Vätska i hjärnans hålrum trycker på hjärnan så den förtvinar.

Sjukdomen är i regel ärftlig, men har också koppling till skallens form. Man bör därför inte avla på allt för överdrivet stor och rund skalle, lagom är bäst! Men sjukdomen kan även vara förvärvad efter skallskada eller hjärnhinneinflammation. En hund med vattenskalle ska naturligtvis inte användas i avel!

 

Då problemet är mer utbrett på raser med rundade skallar ligger naturligtvis Chihuahua i farosonen.

Stopets välvning vid en snyggt typad skalle bör ligga i huvudsak över fördjupningen som är placerad vid näsrotens översida. Om välvningen därifrån går över i en jämn och mjuk övergång som ger ett bulligt intryck till över ögonen så kan det vara tecken på vattenskalle.

En spansk veterinär som dessutom är uppfödare av Chihuahua har sagt att hans uppfattning är att många Chihuahuor har vattenskalle i större eller mindre utbredning. Alltså även hundar som aldrig får symtom under sin livstid. Med det i åtanke är det av största vikt att inte använda hundar med överdrivet välvda skallar i avel då det kan vara ett tecken på att de är sjuka och senare kanske kommer uppvisa symtom.

Som med många sjukdomar, använd äldre hundar som aldrig varit sjuka så slipper man obehagliga överrasningar senare. För att undvika vattenskalle är det smart att inte använda Chihuahua i avel förrän efter 2 års ålder, speciellt om de har en extremt "typad" (= extra kraftigt rundad) skalle.

 

 

Ärftligt?

Vattenskalle ärftligt eller? En hund som har vattenskalle ska ALDRIG användas i avel. Hunden kan t o m dö av ansträngningen, både för tikar och hanhundar. Vattenskalle är inget att leka med. En hund som har vattenskalle, var kommer det hela ifrån, då man inte använder sjuka hundar i avel? Till viss del vet man att vattenskalle-hundar har en speciell huvudform. Mer onormalt rundad. Ungefär som den vore uppspänd som en ballong. Blir de så av vattenskallen eller får de vattenskallen p g a huvudets form? Märker man alltid om en hund har vattenskalle? NEJ! Det finns hundar som har väldigt runda huvuden utan att man märker något annat. De kan ha "en släng av" vattenskalle :). Alltså ha en så liten svullnad inne i kraniet och på ett sådant ställe som inte trycker på områden i hjärnan som är märkbara. Alltså kan förnäma hundar som parat massor av hundar ha vattenskalle. Vad som är hönan och vad som är fjädern kan man spekulera kring. Med tanke på detta är det vettigaste att ta hundar ur avel som har onormala rundningar på huvudet och på de som får avkommor med vattenskalle. Ska man sedan titta på svensk lag så är det förbjudet att använda hundar i avel som lämnar sjukliga gener till sin avkomma.

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström