Rabies

 

Rabies

Vaccination mor rabies ges till hundar som ska medföras utomlands för att sedan återvända till Sverige. Rabiesvaccin ska ej ges till hunden före 3 månader. Beroende på vilken sorts vaccin man väljer ska man upprepa vaccinet i intervall efter vad som gäller för den speciellt vaccin man väljer att ge sin hund.

Sverige har varit förskonade från rabies ända sedan 1800 - talet.

Det största hotet mot att hålla Sverige rabies fritt är smuggelhundar, då speciellt smuggling av gatuhundar.

Rabies är en extremt allvarlig sjukdom. Om någon individ har fått symtomen, leder sjukdomen till döden.

WHO beräknar att omkring 55 000 människor dör i rabies varje år runt om i världen. Ca hälften av dessa är barn, de bor oftast i Afrika eller Asien, vanligaste sättet för människor att bli smittad är att de blir bitna, eller slickade i all vänskaplighet, av en hund.

Bali har sedan ett par åt tillbaka ett allvarligt utbrott av rabies, efter att tidigare har varit helt rabiesfria.

När sjukdomen väl uppstår, biter den sig fast, och det är extremt svårt att bli av med den.

På Bali massvaccineras hundar för att få bukt med problemet. Antalet hundbitna människor är stort och man har haft problem med att få fram rabiesvaccin till alla.

Fast sjukdomen finns närmare än så, gatuhundar i vissa delar av Europa kan vara smittade.

Ryssland, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen har rabiessmitta både bland sina sällskapshundar (typ gårdshundar långt ut i skogen) och i det vilda.

Gatuhundar utgör en stor risk.

Situationen i världen är allvarlig.

Rabies skördar ständigt nya offer.

 

 

Rabies i kennlar

Det finns inte ett enda fall av kennel som fått in rabiessmittan i kenneln någonstans i världen någon gång någonsin.

Alla kennlar i länder där rabies finns som bor i områden där rabies härjar har ett extremt seriöst åtgärdsprogram så de inte kan få sina dyrbara hundar smittade.

Att få in rabies med importer från seriösa kennlar från rabiesländer utgör därför inget hot vad det gäller att få hit rabies.

 

 

Misstankar om rabies

Någon har tydligen tagit in en hund från Ryssland till Sverige sommaren 2020 (enl. textTV) utan att ha vaccinerat den mot rabies, trots att det fanns papper på att hunden var vaccinerad.

Det finns också ett annat alternativ och det är att hunden ifråga är en av de få hundar som inte tar till sig vaccinet alls.

Risken att det händer (att vaccinet inte tar som det ska) är större om hunden är extremt ung eller sjuk vid vaccinationstillfället.

Nu ska jbv beordra en hel hoper med hundägare till importer från Ryssland att ta blodprov på hundarna för att visa på att hunden har antikroppar mot rabies. Annars kan hunden i fråga ligga illa till.

Min kommentar: Det har aldrig någonsin i världen förekommit att importerade kennelhundar haft rabies. Kennelhundar tar man inte den typen av risker med. Kennelägare i rabiestätare områden i världen skyddar sina dyrbara hundar. När hundar har/får rabies är det i regel hundar som bor eller är regelbundet ute på skogen i områden där det är vanligt med rabies.

Det visade sig att det var ryska gatuhundar som importerades till Sverige via Polen som inte hade tillräckligt rabiesskydd. Det är farliga grejer!

Hundarna hade papper på att de var vaccinerade.

Sedan satte jordbruksverket fart att ta prover, tills nu 17 hundar, knappt hälften hade tillräckligt skydd.

En hund hade inget alls mätbara antikroppar mot rabies.

Gatuhundar kan bära på rabies. Bland gatuhundar är det perioder med rabiessmitta. De hundarna bär mycket ofta på alla möjliga olika andra smittor (som smittar från hund till hund) också, som importörer inte ens behöver undersöka för, innan hundarna kommer hit. Gatuhundar är farliga på många olika sätt.

Jag tycker det skulle vara mycket stängare regler för att få ta in gatuhundar än kennelhundar.

Fler nyheter.

 

Uppdaterad 2022-02-24

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström