Oxytocin

 

Oxytocin brukar kallas lyckohormon.

Oxytocin är en peptidhormon. Den är en signalsubstans i hjärnan som bland annat utsöndras från hypofysens baklob till blodet. Förloppet är snabbt, det har en halveringstid på 3 minuter i blodet.

Hormonet utsöndras vid all posetiv beröring. Exempel på människor är massage och då speciellt av fötter, händer och i ansiktet stimulerar Ozytocin, men även kroppsberöring på alla kroppsdelar.

Att klappa en hund stimulerar också utsöndring av hormonet.

Det som hundar reagerar mer på är i regel sådant de finner behagligt helt enkelt.

Hos normalt tama hundar så är smekande av magen och strykande över mungipor två klassiker. Att smeka mage påminner hunden om valptiden när mamman tvättade magen på dem. På könsmogna tikar kan det också väcka lusten att få valpar som tuttar på dem och därmed väcka extra välbehag. Mungipan är hundars signal till varandra allt allt är lugnt och det endast vill visa välvilja.

Att över huvud taget massera, strycka på kroppen väcker välbehag också, då det också påminner hunden om när mamma tvättade den som valp.

Mycket som sedan hunden reagerar på är sådant som är inlärt. Exempel: Vissa människor goar med öronen på hundar och hundar sinsemellan vill putsa öronen på varandra, dessa hundar får extra välbehag när man rör vid öronen.

Även förhöjd värme frisätter Oxytocin. Ett varmt fotbad med massage är exempel på en bra stimulans.

En av de starkaste stimulanser som finns på människa för att oxytocinet ska frigöras är när barnet suger på bröstet. Det är oxytocin som gör att mjölken rinner till. Det samma gäller hundar.

Oxytocin försenas och minskas om modern är trött, ledsen eller orolig på både människa och hund.

Oxytocin gör att livmodern drar ihop sig under och efter förlossningen. Syntetiskt oxytocin tillsätts därför ibland för att underlätta förlossningen.

 

Hundar har ett stort överskott på "lyckohormonet" oxytocin om man jämför med många andra däggdjur, som t ex människan. Det är väl därför de är födda att vara lyckliga. Ta inte det ifrån hunden!

 

Uppdaterad 2022-05-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström