Livmodern och dess olika problem

 

Livmodern består av två horn som fortsätter bakåt i tikens ljumskar (när den inte är höggravid, då ändras läget och livmodern sjunker). Varje horn består av flera rum, follikar, där valparna ska ligga.

 

Livmodern kallas också uterus. Kved är det ålderdomliga ordet för livmoder.

 

Livmodern bli inflammerad och fylls då med var, då får hunden en livmodersinflammation (pyometran) och feber. Sjukdomen kommer ofta ca 1 månad till 6 veckor efter löp, men kan uppstå när som helst. Denna sjukdom är vanlig hos tikar i medelåldern eller gamla tikar men ibland kan även yngre tikar drabbas.

Det är vanligare att tikar som inte haft valpar får livmoderinflammation, speciellt tikar som fått p-sprutor eller abort-sprutor tidigare. Sedan kan man tydligt se att vissa blodslinjer hos vissa raser är mer utsatta för sjukdomen.

Hunden brukar uppvisa delar eller alla följande symtom, nedsatt allmäntillstånd, ökad törst, ökad urinering, kräkningar, nedsatt aptit, ibland blodiga och variga flytningar från vulvan.

Livmodersmunnen är öppen under löpet vilket lättare möjliggör att hunden får i sig bakterier som växer och ger infektion runt 4-6 veckor efter löp, men kan även bryta ut under andra tider i löpcykeln.

Man ska snarast uppsöka veterinär för behandling. Hos veterinär kan man t ex röntga eller göra ultraljud på livmodern, man kan också ta blodprov.

I sällsynta fall kan man medicinera bort problemet men oftast kommer sjukdomen tillbaka inom 2 år. Det vanligaste är dock att man låter sterilisera tiken då man avlägsnar livmoder och äggstockar. En del tikar kan efter detta få svårt att hålla urinet, ibland kan man ge medicin för att avhjälpa detta.

Om hunden opereras bör den inte få tillfälle att slicka och bita på såret medan det läker, veterinären brukar ordinera så kallad tratt. Det finns numera uppblåsbara tjocka halskragar man kan använda istället som gör att hunden inte stöter i så lätt överallt, en del hundar trivs inte alls med tratt. Man kan också prova munkorg, man kan ta till munkorg av läder eller tyg (nylon). Se bara till att hunden kan dricka sitt livsviktiga vatten!

Om en hund kommer från en släkt med många tikar som haft livmoderinflammation bör man kanske inte använda denna hund i avel.

 

Akut livmoderinflammation är när tiken får bakterier i livmodern, oftast i samband med valpning, och utvecklar inflammation av det. Det kan också förekomma efter abort, parning eller seminering. Alltså i enkelhet, när man för in något i tikens livmoder kan man föra in bakterier som växer och gör tiken sjuk.

Det är inte ovanligt med colibakterier.

Detta händer oftast vid krångligare förlossningar eller kvardröjande efterbörder om inte kommit ut som de ska.

Tiken får en riklig flytning, inte helt ovanligt blodig eller med var. Det luktar i regel illa. Tiken blir hängig, får ofta dålig aptit och feber.

Om man ställer hunden upp och trycker upp mot livmodern kan kan känna att den är degig, stor och ibland vätskefylld. Samtidigt är livmodern svullen och stor efter en normal valpning också.

Man måste ha hjälp av veterinär som oftast måste sätta in antibiotika. Ibland kan veterinären också sätta in sammandragande medel, fast det kan man inte göra ifall det finns några rester kvar som valp eller efterbörd efter valpningen i tiken.

Man bör följa upp tiken under nästkommande löp, problemen kan återkomma!

En tik som drabbas av detta bör man vänta minst 1 år (minst 2 löp) innan man parar igen, och då endast om problemen inte återkommit.

 

Ibland kan livmoderväggen inte läka som den ska efter att efterbörden har släppt från den samma. Detta händer när celler från fostret sitter kvar i livmoderväggen. Varför det blir såhär vet man inte.

Detta händer endast hos förstföderskor. Till större delen är det unga tikar som drabbas, en tredjedel av de drabbade är över 3 år, resterande tikar under 3 år.

Symtomen är klara, blodfärgade flytningar från tiken i upp till 3 månader, eller t o m mera. Tiken är oftast pigg och frisk i övrigt.

På livmoderns väggar kan man se ovala partier som är tjockare än övrig vävnad runt omkring, den kan bli 2-3 gånger så tjock. Ibland kan det bli hås i livmodersväggen och ut i bukhålan, då kan tiken utveckla bukhinneinflammation.

Det är viktigt att man tar tiken till veterinären och fastställer diagnos. Denna diagnos är inte det enklaste att fastställa. Det finns mycket som kan vara liknande, fast man kan misstänka detta ifall tiken är förstagångsmamma.

Av någon anledning kan man dock inte behandla denna sjukdom. Den avläker med tiden själv, fast det kan ta lång tid.

Tiken kan få blodbrist, som man kan hjälpa den med.

När tiken är öppen bak så kan det lättare komma in bakterier, detta gör att hunden kan utveckla livmoderinflammation, då får hunden feber, så det är bra ifall man har koll på temperaturen!

I ovanligare fall man det bli aktuellt att man måste ta bort livmodern till sist för att få stopp på blödningarna.

Det är dock ovanligt att tiken får om besvären vid en senare dräktighet - förlossning.

 

Livmodern kan ramla ut! Detta heter livmoderframfall. Det är lika drastiskt som det låter.

Det är ovanligt hos hundar.

Det är dock vanligare på hundar med degigt skinn, har hunden degigt skinn och hud utvändigt har de ofta det invärtes också. Detta tycks göra att hunden lättare tappar livmodern.

Ibland kan hela livmodern ramla ut, ibland kan det endast vara delar av ett horn.

Man måste akut till veterinären, oftast måste hela livmodern opereras bort.

 

Jag hade en gång en tik som drabbades av livmodersinflammation, det kom helt akut, efter kvällsrundan, där hon sprungit och lekt som vanligt med de andra hundarna så gick vi in och la oss. På morgonen vaknar jag och hunden har tappat halva pälsen! Hon ligger som en trasa i sin bädd under trappen i hallen, när jag lyfte upp henne för att bära henne till bilen låg hon som hon vore död i armarna på mig. Vi åker i ilfart till veterinären, tyvärr tog det en och en halv timme för oss att ta oss till närmaste veterinär (trots rena rallykörningen), hon var så febrig så veterinären vågade sig inte på en operation, vi fick avliva henne.

 

Uppdaterad 2018-06-06