Gomspalt läppspalt

 

Det är under perioden 3 - 5 ½ veckors foster som gom och läppar bildas och till sist sluts.

 

Gomspalt

Gomspalt betyder att gommen inte slutit sig normalt under fosterstadiet. När det är ett hål där så kommer mjölken in där när de diar, de lever oftast inte många dagar. Är hålet väldigt litet så kan man prova att repa upp huden i gommen, och när det läker kan det sluta sig.

När valpar är nyfödda är det näst intill omöjligt att utsätta dem för sövning och operera dem. Om en valp har får liten vikt är det vanligt att de dör om man försöker söva dem. Är valpen för ung ökar även då risken för att valpen inte ska klara sövning.

 

Läppspalt

Läppspalt kallas också harmynt. Det är då överläppen mellan mun och näsa som inte har gått ihop under fosterstadiet. Är denna flik liten så kan valpen få i sig tillräckligt med mjölk, men får jobba extra hårt för det, då de får suga hårdare. D v s de har inte samma chans att hålla jämna steg med eventuella syskon vad gäller viktuppgång. Är det en liten ras så kan viktuppgången bli för långsam kan valpen dö innan den uppnår bra vikt för överlevnad. Är hålet för stort så sipprar mjölken ut där och valpen får inte i sig tillräckligt mycket och svälter till döds.

 

Konstuppföder man en valp med läppspalt så kan man hålla valpen så att hålet blir uppåt vid matningen, d v s man håller valpen lite på snedden under matningen. Vid matning bör man köra i mjölken med en spruta, droppe för droppe. Om man låter valpen tutta på en napp så går det åt så mycket energi att viktuppgången kan bli för långsam.

En vuxen hund med läppspalt gör man bra i att hålla ett extra öga på tänderna. Då det hela tiden kommer in luft i munnen som stimmulerar salivutsöndrig som fräter på tänderna kan det behövas extra tandvård på dessa hundar.

 

Övrigt

Både gomspalt och läppspalt kan vara resultat av gener, d v s ärftligt.

Eller så kan det vara en skada under fosterstadiet, i så fall oftast en skada av gift som fostret fått i sig som ca 3 - 5 ½ veckors gammalt foster.

Har valpen läppspalt så är det bra ifall man granskar gommen extra väl, för det är vanligt att dessa två problem följs åt.

 

 

Uppdaterad 2018-06-05