Fästingar

 

Fästingen

En fästing är ett spindeldjur.

Fästingar finns i många olika underarter i Sverige. Om man tittar på bilderna på fästingar bara på denna sida ser man flera olika sorter. Man kan t ex snabbt se att det finns fästingar i flera olika färger på bilderna nedan.

En fästing sitter ofta i lövsly, gärna al. Där sitter de och väntar.

När ett däggdjur passerar så "anfaller" den. Krälar upp på djuren och går på värddjuret och letar ett bra ställe att suga sig fast.

Inte ovanligt på hundar kring huvud och hals, då hunden ofta går och luktar, så det därför ofta är där fästingarna får tag i hunden.

När de hittat en bra plats så biter de sig fast och suger i sig blod, till kroppen blir en stor kula och det lilla huvudet och benen enbart är något litet trassel i ena änden av den stora kulan (se bilder).

När fästingen inte kan få plats med mer blod i sig så släpper de värddjuret och ramlar av.

Sedan ta de sig till lämplig plats att lägga barn. MASSOR av barn.

Snart kryllar det av fästingar i området.

Det är alltså av största vikt att man dödar fästingen, eller i alla fall oskadliggör dem permanent.

Ta inte bort fästingen och kasta ut den. Då bedriver du mass-uppfödning av fästingar!

 

 

Fästingen är aktiv

Fästingar håller igång från + 5 grader på våren och tills det är + 5 grader på hösten. När temperaturen är + 5 grader eller kallare så är fäsringen inaktiv och därmed oskadliggjord.

14:e maj -21 var tydligen temperaturen över 5 grader tillräckligt ofta så fästingarna vaknade här hos oss.

Denna dag plockade jag bort en fästing från den första hunden. Sedan satte jag på hundarna bärnstenshalsband och mig själv en fotlänk av det samma.

En dag såg jag den första fästingen klättra runt på en av hundarna, men den bet sig inte fast. Efter att ha granskat det hela en längre stund, tog jag den lilla fästingen och satte den på mig ganska länge, sedan tröttnade jag, då den aldrig ens försökte bita sig fast. Mellan 14 maj och idag (11 juni) har jag inte sett en enda fästing. Så var det inte förra året, mitt i flytten, och det tog väldigt länge innan jag hittade fästinghalsbanden. Fästingar ca 10-20 gånger varje dag, så var det då, förra året. Jag har aldrig sett dess lika.

 

 

Bekämpning av fästingar

Viktigast när man får fästingar är att ta bort dem så fort det bara går.

 

Fästing, död. Fästing. Fästing med
fästing!
Fästing som "spytt". Fästing. Fästing. Fästing.
En hund hade en fästing på skallen, och den fästingen hade en annan fästing på sig i sin tur! Jag har aldrig sett detta tidigare i mitt liv!
Se bild nr 2 från vänster. Två dagar senare ser jag samma sak igen! Ett par månader senare så hade detta blivit vardag...

Photo: AH

 

 

Förebygg

Förebyggande ser man till att hunden inte blir biten av fästingar.

Naturligtvis är det så som alltid bäst att förebygga, alltså försöka se till att hunden drabbas så lite som möjligt av fästingar. Det finns massor av preparat på markanden för det. Så kallade spot on, halsband, olika naturmedicinvarianter.

Personligen känner jag till hundar som haft allvarliga negativa reaktioner på vissa av preparaten, därför undviker jag själv att ge spot on preparat, de kan man inte avlägsna vid behov. Halsband låter då förnuftigare, tycker jag.

Jag har många gånger använt halsband tillfälligt när jag varit på resa till fästingområden. Nån hund har haft negativ reaktion på det.

Det finns också hundar som klarar dessa halsband och spot on preparat i flera år och sedan, ofta när de blir äldre, eller sjuka, så tål de inte dessa medel mera. Alltså måste man komma ihåg att även om hunden tålt detta tidigare är det inte säkert att den fortsätter att tåla preparatet livet ut.

 

 

Förebyggande naturmetod utan biverkningar

Först och främst försök alltid ta bort fästingar så fort det bara går. Vänta inte.

Fästingar finns det ett bra giftfritt medel mot, utan minsta negativa biverkning. Bärnsten.

Man trär ett halsband så bärnstenarna gnider mot varandra och sätter på hunden. Klart.

Trär man halsbandet på ett elastiskt band så är det ingen risk att hunden fastnar och hänger sig.

Att använda polerad bärnsten ska vara lite mindre effektivt än oslipade bärnstenar.

Bärnsten mot fästingar är bra, utan tvekan. Men ibland har jag hört folk som misslyckats.

I vissa fall har ägarna varit extra intresserade av att ha totalt giftfri, förebyggande åtgärd mot fästingarna och tagit kontakt igen. Så har vi kommit fram till att de använt konstgjord bärnsten och när de bytt till äkta bärnsten så har det fungerat.

Den riktiga bärnstenen har fungerat i samtliga fall hittills, av de fall som jag följt.

Mer om bärnstenshalsband.

 

 

Förebyggande naturmetod med biverkningar

Som jag förstått har dessa olika naturmedel som finns haft varierande framgång att hålla fästingar borta.

Att använda för hundar giftiga oljor är något man ska akta sig för. Om man ger oljan utvärtes så tas den upp av huden i alla fall, fast förgiftningen tar längre tid. Dessutom kanske hunden putsar pälsen och får i sig av oljan.

Man måste vara rädd som sin hund.

Det är mode på att använda kokosolja till hundar just nu. Akta er! Ni kan döda er hund!!! Läs mer om oljor.

Ett enkelt naturpreparat som man kan prova om det fungerar för just eran hund är vitlökskapslar. Man ska dock inte överdosera vitlök, då blir det giftigt för hunden. Även om det inte alls är lika giftigt som kokosolja för hundar.

Max en vitlökskapsel per dag till en stor hund är att rekommendera.

Kom ihåg att det alltid finns enstaka individer som är extra känsliga för vissa ämnen. Man ska ha noga kontroll över hunden när man provar något nytt. Trots det så kan det komma långtidseffekter som är negativa. Något som man inte kan se förrän det är för sent. Jag skulle inte ta risken med mina hundar. Mina hundar är mig allt för kära.

 

Fästing. Fästing, död Undersida på fästing. Fästingar.
Den röda fästingen näst längst till vänster ovan blev skadad när jag skulle ta bort den. Sedan fick jag ägna en halvtimme till att med peang ta ur resterna av fästingen ur huden. Om större delen av huvudet, den mörka
platta som benen sitter fast i, är kvar i värddjuren, kan en ny kropp växa ut igen på fästingen och den sätter fart igen. Fast denna visade sig vara död, så denna gång hade det inte hänt i vilket fall. Trots det kan det
också bli infektion om delar av fästingen är kvar. Resterna bör alltså alltid omedelbart tas bort, även när fästingen är död.

Photo: AH

 

 

Förebyggande metoder

Olika fästingsmedel fungerar olika bra eller inte alls...

I väntan på att jag ska få tag i bärnstenshalsbanden så använder jag olika korttidsverkande medel. Vissa dagar är rena helvetet, jag kan få plocka 15-25 fästingar om dagen. Vissa dagar är det bara att plocka bort döda fästingar som sitter fast i huden. De är mycket svåra att få bort när de dött och sitter fast, jag får då använda peang. Vissa dagar ser jag få fästingar. Allt beroende på vilket medel jag använder för dagen.

När jag sprayar hundarna så sprayar jag även hundsängarna, efter att de fått ruskats av och vädrats (för att vara säker på att det inte ligger fästingar där), allt för att få en så helteckande skydd som möjligt.

Det har blivit en hel del testande ett tag nu. Här kommer mina erfarenheter så här långt.

 

 

Renons Repeller Flyg & insektsavvisande medel för häst: Jag har bland annat provat Renons Repeller Flyg & insektsavvisande medel för häst. Problemet med den är att den inte är snäll mot pälsen på hunden. Det sliter kraftigt på pälsen och blir kletigt. Det ger lätt upphov till tovor i pälsen.

Den luktar starkt första timmarna efter behandling, men inte direkt oangenämt, lite "sjukhusaktigt".

Men insekterna hålls i chack, inklusive fästingar.

En behandling tycks hålla i sig i hela 2 dygn.

Jag sprayar på en mjukborste och borstar hunden med medlet, det har visat sig skada pälsen minst. Det behövs inte mycket åt gången, det är väldigt drygt.

Hundarna får på sig fästingar, men de dröjer länge med att bita. Om de biter sig fast och börjar suga blod så tycks de torka ut och dö fast sitter fortfarande fast i skinnet på hunden. Då blir fästingarna svårare att ta bort, har jag märkt, speciellt för mig som har så sköra naglar. Jag tvingas då många gånger ta till peang för att ta bort den döda fästingen.

Jag tänker som så att då fästingar dör när de suger blod från hunden så går väl detta medel ut i blodet på hunden, då undrar jag om det verkligen är så bra för hunden. De får ju trots allt i sig någon form av gift, även om hunden inte är direkt negativt påverkad av giftet. Dessutom undrar jag om risken för borelia och andra fästingburna sjukdomar. Då fästingen hinner suga blod, så har den ju kanske redan fyllt hunden med smitta.

 

 

Groomers Choice Vet-sect med tea tree oil. Petspray with skin conditioner: Så har vi fästingmedlet Groomers Choice Vet-sect med tea tree oil. Petspray with skin conditioner. Det är mer avvisande, då fästingen inte ens vill gå på hunden, fast i mycket enstaka tillfällen har fästingar bitit fast och dött, uttorkade, när hundar haft detta medel.

Det luktar illa men är snällt mot hud och päls. Det ironiska är att man kan läsa på flaskan att det luktar gott. Men huvudsaken är ju att det fungerar, lukten kan inte vara viktig då.

Detta har jag märkt att man behöver använda en gång per dygn så håller det bra.

 

 

Sjö & hav Mygg + fästing: Så har vi Sjö & hav Mygg + fästing. Där är jag osams med korken. Ett par gånger har jag fått stora klunkar ur flaskan utspilld på golvet när jag har använt detta.

Det luktar gott, tycker jag. En klar nackdel är att det behövs användas 3-4 gånger per dygn för att få effekt. Flaskan är inte speciellt stor. Den är väldigt dyr. Med andra ord, mycket extra arbete, speciellt för oss som har flera hundar och dessutom blir det väldigt höga kostnader.

Mina hundar med mig och hundarnas liggplatser och tre behandlingar på ett dygn gör att vi gör av med en flaska per dygn!

Jämför med Renons Repeller Flyg & insektsavvisande medel för häst som räcker mer än en månad.

Jämför också med Groomers Choice Vet-sect med tea tree oil som räcker knappt en månad.

Allt med samma antal hundar + en människa + lika många hundsängar.

Sjö & hav Mygg + fästing ger mig en extremt kraftig huvudvärk. Jag blir alltså liggande sjuk av den kraftiga huvudvärken p g a detta medel.

 

Fästing. Fästing. Fästing. Fästing. Fästing. Fästingar.

Photo: AH

 

 

Lång- och korthåriga hundar

Nu är det fördelar och nackdelar med långhåriga eller korthåriga hundar.

Långhåriga är det svårt att hitta fästingarna i. Speciellt när de är små.

Samtidigt skyddar pälsen mot fästingar till ett visst mått, så de kan falla av innan de kommer in till huden och kan sätta sig fast.

Samtidigt kan vissa pälsar, speciellt om de är ulliga, föra att fästingen lätt får tag i den pälsen och sedan tar tid på sig och kryper in till skinnet till sist.

Korthåriga däremot ser man fortare om de har en fästing.

Fästingen har däremot lättare att ta sig in till huden och sätta sig fast på hunden.

De korthåriga hundar som har en extremt tät och kraftig päls kan en fästing få svårt att få tag i och därmed att hålla sig kvar tills den kan kräla in till huden.

 

 

BILDERNA NEDAN: Den svarta som är skrynklig som ett russin är uttorkad och död (tredje från höger), allt efter att den sugit i sig blod från en hund som fått fästing preparat. Den ljusa "flagan" bredvid ser ut som en mjällplatta, det är också en död fästing (andra från höger), död av ett annat fästing preparat som också tycks suga fukten ur fästingen, fast i detta fall genom att göra fästingen platt istället för skrynklig runt om, som den andra.

 

Fästing, död. Fästing, undersida. Fästing. Fästing. Fästing, död. Undersidan. Fästing. Fästing.

Photo: AH

 

 

Fästingars olika sorter

Det finns massor av olika sorters fästingar.

Om man hittar en fästing som ser ovanlig ut bör man ta kort på den och sända kortet till SVA.

Sedan lägger man den levande i en lite ask och i frysen i avvaktan på svar från SVA.

Om SVA vill ha dem brukar de (eller brukade de i alla fall förr i tiden) skicka ett portofritt svarskuvert som man kan sända det hela i.

Om det visar sig att just du hittat en ny sorts fästing så är det viktigt att SVA får den/dem, om de så vill, och kan kartlägga vilka fästingsorter det finns i Sverige och var någonstans de finns i vårat avlånga land.

De går ner i dvala när de är frysta och är så länge de är frysta helt och totalt ofarliga.

Man kan också samla fästingar och sända in för egen annalys, för att få veta vilka sorter som finns där man bor och rör sig. T ex sorten Ixodes ricinus är den sort som kan bära på TBE.

Bruna hundfästingen är ett eget kapitel.

 

 

Döda en fästing

Dödar fästingar gör man genom att elda dem till det låter ett "poff".

Efter det kan man vara helt säker på att det inte växer ut en ny kropp på huvudet så fästingen lever vidare.

Man dödar inte en fästing genom att frysa den, men man oskadliggör fästingen på det viset.

 

Fästing. Fästing.
 

 

 

Fästingens storlek

Fästingar är naturligt extremt små. De sitter snällt och väntar in tills något varmblodigt drar förbi. Då fäster de i päls eller vad de kommer åt för att sedan sakta kravla sig till huden. Där sätter de sig fast i skinnet och börjar suga blod. Då växer de och blir först runda, sedan större, till "gigantisk" storlek för ett så litet djur.

Tar man bort en fästing när den är extremt stor och rund har den alltså hunnit sitta länge och fått i sig mycket blod av värddjuret.

 

 

Ta bort fästing

När man tar bort en fästing så ska man ta så nära stället den är fäst i huden som möjligt. Man nyper åt och drar bort fästingen snabbt.

Har man naglar som inte är allt för korta eller allt för långa så är de till utmärkt hjälp vid fästingborttagning.

Men även om man inte har naglar går det bra. Min mamma är expert på att snabbt ta bort hela fästingar utan att förvarna dem, och hon hade inte tillstymmelse till naglar (hon bet på naglarna, som var så vanligt förr) när jag var ung och hon plockade på alla mina hundar, så naglar är inte ett måste, men ett bra hjälpmedel.

Ju längre fästingen känner att något är på väg att avlägsna den, ju större risk är det att fästingen försöker borra sig in ännu mer, fort.

Vid varje tillfälle den gräver sig djupare sprutar den in en ny omgång med gift i värddjuren också.

Ju mer man ska t ex snurra, ju större risk är det att fästingen riktigt sätter sig fast djupare, då det blir nödvändigt, utifrån fästingen sett att se det.

Sätter man på preparat, samma sak.

Var snabb!

När fästingen ska bita sig fast mera så pressar den lätt ut lite mer gift i värddjuret, vilket ökar risken för att fästingen smittar ner värddjuret med sjukdom.

Detta är belagt många gånger om via forskning, tester och beprövad erfarenhet.

Se längre ner på denna sida, bild och berättelse av egen erfarenhet.

Om fästingn t ex blivit kliad på eller biten på av hunden, så är det risk att den har borrat sig ner riktigt långt. Då är det enormt svårt, om man inte har naglar. Då kan man ta till en mycket smal och nätt peang. Igen, det gäller att vara så snabb det bara går att nypa åt så nära skallen på fästingen som möjligt och dra fort.

 

Fästingar. Här ser man först en som inte ätit ännu (1), sedan en som är halväten (2), sedan en som är fulläten (3).

1. 2. 3.

Photo: AH

 

 

Hjälpmedel fästingborttagning

När man ska ta bort fästingar ska man alltså INTE använda olja. Inte snurra. Läs ovan.

Däremot finns det faktiskt andra hjälpmedel som inte skadar.

Är man som jag var, när jag var ung, orolig för att ta i en fästing, så måste man ju i alla fall få bort den. Jag hade tur, jag hade en mamma som jag kunde gå till omedelbart, som tog bort fästingar åt oss. Alla har inte det.

Det finns ett alltså hjälpmedel idag för just dessa. Det fanns inte när jag var ung.

Det ser ut som en penna med istället för ett pennstift inuti, så är det en lasso-snara.

Instruktioner:
1/ Ta isär pälsen försiktigt så man ser fästet vid huden så gott det går.
2/ Man trycker på knappen i änden och lägger försiktigt lasson kring fästingen. Se till att lassot hamnar nere vid huden på hunden, helst framför fästingens huvud.
3/ Släpp knappen och dra hårt och fort.

Ju större "lasso" på fästingplockaren, ju bättre. Kan man undvika att snudda vid fästingen när man trär öglan över dem, är det absolut bäst. Då hinner inte fästingen bli förvarnad om vad som komma skall.

Samtidigt är i regel lassot så mjukt och lätt så om det snuddar vid fästingens kropp är det nog inte konstigare för fästingen än om det är päls som stryker fästingen över ryggen, vilket den inte ska reagera på.

Jag har provat den men när jag ska dra bort fästingen så halkar den av fästingen. Kanske beror det på att jag oftast hittar fästingen innan den blir fet, eller så gör jag något fel.

 

 

Ramlar av

En fästing som bara får sitta kvar på värddjuret (= i detta fall hunden) äter sig så full så den ser ut som ett klot, den äter tills den är så fullproppad så den inte får i sig mer.

Då lossnar den och ramlar bort, troligen nära eller i ert hem.

Där kommer den sedan skapa en enorm mängd nya fästingar direkt på "din tröskel" som sedan kommer sätta sig på allt den kommer åt i er närmiljö framöver, vilket kan vara er hund, katt eller liknande, men även kan vara er.

 

 

Eftervård

Efter man tagit bort en fästing så är det oftast en kula kvar (om fästingen har hunnit äta på hunden), en liten bulle. Det är en slags irritation på giftet från fästingen. Den minskar och går till sist normalt bort efter några dagar.

Växer den har det blivit en infektion inne i bulan. Då behöver man hjälpa hunden.

Likaså om man tar bort fästingen men ser att man inte får med hela "huvudet" så är det extra viktigt att man håller koll närmaste tiden så bulan, som oftast blir efter fästingen släppt, går ner inom några dagar.

Är det, eller blir den värre svullen kan man behöver försöka pressa ur, tömma, kulan. Är hunden för ömm så får man be veterinär om hjälp.

Vill man prova själv och hunden inte har något emot det, så tar man tag med tumme och pekfinger bakom/under kulan, och pressar utåt. Har hålet hunnit sluta sig så det inte är öppet längre, kan man ta en knappnålsspets eller liknande som man eldat på, eller kokat, och peta ett litet hål igen, så varet inne i kulan kan komma ut lättare.

Rengör huden/kulan både före och efter med jodopax eller något annat som håller ordentligt rent. Likaså håll händerna ordentligt rena innan ni börjar med det hela.

Går inte kulan bort inom nån vecka, kan det vara idé att prata med en veterinär.

 

 

Egen erfarenhet

Jag har haft förmånen att leva sedan 1983 i fästingfria områden. Fortfarande kan mina hundar i sällsynta fall drabbas när vi är ute och reser. Jag tror sista gången jag plockade bort en fästing var i början av år 2000, då jag fick en hund som hade en fästing vid ankomsten.

Jag ger ofta ett spot on preparat när jag är ute och åker på söderns nejder, för att slippa få extra husdjur med hem och deras sjukdomar som inte är välkomna hos oss.

En vän till mig som köpte en S:t Berhardstik av mig, fick borrelia på den hunden när den var några år gammal, det tog 2-3 år innan hon var helt återställd efter sjukdomen. De bodde i ett kraftigt ner"lusat" område med fästingar.

 

 

Fästing. Fästing. Fästing som inte
ätit ännu.
Fästing som inte
ätit ännu.
Fästing som
inte ätit ännu.

Fästing? Jag tror inte det...

Photo: AH

 

 

Personlig erfarenhet 2019

Jag och fästingar.

När vi skaffade första hunden 1976 och framöver var det min mamma som tog bort fästingar, då jag tyckte de var hemskt äckliga och otäcka.

Sedan flyttade jag från fästingområde 1983.

Efter det var det nån enstaka fästing när jag hälsade på min bror, eller andra sydliga resor, inget annat.

Nu (dec -18) har jag flyttat tillbaka till Bergslagen.

Där jag nu bor fanns inga fästingar förr (när jag bodde är tidigare 1980-talet till 1990-talet), men numera (2019) har fästingarna flyttat in i området.

I går morse (190528) hittade jag den första fästingen på en av hundarna, som jag fick ta bort.

Den var, som tur var, helt nykommen till att fästa sig i huden. Jag drog bort den och den "spydde" när jag fått ut den (tur att det inte var innan jag fick bort den).

Nu ska jag trä ett varsitt bärnstenshalsband till mina hundar.

Jag har nu två hundar på bärnstenshalsband. Än så länge har de två inte fått fästingar sedan jag satt på halsbanden. De flesta andra av våra hundarna har däremot fått fästingar under samma tid.

Bara jag får tag i mina grejer, eller får tag i mer bärnsten, så ska jag trä flera halsband, så alla får ett varsitt.

Prioriteringen blir att först får på de hundar halsband som redan drabbats av fästingar. Men som sagt, till sist när jag är klar så ska alla ha varsitt. Bärnsten så det räcker har jag, bara jag får hit dem.

 

Fästingar. 7 stycken fästingar.

Photo: AH

 

31 may 2020 blev det flytt igen. Denna gång inom Bergslagen. Nu har jag hamnat i ett riktigt fästingparadis. En hund fick jag plocka bort 9 fästingar på, på en dag! Detta trots att jag tar bort fästingar varje dag på den hunden, men även på de andra hundarna naturligtvis, även om ingen av dem fått 9 på en dag på sig.

I flytten blev halsbanden nerpackade och jag letar...

Jag hinner inte mer än vara med om att en fästing suger blod på en annan fästing för att se det en gång till idag (juli -20). Endast 2 dagar efter. Det finns inte minsta tvekan än att jag som konstaterat, har hamnar i ett riktigt fästingfäste. Jag önskar bara att jag får fram bärnstenshalsbanden snarast, så jag kan få slut på att få mina hundar sönderätna. Detta med fästing på fästing har jag nu sett ett antal gånger. Jag antar att det är ett utslag av att det är så ohyggligt mycket fästingar där jag numera bor.

 

 

Skadad fästing

Plockar en fästing under vänster öra, mot hakan hållet, på en hund.

Skadade stället där fästingen var fäst var ovanligt stort, och fullt i var som vällde fram när jag tog bort fästingen.

Var som jag pressade ur i omgångar och rengjorde. Redan efter 3:e tömningen minskade kulan/irritationen. Jag rengjorde naturligtvis efter varje urpressning av var. På kvällen var kulan mycket liten och såröppningen började sluta sig och inget mer var gick att få ut.

Gissning: Hunden har antagligen kliat på fästingen flera gånger, då den satt så lämpligt intill för att klia på för en hund, hunden har väl kliat p g a irritationen och därför försökt få bort den.

Då har nog fästingen fått skadorna på kroppen (se bilden nedan) och det har nog också gjort att fästingen försökt att äta sig djupare ner i hunden.

Därav förlängningen ur munnen på den + den stora irritationen under huden.

Det man kan lära av att iakta sådana här olikheter är att man INTE ska krångla när man tar bort fästingar utan snabbt bara rycka bort den när man har tag närmast hundens mun.

Ju mer man förbereder den, ju mer gräver den sig in och skadar hunden, det är välkända fakta.

 

Fullmatad fästing med kroppsskador.

Skadad fästing med extra utskjutande mundel.

Photo: AH

 

 

Borrelia

Borrelia är en infektion som hunden får när den blir biten av en fästing som bär på smittan borrelia.

Hunden kan vid akuta stadiet av Borrelia infektion få lite olika symptom så som hög feber, dålig aptit, ibland hälta, olika diffusa smärtor i kroppen, allmänt nedsatt tillstånd.

Vid kronisk borrelia brukar det bli inflammation i oftast flera leder, hältor från och till, ibland tecken på hjärnhinneinflammation och hjärtmuskelinflammation.

Mer om borrelia.

 

Fästingen nedan, den "vita" till vänster, klämde jag för hårt på när jag skulle ta bort den, så den "spydde" ur sig en massa gegga. Som tur är var jag så snabb så förhoppningsvis största delen, eller kanske hela, spyan hamnade utanför hunden.

 

Fästing, död. Fästingar. Fästingar. Fästingar.

Photo: AH

 

Mer om fästingar.

Mer om borrelia.

Mer om TBE.

Mer om bärnstenshalsband.

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström