Diabetes

 

Diabetes kallas även för sockersjuka.

Bukspottkörteln finns bl a för att producera insulin. Insulin är ett hormon som som gör att socker kan ta upp av kroppens celler. Vid diabetes producerar inte bukspottkörteln tillräckligt med insulin.

Symtomen brukar till att börja med vara törst och ökad mängd urin, ökad aptit och trots det så går de samtidigt ner i vikt. De blir ofta trött och håglös.

Nästa steg, när hunden blir sjukare, är minskad aptit med ofta illamående och kanske t o m kräkningar + inte helt ovanligt extrem trötthet.

Utan behandling dör hunden till sist av njursvikt.

Vid diabetes ska man alltid vara noga att inte ge mat som innehåller socker, man bör heller inte ge hundkex, hundgodis, choklad eller annat godis. Man kan också ge maten fördelad på flera givor per dag, lite och ofta. Man kan med fördel ge magert kött, mager fisk och grovt bröd men då kompletterat av något mineral + vitaminpreparat. Det finns speciella foder som vissa veterinärer säljer som är extra bra för hundar med diabetes, det är naturligtvis det bekvämaste och säkraste. Man ska också vara noga med motion, bra knep är igen, ofta och lite åt gången. Man måste vara väldigt noga med att ha ett bra schema till dessa hundar så att balansen upprätthålls så bra det bara går.

Det går också att ge insulinbehandlingar till hund, prata med er veterinär.

Dessa hundar måste sedan stå på behandlingen livet ut. De hundar som har diabetes ska inte användas i avel!

 

 

Diabetes och dräktighet

Diabetes kan leda till pre-eklampsi på människor. Därför är det troligt att det samma kan gälla hundar.

Pre-eklampsi är mycket värre än vanlig eklampsi då det är så otroligt många veterinärer som anser att hundar inte kan få eclampsi före valpningen. Det innebär att många hundar dör, trots att de tas till veterinär, då veterinären inte förstår vad det gäller. Behöver jag nämna att alla valpar dör då också?

Sedan, om allt går bra, så är risken att valparna får samma hemska problem, som mamman.

Hundar med ärftlig sjukdom är det olagligt att avla på, allt enligt svensk lag.

De hundar som har diabetes ska inte användas i avel!

 

 

Egen erfarenhet

Jag köpte en gång en tik som var ca 1 år, den visade sig väldigt snart ha diabetes, som tur var så var det en lindrigare sort så det gick att reglera med mat, jag gav bort hunden där den sedan levt ett långt och lyckligt liv. Vad det gäller henne var vi inte säkra på varför hunden hade diabetes, hon var fruktansvärt avmagrad vid flytten till mig och dessutom med diverse andra sjukdomar, så kan hända var det en felaktig utfodring under valpstadiet som lett till den hundens problem.

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström