Benbrott

 

Benbrott

Benbrott ska behandlas av veterinär.

Innan man tar sig fram till veterinär kan man spjäla benet, när benpiporna som är av skaver mot varandra kan hunden få en olidlig smärta, så för att hjälpa hunden under transport är det bra att linda hunden.

Under själva läkningen kan man med fördel ge hunden lite extra filmjölk för extra kalk, så hjälper det till med läkningen.

 

 

Stukning eller liknande

Vid stukningar, benbrott, sprickor, skadade muskler och senor o s v är det bra ifall man smörjer med något som ökar blodcirkulationen för att påskynda läkningen. Allt beror på om man kommer åt att smörja.

Själv använder jag oftast arnika då det inte heller är farligt om hundarna får i sig lite, ifall de slickar på arnikan + att den fungerar utmärkt. Jag köper flaskor för hästar, jag använder detta till mig själv också.

Om man smörjer ett ben eller endast bara en tass på en hund som är ömm så är det bra om man smörjer lite på motsvarande ben/tass också, eftersom den blir överbelastad när det andra benet är ömm.

 

 

Tratt

Om hunden vill bita i lindan rekommenderas tratt, om hunden slutar visa intresse av att bita i lindan så kan det räcka med att de har tratt endast de första dagarna. Det finns numera uppblåsbara tjocka halskragar man kan använda istället som gör att hunden inte stöter i så lätt överallt, en del hundar trivs inte alls med tratt. Man kan också prova munkorg, man kan ta till munkorg av läder eller tyg (nylon). Se bara till att hunden kan dricka sitt livsviktiga vatten!

 

 

Linda ben och tassar

På små hundar kan man ta glasspinnar och lägga runt benet, om man mäter ut (på det friska benet) hur många glasspinnar det går åt, så lägger man glasspinnarna på en plan yta och tejpar ihop dem med t ex kirurgtejp, ta någon milimeter mellan pinnarna så det finns utrymme för pinnarna att böjas runt.

Om det är en väldigt liten hund så går det bra att klippa glasspinnarna i två delar. När pinnarna är festa i varandra lindar man dem runt benet med ett tunt lager bomull under, fäst ihop allt med kirurgtejp.

Utanpå detta kan man linda en elastisk binda, för att hålla det hela kvar.

Att linda tassar kräver lite extra kunskap så man inte skadar hunden.

När det gäller att linda tassar så ska man komma ihåg några regler.

Man kan t ex inte bara dra ett bandage kring tassar. Risken är då stor för skavsår och infektioner.

Först lägger man en sträng med bommul, fetvadd eller liknande mellan varje tå innan man lindar. Det är otroligt viktigt är att ha en sträng mellan varje tå. Det kan annars ge upphov till nya skador som kan vara väldigt smärtsamma och ibland t o m leda till farligheter.

Hunden kan få skavsår, blir de öppna skavsår kan det komma in bakterier. Detta kan leda till att man måste amputera en tå eller hela tassen.

 

 

Egen erfarenhet

Jag har haft några benbrott på hund under årens lopp på olika raser, två har varit på samma ras, fast de köpte jag in och de led av ärftlig benskörhet, de andra två har varit av olika raser och de har inte lidit av benskörhet. Jag har dock haft tur, alla har läkt igen utan problem, vilket inte är självklart, speciellt inte på en hund som lider av benskörhet.

Uppdatering 2018, för flera år sedan fick jag ytterligare ett benbrott, denna gång på ytterligare en ras. Den fick ett mer komplicerat benbrott, men vi valde ändå att chansa på vanlig lindning. Det läkte perfekt. Hunden i fråga är nu 9 år och har aldrig haltat, utan rakt igenom haft superperfekta rörelser utan minsta problem så här långt.

 

Uppdaterad 2018-06-05