Sparande

 

Hur lever man billigt? Jag har genom åren varit en levnadskonstnär och klarat att leva på liten inkomst och därmed kunnat lägga lite mer av mina pengar på det jag helst vill. Något som förvånat många.

Jag har ett antal åtgärder, många av dem har jag levt med sedan jag flyttade hemifrån. När jag växte upp var det ett enormt slöseri med allt. Att tänka efter före var alltså inget jag fick med mig från barndomen.

El är en av de största utgifterna för mig och har så varit genom tiderna. När det är som kallast kommer det gå åt ca 90 % av min månadsinkomst till el. Det är omänskligt. Hur ska man då kunna äta? Betala hyra? Ha råd med medicin?

Alltså börjar jag med elen.

 

 

El

Sätter packning i fönster och dörrar när jag flyttar in i ett hus. Kollar över och upprepar vid behov.

Drapperiet vid ytterdörren på vintern. 221215 Har man en kall dörr så gärna två med luftspalt mellan varje. Två drapperier.

Jag har aldrig lysen på där jag inte är. Så har det varit sedan jag blev vuxen.

Jag håller varmt i det rum jag är i mest på vintertid, resten av huset är svalare på vintern. Så har jag haft det sedan jag flyttade in i hus, 1984 tror jag det var.

Jag använder drapperi mellan rummen. Använder jag inte alls ett utrymme på vintern har jag drapperier OCH stora, tunga trasmattor emellan.

I varma rummet håller jag ca 3 grader kallare sedan hösten 2022 p g a kostnaderna (som får följden att jag har mycket mer ont ifrån min reumatism).

Jag har haft tajmers under vintern förr. Jag började med det sent 1980-tal, tror jag det var. Allt för att mysbelysning på vintern bestående av någon svag lampa i varje rum inte skulle gå mer än när det var mörkt under den tid jag var vaken.

Sedan hösten 2022 har jag inga tajmers, jag tänder enbart de små lamporna som är billiga att driva när jag ska visa upp något för besökare som kommer när det är mörkt ute, annars är de små mys-pys lamporna släckta.

Jag lärde mig att tajmers (och laddare) som är varma när de sitter i och inte används eller går i tomme drar energi, de är de gamla apparaterna. Sedan finns det de nyare som är kalla när de inte används, de drar i stort sätt ingen energi alls. När jag lärde mig det för några år sedan (efter en blänkare i Vetenskapens värld) så gick jag runt och kände på alla tajmers som jag hade och gjorde mig av med hälften av alla tajmers, som var varma genom att jag endast satte i dem i en kontakt.

På 1990-talet skaffade jag värmeväxlare/varmluftspump som drevs av solcell. Den blev stulen! Jag har sedan dess försökt hitta en likadan, eller liknande. De tycks inte finnas att köpa längre. De var väl för billiga, bra och lätta att installeras och ha, så ingen vill väl sälja dem längre...

Jag har sedan 1990-talet satsat mycket på solcellslampor utomhus.

Jag började med lågenergilampor direkt när de började säljas i affärer till vanligt folk. Då kostade dessa lampor enormt mycket.

Jag har sedan sommaren 2022 börjat ha solcellslampor inomhus.

Varmvattenberedaren urkopplad när jag inte behöver varmvatten. När jag sätter igång varmvattnet och badar, passar jag på att bada hundarna på samma gång. Detta är nytt i vårat hushåll, sedan oktober 2022.

Jag har haft en utebelysning på el, julbelysning, under vintern 2020-21 och under vintern 2021-22. Den julbelysningen ligger nu i boa, den tar jag inte fram.

Att dra för gardiner, persienner, rullgardiner och ev. fönsterluckor på vindernätterna är superbra. Det hjälper till att hålla kylan ute när det är som kallast. I ett hus som jag bodde hade jag både persienner och rullgardiner i några fönster, då drog jag för både på vinternätterna.

I början av 2000-talet började elbolagen redovisa på teleräkningen om man hade ett hus med högenergi-förbrukning, normalenergi-förbrukning eller lågenergi-förbrukning, det sista kallades energihus. Jag har aldrig bott i ett energihus men har sedan de började mäta/redovisa haft energihus energi eller lägre!

P g a min reumatism har jag alltid behövt ha extremt varmt där jag vistas för att inte få allt för mycket extra smärta. Värme fungerar alltså som en slags smärtreducerare för mig. Kyla motsatsen. Kyla accelererar smärtan och gör den mycket sämre. Då jag sedan massor av år går på topp-förbrukning av värktabletter är all extra värk rent vidrig. Alltså är jag helt beroende av att ha extra varmt kring mig och kan inte göra mycket åt. Ändå har jag energiförbrukning som ett billigt energihus, enligt elbolagens listor, trots gamla och dåligt issolerade hus.

Jag har lärt mig att allt som låter bra är inte bra. Jag undersöker fakta och siffror, inte reklam.

 

 

Prylar och prylvård

Jag är väldigt rädd om och försiktig med mina prylar sedan jag blev vuxen.

Jag lärde mig tidigt hur man kör bil billigt. Långsammare hastighet. Inga våldsamma accelerationer. Köra mjukt, alltså undvika att pendlar mellan broms och gas hela tiden.

Jag har handlat begagnat om möjligt i hela mitt vuxna liv. Se mer nedan.

Jag lappar och lagar.

Jag har inte slängt saker som jag bedömt kan komma till nytta i framtiden.

Diskning blir snabbare om man låter hundarna fördiska. Något som jag alltid har gjort. Dels får hundarna lite "godis" och dels så går det åt mindre diskmedel och vatten. I och med att fördiskningen med hjälp av hundarna blir gjord direkt så blir fördiskningen så bra gjort så diskningen är gjort snabbt och effektivt.

Jag återanvänder grejer i ibland andra användningsområden än vad de var tänkte för. Lådan nedan är för skokräm. Jag använder den till min mobiltelefon.

 

Låda.

 

 

Handla

Kassar för bära hem varor ifrån affären som jag tagit med hemifrån startade jag med i slutet av 1990-talet.

Jag försöker månadshandla sedan jag blev vuxen.

Jag prisjämför ständigt sedan jag blev vuxen.

Jag handlar i billigaste affären. Alltså för att få tag i alla speciella produkter jag behöver, p g a djur och hälsa, så blir det ca 10 olika affärer. I alla fall ca 6-8 butiker varje månad. Ett fasligt springande.

Telefon och internet har jag valt de billigaste genom åren, liksom försäkringar. Jag har omfattande prisjämförelser på i stort sett allt.

Jag handlar så mycket jag kan begagnat, se nedan.

 

 

Handla begagnat

230118 Normal hushållskonsumtion, vad den vanliga människan handlar.

Det som ger största miljövinsten när man handlar begagnat är: möbler, textilier som t ex kläder, plaster av olika slag.

Att återanvända och låta saker gå i repris om och om igen är den absoluta största vinsten.

Dessutom är det vinst i plånboken för konsumenten, alltså för den som handlar.

Jag köper inte kläder som jag inte använder, men trots det har jag haft mycket kläder som jag inte kan använda.

Mitt klädkonto har varit onödigt stort p g a sjukdom och våldsamma viktförändringar.

Men jag har aldrig skaffat mer än att jag har några få kläder jag kan ha, köper enbart nytt när jag inget har.

Exempel: Jag skaffade nya vinterskor hösten -22, eftersom mina vinterskor jag köpte vinter-våren -21 inte var bra, inte bra alls. De tog in vatten och en sula lossnade när jag gick i en affär! Skorna före det var helt enkelt slut, de hade jag haft i över 10 år, kanske 15 år. De skorna fick jag i min tur skaffa p g a viktminskning som minskade min skostorlek drastiskt. Från 43 till 36. De större skorna jag hade, hade jag haft i ca 20 år.

M a o, jag har enbart ett par vinterskor och de ska fungera till allt på vintern.

Jag har två par sommarskor, ett par springa-i skor till vardags och ett par fin-skor som är beiga, så ska passa till alla kläder. Jag har inga andra skor. Jag behöver inga andra skor förrän dessa är slut.

Detta är dessutom inget nytt hos mig. Jag lever så och har gjort det sedan jag flyttade hemifrån. När jag bodde hemma fick jag inte mer kläder än att jag hade ett par sommarskor och ett par vinter. Så ingen skillnad då heller, på sko-fronten.

230118 Under 2022-2023 har jag samlat material till en utbyggnad, en hall. Allt är begagnat. Det nya som måste till, om jag inte hunnit fått tag i begagnat, och då ska köpas direkt före byggnationen blir korkmatta (som vi kallade det på min tid), färg till väggar och tak, ytterdörr, ganska mycket kvartsstavar. Det är allt.

 

 

Dela med sig

Jag har aldrig varit återhållsam med att dela med mig av mina kunskaper. Allt för världens bästa. Därmed bäst för människor, andra djur och natur.

 

 

Jag unnar mig det som jag VILL HA. Ibland kan man göra det när man spar på vardagsutgifterna.

 

Uppdaterad 2023-01-18

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström