Fotografera

 

Att fotografera hund är en konstart som inte alla behärskar, men vi kan alla lära oss att bli bättre.

Fotografering handlar om teknik, kamera, öga / blick, fantasi, förmågan att se genom linsen, något som jag tror är kopplat till förmågan att se saker ur andras synvinkel. Blick för orginalitet, förmågan att se skönhet (eller skapa skönhet). Sedan en stor portion tur.

Det perfekta kortet är oftast inte direkt arrangerat (av oss amatörer), ibland kanske t o m en slump.

Ett hårt arbetat framtagen kort är inte illa det heller. Det kräver tre personer för att lyckas få bra bilder med en "rå" hund. En som håller hunden, en som lockar hunden, en som tar kortet. Då har man bästa förutsättningar man kan ha.

 

 

OLIKA TIPS

Är man själv kan man binda hunden och gå en bit ifrån och prova ta kort, ibland lyckas man. Oftast följer hunden ägaren med blicken så man får inte så bra bilder på det viset ändå.

Låt helt enkelt hunden springa fritt och gå med kameran i handen, till sist kan man få en bra bild på det viset, i dagens läge när vi kan öda med bilder, utan att ruinera oss, som förr i tiden.

Det är viktigt, tycker jag, att hunden ser glad ut. En nertryckt hund är aldrig vacker, i mitt tycke, enligt mig är det enbart beklämmande.

En hund som spänner sig mycket, vissa gillar helt enkelt inte att stå i centrum för allas blickar, de är det bra om man kan fotografera med viss distans. Också kan man prova att röra en hund, t ex springa lite med den, det kan få hunden att slappna av så man får en fin bild.

 

Photo: Madeleine Wall

 

Lek med hunden, ta hjälp av leksaker, godis, vad som behövs.

 

Photo: Annika Hagström

 

Kamerans öga bör placeras i höjd med hundens bog för bästa siluettbild.

Är hunden kortbent kan man till synes höja benlängden lite genom att ta bilden lätt underifrån. Är hunden lite för högbent så ta bilden lätt ovanifrån. Det kortar, till synes, hundens ben.

En hund med bra proportioner är inte alls trevligt att ständigt ta "flygbilder" på, bilder tagna uppifrån, man får lätt intrycket att hundarna då är alldeles för kortbenta.

Ställ helst inte hunden i högt gräs eller djup snö eller annat mjukt, då fötterna försvinner, ger det lätt intrycket av att hunden är kortbent, alternativ lång. Alltså inte har så bra proportioner som den kanske har.

Är hunden lite lång kan man ställa den snett riktad mot kameran, och inte ta direkt från sidan.

Har man hunden med svans över ryggen så kan man framträda ryggen genom att ha svansen på baksidan från kameran sett. Har man en hund man vill korta i ryggen eller dölja en krum rygg på, om hunden inte ska ha det, så kan man ta bilden med svansen mot kameran, så döljer den skavanker.

En annan sak, som naturligtvis är självklar, ta med HELA hunden på kortet. Vill man skapa en bild som en komposition, se till att hunden hamnar i centrum på bilden, heller lite längre bak än fram, alltså hundens bak och fram. Det ger känsla av att hunden är på väg framåt utan hinder.

Vill ni ta siluett bild, alltså det det endast är siluetten som framträder, ta mot en ljus bakgrund, så kameran fixerar skärpan på bakgrunden, det är särskilt lätt att göra med en svart hund.

 

Photo: Annika Hagström

 

Det är svårt att fota på svarta hundar och få fram de rätta uttrycken hos hundarna. Siluetter är däremot enklare med svarta hundar än andra.

 

 

BAKGRUND

Se vad det blir för bakgrund också på bilden, det är inte allt som är så tjusigt att ha som bakgrund. Jag minns t ex en som tog kort på en hundvalp, med fullt av vinflaskor bakom, kanske inte det bästa för en fin bild på en hundvalp. Personligen tycker jag inte att sprit och hundar hör ihop.

En ren bakgrund brukar vara det bästa för de flesta hundar.

Gärna om man kan sätta in hunden i sitt sammanhang. Vattenhundar vid vatten. Skogsjagande hundar med träd som bakgrund. Fågelapportörer med böljande fält eller kanske fjäll i bakgrunden. En söt soffhund i en fin fåtölj med spetskuddar i.

 

SU(dkv)CH SJ(d)CH Öllmans Öst
Ägare: Margareta Johansson, Team M kennel
Photo: Annika Hagström

 

Vyer med natur i bakgrunden tycker jag alltid är passande för hundar, då mina hundar älskar att springa i naturen och min erfarenhet är att alla hundar älskar att röra sig i naturen. Speciellt på jakthundar tycker jag, som sagt, det förhöjer bilden.

Galler, hundburar och liknande är väl heller inte det vackraste att ha med på bilder på djur, något jag personligen tycker man kan undvika (fast jag lever inte som jag lär).

Vackra saker (statyer, enorma blomuppsättningar o s v) som drar blicken från hunden tycker jag inte är det lämpligaste om man vill att hunden framträder.

Som sagt, ren bakgrund är att föredra, det drar blicken till hunden.

Att ha enorm massa kringinformation på bilder som ska visa hundar tycker jag är enormt irriterande. Man sitter och väntar på att se hunden så kommer det bara fram massa himmel, gräs, snö o s v. Enormt enerverande. På en bild på hund tycker jag det är självklart hunden ska synas.

Ibland ser man "tjusiga" utställningsbilder där man kan se minsta detalj på människan, tjusiga naglar och dyra smycken, medan hunden kanske är klämd under en arm lite på måfå och man bara ser ett huvud (i bästa fall), som kanske inte är mycket större än en lillfingersnagel, då kan man undra om bilden är på människan och inte på hunden.

 

 

HJÄLPMEDEL

Man kan ta hjälp av fotografering och filmning i väldigt många sammanhang.

Om du tränar med en hund och tror det är bra, kan en fotografering eller filmning säga motsatsen.

Träning kan lätt förbättras genom att studera bilder eller filmer. Både stående och i rörelse.

Ha kontroll på vad hunden gör när du är borta. Web-kamera är ett fantasiskt hjälpmedel här då du kan se vad som händer i realtid.

När någon hund är olyckig (t ex hatar badning, kloklippning, är rädd för en annan hund o s v) och du inte kan förstå vad som händer, filma och titta på filmen om och om igen, det kan ge dig svaret!

 

Jag tog mina första bilder med en gammal lådkamera och framkallade bilderna själv, till att börja med, med min pappas hjälp. En mycket skojig hobby.

Här är en bild jag tog på min första Schäfer, det är taget med min lådkamera, framkallat av mig själv. Tyvärr har fotot fastnat i glaset p g a fukt, men det går ju bra att ta ett kort på kortet genom glaset :)

 

Photo: Annika Hagström

 

Kortet är taget 1978.

Jag fotade gärna, men inte bra.

Jag förbättrade däremot mitt fotograferande när digitalkameran kom in i mitt liv. Att se orsak - verkarn direkt istället för några månader senare, då man glömt tillfället man tog kortet, har hjälp mig avsevärt. Att också kunna öda med 1000 - tals bilder utan extra kostnad har gjort underverk för mig.

Från att vara dålig till att ta acceptabla bilder, utifrån de billiga kameror jag har råd med. Skillnaden är enorm.

 

Digital kamera Samsung. Digital kamera. Digital Olympus. Lådkamera.

Photo: Annika Hagström

 

 

Klippa bilder

Jag är känd för att klippa ut objekt, på denna sida ofta hundar, utan att lämna så mycket annat att titta på, utom hunden. Vill man se hus eller landskap ska man inte titta på en kennel-sida, är min åsikt.

 

Pia´s Wakago Wadayama-Wan
När framtassarna göms i gräset så ser hon lång ut i kroppen,
vilket hon INTE var. Hon hade perfekta Japanese proportioner.
Båda bilderna är tagna samma dag.

Photo: Anna Hagström

 

Om man fotar en hund där benen eller tassarna inte syns (de kan t ex stå i djup snö, eller stå i högt gräs som döljer delar av benet, eller att ben eller tassar bara är utanför bild) så ser det ut som en hund har kortare ben och längre rygg än vad den har (bild 1 nedan). Om man klipper en bild så det är mindre "luft" ovan och under hunden och mer framför och bakom, så ser hunden ut att vara längre än den är (bild 2 nedan), och tvärs om (bild 3 nedan). Sedan är det en typisk Annika-klippning av hunden sista bilden nedan, alltså längst till höger.

Jag försöker alltså hålla ungefär lika mycket/lite luft på alla sidor.

 

Samma bild, klippt olika

Photo: Annika Hagström

 

 

Retuschera bilder

Alltså att ändra i bilden efteråt, där man tycker något behöver förbättras.

Jag retuscherar bilderna jag tar ibland.

Näst intill alla bilder jag tar är tagna så som hundarna är i vardagslag, ingen borstning, ingen badning etc. Naturliga bilder som är tagen bara rakt upp och ner så som de ser ut, och inget annat.

När jag retuscherar väldigt sällan men när jag gör det så handlar det inte om hunden, den låter jag alltid vara. Att ändra på hunden tycker jag är bedrägeri.

Att däremot göra detaljer som jag inte tycker tillhör hunden annorlunda, det tycker jag är ok.

Ta t ex bilden nedan, första bilden, d v s den till vänster, det är den som är så som bilden såg ut.

Först har jag tagit bort det självlysande i ögat på hunden, då det ser så himla fult ut, tycker jag. Hundens ögon lyser ju inte mitt på ljusan dagen (det är då denna bild är tagen) naturligt, utan det är ju beroende på blixten, inget som jag tycker "tillhör" hundens utseende och uttryck, hur det blev när jag tagit bort det självlysande ögat ser ni på andra bilden, den som är i mitten nedan.

Sista steget är att jag tagit bort det hemska gallret i bakgrunden, som jag riktigt avskyr. Alla och envar kan se hur amatörsmässigt jag dolt bakgrunden, det är inte meningen att det ska bli perfekt, utan meningen är att det är hunden man ska titta på, inte ett gammalt fult galler som i detta fall skyddar allt som finns i bokhyllan från nyfikna och undersökningslystna kleptomaner till valpar. Den färdiga bilden är då den sista bilden nedan, den längst till höger.

 

Cosmopolitan Of Moonlight Shadow

Photo: Annika Hagström

 

 

Mina kameror

Jag fick tag på en kamera på loppis. Det är en likadan som en jag hade för ca 15 år sedan, eller mer... Den var det inga fel på. Enda skillnaden på den jag hade och den jag köpte nu är färgen. Förra var röd. Denna är silver. Nu ska vi hålla tummarna att jag äntligen får en kamera med blixt som jag därmed kan använda både ute och inne och alla tider på dygnet och året.

Jag har en kamera som det går att ta bilder med! Bilderna blir dessutom bra!! De går dessutom att scanna in i datorn!!! Full pott, ÄNTLIGEN! Kameran inköptes 2006-11-21 enl. original garantibevis och kvitto. Jag trodde utvecklingen skulle bli bättre när det gäller digital teknik, men det kan jag inte tro. Ska jag behöva köpa ca 15 år gamla grejer för att de ska fungera? Hur blir det nästa gång, när denna kamera är slut?

Tyvärr så orkar jag inte. Allt fungerar, men jag måste scanna in en bild i taget, det gör mig tokig! Jag får lägga ner denna kamera.

Jag har nedan visat exempel på hur det går till här. Jag provar med olika tekniska apparater, ägnar timmar och dagar. Lyckas någon gång av 10 olika apparater. De andra apparaterna ligger bara i någon låda år ut och år in. Troligen ligger det grejer för minst 10,000:-, kan vara det dubbla eller tredubbla också. Grejer jag aldrig får att fungera, men slänger bort veckor av min tid varje år på. Det är otroligt stressande.

Jag har fått tag i 6-7 kameror. Ingen är bra. Jag använder fortfarande min mycket gamla kamera utan blixt. Jag har fortfarande inte fått "nya" kameran att fungera. Jag fortsätter med min mycket gamla kamera utan blixt.

Flera av mina kameror, inklusive min telefonkamera, kan jag inte använda. Antingen kan jag inte ta bilder med kameran. Antingen kan jag inte ta ut bilderna ur kameran. Eller så kan jag ta ut bilderna om jag ordnar något konto på internet och lägger upp bilder på internet. Alltså får jag inte se bilderna, då jag inte lägger upp dem på internet. Jag vill INTE ha varenda bild jag tar på internet. Jag vill alltså INTE lägga upp bilderna på internet. Alltså kan jag inte använda kamerorna... Tekniken tar överhand. Jag vill inte vara med om det och ändå tvingas jag hela tiden, om jag inte väljer bort att leva utanför samhället.

Det finns många gånger som jag rent hatar kameror. Jag har förlorat allt intresse av att fota. De senaste 5-6 kamerorna jag köpt har INTE EN ENDA gett bra bilder. INTE NÅGON! Alla är köpta på olika ställen. Alla är av olika märken. Det enda gemensamma är att ingen har kostat mer än 1,200:-. Jag skulle så gärna vilka ha en bra kamera. Den jag använder nu är ca 10-12 år gammal, eller äldre... Den har ingen blixt. Trots det är den den bästa kameran jag har.

220219 är jag fortarande utan en bra kamera. Jag har igår införskaffat två "nya" (=begagnade). Nu får vi se om jag får en kamera som duger. Inga sladdar ingick, jag har aldrig vågat mig på det förrut. Men nu får vi se.

210617 Jag fortsätter med kameraproblem. Nu har jag tagit fram en mycket gammal kamera, som inte blixten fungerar på. Den är fortfarande bra, när blixt inte behövs.

210530 Jag får fortsätta att använda mobilen tills vidare.

210528 Jag köpte alltså en kamera för ett par år sedan, som jag aldrig kunnat använda, eftersom det inte går att scanna in bilderna från kameran till datorn. Nu har jag funnit "felet". Jag måste gå ut på nätet och hämta filer för att kunna scanna in bilder i datorn! Jag bara AVSKYR internet, mer för vart år. Jag behöver alltså hjälp av någon kunnig för att kunna använda den kameran.

210520 Idag har min kamera "kollapsat". Inga fler bilder... Det blir att försöka få min "nya" kamera att fungera. Jag köpte den på netonnet för ca 2 år sedan. Jag har tagit bilder med den sedan dess, men det går inte att få ut bilderna till datorn. De bara lagras i kameran på hög. Skam den som ger sig. Jag jobbar på detta.

 

Digital kamera Kodak. Digital kamera Samsung.

Photo: Annika Hagström

 

Uppdaterad 2022-11-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström