Mental ohälsa

 

När man, liksom jag, har en sjukdom som är ovanlig och som få läkare känner till så är det inte ovanligt att många läkare ger upp när de inte hittar rätt diagnos och tror att man har psykiska problem, så de tror att det är säkert därifrån som all smärta m m kommer ifrån. Så var det för mig.

Efter 15 år i psykiatrin så kunde dessa "hjärnskrynklare" konstatera att mitt psyke fanns det inget fel på, trots en kvardröjande svårighet att interagera med många människor p g a en psykiskt sjuk uppväxt. Dessa många människor har med åren blivit några/vissa människor.

Det enda jag hade klagat på i 15 år, kom de fram till, var mina smärtor och vad de innebar.

Efter 15 år inom psykiatrin och över 20 i sjukvården så fick jag då rätt diagnos som förklarade allt. Då droppade psykiatrin mig direkt. Likaså slutade de somatiska läkarna att skyffla över mig på psyk. Så var det kapitlet klart i mitt liv.

Under denna tid i psykiatrin så slutade jag många gånger, då det inte gav mig något, förutom att vi bollade folks psyke så jag fick lättare att förstå människors handlade fortare, vilket var bra, då det ger andra människor mindre makt över att göra illa mig.

Men så fick jag en annan läkare lite nu och då, och då började det om igen.

Efter en långväga flytt och p g a detta ett till läkarbyte, så började det om igen, psykiatrin.

Efter bara nåt år med den läkaren hade han klurat ut vad det var för fel på mig.

Sedan blev allt lättare inom sjukvården och jag slapp springa på psyk som inte gav mig något längre vid det laget.

 

 

Starka människor

Man pratar om starka människor. Jag har kommit fram till att de som kallas starka människor är de som inte besvärar sin omgivning så mycket med sina besvär. Det vill säga att omgivningen kan lotsas som om det inte finns några besvär och därför är den personen lättare att hantera, umgås med.

De så kallade "starka människorna" bär därför en tygre börda, de vill säga att de i praktiken lider mer. De får ett sjukt psykiskt innandömme då de inte får chans att få ur sig det.

Som jag ser det läggs därför de starka människorna med mer börda än de som haspar ur sig sitt lidande i tid och otid.

 

 

Börda

Med tiden när börda efter börda läggs på en person så kroknar den till sist. Det spelar ingen roll hur "stark" en människa är, till sist når den botten.

Det är inte helt ovanligt att de som trots detta inte kan ta hjälp, tar sitt liv.

Denna typ av "starka människor" är ofta "starka" p g a att de inte förstår hur sjukt och osunt det är att inte dela med sig av börda, då delad börda faktiskt är minskad börda.

De som inte ser någon utväg, de ser ingen framtid, de har helt enkelt inget mer att leva för.

 

 

Trygg hemma

En förutsättning att kunna må bra är att man har en trygg hemmabas att utgå ifrån, där man får ett andrum. Är man jagad hela tiden, otrygg, rädd, så kommer mental ohälsa, hur mycket man än försöker att inte hamna där.

 

 

Förlåta vägen till framgång

Vill man hjälpa brottsoffer så bör man lära dem att förlåta. Inte förrän folk verkligen lär sig att förlåta dem som skadat oss, inte förrän då får man hjälp på riktigt. Att hämnas skadar bara en själv. Alltså är det i slutänden ett sätt att skada brottsoffer ännu mera.

Brottsoffer får bäst hjälp genom att man tillhandahåller en bra sjukvård. Inte som det är nu, att de som behöver hjälp blir nekad p g a brist på resurser. Något som jag sorgligt nog har hört exempel på åtskilliga gånger under senare år.

Detta gäller bl a de som blivit indragna i krig. De som drabbas av mental ohälsa p g a övergrepp. Det gäller naturligtvis inom familjen. När man lever i en sluten grupp, familj, arbetsplats eller liknande som oundvikligen gör att folk är nära varandra kommer man förr eller senare bete sig orätt mot sina närmaste, det måste man lära sig att förstå och förlåta.

Alltså lär er förlåta i stort och smått, då mår ni bäst!

 

 

Bilden av vem man är

När man har kronisk smärta så säger folk att man med åren vänjer sig vid smärtan, men så är det naturligtvis inte, det kan t o m vara tvärs om.

Jag har lärt mig att det inte är lönt att klaga om min städiga smärta. Dels för att det bara tar mina tankar till smärtan, och det gör inte mitt liv lättare. Dels för att det inte är någon idé att klaga, då ingen kan hjälpa mig med det.

Då drar folk snabbt slutsatsen att man inte har ont...

Mer om min kroniska sjukdom, Morbus Dercum.

 

221203 Psykisk ohälsa är en indikator om att samhället inte fungerar. Polisen har under detta års första 10 månader gjort 21,000 utryckningar p g a självmordslarm. Det är en ökning med 7 % om man jämför 10 månaders siffror mot HELA 2021. Utryckning i Sverige p g a psykisk ohälsa har ökat med 53 % de senaste 5 åren. Självmord är det slutgiltiga steget i psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa torde också vara en stor bidragande orsak till brottslighet, något som borde vara självklart för alla och envar att förstå. Att polisen ens ska behöva ta i ett enda självmordslarm är sjukt! Samhället är sjukt! Vi måste bli bättre på att få samhället friskt. Är det så svårt att fatta att vi måste vara vänliga mot varandra (det gäller i högsta grad myndighetsutövare av alla sorter i samhället) och få slut på denna sjuka orättvisa som de styrande politikerna bidrar med hela tiden. Är det konstigt att förstå att när någon i nöd vänder sig till myndigheter och blir behandlad som skit, samma människa pratar sedan med kriminella, som är snabba att vara vänlig och hjälpsamma mot samma person (till att börja med) så är det betraktat ur offrets ögon som en bra lösning att vända sig till de som är hjälpsamma och vänliga. Det är oerhört viktigt att vi tar hand om våra närmaste, men kom ihåg, somliga har inga närmaste. Där behövs vänner, grannar och ett skyddsnät som fungerar. Mer om politik. Mer om familjer. Fler nyheter.

 

Uppdaterad 2022-12-03

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström