No e-mail/no internet. Phone number + 46 762 79 41 25.

Ingen e-post/inget internet. Ring dagtid 10-18 Tel: 0762 79 41 25.

 

210413 tisdag

Grått, sedan snö, sedan sol, och sedan börjar det om, alltså typiskt aprilväder, 6º C.

Hemsidan är idag uppdaterad, äntligen, med 2,539 objekt.

 

210412 måndag. Vecka 15.

Grått efter en snöig natt, 6º C.

Bilder: hundar och fler bilder på hundar, Norton´s Leonardo och fler bilder på Norton´s Leonardo, Pia´s Diana M A Svensson och fler bilder på Pia´s Diana M A Svensson, Pia´s Chica RosariaPia´s Yuki Hisako-UmeRicco Vigal Poseidon In BluePia´s Yuki Emiko-Fujin och fler bilder på Pia´s Yuki Emiko-FujinPia´s Yu-Chi KiichiPia´s Chica Cataleya, och fler bilder på Pia´s Chica CataleyaPia´s Toyomi Saku-Ra och fler bilder på Pia´s Toyomi Saku-Ra, Rikko Vigal Leonsio Choco, Pia´s Chicka Rosita och fler bilder på Pia´s Chicka Rosita, Japanese chins och en sida till med bilder på Japanese chins.

 

210411 söndag

Moln, 8º C.

Bio-Groom har en produkt som är extra bra att använda när hundar har missfärgningar under ögonen. Mer om ögon.

 

210410 lördag

Sol, 8º C.

Spruckna trampdynor eller andra sprickor på hund? Arnika fungerar bra. Den kan också hjälpa vid sköra klor. Mer om hundens tassar och trampdynor. Mer om hundens klor.

 

210409 fredag

Grått på morgonen och sedan sol från och till, hemskt blåsigt, 11º C. Temperaturen känns som om det är 0-gradigt, minst. Detta naturligtvis p g a blåsten. Börjar hagla en mycket kort stund vid 15,30 tiden. På kvällen upphör den våldsamma blåsten som i ett slag och det blir hur lungt som helst.

Skriver på hemsidan idag om odlad lax i Chile. Chile är världens näst största odlare av lax, näst efter Norge. 18 laxodlingar som står för 26 % av världens laxproduktion är drabbad av död p g a massiv algblomning, algblomningen består av tre olika sorters alger och dessa ger låg syressättning i vattnet och laxarna kvävs alltså långsamt till döds. Totalt har över 4,200 ton laxar dött. Det är alltså mer än 200,000 laxar som lidit svårt och dött under svåra kval i ett utdraget skede. Det är dessutom inte första gången detta hänt. Massdrift på liten yta är inte att leka med, inte i någon form. Fler nyheter.

 

210408 torsdag

Sol, 8º C.

Storleken på djur skiljer om man växer upp i städer eller på landet. Stad: Skallen på nyfödda barn är mindre. Älgar är mindre. Talgoxar m m är mindre. Harar är mindre. Motsatsen på landet: Skallen på nyfödda barn är större. Älgar är större. Talgoxar m m är större. Harar är större. Sambanden tycks bero på utsläpp, alltså dålig luft. Dålig luft dödar varje dag, det dödar människor, djur, växter. Luftföroreningar är ett större problem än många tror. Farliga ämnen.

 

210407 onsdag

Sol, 8º C. Under natten kom det ner ett ytterst tunt lager med pudersnö på backen.

Det är väldigt många som varje vecka ringer och är glad i min information på hemsidan. Därför fortsätter jag att ha hemsidan öppen. Mer om kommentarer om min hemsida.

 

210406 tisdag

Sol, 9º C.

När jag bodde i norra Hälsingland så såg jag knappt några fåglar. Det var skator och mycket sällsynt en enstaka sädesärla kanske en gång om året. Här har vi dagligen koltrastar, blåmesar, gråsparvar, gulsparvar, talgoxar m m. Det samma gäller allt från spindlar, maskar o d till älgar, rådjur o s v. Mycket och ofta i Bergslagen. Sällan eller aldrig i norra Hälsingland. Det är något som inte stämmer i norra Hälsingland. Något är väldigt osunt där. Kan det vara därför jag t ex fick opereras tre gånger för cancer under senare hälftan av den tid jag bodde i norra Hälsingland? Jag bodde där juni 1992 till december 2019.

 

210405 måndag. Vecka 14.

Grått efter en snöande natt, frampå förmiddagen blir det sol, 8º C.

Om en hund plötsligt börjar visa ovilja vid en viss rörelse eller beröring, så beror det inte på att hunden helt plötligt inte vill utifrån en nyck. T ex en hund som har hoppat upp enkelt tidigare, och plötsligt inte vill eller inte kan. En hund som plötsligt inte vill att man berör hunden på ett visst ställe. Något har hänt. Kanske har hunden blivit skrämd. Kanske har hunden blivit illa gjord. Kanske har hunden fått ont av någon orsak. Man är som djurägare skyldig att ta reda på varför. Mer om sjukdomar. Mer om problemhundar.

 

210404 söndag

Moln och blåst, 11º C.

Hunden räknas som färgblind men är egentligen inte färgblind. Hunden har två färgreceptorer (blå och gul), människor har tre. Hunden ser alltså mindre antal färger än vad människan gör. Hunden har alltså gula och blåa tappar i ögonen. De har därmed röd och grön färgblindhet. T ex orange är därför svårt för hundar att se. Orange på grönt är extra svårt att se för en hund. Mer om synen.

 

210403 lördag

Sol, 7º C.

Utan tvekan är Podengo Portuguès Grande Pêlo Liso en otroligt duktig ras på att ta sig fram i trånga utrymmen, så som det påstås. Våran älskade Pia´s Diana M A Svensson är ett bevis för det. Hon tar sig fram i de mest trånga utrymmen, även om det böjer sig. Hon kan också gå in i jättesmå hålor och vända och ta sig ut igen.

 

210402 fredag

Sol, 8º C.

Idag är det temperatur som i ett kylskåp. Nu börjar jag verkligen längta efter värme! Må den snart vara här och låt solen ofta lysa på oss i sommar!

 

210401 torsdag

Sol, 9º C.

Ca 200,000 djur på 16 olika fraktfartyg som blivit stoppade kring suezkanalen är på väg att få slut på mat och/eller vatten. I sex av fartygen är det redan kris. Vissa av fartygen skulle ha varit framme redan för 5 dygn sedan, om det inte hade blivit stopp i kanalen. Hjälp djur som verkligen behöver hjälp, där de behöver hjälpen! Fler nyheter.

 

210331 onsdag

Grått, 8º C.

Om man ser ett djur på bild i några sekunder, kan man då dra slutsatsen att dessa djur upplever ständig smärta, ständig rädsla och ständig förnedring? Somlig reklam på TV gör i alla fall detta gällande. Tänk efter vad de säger, tänk efter vad ni ser. Allt ni hör och ser är inte sant. Djurskyddsorganisationer är inte alltid så fina som det ser ut. Mer om djurrättsorganisationer m m.

 

210330 tisdag

Grått, 15º C.

Så har Sverige börjat träna covidhundar. Flera andra länder har redan covidhundar i arbete. Det är alltid bra när man använder hunden till det de är bäst på. Är det bara bra folk som tränar så ÄLSKAR hundar att få jobba. Fler nyheter.

 

210329 måndag. Vecka 13.

Grått, 8º C.

Ju äldre man blir, ju flera människor man känner dör.

 

210328 söndag

Regn på förmiddagen, sedan uppehåll, 11º C.

För 6 år sedan föddes vår älskade Pia´s Chicka Rosita. En viktig dag i vårt liv.

 

210327 lördag

Grått, 12º C.

En hund som lever issolerad, inte får gå ut, eller endast får gå ut på en mycket liten yta, år ut och år in. Vissa av dessa hundar kan det bli svårt i början att få att vilja gå promenader. Alla hundar BEHÖVER promenader, så de hundarna måste rehabiliteras. Träning sker genom att man går med hunden. I koppel. Ser till att hunden får så mycket uppmuntran som möjligt under promenaderna. Detta gör man tills dess hunden börjar inse att det inte är farligt. Ökar man en liten bit hela tiden och håller sig till en och samma rutt hela tiden är det snabbast att få hunden att vilja följa. Men så fort man börjar gå på nya rutter så får man börja om. Om och om igen, tills hunden känner sig trygg på promenaderna. Värst är de hundar som har vuxit upp utan att få gå promenader. Jag har varit med om att det kan ta upp till 2 år innan vissa hundarna går obesvärat på promenaderna efter att jag tagit till mig hundar som levt så issolerat som valpar eller ibland enbart i vuxen ålder. Den sistnämnda varianten går det ganska fort att få igång lusten till promenader igen. Mer om hundpromenader.

 

210326 fredag

Grått, 10º C.

Tyvärr ser det ut som om jag får lov att byta hundfoder till mina hundar. Det är inget som gör mig glad... Anledningen är att jag måste ha internet och mejl för att kunna få eukanuba. Mycket tragiskt. Här startar nu eventuellt ett limbo av att testa foder, så får vi se vad jag landar. Mina hundars mat.

 

210325 torsdag

Grått, 8º C.

Jag gör inte ett viktigt avgörande baserat på en orsak. Livet och tankemaskineriet är mer komplicerat än så, i alla fall i mitt liv och mitt huvud.

 

210324 onsdag

Grått och blåsigt, 8º C. I natt på sentimmarna skulle man behövt spika fast allt ute på gården.

Ben till hundarna är i huvudsak två olika saker. Köttben = toppenbra! Hudben = var mycket aktsam! Mera om ben.

 

210323 tisdag

Sol, 12º C.

28 februari i år var det också + 12 grader. Detta är andra dagen i år som det är så här pass "varmt".

Vem tar bäst hand om en hund, den som är rik eller den som är fattig? Den som bor i villa eller den som bor i lägenhet? Den som bor på landet eller den som bor i stan? Den som är född i Sverige eller den som är född i annat land? Som jag ser det har det ingen som helst betydelse, utan det som har betydelse är vem människan är. En människa som älskar sin hund tar reda på vad som är bäst för den och ger den det! Hur tar man reda på vad som är bäst för hunden? Det är faktiskt inte så svårt. Man ger dem bra mat i korrekta mängder, friskt vatten, korrekt förebyggande hälsovård som t ex avmaskingar och vaccin, man ger fina liggplatser som hunden vill ha, regelbundna rastningar, bra aktivering som passar för hunden, man håller hunden och hundens omgivning ren. Man umgås helt enkelt med sin hund och lär känna den. Får man störda beteenden eller störda fysiska problem hos hunden tar man snarast adekvat hjälp för att komma tillrätta med problemet. Bra hundägare.

 

210322 måndag. Vecka 12.

Grått, 10º C.

Föräldrar som sliter i sitt barn är själviska. Hur ont det än gör i mamman och pappan, så är det repet som utsätts för största styrkan. Att utsätta ett barn för detta är själviskt. Egotrippat. Ett bevis för att föräldrarna inte förstår sitt barns bästa. När det gäller hundar händer det att folk stjäl hundar av varandra, när de inte kan komma överrens. Tur i alla fall att hundar inte verkar få så många skador av det som barn. Mer om omplaceringar o d.

 

210321 söndag

Sol efter en blåsig natt, 6º C.

Jag fattar inte hur man ska kunna rösta? Ju äldre man blir, ju mer inser man att vissa saker är väldigt viktiga, inte bara en eller två saker. Det blir liksom att välja mellan pest och kolera. Får man det ena, så får man inte det andra. Hur ska man göra? Vi har många partier att välja på, men det tycks inte hjälpa. Jag har vissa stötestenar som jag har svårt att överse med. INGET parti har de bitarna som jag tycker är extremt viktiga. Jag har försökt städa bort många viktiga saker och enbart plockat fram de tre viktigaste sakerna som jag inte kan förstå hur jag ska kunna göra avkall på. Inget parti har dessa tre komponenter i sina åsikter, ännu mindre i sina prioriteringar. Ändå finns det partier som står för en eller två av mina viktigaste punkter. Vad ska man göra? Är inte välja ett alternativ? Jag har svårt att tro det.

 

210320 lördag

Grått, 8º C.

Det är vårdagjämning. Nu är dag och natt lika långa och vi går mot ljusare tider. Nu värmer solen som skarpast. I tre månader till, till midsommar, fortsätter solen att lysa en längre stund varje dag, om solen lyser, sedan vänder det. Det blir efter midsommar ett mindre antal timmar med sol för var dag. Höstdagjämningen kommer 3 månader efter midsommar. Då är igen dag och natt lika långa och går efter det mot mörkare tider. När höstdagjämningen är här så blir inte solen så varm längre. Strax före jul är det vintersolstånd, det betyder att solen är framme som allra kortast tid per dygn (om man inte bor långt norrut, då har man inte sol alls kring denna tid). Efter vintersolståndet vänder det igen och går mot ljusare tider. När solen lyser mot vatten eller snö så förstärks solens effekt. Snö och vatten fungerar som en spegel och reflekterar ljuset och skickar tillbaka det, därmed blir solens effekt starkare under sådana förutsättningar. Sedan har vi vinden som påverkar värmen. Vinden förstärker kyla. Alltså, är det varmt är vinden bra. Är det kallt gör vinden det hela ännu kallare varför man ska hålla hunden i rörelse när man är ute. Annars ska de kunna gå in någonstans, t ex i en godkänd hundkoja. De flesta hundar som lever ute tar till sina naturliga egenskaper och gräver ner sig och håller svansen över näsan, så luften filtreras genom svansens lurv. I det fallet har jag en rolig erfarenhet, en italiensk vinthund som alltid la sig så när hon tyckte det var för kallt, detta i kombination med en arg blick åt mig! Det är bara det att hennes smala sträck till svans gjorde kappast någon nytta alls! OBS! I hennes värld var kallt under 22 grader även om hon sprang med näje i snö och 10 minusgrader på vintern, bara hon fick komma in direkt när hon var klar. Tillbaka till väder och vind. Då kommer vi till luftfuktighet. Luftfuktigheten kan vara lite förädisk för vissa hundar. Mer om värme och kyla.

 

210319 fredag

Sol, 2º C.

Det är bra att få lite städningstips.

 

210318 torsdag

Sol, 7º C.

Angående vaccinbivverkningar på nobivacc. En kull om 10 stycken 8 veckors valpar blev vaccinerade med nobivacc DHPPi, valparna såldes till ett gäng olika hem, så som det ska vara. 9 av dessa 10 valpar får sedan vaccinbiverkning i form av utslag. Alla 9 valparna fick utslag inom loppet av 3 dagar. Igen, veterinären tvärnekade och vägrade att dokumentera detta. När dessa valpar ska vaccineras om med andra vaccinen så rekomenderar jag dem att leta veterinär som använder annan sorts vaccin och gärna vänta 5-6 veckor emellan istället för de vanligaste 4 veckorna mellan sprutorna. Valpar vid 8 veckors ålder behöver dessutom inte få hela raden med vaccinsorter. Det hade räckt att de fått parvo och hepatit. Mer om vaccin.

 

210317 onsdag

Sol, 5º C.

USA´s underrättelsetjänst varnar idag för de farligaster och dödligaste terrorhoten i USA och de kommer ifrån inhemsk terror. Bland de 3 organisationer som räknas som högst på denna lista ingår djurrättsorganisationer. Jag hörde redan för 15 år sedan att djurrättsorganisationerna var farliga i USA, och har hört om detta om och om igen genom åren. Farliga för vanliga, hederliga hunduppfödare. Hundar som förgiftas, släpps ut, stjäls o s v. Hunduppfödare som förtalas, t o m deras barn blir mobbade. Bilar och annan egendom som saboteras. Jag varnade på den tiden för detta bl a här på min hemsida. Jag förstår inte att Sverige ser upp till USA så mycket och vill bli som dem. För vart år som går följer vi deras utveckling som små ankungar. Allt skit som är normalt i USA blir mer och mer vanligt här. Skjutningar, vapen överallt, aggressiva aktivister i olika områden som ger sig på oskyldiga. Folk som skriker högt men inte har tid och ork att ta hand om sina egna. Uteliggare. Tiggare. Olagliga invandrare som lever helt laglöst. Folk som inte får vård, fast de inte behöver. Åldrigan som behöver komma in på hem, men inte får. Folk som ställs i moment 22. Barn och djur som slits från sina hem och inte alls ovanligt hamnar i missär. Från askan i elden. Förstår vi då inte att aggressivitet och våld aldrig kan leda till fred och välstånd. Jag har massor av exempel på detta, exempel från mig själv, mina närmaste, från grannar, från mina hunduppfödarekollegor, andra djurinnehavare. Åtskilliga exempel! Min uppmaning, var snäll vid varandra, hjälps åt, prata inte skit. Håll er till sanningen. Finns det någon som tycker det låter normalt med djurrättsaktivister = terrorhot? Ändå är det dagens sanning i USA, klassat av deras egna underrättelsetjänst. Mer om djurrättsorganisationer m m.

 

210316 tisdag

Sol, 7º C.

Rapport på biverkningar på corona-vaccin är stenhård. Det uppmanas oavbrutet att alla biverkningar rapporteras. Biverkningar på DHP vaccin och andra vacciner på hund är det en enorm skillnad på. Jag har genom åren anmält ett 20-30-tal olika biverkningsproblem på olika hundar. Inte en enda har vidarebefodrats, utan veterinären har i bästa fall lyssnat och utifrån det sopat det hela under mattan. Detta hos ett gäng olika veterinärer. Detta hände så sent som 2017 som jag anmälde biverkning till en veterinär i Sundsvall, utan att de ens skrev upp det i de två hundarnas journaler. Jag har även anmält biverkningar till distriktsveterinärer (som jobbar under jordbruksverket), även de gör ingenting åt det hela. Alltså inte ens noterar det i hundens journal. Samtliga gånger jag haft biverkningar har det varit med Nobivacc DHP eller DHPPi, och det tycks vara ett vaccin som de flesta veterinärer håller väldigt högt, så de anser inte att det behöver rapporteras. Kanske har bl a Nobivacc ett så bra resultat när det gäller DHP och DHPPi då aldrig en biverkning framförs, eller? Jag har pratat med och importerat hundar från massor av olika länder, jag har näst intill aldrig sett nobivacc P, eller DHP eller DHPPi. När jag pratar med vänner i bl a USA så säger de att de inte använder nobivacc mot dessa sjukdomar då det har så många biverkningar! Sverige är ÖVERSÅLLDAD med dessa vaccin! Obs! Det gäller INTE Nobivacc Rabies, det är en helt annan sak. Detta är allvarliga ämnen. Ämnen som kan välta hela hundhobbyn på ända, att fortsätta att finnas till. Vi ska inte prata om kostnaderna för detta. Det finns alltså risk för att vi utrotar oss själva, vi hunduppfödare. Inte minst viktigt, utan snarast viktigast av allt, vi riskerar att plåga ihjäl våra hundar och i slutänden närapå utrota hundarna och därmed försvinner allt kring hundhobby, sällskapshundar, uppfödning, utställning, hunden som nyttodjur o s v. Mer om vaccin.

 

210315 måndag. Vecka 11.

Grått efter en solig morgon, klarblå himmel på kvällen, 6º C.

När man tränger ihop massor av individer på en liten yta så ökar risken för massor av problem. Bl a resistens. Om man inte håller tusentals fjäderfän på en mycket liten yta så behövs i regel inte antibiotika till fåglarna. Ta t ex fågelinfluensa, det skulle inte få epedemi-liknande förlopp om man inte höll tusentals fjäderfän på liten yta. Ta t ex corona, det skulle inte kunna bli en sådan smittspridning om man inte tränger ihop en massa människor på en liten yta (i bostadsområden, i hotell, i flygplan, på arbetsplatser, på restauranger, i affärer etc). Om vi inte trängde ihop barn i stora grupper, barn vars kroppar ska reagera på alla olika virus m m för att få motståndskraft mot smittan i framtiden. Dessa kommer i kontakt med olika smittor och sedan förs alla tillsammans i täta grupper. Ta bara sådana saker som att hundar har bestämmelser för hur ofta de ska ut och vilka minimiytor de ska ha, på barn finns det inga sådana regler alls. Man trycker ihop en massa känsliga individer med olika bakteriefloror på ibland mycket små ytor, ibland t o m utan möjlighet att vistas ute! Dessa barn kommer sedan hem och smittar övriga familjemedlemmar. Vilken förlust i mänskligt lidande och risker för allt som kan komma av detta. Ta t ex hundar, det finns vilda hundflockar som lever på allt ifrån några få individer till 100-tals individer. Ta t ex höns, det finns vilda flockar som lever i allt från några få individer till ett 20-tal. Undulater lever i flockar om 1,000-tals individer i det vilda. Naturen är så smart ordnad att den lever som det djurslaget klarar av, som de inte blir sjuk av. Det har alltså med stresstålighet att göra. Vissa djurslag tål inte mycket förrän de blir sjuka. Ta kattdjur till exempel, det är endast en vilt kattdjursras som lever i flock. De lever sällan i mer än 15 individer, och heller inte ovanligt bara i 2-3 individet per flock. De andra kattdjursraserna lever en och en. Tränger man ihop många katter på liten yta brukar det bli fler sjukdomar och gå åt mer penicillin i en sådan grupp, om den ska hållas frisk, än om det är många hundar på liten yta. Dessutom har hunddjur mindre areal i det vilda än vad kattdjur har. Man kan alltså snabbt dra slutsatsen att en viss yta kan innehålla ett fåtal katter eller fler hundar, utan att djuren för det mår dåligt. Jag själv har alltid haft mycket rymliga ytor till mina hundar, jämfört med minimimått som gäller för hundar, och jag har tidvis haft uppemot 50 hundar samtidigt. Dessa har det oftast gått år mellan att en enda individ har behövt äta penicillin. Jag har haft synnerligen pigga och friska djur. När de nya sjukdomarna kom in i Sverige så har jag inte en enda gång haft så många hundar samtidigt, hundantalet har mer än halverats hos mig p g a de nya smittorna. Anledningen är enkel, jag vill ha friska hundar och andra djur! Jag är BESATT av att ha friska hundar och andra djur! Mer om många hundar på liten yta.

 

210314 söndag

Grått, fast sol en stund på dagen, 7º C.

Kyla dör hundar inte av. Hundar blir i stort sätt aldrig sjuka av kyla. Det är ren vanskötsel från hundägarens håll som kan leda till lidande för hundar när det gäller kyla. T ex att man sätter ut en hund utan underull, t ex nakenhund, Italiensk vinthund o s v, i mycket stark kyla utan möjlighet att röra på sig, kanske när de är undernärda dessutom. Allt sådant är vanvård. Ingen frisk hundägare gör så, och ingen frisk människa har någonsin behandlar hundar så, om de inte är rena idioter. Jag har hört om ett exempel, mycket sorgligt, på alla år. En enda! Värme däremot dödar hundar och gör hundar gravt sjuka och lidande varje år, eller kanske ska jag säga varje månad och varje vecka, året runt! Oavsett hur man håller hundar är det MYCKET VIKTIGT att hunden har chans att söka svalka. Mycket unga valpar har inte förmågan till att söka svalka själv, de behöver hjälp. Likaså mycket gamla hundar som blivit senila. Resterande hundar, d v s nästan alla hundar som finns, räcker det att se till att de har en sval plats att uppsöka. I vissa tillfällen har hundar ingen möjlighet att uppsöka annan plats. Främst vid vistelse i bil och på hundutställning. Jag skulle kunna nämna hos veterinär också, men jag tror knappast att veterinärer håller för varmt på sina kliniker. När det gäller på utställning och i bil ska människan kunna sitta vid hunden utan att svettas! Hunden ska sedan minst ha tillgång till vatten dessutom. Kom ihåg att hundar behöver en normaltemperatur på ca 6 grader kallare än en människa har som normaltemperatur för att ha sin idealtemperatur. T ex i en bil eller t ex ett utställnignstält så kan man inte bara tycka det är bra när man åker bil eller sitter i tältet när det nyss är uppfällt eller har öppet så det vädrar, sedan stanna och stänga, då ökar värmen och det går fort. Numera finns många hjälpmedel dessutom. Kylfiltar att sitta/ligga på. Fläktar. Vattenflaskor. Skuggfiltar att hänga upp kring hunden. Ventilationsgaller till bilfönster och ventilationspinnar till bilbakluckor. Ventilationsventil till bil m m. Det mesta av detta, och mer, har mina hundar haft i alla år som jag haft hund, alltså sedan 1976. En skoj grej med kylfilt. Det var INTE varmt i bilen och jag hade slängt en kylfilt på passagerarsätet. Min dotter satt sig där och efter en stund började hon klaga, det var kallt åt ändan! Alltså fungerar filten... Överhettning/värme/kyla/skugga/värmeslag/temperaturer/puls.

 

210313 lördag

Grått, 7º C.

Liberalerna vill av djurskyddsskäl stänga igen alla minkfarmer i Sverige för evigt. Det är alltså en idé som Liberarerna har, hur långt som helst ifrån att det ska ske. Naturligtvis tramsar de om övergångstider och kompensation. I januari beslutades: Det har beslutats att inga nya minkvalpar ska få födas i Sverige i år. Detta p g a risk för corona spridning bland djuren. Fler nyheter.

 

210312 fredag

Grått, 7º C.

Mjukpälsade hundar har lättare att få snö som fastnar i pälsen. Igår när jag och mitt barnbarn var ute och gick med hundarna så fick två stycken stora bollar i pälsen. Vi fick mosa bollar om och om igen, så att framför allt den mindre av hundarna kunde gå! Man sticker in det starkaste fingret, gärna med den längsta nageln, mitt i bollen och spräcker man bollen, sedan är det oftast lätt att plocka bort bollarna. Sedan kan hunden springa en stund till, men man får oftast upprepa detta om och om igen under promenaden. Mer om pälsar och pälsvård.

 

210311 torsdag

Snöar efter första natten med uppehåll på tre dagar, 1º C. Under dagen kom det ner ca 5 cm snö.

En av våra personligaste hundar någonsin, Norton´s Leonardo, går idag in i sitt 14:e år.

 

210310 onsdag

Grått, 3º C.

Jag fattar inte att man skyller på vädret när folk kör av vägen, folk halkar och bryter benen och på andra sätt inte klarar av det de förutsatt sig. Hur kan det ara vädrets fel?

 

210309 tisdag

Sol på morgonen, sedan moln, 3º C. Det kom ner några snöflingor på backen i natt. Några timmar in på förmiddagen var de borta igen. Lika var det igår också.

Om hela en människas tillvaro hotas av myndighetspersoner. Att leva under hotet att bli fråntagen sin trygghet. Då är det inte konstigt om folk flippar ut till sist. Folk som t ex inte vet om de ska få stanna i Sverige. Folk som får besked efter månader och ibland år om de ska få stanna eller inte. Folk som får temporära beslut och som rivs upp om och om igen gång efter annan. Hela deras tillvaro vilar på ett gungfly. Jag tycker det är fantaskiskt så många hederliga människor som tiger och sätter sin tillit till systemet och om de sedan blir utvisade så tiger de still och tar emot vad som ibland är en dödsdom för dem. Vissa försöker gå under jorden och stannar i det fördolda. Hela systemet är omänskligt. Att vissa myndigheter tar djur ifrån folk eller hotar att göra det. Förföljer vissa djurägare t o m efter de tagit djur från dem! Det är ingen tvekan om att vissa av dessa är hur oskyldiga som helst och inte gjort något fel dessutom. Det är få som riktigt flippar ur. Människan är i regel god och snäll. Något som vissa myndighetspersoner utnyttjar till fullo. När folk som är arbetslösa eller sjuka inte får arbetslöshetsersättning eller sjukpenning, deras varje dag vilar i händerna på myndighets personer som inte drar sig för att göra livet till ett helvete för dessa stackare. Tänk vad människor är underbart snälla i alla fall! Egentligen borde ju myndigheterna ställas framför juridiska ifrågasättanden, de förstör ju människors liv! Det är inte lagligt för privatpersoner, däremot för myndighetspersoner. Hur går det ihop? Är det så vi tänkte oss att myndighetspersoner skulle "styra" våra länder? SKYLL INTE PÅ OFFREN!

 

210308 måndag. Vecka 10.

Sol, 3º C.

Idag konstaterade jag, igen, att jag tydligen är färgblind för mörkhyade människor. Meghan är visst mörk! Jag antar det med tanke på interviun med Operah. Jag har tidigare bara noterat att hon är en mycket vacker kvinna. Typiskt mig.

 

210307 söndag

Sol, 2º C.

Idag blir vår vackra Rikko Vigal Leonsio Choco hela 4 år gammal.

 

210306 lördag

Grått, - 2º C klockan 7.

Folk gnäller och klagar mycket över covid. Jag själv drar vissa fördelar, så här långt. Jag vet inte hur många gånger de senaste 20 åren som jag fått gå ut ur affärer utan att ha kunnat handla p g a att det snörvlats, nysits, hostats och allmänt spritt snusk kring en massa folk som handlat. Det har inte hänt mig en enda gång att jag måste avbryta handling p g a detta längre sedan snart ett år tillbaka. Jag får bara önska att jag inte får covid själv, det vore ju mycket besvärande när immunförsvaret inte är så stark sedan tidigare. Mer om min syn på covid.

 

210305 fredag

Sol, 2º C klockan 10,30.

Vi kan glädja oss med att Finland har startar att använda hundar att upptäcka covid-19 på människor som kommer in i landet. Nu ska Sverige, forskare vid Uppsala universitet, undersöka om hundar går att tränas att lukta sig till covid-19. Visst är Sverige fantasiskt! Eller? Vissa andra länder är också på gång att träna och använda hundar mot covid. Heja Finland!!! Fler nyheter.

 

210304 torsdag

Grått på morgonen efter att det kommit ner några snöflingor på marken på natten, sedan sol som tog bort snön på några timmar, 3º C.

Jag har knappt sett småfåglar (och alla typer av vilda djur) under mina år i Hälsingland. Sedan jag flyttade tillbaka till Bergslagen så är situationen en annan. I natt på morgonslutet sprang det 2 rådjur utanför allrummet, som jag såg genom fönstret. Precis nyss tog jag bort en spindel i vårat kök. Just nu när jag skriver har jag två taljoxar som är utanför mitt fönster. Alltihop inom loppet av mindre än en timme. Det är sunt och riktigt att ha djur kring sig. Har du inte det, lever du antagligen i en osund miljö.

 

210303 onsdag

Sol, 5º C.

Fågelinfluensan, ännu mer i Sverige. Ytterligare två besättningar har drabbats. En i Trelleborg med ca 20,000 värphöns som ska avlivas och en tamfågelbesättning i Kungsbacka. Kan man förstå att det är en himla massa individer som dödas? Varför lär vi människor inte oss att vi måste splitta upp djuren så de lever mer naturligt, som deras kroppar OCH deras sjukdomar kan hantera. Fler nyheter.

Igår såg jag flera hundägare som gjorde mig ledsen, stressad och arg. Hundar och kläder. Jag bara avskyr det! Solen gassade och i derekt sol på gatorna var det mellan 25-30 grader. Så gick det flera människor med sina hundar som de klätt i varma vinterkläder, de gick mitt i solen på trottoarer, där hundarna dessutom är i lagom höjd för att dra in alla varma avgaser från bilar uppe på de varma kläderna. Alla dessa hundar med kläder hade tungorna ute, de flåsade av överhettning. De led verkligen. En var det extra synd om, den gick längst bak i kopplet, så långt kopplet räckte och blev dragen fram av sin människa. Den knäade av överhettning! En hund har inte människans förmåga att svettas ur varje por, som vi människor. En hund har mycket lättare att bli överhettad. Det är en av orsakerna att man måste vara extra försiktig i varma bilar med hundar, mer försiktig än med människor. Människor tål mer värme. Som tur är fanns det även vissa hundägare som inte hade kläder på sina hundar när de vandrade runt med den igår. En tröst för min själ och hundarnas hälsa. Mer om hundar och kläder.

 

210302 tisdag

Moln, 10º C.

Det är den ena varningen efter den andra då det gäller att tränga ihop människor och djur och förflyttas över stora ytor. Nu är det hästar som sprider runt smitta. Virusutbrott som kallas abortvirus som visade sig på hopptävling i förra veckan i Valencia arrangerad av Internationella ridsportsförbundet (= FEI). Viruset ska ha spritt sig snabbt genom stallarna på tävlingsområdet. Bl a har häster i Sverige drabbats. Hittills har detta utbrott lett till att 600 hästar har lämnat tävlingsområdet, 150 hästar är just nu i karantän, 17 hästar har så här långt bekräftats bära på viruset, 4 hästar har dött. Siffrorna är från FEI. Fler nyheter.

Hundsmuggling ökar naturligtvis när antalet hundar till salu i Sverige är mindre än efterfrågan på hundar i Sverige (det kallas planekonomi). Detta leder till att mindre nogräknade människor frestas till olagligheter. Under år 2020 stoppades 280 hundar som olagligt försökte föras in i Sverige av olika anledningar. Under år 2019 stoppades 200 hundar som olagligt försökte föras in i Sverige av olika anledningar. Hundspekulanter, se upp! Det är inte bara hundsmuggling som ökar. Även oseriösa hunduppfödare som sätter igång och avlar på hundar som inte ens borde gå i avel, allt för att de vet att de kan bli av med dem omedelbart och få väldigt bra betalt för dem! Fler nyheter.

Angående underskott på hundar till salu i Sverige så har hundpriserna rusat i höjden något enormt. Man kan se löjligt dyra hundar till salu nu, igen. Lika som det var vid dvärghundsboomen kring år 2000. Detta är en utveckling som inte gynnar hundarna. Anledningen är ökad hundsmuggling som gör illa hundar. Annan anledning är att de som vill tjäna pengar på hundar men inte bryr sig om hundar genast startar uppfödning, uppfödning där hundarnas bästa inte står för prioriteringen, utan endast produktionen, skötseln blir då oftast undermålig. Ytterligare anledning är att man avlar på hundar som egentligen inte borde användas i avel, p g a önskan att få fram valpar. På nyheterna idag sas det att det fanns valpar till salu i Sverige just nu som kostade 80,000:-. Alltså för EN valp! Fler nyheter.

 

210301 måndag. Vecka 9.

Sol, 10º C.

OBS! Vi har inte internet längre. Vi har inte haft det på något år, så det är gamla nyheter, men ibland verkar det som om gamla nyheter sprider sig långsamt.

 

210228 söndag

Moln, 12º C.

Om man filmar sin hund när den gör en speciell rörelse, t ex snurrar runt eller tar sig en slick vatten. Sedan bearbetar man den filmsnutten så rörelsen upprepar en gäng gånger i ett jämnt flöde i en filmsnutt. Är det bevis för djurplågeri? Titta på vissa reklamfilmer på TV, reklam för vissa djurorganisationer som antyder att filmerna visar djurplågeri. De har gjort ihopklistringen av filmsnutten så dåligt så man ser att den är repiterad. Är det då bevis för djurplågeri? Man kan filma eller fota hundar som står bakom galler. Jaha, då är de flesta djur plågade i Sverige då? Nästan alla är bakom någon form av galler nån gång. T ex i bilen. Vid ett gallerstaket på promenaden. I en hundgård o s v. Om sedan ett galler har rost på sig, är det då djurplågeri? Det finns nog tillräckligt med djurplågeri så det räcker till att hålla sig till sanningen. Man behöver inte hitta på eller lotsas man visar något som nödvändigtvis inte är sant. Se till att jobba mot riktigt djurplågeri, istället för att väcka känslor för att dra in pengar som används till bl a ny mycket dyr TV reklam för att dra in mer pengar o s v... Mer om så kallade djurorganisationer.

 

210227 lördag

Moln, 5º C.

Är man frisk har man många önskningar, är man sjuk har man bara en, att bli frisk.

 

210226 fredag

Sol, 8º C.

Om man behöver extra bra grepp om tandstensskrapor så har jag hittat en bra modell. Tandstensskrapor.

 

210225 torsdag

Grått och dimma, 7º C.

Det finns många olika leksaker för hundar, bl a finns det en automat som hunden kan trycka på en knapp så ramlar det ner godis. Dessa har funnits ganska länge men för bara lite sedan kostade dessa en bra bit över 1,000:- och nu är de nere i några hundralappar. Flera lekspel som laddas med godis.

 

210224 onsdag

Grått och lätt blåst, 7º C.

När någon blivit illa gjord av en hund så är bland det första folk frågar vad det var för ras. Detta är ju verkligen bakvänt! Det är ju människorna som gjort hunden till vad den är, alltså borde det väl i så fall vara att man frågar vad människan som förstört hunden är av för ras, om man nu vill vara rasistisk, vilket jag inte förespråkar. Tänk på detta nästa gång ni lassar en hundras för vad människan har skapat. Mer om agressivitet hos hundar/bitande hundar.

 

210223 tisdag

Grått och dimma, 4º C.

Vissa inspektörer bara svammlar runt, gör olika hela tiden. Inga rutiner alls. Olika sätt hos olika uppfödare, olika sätt vid återbesök på samma ställe. Dessa har ofta väldigt lite koll. Vissa inspektörer har starka rutiner och följer samma rutiner vem de än åker till och när de gör återbesök. De har ordning och går igenom alla hundar/djur noga och allt är bra med var och en av djuren. Mer om inspektörer och inspektioner.

 

210222 måndag. Vecka 8.

Grått och dimma, 6º C.

De hundar som människor har förstört, är det människans ansvar att hela. När människan misslyckas är det ju otroligt elakt, fruktansvärt egoistiskt att straffa och ibland mörda hunden för ens egna eller egna folks tillkortakommanden. Mer om hur man tränar om fellärda hundar.

 

210221 söndag

Grått, 6º C.

Vissa tror att torr och varm nos betyder att hunden har feber, och motsatsen, fuktig och sval nos innebär att hunden har normal temperatur (ca 38,5º C). Detta stämmer inte. Jag själv har haft några hundar som under hela sitt vuxna liv haft varma och/eller torra nosar, och aldrig varit sjuka. Jag har också haft hundar som haft feber och trots det haft svala och fuktiga nosar. Det finns inget som helst samband mellan nos och kroppstemperatur på hund, så vitt jag sett under alla år och alla hundar. Detta och andra gamla myter.

 

210220 lördag

Grått och dimma på morgonen, sedan lätt regn från och till under dagen, 4º C.

Jag sa när jag var ung och naiv att sanningen segrar alltid. Det är ju löjligt att tänka sig att världen skulle vara så när man lärt sig hur det går till här i världen. Utan tvekan är det de "rikas" värld. De som ser "finast" ut är de som anses bättre. De som har rätt titel, flott bil, fint namn, fin adress, kommer från rätt släkte o s v. Sedan är det dessa människor som utifrån sina värderingar sätter sig i situationer där de får bestämma över alla andra. En sak vidhåller jag i alla fall fortfarande, sanningen kommer alltid fram, förr eller senare! Tyvärr leder den sanningen oftast inte till någon rättvisa, men upprättelse i alla fall, i bästa fall.

 

210219 fredag

Grått och dimma, ren ishalka idag, 2º C.

Hipp hipp hurra! Idag är jag äntligen av med smärtan i mitt nedre vänstra revben. Blåmärket försvann för några dagar sedan. Idag är det 13 dagar sedan jag fick min egen kundvagn inkörd i mig av en aggressiv kund. Allt för att jag stog på ett gult sträck istället för bakom det. Det är tufft att leva i en pandemi. Jag själv har aktat mig för nära kontakt med främmande människor i ca 10 år, speciellt på vintern. Allt p g a mitt dåliga immunförsvar p g a min sjukdom. Jag har aldrig i hela mitt liv tänkt misshandla en människa p g a detta.

 

210218 torsdag

Grått, _2º C.

När tillväxten av foster eller valpar blir störd så kan vissa delar i hunden bli eftersatta. Utvecklingen kan störas i den kritiska åldern när något är på väg att bildas eller utvecklas. Exempel 1: Om tiken känner sig krasslig och kanske inte kan ge allt till sina valpar kring dygn 32 av dräktigheten så är det stor risk att inte gommen sluter sig som den ska, då det är kring dygn 32 som hunsfostret är i utveckling för att stänga gommen. Exempel 2: Om valpen kanske är krasslig kring 4-6:e veckan så kanske inte testiklarna sjunker ner som de ska. Exempel 3: Om valpen växer onormalt sakta (som hundar kan göra när de inte är 100 % bra) så kanske fontanell, tändernas utveckling och/eller navelhålet inte utvecklas som det ska. Dessa hundar kanske inte hade haft några fel alls om alla fått varit friska och krya. OBS! Man ska inte ta det som om hundar med defekter ska användas i avel. Vi vet nu att även om en defekt är förvärvad så kan gener anpassa sig till detta och nedärva detta. Mer om avelsstrategi.

 

210217 onsdag

Grått, _4º C.

Har man en hund som är krånglig att behandla så är det bra om man kan sätta fast den. Allt för att den ska bli lugn. En hund har i regel svårt att bli vårdad av två orsaker, antingen har den aldrig blivit van vid hantering, eller så har den lärt sig att det är farligt/obehagligt/gör ont eller liknande. Hunden har alltså blivit skrämd för hantering. Naturligtvis får man aldrig sätta fast hunden så den får panik eller får smärta. Detta är ytterst viktigt. Sätter man fast hunden så den känner sig trängd så kan hunden känna ett enormt obehag och också väckas i sin lusta att protestera. Om man gör illa hunden får hunden vatten på sin kvarn, alltså att vård = fara. Sätt hunden på en upphöjning som ger vårdaren rätt höjd att bekvämt jobba med hunden. Ska man vårda hela hunden brukar man säga att armhålan på vårdaren ska vara i höjd med manken på hunden eller som lägst högsta höjden på hundens överdel som brukar vara överdelen av hundens skalle. Ska man t ex endast klippa klor och vårda fötter på hunden så kan man med fördel höja hunden högre. Tassen bör då vara kring brösthöjd på vårdaren. Bordet bör allra helst stå så vårdaren lätt kan gå runt bordet. Sedan ska man se till att ha ett fast halsband på hunden, som hunden INTE kan ta sig ur, gör säkerhetskontrollen för att vara säker på att halsbandet är tillräckligt åtdraget. Halsbandet bör inte vara för brett, då blir det svårt att vårda hunden kring halsen. Ifrån taket ska man ha en kedja med en hake som är extremt hållbar och kraftfull, en kedja som är lätt att reglera höjden på. Där sätter man fast hunden direkt i hundens fasta halsband när man lyft upp den på bordet. Se till att lyft hunden korrekt. Det är också en säkerhetsåtgärd så hunden inte hoppar ner och bryter benen, eller nacken. Sedan ska man ha en kraftig kedja med hake som man fäster i bordets ena kortsida. Den ska också fästas i hundens halsband. När man fäster kedjorna så börjar man alltid med den ifrån taket, den ska sitta så den är rak, alltså inte slapp, men ändå inte spänd så hunden får svårt att stå bekvämt. Hunden ska stå normalt när man fäster den kedjan i halsbandet. När det är gjort gör man samma sak fram, men då är det av vikt att hunden står långt fram på bordet när man spänner den kedjan. Viktigt är fortfarande att hunden inte känner sig trängt och fasttagen. I denna possition kan man göra i stort sätt allt utan att riskera att skada hunden eller att själv bli skadad. När hunden ser att man gör vad man ska göra lungt och stilla, utan att något otrevligt händer brukar de flesta hundar bli lugna mycket fort. Vissa som är mer skrämda brukar det ta flera besök/behandlingar innan de blir bättre. Men man ser oftast på dem också att de blir lugnare med tiden för att till sist bli helt lugna. Mer om skötsel av hundar som är svåra att sköta.

 

210216 tisdag

Grått, 2º C.

Jag hör många som tror att deras hund inte går att göra saker med, att träna. Det är inte deras hund som är problemet. Det är matte och/eller husses tänkande som är problemet. Det finns inga omöjliga hundar, enbart människor med fel inställning eller för lite eller fel kunskap. De flesta provar inte ens, även om de flesta påstår det. Det är många människor som redan innan de börjar helt enkelt TROR sig veta hur det ska bli.

Exempel: Min farfar slutade röka. Farfar hade rökt i massor av år, sedan han var ung. Så som det var på den tiden. Ju mer det började diskuteras om att rökning inte var nyttigt, så började farfar fundera. Samtidigt så hörde han av många från många olika håll hur svårt det var att sluta röka. Sedan en dag kände farfar att han skulle göra något åt sin rökning. Han bestämde sig för att ta ett uppehåll! Det låg kvar ett halvrökt paket med cigaretter i hans skrivbord på kontoret och ett i bilen. Timmarna gick, dagarna gick, veckorna gick, månaderna gick, åren gick... Efter ca 10-15 år bestämnde han sig för att han hade slutat att röka och gjorde sig av med sina 10-15 år gamla cigarettpaket. När man efter detta frågade honom hur det gick egentligen, så sa han att visst kunde han känna något sug ibland efter att han lagt ifrån sig rökandes vana, men att det var inte speciellt ofta, och blev mer och mer sällan med tiden. Han var förvånad att han efter 10-20 år fortfarande kunde, någon enstaka gång, vakna av att han rökt i drömmen och vilja sträcka sig efter en cigarett, och skratta åt sig själv när han kom på vad han gjorde. På det hela tyckte han inte det var svårt och att det var väldigt uppstressat kring hur svårt det skulle vara. Min kommentar: Alla är olika, alltså är det olika för varje människa som försöker sluta röka, eller håller upp.

 

210215 måndag. Vecka 7.

Sol, _3º C.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting.

 

210214 söndag

Sol, 1º C.

Det finns många som väljer att föda upp oregistrerade hundar i Sverige nu för tiden, så var det inte förr. Med det menar jag hundar som inte är registrerade i SKK (= Svenska Kennelklubben), eftersom de i praktiken har momopol på hundregistrering i Sverige. Jag hör med många varför de väljer att föda upp oregistrerat. De flesta svarar att det är för krångligt att vara med i SKK. Ändå när man frågar dem om vilka principer de har, så följer de SKK´s bestämmelser. Alltså är de rädda att det ska bli för krångligt att vara med i SKK och registrera sina valpar. I praktiken har jag också sett att flera som kör oregistrerat köper upp hundar som SKK medlemmar och alltså SKK kennlar väljer att inte avla på. De köper upp dessa hundar och avlar på dem. Jag önskar att de som ändå följer SKK´s regler lika fullt kunde gå med i SKK och göra det rätta. Eller i alla fall gå med i SHK (= Svenska Hundklubben) och registrera via dem. Om många uppfödare ansluter sig till SHK kan t o m SKK till sist få en konkurent. Det skulle kanske SKK må bra av. När jag har granskat de två organisationerna SKK och SHK så tycker jag det verkar som om det är vanligare att SHK är mer mån om hundar och mindre om pengar och makt än SKK. Mer om oregistrerade hundar.

 

210213 lördag

Sol, _1º C.

Samtliga japaneser av färgen lemon som jag har haft är mer kylatåliga. De lemonfärgade japaneser har också varit de av mina som behövt mest pälsvård. Detta är inte konstigt. Lemonfärgen ger hårstrån av underulltyp, som är mjuka, matta och tunnare än andra färger på japanese. Det gör att den är tätare också. Tätare päls ger varmare päls. Lemonfärgen har ett mindre antal överpälshårstrån. Överpälsen är kraftigare, glansigare och glattare. Överpälsen slår isär den mjukare underullen så att den inte trasslar sig så mycket. Ju ljusare färg, ju mjukare, mattare och tunnare hårstrån och ju mindre överpälshår. Mer om japanese chin´s färger.

 

210212 fredag

Grå natt och sol på dagen, _2º C.

Vissa saker vill man ha privat. Vissa saker vill man inte kommer ut. Detta oavsett hur hederlig och rättskaffens man är. Många är rädda att beställa varor över internet, då de är rädda att deras uppgifter ska tas från dem. När det gäller att skriva på facebook och liknande sidor tycks det också finnas vissa som är rädda att delta i. Jag själv slutade då jag var i Norge på utställning med en kollega fredag till söndag kväll, och en vän till mig sa jag skrivet till hen när jag var i Norge, på lördag kvällen. Den kvällen var jag och min svenska kollega hemma hos en annan norsk kollega mycket långt ifrån Sverige. Det som är än mer skrämmande är att folk numera ganska lätt kan ta allt ur din dator medan du bara är passivt uppdaterad... Dessutom har myndigheter våra uppgifter och deras data blir ibland plundrade om och om igen. Jag har löst det så att jag har en dator som inte är inkopplad till internet. När jag behöver till internet så tar jag mina uppgifter på ett USB minne som jag eventuellt behöver och åker till någon som har internet och gör det som behövs. Undrar om inte det är något sådant som myndigheterna också behöver göra? Billigare skulle det i alla fall bli. Just nu ska t ex ett av myndigheternas datasystem göras om för enorma summor. Det ska vara klart 2127. När det datasystemet kommer i bruk är det ju redan genomskådat av hackare och bovar.

 

210211 torsdag

Sol, _9º C.

Smugglingen av hundar in till Sverige tros ha ökat, eftersom det i månadsskifter under 10 dagar har stoppats 7 bilar med 38 smuggelvalpar i, i tullen i Skåne. Många av de smugglade hundarna har falska papper som till synes kan tas för korrekta. Oftast ljug om uppgifter i passen som t ex födelsedatum på valparna. De säger att valparna numera avlivas direkt, synd bara att det inte gjordes innan vi fick hit dessa skräcksjukdomar som vi måste leva med nu, på våra tidigare så friska hundar. Det är tragiskt att det skulle komma till en situation där hela Sveriges hundar är i risk för sjukdom och ett enormt stort antal hundar lever i smärta och sjukdom numera p g a de sjukdomar som redan släppts in i Sverige. Det som var vanligt förr vid smuggling av hundar var att de som togs i tullen fick komma in och gå till veterinär och göra allt som skulle göras i efterhand, i Sverige. Alltså hundarna for hem till svenska hem runtom hela Sverige och sprida sjukdomar. Denna praxis har det alltså varit i nästan 20 år av svenska myndigheter. Hur många fler hundar kommer in till Sverige idag som inte tas i tullen? Vilken är nästa sjukdom vi ska ha till Sverige på våra hundar? Fler nyheter.

 

210210 onsdag

Grått, snöade en stund på efternatten och från och till under dagen, _6º C.

För ett antal år sedan så blev det "fint" att läspa, att prata med ett läspningsliknande uttal. Det verkade som det var några som tyckte det var fint. Men det har avtagit, även om vissa väljer att prata med läspningsliknande uttal, utan att ha talfel, även nu. Senaste året är det många som binder ihop sina meningar med framför allt "äääää"-liknande ljudningar, ibland "öööö" eller "åååå", otroligt jobbigt att lyssna på. Örat får ständigt massor av information, info som är totalt oinstressant. Det är mycket jobbigt att lyssna på och gör att meningen av vad man vill säga är svårt att hänga med i. Detta beteende tycks "smitta". T ex märker jag att om en pratar så, så är det lätt att de som är omkring börjar prata lika, fast de normalt inte pratar så. Till sist lyssnar man till 2-3-4 personer där alla håller på med dessa mellanljud. Det är ett oerhört stressande sätt att prata. Sedan har vi kraftiga dialekter. Det är fint och bra att hålla sina dialekter, jag är för det. Men om man t ex pratar på ett program som är till för alla på TV så är det svårt att förstå allt som sägs. Har man sedan svårt att höra, så som jag har, då blir alla dessa varianter svåra, jag hör inte allt som folk säger. Är man två, t ex i ett telefonsamtal, kan man fråga vad något sa. Men på t ex information om covid på TV, så går ju inte det...

 

210209 tisdag

Sol, _7º C.

Psykologen Kristina Byström är forskarstuderande. Forskar om hur framför allt barn och ungdomar med autism påverkas av hundar. Hennes licentiatarbete vid SLU Alnarp finns att lära på internet. Hon har mycket possitivt så här långt att säga om hundar och barn, vilket vi som lever nära med hundar och barn säkert vet sedan länge. Det är ju väldigt bra att det kommer "papper" på att så är fallet, så kanske hundar kan få lite mer respekt och vissa människor kanske får upp ögonen för hundar och därmed kan hjälpa barn och ungdomar. Vi som kan hund vet ju också att vuxna också påverkas possetivt på djur. Mer om hund och barn.

 

210208 måndag. Vecka 6.

Sol, _6º C.

Så kan man nämna att 14 provinser i Vietnam har avlivat (som det så vackert heter) sammanlagt 100,000 individer, i detta fall fjäderfän. Allt för att hindra fågelinfluensa (av typerna H5N1 och H5N6) från att sprida sig. Vietnam har ca 460 miljoner fjäderfän och de har sporadiska utbrott av fågelinfluensa. Risken för spridning anses vara mycket hög av Vietnams regering. Är det inte bäst att vi människor ser till att hålla fåglar så detta inte blir så märkbart, d v s i många små enheter istället för i industriskala på ihopträngda ytor? Fler nyheter.

 

210207 söndag

Sol, _6º C.

Hundar som blir av med svansen har hänt ibland. Ibland har de blivit skadade så de måste få svansen kuperad, även om det är sällsynt. En katt som min farmor och farfar hade blev överkörd på svansen av en långtradare. Den fick 2 brott på svansen. Svansen gipsades. Men det blev sedan kallbrand i svansen så den fick amputeras akut. Sedan levde katten i massor av år utan problem efter det, när den hade lärt sig att hålla balansen utan lång svans. Hundraser med lång och livlig svans som har extra kort päls på svansen, kan ha något lättare att få svansen skadad än hundar med massa lurv eller kraftig päls på svansen. Det kan också hända olyckor under förlossningen. Det har inte hänt mig (ännu) men en del av mina kollergor, att tiken har misstagit svansen för navelsträngen och bitit av svansen, mer eller mindre under förlossningen. Uppfödare ska alltså vara uppmärksam under förlossningen då det kan hända så mycket, även om detta är mycket sällsynt. Jag har sett tikar som tänkt bita av svansen, flera olika tikar, men jag har alltid lyckats avstyra det hela. En gång blev det ett litet sår som efterlämnade en skorpa, men det läkte så det inte syntes längre på någon vecka. Jag har alltså haft tur. Och turen kommer lite oftare till de som är noga. Uppfödning.

 

210206 lördag

Sol, _6º C.

Angående rassjukdomar: När man väljer en ras för att avla på så bör man inte väga in rassjukdomar. Man väljer den ras som har den temperament, rasstandard och kvalitet som man vill ha. Alla raser, med eller utan krav på undersökningar av rassjukdomar, har det som kan kallas rassjukdomar. Alla hundraser har bl a olika exteriör, inte ovanligt något som kan påverka hunden prykiskt eller fysiskt. Vill man hålla på med en ras för uppfödning bör man sätta sig in i ALLA olikheter, oavsett program för bekämpning eller inte, sedan ska man göra sitt allra bästa att förbättra den ras som man valt att arbeta med. Det finns inga ursäkter på NÅGON ras att använda sjuka hundar i avel. Mer om rassjukdomar.

 

210205 fredag

Sol, _7º C.

En hund som är lätt att lära enligt oss människor är ofta en hund som man knappt behöver motivera. Man kan t o m hota dem eller aga dem till att lyda. Dessa hundar anses ofta som intelligenta av människor dessutom. Sedan finns det djur som man måste motivera för att få dem att göra vad man vill. Få dem att förstå att det är trevligt eller lönsamt att göra något. Den metoden tar några sekunder längre att lära hunden. Dessa hundar anses då svårlärda. Och ofta av människan anses dessa hundar dumma och ointelligenta. Om människan gör vad som helst utan anledning så anses den dum och rent knäpp. Om människor gör det som är bra för dem, anses den människan som smart och lyckosam. Mer om inlärning och hundars psykologi.

 

210204 torsdag

Sol, _11º C.

När man föntorkar hunden är det viktigt att man följer med med fönens blåsande stråle vartefter man flyttar borsten. Om man inte gör det tar torkningen många gånger längre tid att torka. Hunden ska inte behöva stå i timmar i onödan. Man ska också vara noga att inte bränna hunden, risken är större ju glesare päls en hund har. När man fönar är det dessutom bra att följa med med handen, så att man hela tiden känner så det inte blir för varmt för hunden. Mer om hundbadning.

 

210203 onsdag

Sol, _8º C.

Hej och hå, så var det dags idag igen. Fågelinfluensa igen, denna gång i Sverige, igen. Ytterligare 700 000 hönor avlivas p g a fågelinfluensa i Småland. Det är samma "företag" som just har fått avliva 1,3 miljoner höns. Se 27 januari nedan. Denna gård och de tidigare är enbart ca 1 km ifrån varandra. Fler nyheter.

 

210202 tisdag

Lätt snöande, _5º C.

Hundar är individer, de har olika personlighet. Man måste skilja på hundar som har olika personlighet och hundar som har lagt sig till med en egen "personlighet" p g a skada. T ex är olika individer olika känsliga mot att bli tittade i ögonen eller klappade på huvudet och manken. Det är ofta medfödda egenskaper, som kommer ifrån hundens ursprung. Sedan kan man alltid skrämma hundar så den blir rädd för en sak, eller vänja hundar med possitiv förstärkning så de finner mindre obehag. Sedan har vi hundar som är störda i sitt beteende. T ex hundar som är rädda för främmande människor. Det är egenskaper som inte har med medfödd personlighet att göra, utan med skador i psyket. Sådana egenskaper är det människans ansvar att träna bort. När det gäller rädslan för människor, som med tiden kan övergå i aggressivitet, så är det främst två fel som det kan bero på. Det ena är att hunden inte har fått tillräcklig mänsklig hantering som valp hos uppfödaren. Det andra är att hunden blivit skrämd för människor. Ett vanligt sätt att skrämma framför allt dvärghundar (men förekommer också på större valpar) för människor är att tvinga sig på hunden genom att bära runt den och låta den gå från famn till famn och hållas fast, valpen blir då i princip fängslad av människor och tvingas till underkastelse. En hund ska MOTIVERAS att älska männikor, INTE TVINGAS! En hund har 4 ben och en egen vilja som den inte ska berövas. Hundar ska motiveras till att komma av egen vilja. Mer om hundars psyke. Mer om hundars temperament.

 

210201 måndag. Vecka 5.

Sol, mulnar på frampå förmiddagen, _5º C.

Mer fågelinfluensa i Västafrika. Nu är det ca 250 pelikanungar och ca 20 vuxna fåglar som hittats döda i Diawling nationalpark i Mauritanien. Fåglarna bar på det farliga H5N1. Mauritanien är granne med Senegal som drabbades av det samma för några dagar sedan. Fler nyheter.

Det har beslutats att inga nya minkvalpar ska få födas i Sverige i år. Detta p g a risk för corona spridning bland djuren. Fler nyheter.

 

210131 söndag

Sol, _6º C. I natt igen var det också kallt, men denna natt "endast" _14º C.

Man ska INTE ge fodertillskott utöver ett fullfoder. Men det finns vissa undantag, i viss mån. Det ena som jag själv tillämpar är alger på maten. Det finns två sätt att "utfodra" med alger. Det ena är att man ger skopvis till hundarna, enligt tabeller på hinken. Det andra är att man ger några smulor för tändernas skull. Trots att man enbart ger några smulor, så hjälper de mot tandsten. Sedan ger jag också Dental Fresch i vattnet. Igen, man vräker inte i flera dl utan enbart några droppar till ca en "fingerborg" (beroende på hundens storlek/vattenskålens storlek) i varje skål. I dessa fall pratar vi inte om mer än om hunden äter upp några smulor som lillhusse eller någon annan tappat på golvet. Det blir alltså inte som ett fodertillskott p g a den ringa mängden. Vi pratar om nån 1000-del av hundens totala foder- och vätske-intag. Mer om fodertillskott.

 

210130 lördag

Sol, _8º C. I natt var det kallaste natten hittills, igen, denna vinter hos oss, _16º C.

Jag strör alger på maten till mina hundar. Jag får lite nu och då frågan hur jag får dem i hunden, då de gärna sjunker ner på botten av skålen när man utfodrar med torrt torrfoder. Det är inte så svårt. Man kan spraya på med vatten direkt innan man ger maten och på med algerna efter det. Då sitter nästan alla alger fast i kulorna. Har man en hund som är lite tunn i hullet kan man byta ut vattnet mot olja. Spraya på lite olja och strö över algerna. På oljan sitter algerna fast ännu bättre, än med vatten. Mer om tänder och alger.

 

210129 fredag

Sol från klarblå himmel, _6º C.

Ca 750 pelikaner har hittats döda i Djoudj reservatet i Senegal. De hade dött av fågelinfluensavirus (H5N1). Det har nyligen varit fågelinfluensa (H5N1) på en hönsfarm i regionen Thies i västra Senegal. På hönsfarmen slaktades ca 100 000 fåglar. H5N1 kan spridas till människor och kan vara dödligt. Fler nyheter.

 

210128 torsdag

Sol, _3º C.

Flera gårdar med minkuppfödning i Sverige har haft corona i sin besättning, den första konstaterades oktober 2020. Nu kommer Sverige sätta avelsförbud under år 2021. Minkuppfödarna ska kompenseras, sägs det. Fler nyheter.

 

210127 onsdag

Sol, _6º C.

Sveriges största äggproducent har fått avlivat 1,3 miljoner värphöns p g a fågelinfluensa. Sverige har sedan nov -20 haft 5 fjäderfägårdar som har haft fågelinfluensa. Fler nyheter.

Så kallade djurrättsaktivister, 9 stycken, döms för olaga intrång på ett slakteri i Västergötland i augusti 2019. De skulle in och filma, var förklaringen för att göra djur stressande och upprörda, alltså att utsätta djur för lidande. Deras straff blir 40 dagsböter vardera. Fler nyheter.

 

210126 tisdag

Ljusgrått på morgonen, sedan sol, _2º C.

Så är det fem lejon och två tigrar på Borås djurpark har fått covid-19. En äldre tiger som hade fler sjukdomar fick avlivas. Man tror de fått covid från människan. Fler nyheter.

 

210125 måndag. Vecka 4.

Grått, _3º C.

Sedan förra året har jag inte internet längre. Vill någon ha tag i mig, ring dagtid.

Idag fick vi trevliga nyheter om den underbara lilla "karamellen" Chi Chi Of Moonlight Shadow. Han är glad och pigg och frisk fortfarande, om än tänderna inte är i bästa skick. Något som jag tycker man kan ha viss överseende med på en dvärghund som är 8 år. Det är alltid lika skoj att höra av våra gamla fyrfota "barn". Chi Chi är en hund som man inte annat än kan älska. Det finns inget ont i denna hund över huvud taget. Han är bara glad och snäll. Lekfull och otroligt och kreativt busig när det är lektid, hur lugn som helst när det är vila. En äkta japanese i sitt temperament, alltså.

 

210124 söndag

Grått, 2º C.

Nu testas vaccin på minkar mot coronaviruset i Finland. Bra med en massa djur som slipper bli sjuka eller slipper att mördas för att de bor trångt med minkar som är/varit sjuka. Synd bara att djur ska hållas under sådana förhållanden att de inte alls lever i närheten av vad de skulle ha gjort i naturen. Minkar är födda för att röra sig på större ytor fritt. Minkar behöver mycket stor stimulans och variation. Det är ett livligt djur som på inget vis kommer att få sina naturliga beteenden tillgodosedda i en bur, hur stor buren än är. Fler nyheter.

 

210123 lördag

Sol, 5º C.

Så har jag fått ytterligare reklam från ett försäkringsbolag, utan att fråga efter det. Försäkrar jag alla mina hundar hos dem blir kostnaden ca 26,120:-/år. Det blir ca 2,177:-/månad. Då är det inga extra avgifter för avelshundar o d medräknat, utan som om mina hundar enbart var sällskapshundar. Det är ungefär vad jag skulle fått tillbaka av försäkringar på alla mina hundar under de sista 10 åren sammanlagt. Jag tänker, om en uppfödare har så sjuka hundar så det lönar sig att ha dem försäkrade så hoppas jag att de hundarna inte används i avel! Mer om försäkringar.

 

210122 fredag

Grått, 3º C.

Det verkar som om försäkringsbolagen kör en drive i januari med att sända ut "erbjudanden" (= raggar nya kunder). Jag förstår mycket väl att de behöver jaga försäkringstagare. Kom ihåg, all reklam som de kostar på, de utgifterna läggs på försäkringspremier. D v s, de som har sina försäkringar hos dem betalar för deras reklam, som knappast är billig. Mer om försäkringar.

 

210121 torsdag

Grått, 3º C.

Man har större chans till tur i livet om man hjälper sig själv. Man kan också säga att man är sin egen lyckas smed.

 

210120 onsdag

Grått, 2º C.

Så är det ett till försäkringsbolag som skickat reklam till mig. Försäkrar jag alla mina hundar hos dem blir kostnaden ca 24,020:-/år. Det blir ca 2,002:-/månad. Då är det inga extra avgifter för avelshundar o d medräknat, utan som om mina hundar enbart var sällskapshundar. Det är ungefär vad jag skulle fått tillbaka av försäkringar på alla mina hundar under de sista 10 åren sammanlagt. Jag tänker, om en uppfödare har så sjuka hundar så det lönar sig att ha dem försäkrade så hoppas jag att de hundarna inte används i avel! Mer om försäkringar.

 

210119 tisdag

Grått, _2º C.

Det har kommit fram att 70 personer som är förtroendevalda i LRF (=Lantbrukarnas riksförbund) har brutit mot djurskyddslagen. Av dem har 17 personer dessutom djurförbud. Jag undrar vad man kommer fram till om man granskar till exempel SKK´s personal. Fler nyheter.

 

210118 måndag. Vecka 3.

Grått, _2º C.

Vi seriösa hunduppfödare som bryr oss om våra hundar är väldigt noga att valpar ska bli hanterade och pratade med när de är mycket små, allt för att de ska bli tidigt präglade och därmed tama. Sedan ska de få träffa trevliga främmande så de blir glada i människor. På människorbarn är det dessutom extra viktigt att ha mindre än 2 dm avstånd till de små barnen, för att de ska notera ansiktet på människan, något som man inte ska göra nu, p g a corona. Hur kommer barn som föds under corona att skadas i psyket?

 

210117 söndag

Grått, _2º C.

Konsentration av många djur på liten yta, speciellt många djur av samma slag, är lika förkastligt som stora arealer med samma slags gröda, träd, eller vad det rör sig om, på större ytor år ut och år in. Det som händer är att ett litet begränsat antal resurser tas ut ur omgivningen, och ett litet begränsat antal resurser återförs till omgivningen. Detta utarmar djur och grödor, så efter några år fungerar inte kretsloppet längre som är så finulit i vår värld. Dessutom är det så att när något illasinnat kommer in i grödan eller djuren, t ex barkborre, corona, giardia, fågelinfluensa o s v, så blir det en stor katastrof. Enorma arealer förstörs och stora grupper av individer drabbas. Även när man tittar på händelser historisk kan man se att till exempel digerdöden, pesten, spanska sjukan m m spred sig som en löpeld speciellt där det var tätt med människor. Detta rör också hundar, då de inte är undantagna naturlagarna. Många hundar på liten yta utan tillräcklig sanering är ett stort problem. Sjukdomar frodas. T ex vår i Sverige vanligt förekommande spolmask som är så svår att få bort ur marker om det en gång fått fäste. Mer om sjukdomar.

 

210116 lördag

Sol, _4º C.

Fågelinfluensa. I januari slaktades 18 000 kycklingar i Skåne efter ett utbrott av fågelinfluensa.  Totalt har nu 34 000 fjäderfän slaktats. Nu igen slaktas 2 200 kalkoner i Skåne efter ett utbrott av fågelinfluensa. Man tror att vilda fåglar sprider sjukdomen. Kom ihåg, varje individ som drabbas är faktiskt ett levande djur! Vi pratar massmord här. Vi får aldrig glömma att varje individ vi människor ansvarar för ska ha det bästa. Det är oerhört viktigt att något görs så fågelinfluensan inte fortsätter massdöden så som den gör nu. Förr, när fjäderfän bodde i små enheter så drabbade aldrig fågelinfluensa eller andra sjukdomar på detta vis. Man ska också komma ihåg att det är denna trängsel som sprider sjukdomar så lätt, alla smittsamma sjukdomar, också bland människor. Fler nyheter.

 

210115 fredag

Sol, _9º C. Vinterns kallaste natt har vi gått igenom. Det var - 16º C här i natt.

Jag fick reklam för att jag skulle försäkra mina hundar hos dem, jag räknade ut att om jag försäkrar alla mina så skulle det kosta mig strax under 25,000:-/år. Vi pratar om ca 2,085:-/månad. Det är ungefär vad jag skulle fått tillbaka av försäkringar på alla mina hundar under de sista 10 åren sammanlagt. Jag tänker, om en uppfödare har så sjuka hundar så det lönar sig att ha dem försäkrade så hoppas jag att de hundarna inte används i avel! Mer om försäkringar.

I Lyckebo är det en lycka att bo!

 

210114 torsdag

Grått, _7º C.

PFAS är skadligt och finns i för höga halter lite här och där runtomkring i världen. Problemet är att man hittills inte hittat något sätt att förinta PFAS. Man har i Sverige kommit på att starr (=en särskild sorts flerårigt gräs) som gärna växer där det är blött tar upp PFAS ifrån naturen. Man tror nu att man kan odla starr där det är för höga halter PFAS, om det nu kommer fungera. Man måste ju göra sig av med starrgräset när man skördat det och det är fullt med PFAS. Man hoppas kunna bränna det i extremt höga temperaturer och på det viset få PFAS att utplånas. Nu håller vi tummarna att detta är en metod som kan hjälpa till att rena vår jord. Mer om PFAS och dess förekomst i kläder, filtar m m och riskerna med PFAS när människor och hundar får in det i sina omlopp. Nyheter.

 

210113 onsdag

Sol, _3º C.

Det verkar finnas en konstig inställning till resistens. Resistens betyder i princip motståndskraft. Vissa bakterier, virus, parasiter, skadliga svampar eller var det rör sig om blir motståndskraftig mot behandlingen vi har emot problemet. Att inte ge en hund medicin när den behöver, avhjälper inte resistens. Att ge knappa doser av medicin kan däremot ge resistens. Eller att inte fullfölja doser kan också ge resistens. Det som händer när man ger knappa doser eller inte fullföljer medicinering i full dos är att det/de överlever som är starkast gentemot medicinen. De starka/motståndskraftiga förökar sig. De ger generellt startare avkommor. Till sist är det risk att att vi bidragit till att göra en stamm resistent mot medicinen. Att inte behandla problem gör att problemet blir utbrett. Sedan behövs massmedicinering. Alltså inte gynnsamt för att se till att våra hundar är friska. Mer om resistens.

 

210112 tisdag

Sol, 2º C. På morgonen var det - 10º C. Det är denna vinters kallaste temperatur här hos oss.

Idag när man nästan alltid måste skotträna hundar innan man testar dem för skottfasthet för att eventuellt få hunden godkänd för skottfasthet, så ger inte skottfasthetstesten annat resultat än om ägarens träning av hunden, och inte av hunden egentliga skottfasthet eller inte. En hund som har skottfasthetsintyg har ju då ett intyg som har förlorat sin mening. Då borde ju testet heta resultat av skotträning, inte om hunden är skottfast eller inte. En hund som umgås med normala, lugna människor och eventuellt andra hundar som är skottfasta när det smäller och trots det är nervig för skott, är inte skottfast. Det är ett tecken på dåliga nerver, oavsett vilken ras eller storlek på hund det gäller, från den största till den minsta. Om hunden reagerar är det ett bevis på att hunden har hörsel. Om hunden blir nervös och inte släpper det inom en rimlig tid så är det tecken på att det inte är ok med skottfasthet. Sådana hundar bör man tänka sig för mycket noga innan man använder i avel. Är det sedan en jakthund borde den aldrig användas i avel. Mer om skottfasthet.

 

210111 måndag. Vecka 2.

Snöar ca 1 cm på morgonen, sedan grått, 1º C.

Ibland tänker jag som så, istället för att ge företag bidrag så att de kan behålla firmor och företag av allehanda slag, erbjud dem istället arbete för de pengarna, alltså för samma pengar. Om de ändå inte kan jobba, kan de jobba med annat tills de kan fortsätta med sin verksamet. T ex behöver landet städas upp. Att få uppstädat kommer alla tillgodo, människor, djur, natur, ja, t o m politiker har nytta av detta och framför allt har deras avkommor stor behållning. Arbetsföra människor mår inte bra av att bara gå hemma och dra benen efter sig.

 

210110 söndag

Grått, 1º C.

Ibland kan man tro att det är lag på att alla ska ha internet. Livet är svårt utan internet. Livet är svårare OCH mer komplicerat med internet. I alla fall är det vad jag kommit fram till genom åren.

T ex så måste man ha internet i stora delar av Sverige för att få testa om man har covid-19.

Undrar hur mycket kindpussandet i Italien har bidragit till det kraftiga corona utbrott där?

 

210109 lördag

Grått, _2º C.

Så finns det stora problem i Malmö just nu. Under 2 dagar (7 och 8 januari -21) har man hittat mat utslängd på backen i centrala Malmö som är preparerad med i vissa fall spik (i Sofielund) och i vissa fall glassplitter (i Sorgenfri). Även före nyår hade det hittats mat utlagd för hundar preparerad med glaskross i Rörsjöparken i Malmö. Flera nyheter.

Mina funderigar är att det är viktigt att man inte låter sin hund besvära människor. Att man ser till att de inte springer fram till människor som inte är intresserad av dem. Att man inte tillåter hundar att stå och skälla. Att man tar upp duktigt efter hunden. Att man har hundträffar i hundvänliga omgivningar. Att man ser till att hundar inte hårar ner i trapphus och andra offentliga platser. Kort sagt, ser till att ha kontroll över sin hund och ta ansvar för sin hund. Därmed inte sagt att detta på något vis behöver vara orsaken till problem, det finns alltid människor som irriterar sig för hundar, kanske för att de har träffat hundar tidigare som ägaren inte kontrollerat, och därmed ger alla hundar skulden i all tid framåt. Det är tragiskt hur vissa människor styrs av sin fruktan. Det är också sorgligt att vissa hundägare inte är mer mån om att deras hundar ska göra ett gott intryck på allmänheten så att vissa människor blir skrämda. Mer om ansvar.

 

210108 fredag

Grått, _2º C.

Är man allergisk så ska man vara aktsam om att skaffa hund. Och allergivänliga hundar finns inte. Däremot kan en person klara vissa pälssorter bättre, medan en annan klarar andra typer av pälsar bättre. Allt beror på vad på hunden som man är allergisk mot. Jag har vänner som inte tål t ex nakenhundar, men däremot sibirian husky. Så finns det säkert folk som är tvärs om. Bara för att nämna ett exempel. Mer om allergi.

Nu är fågelinfluensan även på ankgårdar i Frankrike. Det är redan utbrett, man har hittills hittat fågelinfluensan på 124 platser i Frankrike. Fågelinfluensan är även aktuell just nu i bl a Belgien, Tyskland, Storbritanien. Det planeras masslakt på flera ställen. Det är klart när man trycker ihop enorma mängder fåglar på liten yta att det blir så här. Det är inte konstigare än att vi människor just nu är drabbade av corona runt om i världen. Klart allt går att förebygga om man går ner i mindre skala och slutar ta mark av naturen. Fler nyheter.

 

210107 torsdag

Grått, _2º C.

Jag var med om något mycket underligt under en period som hunduppfödare, ett mysterium. Jag födde upp hundar och allt var normalt. Sedan fick jag mest hanhundsvalpar. Flera år senare fick jag normal könsfördelning igen. Under hela tiden hade jag flera raser, och de var av samma blodslinjer före, under och efter. Se tabell.

 

210106 onsdag

Grått, _3º C.

Det är naturligt för hundar att leva i en flock. Hundar är det enda djurslag som jag känner till som har förmågan att ta människorna som sin flock, som om alla vore en normal flock, trots att det består av människa+hund. Mer om flockbeteenden.

 

210105 tisdag

Grått, _2º C.

Om man som uppfödare är "besvärlig" och ställer många frågor till hundspekulanter så är det ett utslag av att uppfödaren faktiskt bryr som om var valpen eller hunden hamnar och hur den får det. Det är i sin tur ett utslag på att uppfödaren har hundar för att den bryr sig om sina hundar. Jag köper hellre en hund av en som bryr sig om sina hundar än en som enbart har hundar utan att ha hjärta för hundar. Mer om att sälja hundar.

 

210104 måndag. Vecka 1.

Grått, _3º C.

Idag sägs det på nyheterna att danska minkuppfödare har gjort förfrågningar om att fortsätta sin verksamhet i Sverige. Sverige har sagt att det är välkommen med ett 10-tal uppfödare. Det är anmärkningsvärt att Sverige är så sugna på skattepengar att de öppnar famnen för minkuppfödare från Danmark och därmed orsakar oerhört med många fler individer som inte kan leva ett bra liv och dö en värdig död i Sverige i framtiden. Även minkar är ju faktiskt levande, kännande djur. Men det struntar tydligen Sverige i när de kan tjäna pengar på djurens lidande. Fler nyheter.

 

210103 söndag

Sol, _3º C.

Jag är högst medveten om att vissa få sidor, bl a giardia sidan är allt för omfattande och tjatar om, och om, och om igen. Jag kommer att låta dessa sidor vara kvar sådär länge än, troligen, trots att jag är medveten om att det kan göra sidorna svårare. Ni är alltid välkomna med förfrågningar via telefon dagtid.

 

210102 lördag

Grått, 2º C.

Hundraser som har tjock och tät och varm päls tål mer kyla och lider mer när det är varmt. Dessa hundar har dessutom "inbyggd" stoppning och vill oftast inte ha filtar, fällar, hundsänger och dyligt. Hela pälsen fungerar som en stoppad säng för hunden. Sådana hundar som ligger på släta golv är det inte "synd om". De gör de som är bäst för dem. Då är frågan, ska vi kommendera ner hundar i hundsängar eller låta hunden må bra? Mer om hundpälsar.

 

210101 fredag

Grått, 3º C.

Nytt år är i regel en stor händelse i folks liv. En ny dag är också en nystart. Varje dag har vi en chans att ta tillfället i akt att bli en bättre människa och göra goda val i livet.

 

201231 torsdag

Grått och dimma, 2º C.

Om alla verkligen på riktigt tar sitt ansvar kommer vi att få ett GOTT NYTT ÅR!

 

201230 onsdag

Grått, 2º C klockan 8,30.

Jag är inte glad i snittblommor. Jag tycket snittblommor är massmord. Jag var mycket ung när jag kom fram till den ståndpunken. Någon gång kring 10-12 års ålder. Varför kan de inte få stå och vara vackra och ge till alla?

Denna dag ligger jag på operationsbordet. Det ser ut som om jag ska bli frisk denna gång också.

 

201229 tisdag

Grått, 4º C.

Ring gärna dagtid och prata hund. Jag svarar inte ibland på dagtid heller. En anledning kan vara att jag åker bil. En annan att jag är ute med mina hundar. Ytterligare en annan att jag är på sjukhus. Ibland är det helt enkelt så att jag inte hör telefonen kanske för att jag badar en hund. Man får helt enkelt prova igen. Jag ser fram emot era samtal!

 

201228 måndag

Grått, 3º C.

FörnedringsTV och annat förnedrande, varför? Vad finner människor för nöje i att förnedra sig själva eller andra? Vad finner folk för njutning av att titta på det? Jag brukar säga att man behöver bara se vem någon umgås med så vet man vem de är. Det samma gäller om man föredrar att följa förnedring i hasorna, så säger det en hel del om vem man är. Jag hör ibland att det är bra för att visa folk hur det INTE ska vara. Ja men va bra då, visa då Hitler dag ut och dag in så får vi se hur bra folk blir av det! Det borde finnas gränser för dumheten i världen.

 

201227 söndag

Grått, 2º C klockan 10.

Pia´s Yuki Hisako-Ume och Pia´s Yuki Emiko-Fujin föddes idag för tre år sedan. Deras syskon, en tik och en hane, föddes efter midnatt. d v s 28 december. Dessa två syskon ligger mig speciellt varmt om hjärtat.

 

201226 lördag

Grått, _3º C.

Vad har vi rasstandarden till? Lhasa Apso och Shih Tzu är för somliga förvillande lika. Jag har aldrig betraktat dem som lika. Troligen för att jag såg några ättlingar till de första Shih Tzu som kom från Danmark. Umgicks med dem nära nog dagligen. Satte upp håret på dem. Borsta dem. Badade och fönade dem. De var MYCKET MINDRE än idag. De hade en enkel päls utan underull, till skillnad mot idag. De var nätta med skojiga flip up rörelser när de gick, utstrålade gjädje men ändå värdighet. De hade håret uppsatt i en elegant tofs. Lhasa däremot var tung, grov, med dubbel päls som hjälpte till att göra hunden ännu större för ögat. De hade ett enda trassel uppepå huvudet, i bästa fall med en ful mittbena mitt på skallen. De lufsade fram, som om de var riktigt klumpiga. Idag tycks all rastyp bli mer och mer utsuddad. Det är som om rasstandarder inte betyder så mycket längre. Mer om rasstandards.

 

201225 fredag

Moln, 1º C.

Ibland undrar jag om vissa endast bär munskydd för att få en chans att spöka ut sig.

 

201224 torsdag

Sol och inga grader alls idag.

 

Jul och hundar är inte en så
vanligt kombination, men de
finns.

 

201223 onsdag

Sol, 3º C.

 

Jul och hundar är inte en så
vanligt kombination, men det
finns.

 

201222 tisdag

Grått på morgonen, regn på dagen, grått på kvällen, 5º C.

Hur kommer det sig att så många pratar om favoritfärger och favoritmat och liknande oinstressanta saker med sina nära och kära, och nästan aldrig om t ex hur de vill ha det efter döden?

 

201221 måndag

Grått, 6º C.

Idag är det årets mörkaste dag. Efter detta går det mot ljusare tider, vi hoppas det ska spegla alla delar av våra liv.

Danmark har varit "värst" i världen på att "producera" minkpälsar. Men de menas att de har varit störst i världen på att föda upp och slakta minkar för pälsens skull. Sedan har de fått besvär med corona som flyttats mellan minkar och människor i flera omgångar i år. Dessutom har det skapat en muterad form av corona. Danmarks folketing har nu bestämt att förbjuda minkavel 2021 i Danmark. Fler nyheter.

 

201220 söndag

Grått, det var en mycket kraftig morgondimma denna morgon, 7º C.

 

Jul och hundar är inte en så
vanligt kombination, men det
finns.

 

201219 lördag

Grått, 7º C.

Var rädd om er! Var rädd om varandra! Var inte vårdslös. Förstå allvaret. Detta är ingen lek.

 

201218 fredag

Grått efter en regnig natt, 6º C.

Idag ska tydligen jultrafiken starta enligt vägverket. Jag instämmer med vägverket, ta det lugnt efter vägarna! Jag har ett talesätt: Köra snabbt = komma fram lååååååångst senare. Jag menar alltså att om man ska köra så fort att man ska ta vägen om via akuten innan man kommer hem så är det knappast smart att köra fort. Eller hur!

 

201217 torsdag

Grått, 5º C.

Snabbt framtaget vaccin, bra eller? Det jag tror många glömmer i detta sammanhang är en aspekt av dem ovanliga situationen vi lever i just nu. De som tar fram vaccinen behöver knappast leta folk att testa på. Normalt finns det inte lite överallt över hela jordet, det man ska bekämpa. De som tar fram vaccin har i förhållande till det "rena julafton". P g a detta kan de också tillsammans med alla andra åtgärdet (extra pengar, utökat samarbete m m) nå snabbare framsteg än vad som annars skulle varit möjligt. Vi ser redan t ex att ett vaccin är svårare för allergiker, ett annat inte. Det är ju därför helt underbart att de fått fram så många olika sorter så här redan i starten. De ska ha en hel hoper med stjärnor i himmelen för sina idoga jobb.

Vaccin hundar. Vi här nästan utrotat flera mycket plågsamma sjukdomar på våra hundar. Vem vill vara utan det? Mer om vaccin.

 

201216 onsdag

Grått, 4º C.

 

Jul och hundar är inte en så vanlig
kombination, men de finns.

 

201215 tisdag

Grått, 6º C.

 

Jul och hundar är inte en så
så vanligt kombination,
men det finns.

 

201214 måndag

Grått, 2º C.

Munskydd? Jag fick lektion av sjukvården för väldigt många år sedan om hur jag skulle använda munskydd. Sedan har jag kompletterat med en extra kunskap jag fått nu, då jag följt de tester som gjorts under senaste tiden, alltså i år p g a coronaepedimin. Det jag inte förstår är varför detta inte läggs ut på officiella sidor så folk själva kan bedöma om de har hjälp av munskydd och hur man då ska hantera det hela, om man väljer att använda dem.

  1. MINST tre lager, alla undersökningar på senare tid visat att det ska vara MINST 3 lager innan det börjar göra en relevant nytta.
  2. Se till att munskyddet sluter tätt, framför allt kring näsan och kinderna. Vid behov snurra öronsnörena vid behov så munskyddet inte hänger löst.
  3. Ta enbart i öronsnörena vid påsättning och avtagning av munskydd.
  4. Rör inte munskyddet annat än när det sätts på och tas av.
  5. Engångsmunskydd slängs när man en gång tagit av dem och sydda munskydd tvättas efter varje användning. Alltså ALLTID ett nytt och rent munskydd VARJE gång.

Tänk på att dina händer har varit överallt och kan vara fulla i smitta, sedan kladdar du på munskyddet, så det som ska skydda blir ett pyttelitet skydd direkt mellan smitta och öppna slemhinnor som t ex ögon, näsöppningar, munöppning. Om man nu tittar på t ex en vanlig nyhetssändning på TV så ser man att detta inte följs. Något som allmänt verkar vara väldigt vanligt är att folk tar av munskyddet när de står lite längre från andra människor, viker ihop skyddet i händer som kanske är fulla i smitta efter att ha tagit i varor, stängt kranar, öppnat dörrar o s v. En del lägger det i fickan, som mycket väl kan vara full i corona, då händerna säkert har varit där många gånger emellan. Sedan tar de upp samma munskydd som vid det laget kan vara rundsmittat av corona och sätter på det igen, ofta genom att klämma lite över näsan o s v för att se till att skyddet sluter tätt, och därmed ser till att gno in corona ordentligt i ansiktet. Om ALLA använde munskydd KORREKT så tror jag det kunde göra nytta. Att få alla att följa enkla instruktioner än som ett skämt. Jag bedömer det som omöjligt.

 

201213 söndag

Grått, 4º C.

 

Jul och hundar är inte en så vanlig
kombination, men de finns.

 

201212 lördag

Grått, regnar en stund på eftermiddagen, 3º C.

Ibland köper man grejer som visar sig inte hålla måttet. Dålig utrustning.

 

201211 fredag

Grått, 2º C.

 

Jul och hundar är inte en så
vanligt kombination, men de finns

 

201210 torsdag

Grått, 3º C.

 

Tomtar med hundar är inte så
vanligt, men det finns.

 

201209 onsdag

Grått, 3º C.

Skelett på valpar är mjukare än skelett på färdigvuxna hundar. Därför är det extra känsligt för valpar att vara överviktiga än för vuxna hundar. Skelett som blir överbelastat när det är mjukt riskerar att krokna. Leder kan också ta stryk p g a övervikt. En växande valps kropp är inte gjord för en vuxen hunds vikt. Mer om för tidigt färdiga hundar.

 

201208 tisdag

Grått, 4º C.

 

Jul och hundar är inte en
så vanligt kombination,
men det finns.

 

201207 måndag

Grått, 5º C.

Fler smuggelhundar "åker fast" vid smuggling in till Sverige. I september och oktober i år tog tullverket 95 smuggelhundar. Samma period förra året tog de 39 hundar. Fler nyheter.

 

201206 söndag

Grått, 5º C.

Idag blir vår älskling Pia´s Chica Cataleya hela 4 år. Tiden går alderles för fort.

 

Jul och hundar är inte en så
vanligt kombination, men de finns.

 

201205 lördag

Grått, 3º C.

 

Jul och hundar är inte en så vanlig
kombination, men de finns.

 

201204 fredag

Grått, 2º C.

Jag svarar gärna på frågor via TELEFON dagtid. Ring dagtid 10-18. Jag har inte internet längre. Mina fingrar, händer och handleder gör ont när jag är tvungen att skriva SMS, så det är jag inte glad i.

 

201203 torsdag

Grått, 2º C.

11 personer från så kallade djurrättsorganisationer som har bedrivit olaga intrång på minkfarm, vid vissa fall har de varit maskerade, de har dömts till enbart lite dagsböter. Personligen anser jag att de ska dömas för djurplågeri (vilket de inte gjorde). Att stressa djur genom att tränga sig in på djurens revir och göra djurägare upprörda är djurplågeri. Får de bara lite dagsböter kommer de utan tvekan att göra om sådana här olagliga aktioner gång efter gång och plåga fler djur, vi behöver bara titta bakåt i tiden, så ser vi hur framtiden blir. Är det så att oskyldiga djur ska drabbas för att vissa människor inte gillar svenska lagar och bestämmelser, som tillåter sådan djurhållning. Snacka om att djurrättsorganisationer siktar fel. Fler nyheter.

 

Jul och hundar är inte en
vanlig kombination,
men de finns.

 

201202 onsdag

Grått, 2º C.

När det gäller giardia får vi inte bara ge upp. Giardia kan ge våldsamma smärtor. Det är djurplågeri att inte behandla giardia på sin hund. Provar man full dos med behandling så är det inte alltid tillräckligt. Det verkar som om vi i Sverige har fått en extrem situation som gör att en vanlig kur med medicinering inte är tillräckligt. Om däremot ALLA uppfödare och privatpersoner hade fått behandling så som det görs i länder där man levt med giardia på hundar i hundratals år, då blir situationen en annan. Jag har pratat med människor i USA som haft giardia och på människor är det utan tvekan FRUKTANSVÄRT smärtsamt. De har blivit sängliggande i veckor då de inte klarat av att gå upp ur sängen, ibland har sängvistelsen varit på sjukhus. Om hundar ens har lite av den smärtan som människor får av giardia så utsätter vi hundar för ett vidrigt djurplågeri när vi inte tar itu med problemet. Anledningen till detta från mig lilla utbrott kommer av att jag nu fått höra en ny variant från veterinärer. En djurägare har blivit tillsagt att när hunden inte blev bra med full kur av antibiotika och full kur med axilur (2 gånger) så visade provsvaret fortfarande på smitta, och då tyckte veterinären att man bara skulle låta det vara för att se om valpen blev bättre eller sämre nån gång framöver. Mer om giardia.

 

201201 tisdag

Grått efter en snönatt, 4º C.

Jul och hundar är inte en så
vanligt kombination, men det
finns.

 

201130 måndag

Grått, 1º C.

Så har det igen upptäckts fågelinfluensa hos vilda fåglar i Sverige. Fler nyheter.

 

201129 söndag

Snöar lätt från och till, mer från än till, _4º C.

Det har varit en stor ökning på folk som söker min hjälp för giardia just nu. Varje höst och vinter tycks det vara lika. Det är färre förfrågningar om detta på vår och sommar, fast även då får jag förfrågningar mer eller mindre regelbundet. Man kan säga att det är en eller ett par gånger i veckan jag får förfrågningar på vår och sommar. Det är ibland nästan dagligen jag får samtal om giardia på höst och vinter. Ibland blir huvudet trött. Ring igen en annan dag då. Jag delar så gärna med mig av den kunskap jag har förvärvat vad gäller giardia eller annat. Jag gillar att hjälpa. Mer om giardia.

 

201128 lördag

Snöar lätt från och till, 2º C.

Nu är det fågelinfluensa i England. Det är bra om man förstår hur inflensor kan smitta på det här viset mellan vilda och tama djur. Om man förstår det så är det lättare att förstå hur smittor kan smitta och hur viktigt det är att vi är mycket försiktiga. Fler nyheter.

 

201127 fredag

Sol, 3º C.

Jag har ingen koll på e-posten. Det är nog ett år sedan jag kollade den. Ni som sänder dit får alltså inget svar. Ni är däremot välkomna att ringa, fast det ska då vara på dagen. Efter 10. Före 18.

 

201126 torsdag

Sol, 6º C.

När man startar med stickade koftor och andra kläder, speciellt de som ligger hårt mot en valpkropp så gör man hunden två bjärntjänster. Dels så riskerar man att göra hunden frusen för livet. Dels kan man ge hunden hud och pälsproblem, som sorgligt nog kan kvarstå livet ut. Valpar har inte en tjock vuxenpäls som skyddar dem. Deras hud är inte stark nog ännu. Den är mjuk och känslig. Pälsen får lite rätta luftningen och kylan så den utvecklas inte till en bra vuxenpäls utan kvarhåller oftare mer sin valppäls som är skör, tunn och framför allt kall. Den slår inte ifrån sig smuts, väta och annat som kyler hunden, utan tvärs om, den drar åt sig dessa dåligheter. Gå ut med hunden. Se till att den rör på sig. T ex: stå inte och SMS´a medan valpen står och väntar vid dina fötter... Håller er i rörelse. Om man t ex måste vänta en stund vid ett rödljus när det är kallt gör man som en "god mor", man tar valpen "under sina vingar". Mindre hundar kan man suga upp på armen och stoppa under jackan, en stor valp kan man sätta sig på huk bredvid och lägga en arm och kanske en bit kappa över. Ungefär som en hundmamma som rullar ihop sig kring sina valpar när de har det kallt. Sedan går man raskt vidare, så fort man kan. Att gå ut med valpar när det är kallt ska vara rörelse. Att trä på den kläder gör den inte varm, tvärs om på sikt. Mer om hundkläder.

T ex ta av dig alla ytterkläder utom en jacka eller kappa när det är kallt ute, och gå ut så i kylan! Så kanske ni fårstår att hundkläderna inte värmer hunden som om det är ett barn som man klär upp. Men bortsett ifrån det, hundens päls på kroppen och hundens hud har inte i närheten samma konstruktion som människans. Mer om hundkläder.

 

201125 onsdag

Grått, 9º C.

På TV4 i morse tyckte de att man skulle ge hundar fläsksvålar! Kan bli en hunds död... Det innehåller höga halter salter som är giftiga för hundar. För några år sedan dog en valp som en vän till mig hade sålt till sällskap. Den kraken dog just genom att få i sig för mycket salt. Det är inte att leka med. Fler farliga ämnen.

 

201124 tisdag

Grått, 8º C.

I norra Polen har man hittat covid på en farm. Då flera arbetare på pälsfarmer visat smitta så testade man 91 djur. 8 var possitiva. Medicinska forstare i Polen menar att det ev. kan vara tecken på att minkar smittas av människan. Fler nyheter.

 

201123 måndag

Sol, 5º C.

En man hade låtit massor av grisar svälta ihjäl och ligga kvar i ett hus och ruttna. Förklaringen som djurägren gav var att hen var psykiskt sjuk då när detta hända och det var därför det hade blivit som det blivit. Jag kan aldrig någonsin minnas att något sådant hände förr i tiden. Däremot hände det att folk av en eller annan orsak inte kunde sköta sina djur, antingen att djurantalet behövde minskas eller att de behövde hjälp under en kortare tid. Jag har själv varit med och hjälpt till vid sådana tillfällen genom året flera gånger. Fast det var förr i tiden. Jag pratar med mina gamla vänner som var med på den tiden, och vi är alla rörande överrens. Förr kunde man t o m få hjälp av djurinspektörer i sådana situationer. Jag själv blev tillfrågad av kommunens inspektörer om jag kunde hjälpa till att ta hand om nån eller några hundar vid ett tillfälle. Den gånger tog jag hand om en tik, en hane och en valp. Då hann aldrig djur bli i så dåligt skick att de led! Idag VÅGAR folk inte be om hjälp. Idag blir man anmäld. Vad är det för samhälle vi lever i? Ska vi göra allt vi kan för att djur ska ha det bra eller hota folk och sätta oss på höga hästar samtidigt som djur dör plågsam död? Hundägare av olika kvalitet.

Man har hittat bly i kaffefilter. Jag använder kaffefilter till mina hundar, därför oroar det mig. Nu dricker inte hundarna av något som filtrerats genom filtret, som hade varit värre, men ändå känns det inte bra. Jag klipper kaffefilter i små bitar. Lägger dem en och en under rinnande ögon, tills dess att filtret är torrt. Då smörjer jag under ögonen med vattenfri vasselin eller liknande. Det är ett mycket bra sätt att motverka och även minska svamp. Mer om gifter.

 

201122 söndag

Sol, 5º C.

När man promenerar hund nära bilar SKA man ha hunden på bortersidan av bilarna. Hålla avstånd. Grus i ögonen. Skrämda hundar. Vi SKA SKYDDA våra hundar mot risker. Promenader.

 

201121 lördag

Grått efter en snöig natt, 6º C.

Det är väldigt konstigt som det är nu. En vårdcentral jag är inne i går alla sköterskorna i klungor, om de ens syns. Ingen har säkerhetsutrustning. Inte ens de som behandlar mig, en okänd patient. Däremot verkar denna personal ibland bära med sig säkerhetsutrustning. Sedan kommer jag till en annan vårdcentral bara nån vecka senare i samma län. Där arbetar all personal, går och gör ärenden hela tiden, en och en. Med säkerhetsutrustning. Sedan kommer man in för behandling, där har personalen säkerhetsutrustning. Vilken vårdcentral känner man sig trygg hos?

 

201120 fredag

Sol, 2º C. Gångna natten har varit höstens första frostnatt här hos oss.

Hundar härstammar från tre olika delar, tror man nu. Arabiska halvön, nordöstra Ryssland och mitten av Europa (Mellaneuropa).

 

201119 torsdag

Grått och blåsigt, efter en blåsig natt, 7ºC på förmiddagen. Snöar på eftermiddagen och då slår också temperaturen om till _3ºC.

Just nu GISSAR man i Danmark att det muterade coronan hos minkar är utrotad. De gårdar där de hittat muterad corona har alla minkar avlivat i. Danmark fortgår som en säkerhetsåtgärd med att avliva alla minkar i Danmark i alla fall, då deras förmodan om att virusen är borta inte är 100 % säker. Fler nyheter.

 

201118 onsdag

Grått efter en regnig natt, 12º C.

Så är fågelinfluensan här i Sverige igen. Nu är det kalkoner som ska masslaktas. Fler nyheter.

Vi har varningstecken kring oss hela tiden. Att leva i industriskala med djur är inte ok. Djur som hönsfåglar kan leva i flockar på mycket stora ytor i vilt tillstånd. Får våra höns och andra djur leva som de är skapta för? Förstår vi då inte att varje fall är en varning. Småskaligt jordbruk med en ko, en get, ett par får, några höns, en gris mer eller mindre tillsammans på en rymlig yta är OLAGLIGT i Sverige! Det säger väl allt, eller? Mer om bra eller mindre bra djurhållning.

 

201117 tisdag

Grått, 8º C.

Så visade de på vetenskapens värld på TV 2 igår kväll ett kranie av en king charles spaniel igår medan de drog en massa nackdelar om dess kranie, som vi människor har avlat fram på rasen. Kraniet de visade var dessutom extra extremt typat. Sedan varvade de denna bild på kraniet och betättelsen av detta med bilder på levande cavalier king charles spaniel som inte är i närheten av dessa problem i jämförelse! Det var som rena förtalet! Diskriminering! Fy så fult gjort!!! Äras den som äras bör. Fler nyheter.

 

201116 måndag

Grått, 10º C.

Minkarna har på flera håll i Danmark påkommits med muterad corona som dessutom har smittat 200 människor bara den senaste veckan, alla arbetar på minkfarmar i Danmark. De som smittats under senaste veckan har jobbat på 6 olika minkfarmer. Så har då Danmark snackat ihop sig och lyckats gå förbi alla lagar och bestämmelser, och slagit fast att alla danska minkar ska dödas. Det rör sig om ca 14 miljoner djur. Personligen tycker jag att det är bättre sent än aldrig. Kom ihåg att det är i stort nästan så många minkar som får sätta livet till i alla fall varje år, då för att folk ska kunna ha pälsar! Denna gång sker det för att försöka få slut på smitta, innan det är för sent. Mycket lovvärt, tycker jag! Fler nyheter.

 

201115 söndag

Grått, 7º C.

Fästingar blir inaktiva vid +5º C. Mer om fästingar.

 

201114 lördag

Grått, 7º C.

Varför är det mindre bilder nu för tiden på min hemsidan? Jo, jag är så less på att ta bilder som är skit p g a mina tre senaste kameror, som är skit. Suddigt. Fel färger. Avtryckare som är sega och tar bilden flera sekunder efter jag knäppt. De klarar inte rörliga objekt. De kameror som fanns till salu förr var bättre. Nu kanske man måste lägga till + 10,000:- för att få en kamera att fota hundar med, eller?

Exempel: Om jag fotar något stillastående, t ex en hundboll, kan jag oftast behöva ta MINST 10 bilder (ofta kan det behövas båda 20 och 30 bilder) innan jag får en som är hyfsad nog att lägga ut på hemsidan. Tänk er då att men samma kamera fota ett rörligt föremål!

 

201113 fredag

Grått, 7º C.

När det kommer till att fredagen den 13:e ska vara en otursdag tror jag inte på det. Tvärs om! De flesta hyggliga människor undviker ofta att göra "ont värre" genom att undvika att vara hård mot någon fredagen den 13:e. De flesta är försiktigare, tar mindre risker denna dag, för att de inte vill "spä på" risken för olycka. Sedan finns det de där fåtal elakingarna som gärna planerar att göra folk illa, ofta gärna endast ge sig på de som redan ligger, för sådana vågar inte ge sig på jämbördiga, då gärna när allt ska vara så svart som möjligt. Dessa få elakingar tror jag fortfarande är i minoritet i världen. Därför tror jag att fredagen den 13:e är mer en lyckodag än olycksdag. Skulle jag föra statestik på alla de fredagen den 13:e som jag genomlevt sen jag föddes kan jag bara minnas EN ENDA EN av dessa dagar som varit otrevlig. Den dagen kom sig uteslutande av elaka människor. Alla andra har inte annat än varit bra.

 

201112 torsdag

Grått, 5º C.

Om hundar har långa hår kring ögonen kan det vara skadligt för hundar. Vissa hundar får så när pälsen växer ut. Om man då låter den växa ut så upphör problemet när pälsen är lång nog. Då kan man hjälpa pälsen medan den växer ut genom att t ex sätta i vasselin eller annat som tynger ner pälsen så den inte petar in i ögonen och skadar hornhinnan på hunden. Om hunden ska vara kortklippt kring ögonen så bör man se till att klippa kring ögonen extra ofta så håret inte kan skada ögon eller syn. Man kan också sätta upp håret i en tofs, t ex. Om hunden hela tiden ser genom en gardin av hår så bryter det ner synen på hunden över tid (liksom hos människor). Mer om ögon/syn.

 

201111 onsdag

Grått, 6º C.

Dessa coronatider tycker jag är lite intressant att följa vad myndigheter prioriterar. T ex krogar jämför sig med affärer för mat. T ex flygbolag kräver ekonomisk hjälp när folk inte kan åka på nöjestripper så längre längre. Jag tycker nog att det är viktigt att våra skattepengar går till nödvändiga saker, som t ex sjukvård. De företag som inte kan bära sig får byta branch. Varför ska skattebetalare betala för nöjesutgifter som solresor och krogbesök? Har vi tiktig tur så kanske folk börjar prioritera bättre och satsa på sig själva, sina närmaste, sin närmiljö och avstå onödigt krafs. Om så händer, tänker staten fortsätta ge ut våra skattepengar till onödiga företag då med? Borde inte skattebetalare se verkligheten och protestera om vart pengarna går?

 

201110 tisdag

Grått, 6º C.

Nu visar det sig att USA har ett mer utbrett problem med corona hos minkar och har haft det sedan i augusti. De har sedan beslutat att vänta ut vad Danmark gör! Som om det går att jämföra!!! Fler nyheter.

 

201109 måndag

Grått, 6º C klockan 8,30.

Plötsligt har Danmark bestämt att INTE avliva minkar... Fler nyheter.

 

201108 söndag

Moln, 8º C.

Det genomgripande idag verkar vara att ingen är intresserad av att göra ett bra jobb. De påstår sig ha gjort bra jobb, eller påstår att man inte ens haft kontakt. Då man har stora företag med stora resurser bakom sig är det ingen som tror på offret. Offret använder man genom att skylla på dem istället. Detta är satt i system på så många ställen. Sjukvård. Långvård. Apotek. Arbetsförmedlingar. Elbolag. Kommuner. Skolor och förskolor. Försäkringsbolag. Att inte göra de jobb man har betalt för och att sedan lägga all skuld på offret räcker långt för att nästa generation inte ser att de har någon orsak att följa regler och bestämmelser. Dessa människor ska sedan ta hand om er när ni blir gamla. Lycka till med det!

 

201107 lördag

Grått, 10º C.

På senare tid har jag börjat fundera på om sådana som ska ha en kraftigt ledande possitioner i sammhället, för folkets räkning, borde gå igenom en mentaltest innan de blir tillsatta. Allt för att skydda världen för t ex en ny Hitler eller liknande.

 

201106 fredag

Sol, 12º C.

Danmark har nu en mycket svårt situation. Trots att de för bara 2 dagar sedan beslutat att avliva alla minkar p g a muterat corona som redan smittat människor så tycks det kanske vara för sent. Vi får hoppas det inte är det. I nuläget är det 214 personer som är smittade med den muterade versionen, av dem är 14 utanför Nordjylland. Detta trots att Nordjylland blev issolerat, men det tycks bara för sent. Vi hoppas nu att de lyckas reda upp detta och få stopp på den muterade varianten. Fler nyheter.

 

201105 torsdag

Moln, 9º C.

Sverige har bestämt sig för att inte avliva några minkar, då Sverige inte ännu har den muterade formen av corona så sina minkar. Sedan använder Sverige som argument att ca 80 % av minskarna ändå ska dö snart, då de ska bli pälsar. Fler nyheter.

Invånarna i 7 kommuner i Nordjylland, totalt över 280 000 människor, uppmanas att inte korsa kommungränsen, sedan en muterad sort av covid har spritt sig bland minkar och till människor. Alla uppmanas också att testa sig. Vissa skolbarn har fått restrektioner. Folk uppmanas att jobba hemifrån. All kollektivtrafik till och från området stoppas. Fler nyheter.

 

201104 onsdag

Grått, 7º C.

Danmarks regering har beslutat att alla danska minskar ska avlivas. Det rör sig om 15-17 miljoner minkar. På minst 207 minkfarmar har coronavirus hittats. Ett muterat coronavirus har överförts till för närvarande 12 människor på minkfarmer. Allt enl. nyhetsbyrån Ritzau. Fler nyheter.

 

201103 tisdag

Grått, 8º C.

Den hårda miljö vi valt i vår värld idag är svår. Vi måste skydda oss mot alla oärliga människor som bara letar fel och skyller ifrån sig. Det gör vi lättast genom att uppträda väl och se till att välja våra vänner väl.

 

201102 måndag

Regn och blåst, 14º C.

En kvinna i Blekinge sålde 205 valpar för drygt 2 miljoner under perioden 2014-2016. Hon hade tidigare haft tillstånd till 25 vuxna hundar (antal kullar finns inte angivet) men det hade blivit indraget av någon anledning varför hon inte vid tiden för denna försäljning hade tillstånd längre. Detta har gett kvinnan en restskatt på 1,3 miljoner kronor. Sedan är hon dömd till villkorlig dom och 50,000 kronor i företagsbot + 4,000 kronor i böter. Allt enl. Blekinge läns tidning. Fler nyheter.

 

201101 söndag

Regn, 10º C.

Idag blev det regn, för ovanlighetens skull. Det är grått var och varannan dag. Grått har jag inget emot. Grått den här årstiden ger oftare varmare temperaturer, vilket jag gillar. Dessutom har ju grått blivit något av en modefärg, så de som bryr sig om modet, borde vara glada att belysas av grått utomhus så ofta.

 

201031 lördag

Grått, 8º C.

Idag har Pia´s Chica Rosaria flyttat till sitt nya hem. Vi önskar dem allt det bästa för framtiden.

 

201030 fredag

Grått och dimma, 7º C.

Pia´s Chica Rosaria har idag blivit 10 månader gammal. Jag har sålt henne, hon ska hämtas i helgen.

 

201029 torsdag

Grått 10º C.

Så har man hittat salmonella av en elak art i vildsvin i södra Sverige. Nu försöker man ta reda på om det är därför som gårdar i södra Sverige har fått en elak art av salmonella på grisarna. Kom ihåg, salmonella är farligt för såväl människor som hundar också. Fler nyheter.

 

201028 onsdag

Grått, 8º C.

En man har övergett sin hund och är nu dömd för djurplågeri. Bra! Om det nu är sant... Fler nyheter.

P g a att jag är utsatt för människoförsök på vårdcentralen så är jag fysiskt och psykiskt nergången nu. Nu har jag blivit "förkyld" också. Fattas bara att jag fått denna farsot. Mer om min reumatiska sjukdom, för den intresserade.

 

201027 tisdag

Grått och dimma, 9º C.

Jag är just nu utsatt för sjukvårdens "praktikal joke". De försöker ta mitt liv. P g a detta kommer det nog minska på min aktiva och kreativa hjärna ett tag framåt. Okänt hur länge detta ska pågå, och okänt hur utgången kommer att bli. Det är i händerna på läkarna och det tycks jag inte kunna påverka, så vitt jag kan se. Jag kan bara ta en dag i taget och göra mitt bästa, när jag genomlever det fullständiga plågeriet. Det tragiska i det hela är att om läkaren läst på min journal OCH läst på om MIN sjukdom, och inte om andra sjukdommar (som skedde i detta fall) så hade detta inte behövt hända. Fast det är utan tvekan för mycket att begära, då läkaren inte har tid att gå efter fakta, utan endast efter egna gissningar utan grund i vetenskap.

Lite fakta om min sjukdom:

Morbus Dercum är klassificerad av WHO med nr E88.2.

Morbus dercum misstolkas ofta som fibromyalgi.

Fibromyalgi upptäcktes i Tyskland runt 1900 och föll sedan i glömska, för att återupptäckas 1980 i USA.

Morbus Dercum beskrevs noggrant av professor Francis Dercum i USA 1888.

Placebo har ingen effekt på Dercum patienter.

Dercum patienter drabbas oftast av minst 45-50 % övervikt.

Ca 5 % som drabbas är män, resten kvinnor.

Debut av sjukdomen sker oftast i en ålder runt 20-40 år, men avvikelser finns, speciellt kan vissa enstaka symtom uppträda långt tidigare. Sjukdomen kan också debutera senare.

Fettcellerna är extremt stora. Mycket större än på friska personer med motsvarande övervikt. Värmeproduktionen i fettcellerna är högre än hos andra överviktiga med lika stora fettceller.

En neuropeptid som associeras med smärta har till skillnad från fibromyalgi endast lätt stegrad halt i ryggmärgsvätskan och lägre än hos i övrigt friska överviktiga. Mikroskopi av fettvävnad visar inflammatoriska celler ansamlade kring kärlen. Fettsyrorna har en annorlunda procentuell fördelning än hos friska överviktiga med en ökad halt av vissa enkelmättade fettsyror.

Läkemedelsberoende utvecklas sällan hos Dercumpatienter, trots att många av dem behöver regelbunden medicinering av sin smärta.

 

201026 måndag

Grått, 10º C.

Nu tror forskare vid Köpenhamns universitet att fiskmåsar kan ha fört in coronasmitta till danska minkfarmer. Forskarna har hittat coronasmitta på en fiskmås. Fler nyheter.

 

201025 söndag

Grått och dimmigt, regn en stund på tidig kvällen, 11º C.

Vi undrar varför folk blir mer och mer aggressiva i samhället. Är det konstigt om så sker? Med alla hjälpmedel vi har idag skulle vi ha kunnat nå så mycket längre. Det är egentligen inte svårt. Först, om alla gör det de bör. Så är det nästan aldrig idag. Andra, om vi lyssnar på varandra, pratar med varandra, hjälper varandra, är allmänt vänliga och medmäskliga. Det är egentligen inte svårt, men det är stort och tungt. Barn som växer upp i en sådan miljö lär sig vänlighet, hjälpsamhet, och framför allt känner tillit. Vi har långt att gå om vi ska få ordning på den felväg vi valt åt mänskligheten.

 

201024 lördag

Grått, 3º C.

Så har vi fått corona bland människor och djur på en minkfarm i Sölvesborg, Sverige. Fast vi i Sverige ska använda djuren till omfattande djurförsök. Djuren ska visa oss hur snabbt och mycket de smittar varandra, då djuren inte håller distans... Fler nyheter.

 

201023 fredag

Grått, 5º C.

Som jag ser det är det inte konstigt att behovet av psykologer och liknande ökat så mycket. Det är ju naturligt. Läget idag är ju så att alla bara ska ta hand om sig själva, och vi ska inte lyssna, och inte prata, med varandra. Vi har blivit omänskliga. Därav behovet av att betala någon som kan lyssna. Bra att de finns. Sorgligt att de behöver finnas...

 

201022 torsdag

Grått, 11º C.

Man känner till att människan använde boskapsvaktande hundar redan 2,200 år före kristus. Alltså ett mycket gamalt "yrke" för våra hundar. Mer om vallning.

 

201021 onsdag

Grått och dimmigt, 12º C.

Bildning är vad vi har kvar när vi glömt vad vi har läst. Ellen Key.

 

201020 tisdag

Grått, börjar snöa frampå förmiddagen, grått på eftermiddagen igen, 3º C.

Jag hör lite nu och då att vissa tror att Sverige är ett föregångsland när det gäller djurskydd. Jag har många vänner med mångårig praktisk erfarenhet av djurskötsel som är av åsikten att djur lider i onödan i Sverige på grund av svenska lagar och bestämmelser. Jag känner till flera veterinärer och flera uppfödare (av både katter och hundar) som har flyttat utomlands då de anser att Sverige är på fel väg, att de har lagar och bestämmelser som skadar hundar/djur. Även om Sverige har enstaka lagar som är bra, så har de andra som är rent skadliga. Så får det inte vara! Sverige är absolut inte så bra som de tror, vad gäller djurskydd. Mer om lagar och bestämmelser.

 

201019 måndag

Sol, 7º C.

Så öppnade jag en ny torrfoderpåse. Där låg det en bit garn!!! FULLKOMLIGT LIVSFARLIGT för hundar!!! Farligt.

 

 

201018 söndag

Sol och blåst, 9º C.

Vi människor har en mun och två öron för att vi ska lyssna dubbelt så mycket som vi pratar. Då kan man bli riktigt duktig på att dra slutsatser, med tiden.

 

201017 lördag

Sol, 12º C.

Har man inhägnad tomt eller hundgård till sin hund/sina hundar så bör man stänga där när ingen hund är där inne. Det finns alltid risk att det kommer in hundar, katter, rävar o s v som kan ha smittor med sig som den lämnar efter sig i hundgården och man riskerar därmed att få sin hund smittad. Det kan vara smittor som löss, loppor, öronskabb, skabb, noskvalster, maskar o s v. Hundhagar.

 

201016 fredag

Sol, 10º C.

Jag har bestämt att Pia´s Chica Rosaria ska få flytta, då hennes tänder inte har kommit upp så bra som jag skulle vilja. En saknas, en är ojämn. Till salu.

 

201015 torsdag

Sol, 10º C.

Jag håller på med en gallring av överflöd av grejer som vi inte har användning för. Jag har därmed bestämt att sälja lite begagnade hundsaker. Saxar, klotänger, fällar, hundkläder m m. Se reprisen.

 

201014 onsdag

Sol, 8º C.

Vissa hundar har vissa egenskaper naturligt i sig. Utan inlärning. Om hunden träffar på den situationen och ägaren är obesvant så skulle varje hund få en chans att kunna bli expert i sitt ämne. Exempel: Jag har en bekant som har epilepsi och skaffade en italiensk vinthund. Det visade sig att hunden kunde tala om för husse när ett anfall var på väg, bara så där, helt naturligt. Efter det är han numera inne på sin 3:e italienska vinthund. Den första hade det kraftigt i sig från start. De andra två har han fått lära upp, fast enligt respektive kursledare hade båda de hundarna förstått extremt fort vad den skulle göra, mycket fortare än nära på alla andra hundar respektive kursledare hade sett! Jag själv hade min Buzz som talade om för mig när min leverfläck hade blivit cancer, alltså när den blivit sjuklig, melin. Nåt halvår efter att cancern var bortopererad talade han om att det var dags igen, och nåt halvår efter det talade han om att det var dags igen. Hade jag inte haft en hund med sådana eminenta egenskaper hade jag kommit in för sent, det är min övertygelse... Träna valpar för en bra framtid.

 

201013 tisdag

Sol, 10º C.

Om man absolut ska ha kläder på sin hund, vilket jag normalt INTE rekomenderar, så är det viktigt att man har rätt storlek på hunden. Mer om hundkläder.

 

201012 måndag

Moln, 10º C.

Jag har bestämt att de CD böcker jag inte vill höra något mer på ska bort. Dessutom de som jag har dubletter av, naturligtvis. Även det jag inte tycker är bra, kan någon annan uppskatta. Till salu.

 

201011 söndag

Grått och dimmigt, regn på eftermiddagen, sol på kvällen, 7º C.

Jag har bestämt att många borstar, kammar, saxar, klotänger m m ska säljas. Det kommer finnas massor, men jag behöver fota dem innan jag kan lägga ut dem på hemsidan. Till salu.

 

201010 lördag

Ljusgrått, 10º C.

Hundkläder till salu.

 

201009 fredag

Sol, 10º C.

Jag vill bara, igen, påminna om att jag inte kollar min e-post, om den ens finns kvar...

 

201008 torsdag

Regn och uppehåll varvat om varandra mest hela dagen, 12º C.

Ägaren till S:t bernhardshunden nedan kan ev. vara Miss Violet "Gordon" Charlesworth, född: 1884 i Skottland. Hon ska ha lotsats sin egen död många gånger om, bl a 1908-1909 någon gång rapporteras hon som saknad och också rapportrad död i bilolycka 1909, bilen ska ha kört ut för en brant, fast hon har setts efter 1909. Hon är helt klart beskriven som en som typisk svindlerska. För att då ev. sätta henne i samband med denna hund så finns det en möjlighet. Det var ett bra sätt att betraktas som tillhöra finare kretsar att synas i samband med rashundar och framför allt utställningshundar, speciellt i England och UK. Kvinnan bör ha varit någonsans i åldern 20 år när denna S:t bernhardshund var aktiv, vilket också borde stämma bra åldersmässigt. Men huruvida det är så eller inte, det står skrivet i stjärnorna.

 

201007 onsdag

Grått, 14º C.

Jag skulle vilja veta mer om en hund. Hundarna levde för MYCKET länge sedan. Kanske t o m 100 år sedan. Men gissningsvis allra minst 50 år sedan men troligen närmare 100 än 50 år. Rough coated St Bernard (= Långhårig S:t Bernhardshund) CH. IMP. Walsung Princess Kathleen (troligen är Walsung pappan och Princess Kathleen mamman) Owner: Miss Gordon Charlesworth. BOB-winner and more. Finns det någon som vet något mer om hunden eller ägaren? Jag har en bild på hunden som jag gärna delar med mig av, speciellt om jag får info om hunden i fråga.

 

201006 tisdag

Grått, 13º C.

Tungan kan hänga ut ur munnen på en hund av många olika orsaker. Vanligaste orsakerna från min horisont: Dels kan hunden ha så kallad "lam tunga". Om man då nuddar vid tungspetsen så känner inte hunden det. Drar den däremot undan tungan så har hunden känsel i tungan. Dessa hundar har i regel ett genetiskt fel, de hundarna ska man absolut INTE använda i avel. Sedan kan det vara felaktiga bett och tänder som orsakar det hela. Om t ex käken eller tänderna är så sned så det blir mellanrum mellan tänderna, stort nog för att tungan ska ramla ut, eller det fattas så många tänder så tungan ramlar ur. Är det sned käke, sneda tänder eller medfödd tandförlust ska dessa hundar inte användas i avel. Om hunden har tappat tänder och därmed åker tungan ut, så kan det inte vara en stor sak att använda en sådan hund i avel. Då många dvärghundar tappar många tänder när de blir gamla, så är det inte ovanligt att vissa gamla hundar, speciellt dvärghundar med något kortare nos, tappar så många tänder att tungan ramlar ut. Mer om tänder.

 

201005 måndag

Grått, 14º C.

40 % av alla svenska lantbrukare svarar på en undersökning gjord av Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm att de utsatts för brott p g a att de är lantbrukare. Det svarade drygt 3,800 lantbrukare inom nicherna får, gris, nötkreatur eller mink. Vanligaste brotten var: hemfridsbrott, vandalism och stöld. Det intressanta är dessutom att endast 30 % av de som utsatts för brott har anmält det till polisen. Personligen har jag blivit utsatt för alla tre brotten, flera gånger om, jag gissar att de som har många hundar är mer utsatta än lantbrukare. Några få gånger har jag polisanmält det hela, men för det mesta inte, då det inte leder till någonting. Fler nyheter. Mer om sabotage.

 

201004 söndag

Grått och blåst, 13º C.

Det har varit en höst med otroligt varma nätter. Varmare på nätterna senaste ca 3 veckorna än det var i somras på nätterna. Det är konstiga tider vi lever i numera.

 

201003 lördag

Grått, 14º C.

Snart kommer snön och då är det också risk för is och halka. Då finns risken att hundar med semilånghårig päls eller långhårig päls får snöbollar mellan trampdynorna som gör det svårt för hunden att gå. Då är det bra att putsa bort hår mellan hundens trampdynor. När hunden ska gå på is, eller trampar på isfläckar, så är det lätt att hunden halkar om den har håret kvar mellan trampdynorna, så även då är det bra med kortklippt hår mellan trampdynorna. Om det blir väldigt kallt så är det bra om man smörjer tassarna, eller sprayar dem, med för detta lämpligt medel. När så ska göras är det bra om pälsen är kortklippt så det är trampdynorna som blir smörjd, inte päls. Ska man gå på extremt halt underlag kan man spraya trampdynorna med sårspray, eller spraya dem med avslagen coca cola, då underlättare det som pälsen är kortklippt mellan trampdynorna. Mer om hundens tassar.

 

201002 fredag

Grått, 16º C.

Barn med hund är något som jag gillar skarpt. Dessutom är barn vår framtid. Att lära dem bra hundvård redan i unga år lägger grunden för ett gott hundkunnande. Mer om barn med hund.

 

201001 torsdag

Grått, 13º C.

Ska du sälja hund? Se till att ställ frågan hur de tänkt sköta hunden efter corona. Annars riskerar vi att få ett gäng nervvrak till hundar om något år, det är inte därför vi föder upp hundar, för att ge dem ett hemskt liv. Varje hund förtjänar att kunna lita på sin matte och husse, att de är älskade och omskötta, livet ut. Mer om hundförsäljning.

 

200930 onsdag

Grått och dimmigt, 15º C.

Idag blir Pia´s Chica Rosaria 9 månader gammal.

 

200929 tisdag

Grått, 15º C.

Det viktigaste när man tänker ha en hund till utställning är att starta med att få dem att tycka det hela är kul. En lycklig hund är en vacker hund. En rädd eller aggressiv hund är en anskrämlig syn. Inget att sträva efter. Mer om utställningsträning.

 

200928 måndag

Grått, 14º C.

Jag fick ett samtal av en som hade några frågor och lät mig veta att hon älskade att följa dräktighet på sina hundar med ett öga på min sida. Mycket kul! Det är väldigt givande och intressant att följa en tiks dräktighet. Ju mer man lär, ju intressantare blir det. Här är sidan om dräktighet.

 

200927 söndag

Grått, 13º C.

Om man har valpar är det viktigt att man utsätter dem för många, snälla ljud. Även ljud som är höga. På det viset kan valparna växa upp utan att bli allt för ljudkänsliga. Utsätts de däremot för höga, hårda ljud i samband med aggressivitet så blir hundarna att förknippa ljud med obehag. Om de inte alls utsätts för höga ljud blir de oftast ljudberörda, tycker ljud av högre slag är obehagliga. Det blir inte ett tryggt liv för hundar att växa upp i. Mer om hundens hörsel och hur de uppfattar ljud.

 

200926 lördag

Grått och väldigt blåsigt, 12º C.

Det är märkligt hur de "duktiga" hundägarna idag skadar sina hundar. Ger dem skadlig mat. Klär på dem så de får hudproblem. Sätter på dem breda halsband så de får nackproblem, bär runt på hundarna så de inte ens får muskler, gör dem rädda för allt möjligt genom att inte behandla dem som hundar o s v. Den omfattande vanskötsel som idag sker i all välmening har jag inte sett maken till förr. Att ha hund under ansvar.

 

200925 fredag

Sol, 13º C kl. 9.

Vi människor är duktigast på att ta hand om och beskydda det som vi älskar mest. Att bli duktiga på att ta hand om det vi älskar mest beror på hur mycket vi lär i ämnet. Att ha hund under ansvar.

 

200924 torsdag

Grått, en skväll regn en kort stund på eftermiddagen, sol på kvällen, 18º C.

Vid användning av bärnstenshalsband: Man bör ha hunden under ständig uppsikt, eller se till att man har ett säkerhetslås. Ett lås som går upp ifall hunden fastnar med halsbandet. Allt för att inte riskera att hunden stryper sig. Mer om bärnstenshalsband.

 

200923 onsdag

Grått, 18º C.

Då någon har stulit min hundkoja som var felfri och godkänd så har jag fått köpa en ny. Idag är den ihopsatt och klar. Hundkojor.

 

200922 tisdag

Grått efter en våldsamt blåsig natt, 17 C.

Idag är det höstdagsjämning. Vad betyder då det? Jo, över hela jorden är det mer eller mindre lika lång tid dag som natt denna dag. Vi som lever på norra halvklotet går mot mörkare tider. De som bor på södra halvklotet går mot ljusare tider. Vi som bor närmare polerna (både norra och södra) har större skillnader än de som bor närmare ekvatorn. Om 6 månader har vi vårdagjämning. Då är igen dag och natt lika långa. Fast redan om 3 månader kan vi se fram emot att dygnsljuset=dygnsmörkret vänder och det går mot ljusare tider igen.

Ni som följer min sida har kanske lagt märke till att jag gärna uppmärksammar dessa dagar. Det beror på att jag lever nära naturen och nyttjar dessa för- och nackdelar som naturen bär med sig.

Viktigast för hundar tycker jag är: Kring höstdagsjämningen är det hög tid att se över vinterutrustningen. T ex reflexer. Men också plockar under sommarutrustning. Vid vårdagsjämningen är det hög tid att se över sommarutrustning. Allt som kan skänka skugga och avkylning. Speciellt i bilar. Mer om säkerhetstänk kring att vara hundägare.

 

200921 måndag

Grått, 17º C.

Hundar ger dig 100 %. Hur mycket ger du hunden? Det är människans ansvar att se till att hunden är lycklig. Mer om ansvar.

 

200920 söndag

Grått, 15º C.

Det är någonstans mellan ett halvt till ett år sedan jag tittade på mejlen. Alla ni som ev. mejlar mig, kom ihåg att ni gör en handling som leder till inget. Vill ni ha kontakt, var snäll att ringa!

 

200919 lördag

Sol, 15º C.

Jag är mycket glad i att vara tillbaka i Bergslagen efter mina år i Hälsingland. Här ser man djur hela tiden. Vissa djur jag ser här eller spår av djur som jag ser här, har jag inte sett en enda gång under de år (26 år) som vi bodde i Hälsingland. Senaste veckan har jag sett rådjur, älg, räv, fjärilar och fjärilslarver. Bin. Getingar. Myror. Igelkott. Räv och igelkottar såg jag inte en enda gång i Hälsingland på alla åren. De övriga såg jag kanske nån gång om året, inte nån gång i veckan. Skillnaden är gigantisk! Under de 26 år jag bodde i norr såg jag spår av varg en gång. Det har jag inte sett här ännu, under den tid som vi varit tillbaka i Bergslagen. Däremot har jag sett både det och björn (1 gång), lekatt (iller), lodjur (1 gång) o s v tidigare när jag bodde här i Bergslagen. Men sedan jag flyttade tillbaka ner har jag sett många fler olika djur. T ex tjäder, orrar, grävlingar. När man inte ens ser många maskar i backen, knappt några spindlar o s v, så som det var i norr, så är det något som är sjukt i miljön där uppe. Jag kan inte dra någon annan slutsats. Det påverkar ju både högt och lågt i norr. Då är det någon som är allvarligt fel. Mina tankar har många gånger genom åren gått till Tjernobil. Just över norra Hälsingland drog Tjernobil molnen fram, till skillnad mot Bergslagen som klarade sig.

 

200918 fredag

Sol, 17º C.

Människan och hundar uppfattar smärta olika. Vi människor har en hel del att lära av hundar. T ex när det gäller smärta. Vi människor börjar få ont innan det gör ont, om vi är medvetna om vad som kommer. Vi håller också kvar smärta länge efteråt. Inget av detta gör hundar. På det viset har de smärtan när det hela händer. Inte mer. Heller inte mindre. Det finns hundar som framför allt håller kvar smärtan efteråt. Det är de stackarna som blivit uppmuntrade i sitt sinnestillstånd när de har ont av sina ägare. Hunden är alltså mentalt fördärvad av sina inte ont anande ägare som inte förstår vad de gör mot sin stackars hund. Mer om hur hunden tänker och fungerar.

 

200917 torsdag

Sol, 15º C.

Jag är glad att det blev frimärken med hundar.

 

200916 onsdag

Grått, 13º C.

Så är det dags att leta fram reflexer o d till hundar och oss själva.

 

200915 tisdag

Grått, 16º C.

Idag såg jag en som sålde blåbär och lingon vid vägen och hen har kanske blivit lurad till hur skylten skulle skrivas på svenska. Skylten sa:

Blä
bår

 

200914 måndag

Grått, 19º C.

Så har jag igen fått höra om hund som ligger inlagd på djursjukhus med dropp för magbesvär, och hunden har inte ens testas för giardia! Tack och lov för alla olika länder där ute som inte missköter sina hundar så gruvligt som det görs i Sverige! De hundarna slipper i alla fall lida. Det är sorgligt att Sverige som tror sig vara så väl framme inom djurskydd plågar djur så här illa i årtioenden för att begrava sina egna tillkortakommanden. Mer om giardia.

 

200913 söndag

Sol, 15º C.

Det finns ryggsäckar som är som en canvas bur till hundar. En sådan kan vara bra att använda när man t ex går längre promenader och har med någon gammal eller ung hund som behöver hjälp med lift lite nu och då. Mer om tygburar till hund.

 

200912 lördag

Grått med regn från och till under förmiddagen, 14º C.

Det är viktigt att man har en utrustning till hunden som sitter bra. Speciellt om man har en arbetande hund. Mer om selar.

 

200911 fredag

Sol, 15º C.

Jag lånade ut en kennelskylt till en nybliven kennel för över 30 år sedan. De skulle rita av den och sedan lämna tillbaka den. Jag har inte fått tillbaka den ännu... Jag har sörjt det så många gånger genom årens lopp. Jag fick skylten som en överraskning efter att jag hjälpt hen. Den skylten vad gjord av en kär vän till mig som nu är död. Skylten betydde så mycket mer än en skylt för mig. Så till sist i år, efter massor av år, sprang jag på en som var villig att göra en ny kennelskylt åt mig (jag har frågat många genom åren men inte fått något att hjälpa mig). Snacka om lycka! Då valde jag siluetten av min älskade Aurora att ha till kennelskylten denna gång. Jag är så nöjd! Hunden i siluett är alltså: SE UCH NO UCH SE V-2011 NO V-2011 NORD V-2011 Aurora Bareal Da Quinta Do Pasto. Hon var min högt älskade första Podengo Portuguese Grande Pelo Liso.

 

 

200910 torsdag

Sol, 14º C.

En del tror att hundar med en viss färg i pupillen vid belysning har lättare att få ögonsjukdomar. En del tror t o m att pupillens färg är kopplat till andra sjukdomar. Det finns det inga som helst belägg för, varken det ena eller det andra. Mer om ögonfärger.

 

200909 onsdag

Grått, 13º C.

Fördelen med att träna in cirkuskonster med sin hund är att det finns inget rätt eller fel. Det finns inget regelverk kring cirkushundar, det är en skojig lek som det ska vara kul för betraktaren att se på, ofta med fart och fläkt men även precisionsmoment och späning. Mer om cirkuskonster.

 

200908 tisdag

Lätt regn på morgonen, sedan grått, sedan på eftermiddagen sol och blåst, 19º C.

Jag gav ett foder under en tid som fick i stort sätt alla mina hundar att äta skit! När jag återgick till mitt gamla foder, Eukanuba, så slutade hundarna äta skit. Vissa ganska fort, vissa efter några veckor, och nån enstaka tog det några månader innan de slutade äta skit. Mer om koprafagi.

 

200907 måndag

Sol, 20º C.

Hundens livslängd är väldigt beroende på vår skötsel av våra hundar.

 

200906 söndag

Sol, 17º C.

Har du knappt pigment på nosen på din hund? Det finns "målarfärg" för nos, som man kan måla nosen med, fast det är inte tillåtet till utställningar. Jag själv skulle aldrig använda det, då jag anser att det är fusk och bedrägeri. Mer om nospigment.

 

200905 lördag

Grått efter en blåsig natt, 15º C.

Det ser ut som om fler och fler arbetstagare verkar få fortsätta att jobba hemifrån i större utsträckning även efter corona. Vissa arbetsgivare börjar få grepp om fördelarna av hemarbete. Detta gör att det faktiskt finns flera som kan skaffa hund. Valpspekulanter.

 

200904 fredag

Grått på förmiddagen, sol på eftermiddagen, 17º C.

Fästingar finns i många olika underarter i Sverige. Mer om fästingar.

 

200903 torsdag

Grått, 14º C i norra Hälsingland.

Det är knepigt att när jag var upp till gamla huset häromdagen så låg det ett träd över vägen och 4 skrotbilar låg i dikena och skräpade de sista 5 milen. Denna gång var trädet och 3 av skrotbilarna borta, istället var det två nya bilar i dikena, även de under sista biten innan mitt f d hus. Så slarvigt och otrevligt så man nästan tror att det inte är sant. Så är det en otrolig lättnad att slippa vara nervös varje år vid älgjakten. Jägarna där uppe hade ju noll koll på sina hundar, deras hundar jagade hellre brudar på min tomt och jägarna lät dem! Så ska vi inte tala om lättnaden att slippa inspektörerna i Gävleborg som var mer än lovligt snurriga. Sammanfattningsvis kan man säga att det känns det väldigt skönt att äntligen ha blivit av med huset där uppe. Samtidigt önskar jag nya ägarna all lycka till med huset, även om jag aldrig mer vill sätta min fot där uppe igen. Några nära vänner kommer jag däremot att sakna, naturligtvis, men det finns ju telefon.

 

200902 onsdag

Sol, 20º C.

Även om en hanhund "enbart" bistår med 50 % av arvsanlagen vid parning är det av största vikt att även hanhunden är i bästa kondition för att spermerna ska vara optimala. Mer om avelshannar.

 

200901 tisdag

Sol, 21º C.

Skriver lite mer om TBE på hund.

 

200831 måndag

Sol, 14º C.

Facebook, nej tack, jag har en egen hjärna.

 

200830 söndag

Sol, 16º C.

Om man drar tillbaka en hund varje gång den ska hälsa på någon så får man en hund som blir osäker på att hälsa på människor. Med tiden kan osäkerhet växa och bli aggressivitet. Mer om att lära hunden gilla främmande.

 

200829 lördag

Grått, 15º C i norra Hälsingland.

Om en hund skäller när någon går förbi dess revir och denna någon fortsätter att gå så får hunden känslan av att ha lyckats jaga bort besökaren från sitt rivir. Hunden vann. Om däremot den förbigående stannar tills dess att hunden är tyst och sedan går, så lär sig hunden ganska fort av med att vakta sitt revir på det viset. Mer om skällande hundar.

 

200828 fredag

Sol, 18º C.

Hemsidan uppdaterad med 1,005 objekt denna dag. Äntligen!

 

200827 torsdag

Sol, 18º C.

Jag har hart en väldigt bråd tid bakom mig denna vår och sommar. Väldigt lite tid. Detta har gjort att jag inte varit nära telefonen så ofta som jag brukar. Alltså har det varit svårare att få tag i mig.

Sedan har jag haft problem med mobilen som jag inte vetat om. Det har nog pågått en länge tid utan att jag haft en aning om felet. Det ser ut som om jag inte får alla SMS som skickas till mig och därmed också vissa SMS som talar om att någon har ringt mig, försökt att nå mig. Jag har fortfarande dessa problem. Ni får vara envisa och ringa, så till sist kommer jag att höra och därmed svara.

Däremot uppmanar jag igen, RING INTE PÅ KVÄLLAR!!!

 

200826 onsdag

Sol, 20º C.

Bilder på: Rikko Vigal Leonsio Choco, Pia´s Yuki Emiko-Fujinhundar och fler bilder på hundarPia´s Yu-Chi KiichiPia´s Chica CataleyaPia´s Chica RosariaPia´s Yuki Hisako-UmePia´s Chicka Rosita, Pia´s Toyomi Saku-Ra, Ricco Vigal Poseidon In BluePia´s Diana M A Svensson och till sist gamla gubben Norton´s Leonardo.

 

200825 tisdag

Sol, 18º C.

Vilket är viktigast, hälsa eller ekonomi? Alla som varit sjuka eller är sjuka borde svara hälsa.

 

200824 måndag

Sol, 19º C.

Om man köper in en valp från en kennel som har tydliga symtom på giardia så är risken för skador av det även efter att man botat valpen. Skador kan t ex vara kronisk dålig mage, sterilitet, eller dålig fertilitet. Störda löptider. Dålig könsdrift. Hundarna kan även efter de är botade få kroniska magproblem då mage och tarm kan bli skadade permanent under själva sjukdommens härjningar. Är man som köpare uppfödare så kan detta få förödande följder, som man nog kan förstå när man läser om problemen som kan kvarstå efter botandet. Om man köper en valp från en kennel med giardia, fast utan att kenneln har några synliga symtom, tar man hem valpen och botar den (i den obligatoriska issolleringen med behandling som alla hundar bör genomgå som kommer till nytt hem nu för tiden). Dessa valpar får sällan permanenta skador. Mer om giardia.

 

200823 söndag

Sol, 19º C.

Agility har inga åldersgräser. En lek som är rolig också för äldre hundar.

 

200822 lördag

Sol och vind, 21º C.

Fästingplockare eller inte?

 

200821 fredag

Sol, 23º C.

Urhundar har mer "vilt" i sig än andra raser. Hundar viker i regel mot sin "ledare". Urhundar och vildhundar försvarar sig om de blir orättvist behandlade. Urhundar är särskilt nära till att se ner på människor som tar till våld i tid och otid. Att uppträda värdigt är extra viktigt när man har med urhundar att göra. Jag nämner också vildhundar. Därmed menar jag t ex gatuhundar, hundar som lever eller levt som vilt djur. I den kategorin ingår också hundar som inte blivit präglade av människan som valpar. De hundarna har alltså levt som vildhundar under sin tidigare del i livet. De hundarna är alltså också närmare urhundar och vildhundar. Naturligtvis inberäknas i vildhundar också zoodjur av hunddjurstyp. Vilda hundar ska ALLTID tas med extra försiktighet, de är INTE tama djur. Mer om olika raser och mer om olika rasers temperament.

 

200820 torsdag

Grått och muller på morgonen, sedan sol, 23º C.

Om man som jag ger Orlando pinnar från Lidl till sina hundar bör man inte ge en hel pinne till en liten dvärghund samtidigt. Det blir så mycket för en liten mage att näringsbalansen rubbas för en så liten hund. Har man sedan kräsna hundar som inte vill ha pinnarna när de har hårdnat/torkat så gäller det att hålla den fräscha. Jag själv stänger förpackningen med en knipa. Då håller den sig i veckor. Jag använder oftast dessa pinnar genom att trycka ner avmaskningsmedel i en bit (stor som en nagel) och ge till hundarna. Mina hundar slukar det utan problem. Då mina hundar är väldigt förtjusta i dessa Orlandos Lidl-pinnar (inga andra märken av pinnar som jag provat duger åt mina hundar) kan jag ibland ta en bit (stor som en nagel) och smular ner i en portion mat om den hunden behöver lite extra stimulans för att äta. Mer tips och idéer. Mer om att mata upp magra hundar. Mer om avmaskning.

 

200819 onsdag

Sol, åskar på eftermiddagen och kvällen från och till, regn på kvällen, 29º C.

Det har kommit lite muller mest varje dag under senare tiden, det är som om mina hundar inte lägger märke till det. En dag för kanske snart en vecka sedan kom det en enda knall frampå kvällskröken, som lät det som om huset slets mitt i tu. En av mina hundar lyfte huvudet, sedan la den ner huvudet igen och sov vidare. För ett par dagar sedan höll vi på att borra i sten. Mina hundar var nyfikna och höll sig framme. Min vän som skötter borren var väldigt imponerad av att hundarna inte backade, utan tvärs om. Jag är extremt glad i mina hundar och deras psyke. Är det sådana hundar man använder i avel så är chansen större att man för fram valpar med bra psyken. Psyket är minst lika viktigt som att avla på bra fysik på våra hundar, glöm inte det! Mer om skotträdsla.

 

200818 tisdag

Sol, 27º C.

Jakthundar drivs av jaktinstinkt, de finns i många varianter. Dessutom finns det andra hundar och hundraser där deras arbete bygger på jakten, trots att de inte jagar. Exempel på olika jaktinstinkter: Drivande hundar (drev). Apporterade hundar (i vatten och på land). Stötande hundar (som stöter upp sittande vilt). Trädskällare. Pekare. Viltspårare. Vallare. Kapplöpning. Mer om jakthundar.

 

200817 måndag

Sol, 25º C.

Bedrägeri vid hundförsäljning har ökat, enligt rapport (TV 1) denna morgon. Hundspekulanter får se fina bilder och betala hundar eller handpenning o d och får sedan ingen hund. Fler nyheter.

Diabetes kan leda till pre-eklampsi på människor. Därför är det troligt att det samma kan gälla hundar. Pre-eklampsi är mycket värre än vanlig eklampsi då det är så otroligt många veterinärer som anser att hundar inte kan få eclampsi före valpningen. Det innebär att många hundar dör, trots att de tas till veterinär, då veterinären inte förstår vad det gäller. Behöver jag nämna att alla valpar dör då också? Sedan, om allt går bra, så är risken att valparna får samma hemska problem, som mamman. Sådana hundar är det t o m olagligt att avla på, allt enligt svensk lag. De hundar som har diabetes ska inte användas i avel! Mer om eklampsi. Mer om diabetes.

 

200816 söndag

Sol, 25º C.

Folk vill gärna gnälla över värmen. Vi har 365 dagar per år. Om 20 av dessa är varma, är det då så förfärligt? Låt oss som har värmen som smärtlindrig ha några dagar med lite mindre smärta, utan att gnälla. Gnäll till varandra, om det är så viktigt, men helst inte till mig.

 

200815 lördag

Sol, 27º C.

Hundar som ska tala om ifall någon bär på covid-19 smitta tränas nu upp i Finland. Det är planerat att de först ska starta arbeta på Helsingfors flygplats om några veckor, för att sedan användas även på andra platser där de kan göra stor nytta i framtiden. Fler nyheter.

 

200814 fredag

Sol, 26º C.

Det visade sig att det var ryska gatuhundar som importerades till Sverige via Polen som inte hade tillräckligt rabiesskydd. Det är farliga grejer! Hundarna hade papper på att de var vaccinerade. Sedan satte jordbruksverket fart att ta prover, tills nu 17 hundar, knappt hälften hade tillräckligt skydd. En hund hade inget alls mätbara antikroppar mot rabies. Fler nyheter. Mer om rabies.

 

200813 torsdag

Sol, 26º C.

Behöver du lite förslag på hundnamn?

 

200812 onsdag

Sol, 26º C.

Banta hundar kan vara tufft. Vissa hundar är dock så duktiga på att hitta mat, så de är i det närmaste självförsörjande. En gång i mitt liv hörde jag om en hund, en entelbruchen sennenhund, som inte fick mat! Den bantades i två år med veterinärens hjälp. Inget hjälpte. Det slutade med att veterinärer sa åt dem att inte ge hunden mat. 5 år senare umgicks jag med dem, gick promenader med dem etc. Hunden var i perfekt hull. Hade inte fått mat på fem år. Perfekt päls, glansig och fin. I bra kondition. Väldigt livlig. Men hon var en baddare på att stjäla hundgodis och plocka upp allt ätbart hon hittade! Hon åt väldigt gärna allt man la ut till fåglarna på vintern. En otroligt trevlig hund. Efter ca 5 år flyttade vi, då mådde hunden fortfarande bra, var pigg och glad och framåt. OBS! Jag menar inte att man ska sluta ge sina hundar mat. Att ha en liten mängd med väl balsanserad mat gör att hunden får i sig BRA mat. Sedan MÅSTE man överlista sådana hundar så de inte får chans att försörja sig själva. Ger man sedan hunden mycket knäckebröd, morötter etc så slipper hunden gå upp i vikt och slipper känna sig så himla hungrig hela tiden. Mina metoder fungerar. Men man ska heller inte vara så rädd att ge hunden mindre mängd mat. Banta hundar.

 

200811 tisdag

Sol, 25º C.

Jag har tagit hand om åtskilliga hundar genom åren som kommit från flerhundsägare (oftast uppfödare) som har hundar där det är en hård "hackkyckling ordning". Det har varit valpar och unga hundar, men också vuxna hundar. Hundar som varit rädda. De har aldrig varit svåra att träna att bli orädda och snälla hundar, fast en del har tagit lång tid innan de blivit bra. Mer om misshandel av hundar.

 

200810 måndag

Sol, 22º C.

Det finns enormt många sätt att misshandla hundar. På denna sida pratar vi om vad som händer en hund som blir "för hårt" behandlad av sina ägare. Denna kategori av misshandel har fått en egen sida.

 

200809 söndag

Sol, 24º C.

Om du slår en hund regelbundet blir den oftast till sist aggressiv. Dessa hundar lever under en stor stress och blir sällan gamla. Sedan skyllar man på hunden! Mer om "problem hundar".

 

 

Contaktinformation - kontaktuppgifter

 

Uppdaterad 2021-04-13

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström