Ricco Vigal Leonsio Choco

 

 

Ricco Vigal Leonsio Choco SC/KH Patella 0+0 RUSSIA JUNIOR-CHAMPION RUSSIA CHAMPION Ricco Vigal Urugvay SC/KH RUSSIA JUNIOR-CHAMPION RKF CHAMPION Neo Classics Nais SC/KH INTERNATIONAL CHAMPION LATVIA JUNIOR-CHAMPION RUSSIA JUNIOR-CHAMPION CZ JUNIOR-CHAMPION UA JUNIOR-CHAMPION MAKEDONIA JUNIOR-CHAMPION ESTONIA JUNIOR-CHAMPION HR JUNIOR-CHAMPION LT JUNIOR-CHAMPION BALTIC CHAMPION MACEDONIA CHAMPION BELARUS CHAMPION LITVIA CHAMPION ESTONIA CHAMPION LATVIA CHAMPION BALTIC CHAMPION DENMARK CHAMPION ESTONIAN WINNER-09 CRUFTS qualification -09+-10 13*BOB 3*BOO 12*CACIB 3*BIG-2 2*BIG-1 2*BIG5 BIS4 BIS-4 Pahkinan Benita´s King SC/KH
RUSSIA JUNIOR-CHAMPION RUSSIA CHAMPION ROMANIA CHAMPION CYPRUS CHAMPION MONTINEGRO CHAMPION LITHANIA CHAMPION MACEDONIA CHAMPION 2*CACIB Neo Classics Black Lightning SC/KH
2 Ricco Vigal Doroti Small SC/KH RUSSIA JUNIOR-CHAMPION RUSSIA CHAMPION MONTENEGRO CHAMPION ROMANIA CHAMPION Vladistar Opium On My Own SC/KH
EXELENT Santa Sofia Edviga Sweetty Night SC/KH
Ricco Vigal Hilari Kolor SC/KH RUSSIA JUNIOR-CHAMPION RUSSIA HAMPION Christichsan chocolatl SC/KH Lery Ros Vivien Brauni SC/KH
Hristichsan Yukka Tama SC/KH
1 CAC Bavaria LC/LH RUSSIA JUNIOR-CHAMPION RUSSIA CHAMPION Dio Zvezdny Malchik LC/LH
CAC Neyva Princessa Moya LC/LH

 

 

Bakgrund

Jag startade leta korthårig choklad hane sommaren 2010. Sedan dess har jag letat. Någon gång har jag funnit en som varit god nog åt mig och så har det visat sig att den var släkt med mina Chihuahuor. Ett par gånger har jag hittat någon bra som inte varit släkt men som gått mig ur händerna då jag inte bor på internet utan har ett liv också där jag i första hand gör allt för mina hundar.

Jag fann denna kennel vintern 2016-17 som såg ut att ha extremt hög klass på sina hundar. Denna vinter var min hälsa vacklande så jag vågade inte dra på mig någon ny hund. Jag hade däremot sinnesnärvaro nog att spara kennelns sida som favorit då jag blev väldigt imponerad av kvaliten på denna kennel. Jag återkom efter tillfrisknandet till denna kennel april -17 då jag blivit opererad och kunde se ljust på framtiden igen.

Det fanns två korthåriga hanhundar ur olika kullar till salu för mig att välja från som var bra båda två. En var blå (Ricco Vigal Poseidon In Blue) och en var choklad/tan (Ricco Vigal Leonsio Choco).

 

Uppföljning

170907 Idag blir vår skojiga, lekfulla och aktiva solstrålen Rikko Vigao Leonsio Choco 6 månader gammal. Det är en stor glädje att få en så helt underbar hund och som dessutom är så extremt vacker.

171007 Idag blir Leonsio 7 månader. Han har inte gått upp så mycket i vikt denna gång, vilket är helt normalt. Dels är det en ålder som Chihuahuor oftast minskar viktuppgång. Dels har han precis blivit könsmogen, pådrivet av ett gäng löptikar här. Får jag ta en gissning just nu blir han medelstor som vuxen. Som jag ser det ska en Chihuahua vara minst 2 kg som vuxen. Enligt rasstandarden som jag vill följa på alla mina hundar så ska Chihuahuan vara max 3 kg. Det gör att medelstor är ca 2 ½ kg i min värld.

180206 Idag blir Leonsio 11 månader gammal. Fullt frisk, glad och pigg. Jag håller tummar och tår att hans knän fortsätter att vara fasta. så som de varit hittills, så han kan bli en avelshund i framtiden.

180322 Idag fick han ettårsspruta, tillsammans med testikelintyg och patellaintyg. Nu är han färdig att använda i avel, och jag kan nu välja honom, om jag vill, och ska ha en kull.

180607 Idag blir Leonsio 15 månader gammal. Han har blivit så vuxen i kroppen sista 1-2 månaderna. Nu ser han plötsligt vuxen ut och före detta så såg han så enormt valpig ut. Det är en väldigt stor skillnad som han genomgått under senare tid, en utveckling som är i enhet med hans ålder.

200727 Jag kommer så småningom troligen söka fodervärdshem till mina två ryssar Ricco Vigal Poseidon In Blue och Rikko Vigal Leonsio Choco. De ska helst inte bo tillsammans. De ska finnas inom några få mils radie från oss. De ska INTE vara lämnade ensamma regelbundet. Jag kommer välja med största försiktighet. De får hellre bo kvar hela livet än att hamna i fel hem.

 

Temperament och personlighet

Leonsio är busig, pigg och också väldigt kelig.

Redan vid ankomsten lyfte han benet när han kissade.

Han har en mycket fin balans mellan självsäkerhet och vänlighet.

Han har en väldig närvaro och kontakt.

Han har långt till skall.

Han tycker det är olustigt att åka bil. Han sitter i bur när han åker bil. Men när jag tar in buren från bilen och ställer den öppen älskar han att ligga i den. Trots att han tycker det är obehagligt att åka bil så går han in i bilen frivilligt, för han vill hellre följa med i alla fall.

Han älskar kapplöpning.

Han är väldigt följsam.

Han är duktig att äta.

Det enda avvikande jag hittar på honom är att han tycker väldigt illa om att vara på bord och ställas upp som en utställningshund. Kloklippning och allt sådant är inga problem alls, när jag t ex har honom i knä i soffan. Men ställer jag honom på bord, och inte gör något mer där än ställer honom på bordet finner han det olustigt fortfarande, trots träning. Rör jag en fot och ska flytta på, eller lyfter svansen lite mer, eller lyfter huvudet, eller på annat vis försöker få honom att stå som en utställningshund böjer han ihop sig till en märla och blir stel som en pinne. Håller jag godis framför näsan på honom och han inte känner sig pressad att prestera så ställer han sig fint korta stunder tills han kommer på hur han står. Vi tränad vidare. Vi har aldrig och kommer aldrig att upp en rädd hund!

Han är skottberörd visade det sig på hans första nyårsnatt, så det får vi träna. Redan vid nästa gång han utsattes för skott så visade han ingen berördhet alls! M a o, han var enbart ovan vid skott... Tredje gången, igen ingenting. Fjärde gången igen ingenting. Han är inte ett dugg skottberörd. Han var bara ovan. Fint...

Han är öppen och lättillgänglig. Han är pigg och glad. Han är väldigt lydig. Han är en ljuvlig varelse, en glädje att ha kring sig. Väldigt lätt att älska.

Han är mycket lättlärd. Visar man honom t ex hur han ska hoppa in i bilen, redan efter en eller högst två gånger så kan han! Detta trots att han tycker det är obehandligt att åka bil.

Han älskar våra promenader.

Han älskar i stort sätt ALLA leksaker, han är väldigt lätt att få igång och leka.

Så fort han är med om nya leksaker, nya platser, nya människor så får han vänja sig. Allt nytt är han först lite avvaktande emot, men kommer över mycket fort.

Till sist vid 19 månaders ålder är han så gott som orädd på bord! En enorm vinst och glädje efter över ett års träning. Skam den som ger sig! Förhoppningsvis har han nu 10-15 år eller mer framför sig med tid på trimbordet flera gånger i månaden som han slipper vara rädd! En enormt stor lycka att få ge denna lilla chokladpralin harmoni i sinnet, även på trimbordet.

20 månader gammal: hans könsdrift är högre än någonsin nu, och trots att vi inte har en enda löptik i huset är han galen på tikarna. Nu får han en jobbig tid i sitt liv, tills hormonnivån går ner till normal vuxen hormoner och han dessutom lär sig respektera ett NEJ från sina "systrar" i vår stora fyrfota familj.

 

Härstamning

Leonsio har väldigt många linjer bakom som är vitt spridda. Ovanligt många gångbara blodslinjer som kombinerats på en förnuftigt sett. Det är enormt många generationer mellan den täta aveln som ligger i botten av alla rashundar.

Detta är en bidragande orsak som hjälper till att förbättra hälsan i både kroppen men inte minst i själen och som vi alla borde sträva efter.

Detta är något som händer med generationerna OM man undviker inavel och linjeavel generation efter generation. Sådana linjer är värdefulla.

Mycket inriktning på självvalpande hundar och annan allmän sundhet i hans härstamning.

Hans kompis Poseidons härstamning och Leonsios härstamning har en gemensam nämnare. Det är allt.

Poseidons mamma Santa Sofia Edviga Sweetty Night finns i 2:a generation på Poseidons härstamning, på ev. kommande valpar efter Poseidon i framtiden blir det då 3:e generation på avkommorna.

Samma tik, Santa Sofia Edviga Sweetty Night, finns i Leonsions stamtavla i 4:e generation och på hans ev. framtida blivande valpar blir hon i 5:e generation.

Detta gör att inavelsgraden om man skulle para en avkomma till Leonsio med Poseidon eller vise versa skulle inte alls bli hög, utan fullt möjlig.

En sådan hund som dessutom är många generationer från gemensamma linjer med våra tidigare chihuahuas i huset kan göra massor av nytta i aveln i framtiden, om han får sådana kvaliteter som en avelshund ska ha, och just nu (vid 5 månaders ålder) ser det enormt lovande ut!

 

Utseende

Leonsio är utsökt.

Perfekta proportioner.

Han har saxbett 6+6 men aningens ojämna tänder. I3 på vardera sida i överkäken är aningens öppna, framåtställda. Han har gott om plats för tänderna, det finns alltså ingen trängning. Det är gott om plats för tänderna.

Mycket vackert huvud med en fin rundning. Söt, kort nos i perfekt balans till huvudets längd. Vackra runda ögon som är vackert bärnstensfärgade. Ovanligt stora och därmed bra storlek på öronen.

Bra hals.

Raka ben framifrån och bakifrån.

Vackra tassar.

Sunt och korrekt byggd rakt igenom.

En helt korrekt svans enligt gamla rasstandarden och därmed nya standarden också.

Extremt vackra rörelser.

En högblank tättslutande päls. Ingen tendens till tunn päls någonstans fast utan en jättetjock underull.

Otroligt vacker.

 

Färg och päls

Leonsio är solid. Båda hans föräldrar är solida. Deras föräldrar är solida. Deras föräldrar i sin tur är också solida förutom en som är vitfläck. I 5:e generation finns det tre vitfläckshundar. En okänd färg. Resterande är solida. Då solitt är ett dominant arvsanlag har han stor chans att vara homozygot för solitt, d v s att han lämnar endast solida valpar oavsett vad han parar! Detta verkar väldigt lovande.

Leonsio är korthårig. Både hans mamma Ricco Vigal Hilary Color och pappa RUSSIA J CH RUSSIA CH Ricco Vigal Urugvay är korthåriga. Hans mamma bär på anlaget för långhår, det vet man bestämt då hennes mamma Bavariya Bn är långhårig. Om hon har lämnat sin korthåriga gen eller sin långhåriga gen till sin son Leonsio vet vi inte ännu. Då korthårigt är ett dominant anlag så kan hans pappa RUSSIA J CH RUSSIA CH Ricco Vigal Urugvay vara homozygot korthårig, speciellt då båda hans föräldrar är korthåriga, och deras föräldrar är korthåriga också. I generationen efter det på pappas sida kommer det några långhåriga chihuahuor. Det innebär att möjligheten finns att han är homozygot korthår (= inte kan få långhåriga barn oavsett vad han parar). Framtiden kommer att utvisa detta, hoppas vi.

Leonsios mamma Ricco Vigal Hilary Color är black/tan (med vita tecken) och hans pappa RUSSIA J CH RUSSIA CH Ricco Vigal Urugvay är choklad/tan. Att han bär på tan-markering vet vi då han har det tecknet och dessutom båda hans föräldrar har det vilket förstärker det hela.

Leonsio chokladfärg finns där för att hans mamma har två gener för färg, en för svart och en för chokad. Hon lämnade chokladgenen till sin son denna gång, annars hade han inte kunnat bli choklad. Hans pappa har inte haft något alternativ än att ge vidare chokladgen nr1 eller chokladgen nr2, alltså samma resultat oavsett vilken av de två chokladgenerna han har lämnat vidare till sin son. M a o, svart är dominant över choklad, för att uttrycka sig enkelt och rakt på sak.

Choklad finns i två nyanser. En ljusare mer leverfärgad. En mörkare, mer som mörk choklad. Den ljusare får ofta väldigt ljusa ögon, de ljusa tror man har två avblekningsgener medan den mörka endast har en avblekningsgen. Leonsio är den mörka varianten.

Det som är bra med det är att han kanske inte behöver få så många ljusa avkommor, att han inte får valpar som är extremt blaskiga i färgen. Jag är inte förtjust i dessa blaskiga färger. Jag gillar färger med drag och krydda i. Däremot har jag en dragting till att en gång i mitt liv ha en helvit chihuahua, men det är en annan historia.

 

Då det gäller hans ev. blivande avkommor i framtiden betyder detta att Leonsio:

Har chans att endast lämna solida valpar oavsett vad han parar.

Har chans att endast lämna korthåriga valpar oavsett vad han parar.

Han kan lämna tan-markeringen till somliga av sina valpar, beroende på vilken/vilka gener som de får från mamman.

Han lämnar vidare sin chokladgen nr1 eller chokladgen nr2 oavsett vad han parar. Sedan beror färgen på vilken tik han parar och hennes gener. Om tiken är choklad blir barnen choklad. Om tiken bär på anlaget för choklad så blir somliga valpar choklad (ca 50 %, se hur slumpen jobbar), de övriga barnen blir bärare för choklad, d v s får en dold gen för choklad.

Mer om pälsar och färger.

 

Import

Jag vill inte ens prata om denna import. Efter detta känns det som det var sista gången. Jag orkar inte gå igenom någon i närheten av det helvete jag fick genomgå denna gång för att få hit mina pojkar. Inget jag vill minnas. En riktig mardröm. Fast uppfödaren och grabbarna är helt underbara. Men detta var nog sista gången jag importerar eftersom det är så svårt för mig att åka själv och hämta. Jag behövs bl a av mina hundar och jag har också mediciner som krånglar till resande utomlands.

Ett STORT TACK till Lisa som räddade dem! Jag är dig för evigt tacksam!

 

 

ENGLISH

Bite Sissors bite
Breeder Galina Panfilova, Ricco Vigal kennel, Russia
Chip nr 643094800022498
Coat Short coated SC
Colour Chocolate/Tan With White Markings
DOB Mars 7, 2017
Fontanell About 2 mm open in a age of 7 month old
High in whitters 20 cm
Inbreed ? %
More generations Pedigree
Patella 0+0
Reg nr RKF 4848997 (in Russia) & SE56387/2018 K (Sweden)
Relatives Photos
Photos Photoalbum
Sex Male
Size 2,621 gram (> 6 lbs) in a age of 24 month old (see table below)
Tatoo RIV 188 (under left leg)
Teeth 6+6

 

             

SVENSKA

Bett Saxbett 
Bilder Fotoalbum
Chip nr 643094800022498
Fler generationer Stamtavla
Fontanell Ca 2 mm öppen i 7 månaders ålder
Färg Choklad/tan med vita tecken
Född 170307
Hårlag Korthårig KH
Inavel ? %
Kön Hanhund
Mankhöjd 20 cm
Patella = knän 0+0 180322
Reg nr RKF 4848997 (Ryssland) & SE56387/2018 K (Sverige)
Släktingar Bilder
Tatuering RIV 188 (i vänster ljumske)
Tänder 6+6
Uppfödare Galina Panfilova, Ricco Vigal kennel, Ryssland
Vikt 2,621 gram 24 månader (se tabell nedan)

 

 

½ lbs = 0,226796185 kg
1 lbs = 0,45359237 kg
2 lbs = 0,90718474 kg
3 lbs = 1,36077711 kg
4 lbs = 1,81436948 kg
4 ½ lbs = 2,041165665 kg
5 lbs = 2,26796185 kg
5 ½ lbs = 2,494758035 kg
6 lbs = 2,72155422 kg
7 lbs = 3,17514659 kg

 

Date / Datum Age / ålder Weight / Vikt
210307 4 years old / 4 år 2,555 gram (normal)
201021 2 year & 7 month old / 2 år & 7 månader 2,575 gram (normal)
200723 2 year & 4 month old / 2 år & 4 månader 2,431 gram (normal)
190307 24 m. 2,621 gram (normal)
190207 23 m. 2,414 gram (normal)
190107 22 m. 2,396 gram (normal)
181107 20 m. 2,371 gram (normal)
181007 19 m. 2,389 gram (normal)
180907 18 m. 2,315 gram (normal)
180807 17 m. 2,334 gram (normal)
180707 16 m. 2,467 gram (normal)
180607 15 m. 2,346 gram (normal)
180507 14 m. 2,302 gram (normal)
180407 13 m. 2,346 gram (normal)
180307 12 m. 2,295 gram (normal)
180207 11 m. 2,204 gram (normal)
180107 10 m. 2,147 gram (normal)
171207 9 month old / 9 månader gammal 2,291 gram (normal)
171107 8 month old / 8 månader gammal 2,127 gram (normal)
171007 7 month old / 7 månader gammal 2,022 gram
170907 6 month old / 6 månader gammal 1,939 gram
170807 5 month old / 5 månader gammal

1,834 gram

 

 

 

 

Updated 2021-03-07

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström