Mera om valp från Pia´s kennel

 

En dansande ballerina i en speldosa tycker denna valp är intressant.

 

SÅ HÄR VÄXER VALPARNA UPP HOS OSS

Pia´s kennel lever med våra hundar i hemmet, valparna föds upp i hemmiljö med allt vad det innebär.

Redan under dräktigheten börjar avmaskningen med Axilur på valparna, från tikens 40:e dräktighetsdag och avslutas när valparna är två veckor gamla. Jag följer därmed fulla Axilur programmet för att undvika så många sorters parasiter som går.

Från 0 - 3 veckor bor hundarna där jag sover.

Vid ca tre veckor börjar våra valpar få fast föda sedan kommer de närmare de övriga hundarna och börjar träffa främmande människor, vid ca 4 veckors ålder får de fast föda 2 gånger om dagen.

Vid ca 5 veckor ökas utfodringen med fast föda till 3 gånger om dagen, vid ca 6 veckor börjar de äta fast föda 4 gånger om dagen och socialiseras dagligen med de andra hundarna och främmande människor samt tränas på bord dagligen.

De är också senast från ca 6 veckors ålder vana vid halsband vilket underlättar koppelträningen om man som valpköpare inte väntar för länge med att träna dem att gå i band.

Vid ca 7 veckors ålder börjar valparna få fast föda 5 gånger om dagen, allt för att underlätta för tiken och få mamman att sluta ge för mycket mjölk till sina barn. De blir vid den tiden (5 - 7 veckor) också vanligen vana vid att gå ut olika långa eller korta stunder olika många gånger om dagen, beroende på årstid, väder och vind. De tittar på TV med oss, ofta naturprogram och är allmänt sociala.

Vid 8 - 10 veckors ålder går vi ner till 4 fasta måltider om dagen.

Vid ca 3 - 4 månaders ålder går vi ner till 3 mål mat om dagen.

Vid 6 - 7 månader blir det två mål mat om dagen.

Allt anpassas efter individuella olikheter. Antal valpar i kullen, mammans mjölkproduktion, ålder o s v, storlek på de enskilda valparna. Väderlek o s v.

Vill ni läsa mera, klicka här.

 

Valpar från oss leker mycket med leksaker. Valpar är vana vid hundluckor. En av våra hundluckor.

 

 

Några exempel rent praktiskt

Våra valpar blir vana vid allt möjligt innan de flyttar.

Ljud, t ex smällar, klicker, skrammel och andra otrevliga ljud i en uppsjö variationer. Ingen valp som lämnar oss är rädd för ljud. Här t ex är valpen med om en speldosa som spelar och snurrar på en spegel.

De är vana att åka bil från tidig ålder varför hundar från mig näst intill aldrig är åksjuka, är de åksjuka så beror det på något som hänt dem efter de bodde här.

Speglar, hundar ska inte behöva växa upp och vara rädd för bilder på hundar, inte ens om bilden är rörlig.

Hundluckor.

De är i vardagen med automatik vanda vid ljud, ljus och rörelser som kan verka skrämmande i början för en valp. Här t ex fäller vi upp en "jättetstor" kartong med valpar som är med och ser vad vi gör.

Hundar som skäller på TV (vi se ofta djur- och naturprogram), radio o s v, ingen hund ska behöva leva rädd för ljud de inte kan se eller känna lukten av upphovet till.

Dragkamp.

De är vana vid promenader.

Bollar och andra leksaker i olika varianter, olika material, former och storlekar. Här nedan en valp som leker med en leksak i tyg som prasslas när de leker med den.

Våra valpar blir vana att gå upp i högre sängar. Gå i trappor. Att allmänt röra sig i olika plan vilket främjar både deras fysiska och psykiska hälsa.

Balansbrädor. Här leker ett gäng hundar "herren på täppan" på en balansbräda.

Våra valpar är vana vid att röra sig på stor yta vid varje rastning. Nedan endast en liten del av den inhägnade tomten som hundarna har daglig tillgång till.

Tunnlar, kojor o s v. Det kan verka lite skrämmande på hundar att gå rakt in i mörka utrymmen, speciellt om de inte är vana. Här nedan leker valpar i olika åldrar i olika tunnlar.

Våra valpar blir vana att smaka på lite allt möjligt, inte endast torrfoder. T ex filmjölk, morötter, hundgodis o s v. Allt för att deras magar ska hålla för så mycket som möjligt utan att valpen blir sjuk.

De blir vana vid all form av vård, kloklippning, titta och ta på tänderna, borstas, kammas. Stå fint på bord och stå fint på golv (oavsett om det är en eventuellt blivande utställningshund eller inte).

De är vana att dricka vatten ur både vattennipplar och ur vattenskålar.

De är vana vid halsband från födseln. Många gånger har de tränat med berlock eller t o m pingla i halsbandet.

De är påbörjat tränade i rumsrenhet.

Valparna ligger och sover på mig en och en ofta nedbäddad i filtar o d. Här nedan vilar valpar med mig under våra filtar.

Ett friskt och sunt ätbeteende. En hund som inte har en frisk aptit ska inte flytta.

De är vana vid små och stora snälla hundar i olika varianter och åldrar.

De är vana att fraktas i bur i bilen.

Beroende på årstid kan de bli vana vid springband, simning, att ha tillgång till att gräva, cykla o s v. Här nedan är våra hundars grävområde.

Alla våra hundar får hälsa på och träffa nära inpå alla våra gäster, och därmed naturligtvis vise versa. De träffar massor av människor när vi är ute och åker. Alla våra valpar och eventuellt vuxna hundar som flyttar härifrån ÄLSKAR alla människor.

 

En valp som endast stått i en hage bortstängd i något undanskymt hörn blir det stora arbeten med för att lära dem alla nya saker och varje gång utsätts de för stor stress. Valpar som får vara med om så här mycket olika grejer som våra valpar får när de är små blir aldrig omöjliga att lära nya saker.

All denna träning leder till att hundarna som växer upp här blir harmoniska och trygga. Något som lägger grunden till lyckliga hundar.

 

De lär sig dricka ur vattennipplar. De får tunnlar o d att leka med. Här är vårat grävområde som hundarna uppskattar.

 

 

LITE FAKTA

Vår kennel är registrerad medlem i FCI via underorganisation Svenska kennelklubben (SKK), våra valpar / hundar säljs helt enligt SKK´s regler och bestämmelser.

Hundar ges ut för att vara registrerade när de får ägareanmälan i jordbruksverket eller "registrerade" i diverse olika andra register. Så är naturligtvis inte fallet. En renrasig hund som är registrerad i SKK (eller annan FCI organisation, det gäller hundar från andra länder än Sverige) är en renrasig hund. Det finns undantag, bl a USA och England som är stora hundnationer, där är det en annan moderorganisation som är godkänd än FCI, fast dessa organisationer är erkända av SKK. En hund som inte är registrerad i SKK (eller likvärdigt) betraktas inte som renrasig oavsett vad föräldrarna har för status.

En hund som är registrerad i FCI eller annan godkänd organisation har för det mesta en stamtavla eller kan få ut en stamtavla.

Alla hundar, oavsett blandras eller renrasig ska enligt svensk lag vara märktamed chip, de ska även vara ägareanmälda på jordbruksverket med medföljande märkes identifikation. Detta är alltså inget som endast vissa hundar är berättigade till, det är däremot straffbart att inte ha samtliga sina hundar registrerade i jordbruksverket.

Alla våra hundar är ägareanmälda på jordbruksverket och vi ombesörjer även ägareanmälan på jordbruksverket åt alla våra valpköpare. I övrigt följer vi också svensk lag.

Vill ni veta mer om vad som gäller kan ni läsa om det på SKK´s hemsida, länk nedan.

Angående ägareanmälan kan man läsa mer på jordbrukverkets hemsida.

Våra valpar är avmaskade enligt fullt Axilur program, vilket innebär att ni slipper får med onödiga extra "husdjur" till er när ni köper valp hos oss, såsom spolmask av olika sorter, giardia intestinalis, hakmask av olika sorter, piskmask, lungmask, magmask och bandmask av olika sorter.

Vi säljer inga hundar till någon som är under 18 år.

Vi säljer heller inte på avbetalning.

Vi skickar heller inte hundar till deras nya hem, hundarna ska hämtas personligen eller via pålitligt ombud. Vi kräver inte att folk ska komma och visa upp sig före ett eventuellt köp, men ni är alltid välkomna att slå en signal och avtala tid för att komma och hälsa på, ifall ni vill. Vi värdesätter dock att folk sköter noga om sina egna hundar i första hand före att de åker runt på kafferep i stugorna.

Vi föredrar att hålla kvar dvärghundsvalpar här tills de är 10 veckor gamla, även om vi kan leverera vid 8 veckor om så önskas och valpen väger minst ca 1 kg och det finns social hundkamrat i nya hemmet.

Då levereras de fullvaccinerade och man kan mer avgöra på valpen vilken personlighet och vilken kvalitet den får så rätt hund hamnar i rätt hem. De två veckorna extra gör endast att valparna blir mer färdiga för att flytta. Hundar som sedan ska bo som ensam hund har stora fördelar om de får "prata" hundspråk lite längre, när det oftast blir ett avbrott för det, när man får hem valpen bör man inte låta den träffa andra valpar eller ovaccinerade hundar förrän det har gått 2 veckor efter fullständig vaccinering så man vet att den har aktivt skydd mot diverse smittsamma sjukdomar.

Ibland på dvärghundar blir det en och annan valp som är extra små, vi vill gärna heller inte sälja valpar förrän de uppnått en storlek på 1 kg för att de ska ha immunförsvar och signaler utvecklade innan de flyttar och vi har också hunnit se att det inte finns några dolda fel på valpen som gör den extra liten.

 

Valparna sover med oss. Leksaker i massor även inomhus. Umgänge med människor.

 

 

KÖSYSTEM

Vi har inget egentligt kösystem, vi tar dock intresseanmälan. Rätt hund till rätt hem är viktigt! De som hör av sig mest brukar jag tycka är mest intresserad av att ha en valp från mig, så de som har nära kontakt kan lätt halka fram en bit i "kön". De som väljer att vilja ha från just vår kennel efter övertygelsen att de får bra hundar här, de är vi extra måna om att de ska få bra valpar snarast från oss, det tyder på ett seriöst omdöme i våra ögon, naturligtvis.

 

Lek med vickande platta. Valparna blir vana att åka bil. Nerbäddad hos mig. Sitter i knäet på mig.

 

 

VAD VI ÖNSKAR AV ER

Vi vill att våra hundar får kärleksfulla, permanenta hem där de får leva livet ut. Hundarna ska bo i familjen, inte som burfåglar (alltså ej i bur eller ens i hundgårdar ständigt och jämt) eller som lagårdsdjur (alltså hundar som alltid bor i hundhus eller dylikt).

Ni som jobbar heltid och inte kan ordna så hundarna inte behöver ligga ensamma i timmar i sträck dagligen, behöver inte göra er besväret med att kontakta oss. Vi uppskattar inte den typen av hundhållning. Idag är det t o m olagligt.

Det finns naturligtvis många sätt att ordna för hundar så de slipper vara själva, t ex ett bra dagis eller pensionat är utmärkt, fast det finns naturligtvis olika kvalitéer på dagis och pensionat. Ett som jag gärna rekommenderar för er som bor nära Örebro är Varggården.

En hund, oavsett hur mycket semester man har däremellan ska inte vara ensam regelbundet, speciellt inte om den är ensam hund, är det två hundar kan jag tycka det är ok att lämna vuxna hundarna tillsammans i lämplig miljö under max 4 timmar/dag 5 dagar i veckan (under förutsättning att hundarna ser ut att känna sig ok med det). Bara det är egentligen för mycket i mitt tycke. Hunden är ett flockdjur och vill som sådan vara tillsammans med sin flockledare, d v s ägaren.

Kärleksfulla hem är vad vi söker till våra hundar. Folk som vill leva med sina hundar för att de tycker om hundar, inte för att göra enstaka vinster på utställningar eller enbart ha för att få fram valpar. Hunden är heller ingen assocearer som man ska ha för att matcha sig själv. Hunden är hund och så ska man uppskatta den och vilja leva med den, som familjemedlem i hushållet. Hunden ska ha sina behov fyllda, behov som hundar har, inte människor. Så visst intresse av att ta reda på vad man ger sig in i innan man skaffar hund är önskvärt.

Ni är hjärtligt välkomna att ringa eller skriva hit med förfrågningar, via e-post går också bra men ni kan då få vänta någon vecka eller så innan jag svarar eftersom jag uppskattar att umgås med hundarna mer än att sitta på Internet hela dagar. Mobil fungerar inte i vårt hem så den är ganska värdelös att ha en här på skogen. På den tiden jag hade mobil var det onödigt att prata in meddelanden på min mobil, det var helt bortkastat, jag förstod inte ens hur den fungerade. Vi finns dock här för er, både före och efter eventuellt köp. Vi vill gärna ha kontakt med valparna även efter de lämnat oss.

Vi har också mycket kontakt med folk som har hundar från andra uppfödare, av någon anledning trivs inte alla så bra med att prata med sin uppfödare och hör istället av sig till oss för frågor och berättelser, vi tar gärna emot alla samtal som rör hund och som är i hundars intresse.

Vi betackar oss dock för elakheter och skitsnack om andra. Har ni problem med någon, kontakta dem om det problemet!

Vill ni köpa hund av oss får ni gärna skriva och berätta om er själva, tidigare erfarenhet av djur, nuvarande status, hur ni lever och bor, hur ni ordnar med hundpassning etc.

 

Promenader. Valparna blir vana att vara med andra valpar och vuxna. Halsband från starten.

 

 

VÅR INRIKTNING

Största inriktningen i denna kennel är att föda upp glada och friska hundar. Mentalitet och sundhet. Hundarna är uppfödda i hemmet. Våra valpar får träning redan innan leverans att gå ut när vädret så tillåter, att åka bil, att bli hanterade på bord (titta tänder, klippa klor o s v), att ha halsband, att leka med leksaker, att träffa andra hundar, stora som små, att lära sig följa flockledaren på dagliga promenader, så länge vädret så tillåter. Vår strävan är att träna hundarna socialt så mycket som möjligt innan flytt så övergången inte ska bli så svår för valp eller nya ägare. Något som det ser ut som vi lyckas med då vi ofta får beröm från våra valpköpare, vilket gläder oss att valpköparna förstår vilket extra arbete vi lagt ner och att det gett resultat.

Vid leverans är valparna 8 veckor eller äldre. Då följer SKK-stamtavla, besiktningsintyg från veterinär som inte är äldre än 7 dagar, SKK´s köpeavtal, valpen är märkt med chip, avmaskad enligt fulla Axilur programmet, vaccinerad med veterinärintyg som bevisar det, ägareintyg ombesörjs för både SKK och jordbruksverket, skötselråd av flera olika slag, DVD från SKK, häfte med goda råd från SKK. Det viktigaste är nog mitt telefonnummer så man alltid kan få support från oss! Mat för första tiden, mat som valparna är vana att äta och ofta dessutom lite mer smått och gott.

 

Att få vara med i familjen hela tiden, här när jag fäller upp en kartong, är oerhört viktigt, då det ger nya vyer hela tiden och inte bara det vanliga.

 

 

FODER

Valparna är vid leverans vana att äta Eukanuba (skrivet år 2013 och gäller fortfarande 2018), att byta foder tvärt är inte så sunt för valpar, de kan lätt bli känsliga i magen tillsammans med all övrig stress de utsätts för vid en flytt. Att tvärt byta foder är oansvarigt, tycker jag. Man måste ge sina nya familjemedlemmar en möjlighet till en så bra start som möjligt, även om man tycker att ens eget foder är överlägset av någon anledning, så kan man gå över varsamt till det nya fodret efter en tid i det nya hemmet. På en hund kan man framkalla ständig magkänslighet för resten av livet genom att låta den få för många byten på en gång.

En valp som flyttar från sin kennel utsätts för alla möjliga byten, miljöer, vänner, människor, röster, lukter, kanske t o m klimat. De får ett annat vatten som är ett stor del (största) av livsmedelgivan till en hund, att uppe på det byta flera saker än de måste i en och samma gång är inte att gå varsamt fram med sin nya valp. Vi är skyldiga att hjälpa den lilla valpen till en så bra start i nya hemmet som möjligt.

Av denna anledning sänds alltid mat med till den lilla valpen härifrån. Att inte använda den är OERHÖRT grymt mot den lilla valpen.

 

Hundarna har tillgång till en mycket stor tomt, här är bara en del av den.

Valpar är på besök, ibland hos kattägare.

 

 

EFTER KÖP

Det är inte alltid det bästa att inskola hundar i en ny familj när vardagen inte är "normal". Det är alltid bättre att leva som det normalt är när en hund kommer ny i familjen, framför allt när det gäller valpar / unga hundar. När sommaren är över och vardagen tar vid blir hunden förvirrad och kommer antagligen "protestera", när hundar protesterar kan det ta sig uttryck i att de börjar kissa inne, eller bita söder inredning, skälla o s v. Uppträda störande, hunden kan bli påtagligt stressad och nervös. Har man så tagit en liten 8 - veckors valp så går den in i sin livligaste ålder lagom till efter semestern har avslutats, det är en tid när hunden behöver mer vägledning i livet, inte mindre.

Efter leverans uppskattar vi kontakt med valpköpare. Vi ger gärna tips och idéer vad gäller skötsel, utfodring och träning. Med min stora och långa erfarenhet och som utbildad instruktör plus utbildning till veterinärassistent och ringsekreterare har jag stor kunskap att dela med mig av. Vad gäller pälsvård har jag också ett och annat att dela med mig av, jag har jobbat som "hundtrimmare" i över 20 år.

Vi vill ge valpen största möjlighet till en bra start i det nya hemmet. Det viktigaste är att ni alltid kan ringa, skriva (det kan då ta lite tid innan jag svarar, men svarar gör jag), e-posta (jag tittar inte på min e-post dagligen, men oftast varje vecka, så svar kan dröja, men det kommer) eller komma och hälsa på (ring dock och avtala tid så ni säkert vet att jag är hemma och inte upptagen med saker jag inte kan lämna ryggen åt), för att dela erfarenheter, upplevelser och få råd och information.

Vi uppskattar också att ibland få besök från flera hundvänner för att gemensamt träna våra hundar eller endast gå promenader tillsammans. Träningar och gemenskaper som dessa brukar vi ha mest under sommaren.

 

Vintertid är det mer innelekar än sommartid. Att simma får alla våra valpar, på sommaren även i sjö.

 

 

Pia´s framtida uppfödning (skrivet 180122)

I natt var första gången jag fick sova i frid på mer än en månad. Jag har slumrat en timme här och en timme där dygnet runt, och det är all sömn jag fått, allt p g a valpvak. Tikar som väntar valpar, tikar som får valpar, tikar som har små barn som jag behöver ha ett öga på, eller två.

Jag tror jag kommer minska på uppfödning med inriktning att sluta uppfödning med tiden.

Mina nerver orkar snart inte längre. Ju äldre jag blir, ju mer jag vet kan krångla, ju oroligare blir jag vid och kring valpningar.

Jag håller andan när jag väger valpar för att se om de gått upp i vikt. Jag får nästan hjärtattack när en valp inte går upp i vikt en dag. När de går upp i vikt duktigt är jag grinfärdig av lycka. Jag blir helt slut!

Kan inte sova inför valpningar, oron startar minst 1 vecka före beräknad valpning och växer för var dag.

Jag kan heller inte sova första veckorna när valparna är små.

Min oro och mina fysiska problem som kommer av oron blir värre för vart år som går.

En stor bidragande orsak till min tilltagande oro är också avsaknaden av en veterinär som bryr sig om hundar, en klinik man kan lita på.

Sedan "min" klinik stängde, som jag anlitat sedan 1992, så är det som ett lotteri att gå till veterinärer.

Bortsett från allt detta så ruinerar uppfödningen mig. Att bara ha hundarna är billigt i jämförelse med uppfödning. Ekonomin är inte det avgörande, men kan ge en tröst till mitt extremt tunga beslut.

Mina planer är att hålla nere antalet kullar per år på permanent basis, till att börja med, med inriktning på att sluta med uppfödning på sikt.

OBS! Inte sluta med hundar!!!

Pia´s kennels kullar så här långt.

 

Valpar som får leka så här blir ofta mer orädda. Hopphinder, balansbräda, lågt bord, allt för hundarnas stimmulans.

 

Uppdaterad 2018-10-22