Rosetter

för Yorkshire Terrier och andra raser

 

Så vill man ju skydda sina rosetter från skada, likaså ha snoddar på en plats, vanliga fack boxar är toppen till detta.

Boxar med flyttbara väggar i facken tycker jag inte är så bra däremot, detta för att de små snoddarna hoppar då lätt mellan facken, sedan när man har den i en utställningsväska t ex, så trillar allt mer eller mindre mellan facken. Fasta fackväggar i lådan är vad jag föredrar.

Förvaringsboxar för rosetter m m.

 

Vill man förbättra eller förändra gamla rosetter eller kanske göra egna?

En vanlig rosett som enbart är avsedd för dekoration kan se ut lite hur som helst och vara av vilka färger som helst, vilka storkekar som helst o s v. Det är bara fantasin som sätter stopp.

 

Klämmor vet jag inte var det finns att få tag i som är av bra modell.

 

Snoddar ska vara vanliga latexsnoddar, helst av naturfärg, av en starkare kvalitet, när man vill att de ska hålla så länge som möjligt. De svarta tycks hålla längre än vita.

Tappar snodden sin elasticitet så är det bara att försiktigt klippa bort gamla snodden, klipp av gummit, INTE fästningen. Fäst sedan tråden i gamla träden då ni syr dit en ny snodd. Man kan sy in två snoddar, så när en är färdig så tar man den andra, så behöver man bara sy dit nya snoddar vid vartannat byte.

 

Rosetter.

 

Stärkningen i utställnings rosetterna (och även i de andra, om de är stärkta) försvinner mer eller mindre med tiden, speciellt i fukt och regn.

Det finns särskild stärkelsepasta som man kan använda, den ger ganska bra resultat. Det finns även särskild stärkelse spray som man kan använda, den ger inte speciellt bra resultat. Så är det "gamla" naturmetoden. Blanda socker med pyttelitet vatten, koka ihop det till en sörja. Låt kallna. Doppa tyget i detta, rigga upp rosetten eller bandet så som ni vill att den ska se ut, låt torka. Detta ger starkaste resultatet enligt min ringa erfarenhet, men ger mest disk.

Har man öglor i sin rosett är pennor ofta väldigt bra att ta till för att hålla öglan öppen under torkningen, se till att det inte är en penna som släpper färgen i tyget så rosetten blir missfärgad.

 

De stora röda är den utställningsrosett som huvudsakligen användes för York förr.

 

Alla metoder av stärkning bör provas på en liten bit av tyget först för att se så tyget tål stärkning.

Syr ni egna rosetter går det bra att stärka innan man syr, så behövs det bara stärkas för komplettering när allt är sytt. Stärker man raka bandet från början kan man stryka det med strykjärn sedan när det har torkat.

 

Rosett med klämma, som egentligen är till människa.

Framsidan

Baksidan

 

Man kan också enbart ha ett smycke eller pärla som man sätter på en snodd och har som dekoration i håret på hunden.

 

 

Utställningsrosetter till Yorkshire Terrier anses av någon anledning ska vara röda, till båda hanhundar och tikar. Valpar och vuxna, men det är ju inte tvunget.

Det finns INGEN rasstandard som anger att hundens håruppsättning ska se ut på ett visst sätt.

Till valpar något smalare och enklare, till vuxna två storlekar, en till de större Yorkarna och en till den mindre modellen York.

 

rosetter

 

Ska man göra egna rosetter är silkesband bästa kvaliteten att jobba i. Pärlor, stenar och paljetter tillsammans med alla annan utsmyckning finns det hur mycket som helst att välja och vraka mellan. Se upp för att använda för mycket olika grannlåt på var och en av rosetterna, det kan gärna bli onödigt plottrigt då. Gör då hellre flera olika att använda vid olika tillfällen.

Studera noga så finns det här lite olika modeller av rosetter, fästen, dekorering m m som man kan ta insperation från.

 

Häst rosetter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

 

          

 

 

 

Exempel på rosetter nedan som vi har eller har haft till salu.

 

 

          

 

          

 

 

Uppdaterad 2018-07-13