PUTS - könsvård

 

Att sköta sin hund på bästa sätt är ett jobb som kräver kunskap och noggrannhet. Här kommer några små tips och idéer.

 

Hunden kan ibland kissa på sig. Tiken i byxan och hanhunden på bröstkorgen och ibland även på frambenen. När tiken löper är det lätt att många tikar får blod i byxan eller t o m bakhasen.

Alla hundar av samma ras behöver inte ha detta problem, det beror på päls, könsorganets placering och vinkel, bröstets djup o s v.

När hunden växer kan detta problem starta och ibland försvinna igen när hunden växt färdigt, eller så kan det bli värre... Det är bara framtiden som kan utvisa det.

Man kan torka rent dem med fuktat sämskskinn eller liknande efter promenader. Det går också bra med en fuktad frotté handduk.

Man kan ha nylonstrumpor inför promenaden som en kroppsstrumpa som håller pälsen mot kroppen så hanhundar inte kan pinka på pälsen.

Man kan pudra de fuktade platserna med potatismjöl eller maizenamjöl efter de blivit våta, det suger åt sig det blöta. Detta är en fungerade modell för utställningshundar. De måste ju vara nyrastade när de ska visa sig i ringen, annars knyter de sina rörelser och kommer inte till sin rätt. Hundar som man inte vill trycka ner pälsen kan man använda sig av mjölmetoden istället.

Man kan också klippa på magen, jag kallar det en kissränna, men det kanske man inte vill på en utställningshund.

 

 

Päls på könsorganen

Ibland har hundar en lång hårslinga på könsorganet som blir blött när de kissar. Sedan ligger urinen kvar och det bildas bakterier som dras in i könsorganet.

Dessa strån kan man använda på valpar som har mindre bakterier i urin än vad vuxna har, till att se ifall hunden har kissat nyss eller inte. T ex om valpen har vaknat och man ska ta ut den, så är "kisstofsen" blöt, då blir det till att leta upp olyckan och torka väl.

Får hundar infektion eller endast får en sjuk lukt av urinet ska denna tofs klippas bort. På vuxna hundar bör man alltid hålla dessa kisstofsar kortklippta.

 

 

Tikar

Kolla runt tuttarna så det inte är smutsigt, speciellt inför en parning / valpning. Om det är smutsigt där ta tops som du doppar i matolja och torka bort smutsen med. Sitter smutsen väldigt hårt dränk magen i matolja och låt det sitta ett tag, sedan kan du ta tops och ta bort smutsen och bada hunden efteråt i Yes (original) på magen för att få bort fettet riktigt ordentligt.

 

 

Smutsiga tuttar

Ibland får tikar, speciellt gamla avelstikar, smutsigt fett runt tuttarna som kan vara synnerligen svårt att få bort, speciellt kan vissa tro att det är en sjukdom, många veterinärer han behandlat ihjäl hundar (bokstavligt talat) för detta "fel".

Detta är dock enkelt avhjälpt.

Om det är lite så ta en tops och doppa i olja, tvätta med topsen så löses smutsen upp och försvinner.

Svårare fall tar man ren olja och dränker magen med, med speciell inriktning kring tuttarna, låt sitta 10 - 15 minuter, eller ändå upp till en timme, bada därefter hunden i Yes (grön original) för att noga få bort allt fett. Upprepa vid behov.

 

Håll koll på tuttarna så inga hårda knölar uppkommer, det kan vara tecken på cancer. Min första Schäfer fick jag operera mot cancer i juvret, vi fick ta bort en hel rad, då var hon 4 år gammal, hon fick sedan leva sitt liv friskt och lyckligt till 10 års ålder och cancern återkom aldrig på henne.

Normalt förlopp för löp är: Först börjar normalt tikarna svullna lite grann, sedan kommer det mer eller mindre rikligt med mörkrött blod (det är första löpdagen), på ca 8 - 12 dygnet svullnar och mjuknar kissen ännu mera, den blir som i konsistensen som en aladåb, så försvagas blodets färg till färgen av ljus hallonsaft, då minskar ofta också blodmängden, då är tiken i höglöp. Det är bra att kolla sin hund och se hur det brukar vara, det följer ofta en hund genom livet med lite variation beroende på omständigheter. Inför eventuell parning är det en stor fördel ifall man sett hur löpet brukar vara på ens tik.

Blir inte kissen så mjuk som den brukar under andra löp? Då är antagligen inte löpet så starkt som man önskar för parning, det kan vara tecken på någon form av nedsättning i allmän konditionen, alltså då hunden inte är i kondition för valpar. Lika så ifall hunden inte får blod i samband med löpet eller väldigt knappt med blod, det tyder också på att löpet inte är så starkt som man önskar. Om man parar under sådana löp är det vanligare att tiken går tom eller får mindre antal valpar i kullarna än vad som är brukligt.

 

 

Dubbla spenar

Det händer att tikar har dubbla spenar. Ibland är de fullt utvecklade, ibland är den ena en blindgångare som inte ger mjölk.

 

Dubbl spenar.

 

 

Hanar

Kolla att hunden inte har gult rinn från förhuden, är det ett litet problem, rinn, så går det bra att skölja med jodopax som man späder ut till samma styrka som gurgelvatten. Upprepa vid behov. Hjälper inte detta eller problemet återkommer ofta kan man på apoteket köpa Hibitane 1 % och behandla med, det ska ge gott resultat har jag hört från flera olika håll.

När sköljningen sker kan man ta en stor spruta som man förlänger med en bit akvarieslang, så vätskan kommer in ordentligt. Så fyller man förhuden med vätskan samtidigt som man försiktigt nyper ihop utloppet. Dra sedan försiktigt bort slang / spruta så att vätskan stannar kvar. Massera fram och tillbaka med vätskan så det sköljer ända in. Töm sedan ut vätskan.

Upprepa detta tills vattnet är klart i färgen som kommer ut, så man vet att det blivit  ordenligt rent.

Hanhundar som ska para är det bra att skölja på det här viset, före parning och efter parning. Detta minskar inte enbart risken att tiken får i sig onödiga bakterier eller smittor, utan det minskar också risken för hanhunden.

 

 

Träna testikelkontroll

Vissa hanhundar tycker illa om att man tar dem på pungen, vilket kan vara ett problem på utställningar då pungen ska inspekteras av domare. Ett knep som brukar fungera bra är att börja fram på hunden, hålla handen på hundens kropp hela tiden, följa den bakåt och sluta med att känna på testiklarna eller t o m avsluta längre ner på benet, så hunden inte upplever det negativa det sista den gör. När den inte är berörd när du gör det längre, så är det bra om så många främmande som möjligt känner på hunden, för tränings skull. Ge gärna hunden en godis eller favoritleksak efter. Tränar man så brukar det oftast bli lättare med tiden.

 

Var från kissen.

Photo: AH

 

 

Sköljning av förhud

Om det är en gul droppe från kissen på en hanhund så bör man snarast skölja förhuden och ha extra efterkontroll på hanhunden.

Är det det samma på en tik bör man uppsöka veterinär.

Vid sköljning av förhud går det utmärkt att använda en spruta som kan förlänger med en mjuk gummislag, typ akvarie slang, så kommer man in längre med vätskan och får därmed mera rent vid sköljningen.

Man fyller sprutan med helst ljummet vatten, eventuellt med jodopax i, det ska då spädas lika som till gurgelvatten. Man rar ut hålet och sticker in slangen försiktigt. Det är bra om man tidigare mätt upp så man ser hur långt slangen ska in, till minimum halva påsens/höljets längd bör man få in slangen. Håll slangmynningen mot yttre sidan så man inte skrapar penis.

Sedan tar man tumme och pekfinger kring hålet och håller åt kring slangen. Sedan lyfter man hålet så långt åt sidan och uppåt det går, helst ska hålet då befinnas sig över penisens nivå. Därefter sprutar man in vätskan i en inte allt för snabb följd. Man sprutar in tills det börjar trängas ut vatten genom hålet. Ta sedan bort sprutan försiktigt, men fortsätt att hålla för hålet. Sedan tar ni den andra handen och masserar vattnet fram och tillbaka några gånger, se till att det skvalpar långt bak. Töm sedan ut vattnet.

Vid tömning ska man vara noga att titta hur klart vattnet är. Man upprepar detta tills det inte finns någon grumling i vattnet.

Får man tömma fler gånger är det bra om man upprepar proceduren efter någon dag.

 

 

 

Förhudskatarr och blöjor

Om man har blöjor till hanhundar ökar risken för förhudskatarrer.

Om man har en gammeldags blöja till hanhundar så är det lätt att förhudskatarrer frodas. Det täpper till och kan inte luftas.

Har man däremot en blöja för barn till hanhund så är det en helt annan sak. Dessa är gjorda i så fantasiska material så de täpper inte till på samma vis. Dessutom hänger de lösa under kissen, så inget täpper till själva hålet, där det behövs luftas.

Om det är en gul droppe från kissen på en hanhund så bör man snarast skölja förhuden och ha extra efterkontroll på hanhunden.

Är det det samma på en tik bör man uppsöka veterinär.

 

 

Känna på testiklar på valpar

Man får absolut inte nypa hunden i testiklarna eller pungen. Gör man illa hunden så gör det oerhört ont. Man skrämmer valpar med den metoden så de vill skydda sina testiklar. Det gör hanvalpar genom att dra upp dem!

Man stryker FÖRSIKTIGT över pungen med tummen och pekfingret så känner man om de små kulorna poppa till under fingrertopparna. Man stryker om och om igen, för att vara säker. När man använder denna metod känner man också klart om det är höger eller vänster testikel som kommit ner eller är på väg ner. När det gäller att känna om testiklarna är på kommande eller inte så är det bra om man kan skilja ut höger och vänster testikel för att dra rätt slutsats om valpens testikel utveckling är som den borde. Vänster testikel kommer ner först, sedan höger testikel. Kommer höger först är det stor risk att vänster aldrig kommer ner.

Om däremot valpen är van att bli nypt i testiklarna vid varje gång någon kännt på testiklarna är riskern stor att valpen drar upp testiklarna så fort de ser en hand närma sig bakdelen. På sådana hundar gör man bäst i att inte känna på testiklarna för största chans att de kommer ner i framtiden.

 

 

Flera hundar

Har man flera hundar så händer det att de tvättar varandra. Det verkar på mig som det är mest hanhundar som tvättar hanhundar. Så länge det inte är ett hysteriskt förfarande, utan sker med ömsesidig respekt och lugn, så är det inget fel i det. Även om en hund har en katarr, infektion eller liknande, så är det inte farligt i munnen på hunden. Det är i princip samma sak som när de tvättar sig själva. Helt ofarligt.

 

 

Hur kön kan ändras

Könsorgan påverkas.

Det mest påfallande är när organet på hanhund kan svälla vid parning eller parningslika ritualer.

Storleken på organet och testiklarna följer oftast hundens hormoner. En mycket hormonstinn hane får större organ och tillbehör än en hane med mindre manliga hormoner.

När en tik är svullen i baken, så är hon nära löp eller i löp vanligen. Det kan också kvarstå en viss svullnad i baken efter löp, speciellt om hunden är parad.

Är tiken av en modell med mycket löst skinn (t ex blodhund) är hon ofta mer sladdrig i kissen än tik av stram modell (t ex foxterrier). Det samma gäller "pistolen" på hanhundar.

 

 

Det perfekta tredje könet

Vi har hanhundar, tikar, och osexuella hundar, d v s kastrerade och steriliserade hanhundar och tikar (med vissa undantag för några individer som är kastrerade sent i livet). Läs mer om kastrering.

 

 

Lite mer om könsorganen.

Läs mer om parningar.

Mera om testiklar.

Läs mera om löp.

Läs om tjuvparningar.

Mer om kastrering.

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström