Motion - kondition

 

Först bränner man fett, sedan proppar man in vett.

 

Hundar har en nästan naturligt fantastiskt bra kondition, vilket gör att hundar i sina bästa dagar kan springa mångdubbla maratonlopp dagar i följd.

De behöver också träning för att bli på elitnivå, men förhållandevis lite träning jämfört med människan.

 

Motion av hund handlar om att låta hunden få utlopp för sin energi. Stimulans är ytterligare ett sätt ge hunden utlopp för sin energi.

Stimulans är någon som hundar får på promenader. Promenader är därför ett utmärkt sätt att motionera hundar så de får både stimulans och motion på samma gång. Kan promenaderna sedan ske på lite olika ställen och helst i kuperad terräng och på olika underlag, så stimuleras de dagligen.

Lägger man sedan in något eller några kortare eller längre träningspass under promenaden så har man den ultimata promenaden för en hund.

Utomhusträning ger mer mental stimulans än inomhusträning. Att bara motionera hunden utomhus ger alltså bättre resultat än inomhusträning.

Träning och disiplin gör också att hunden drenerar sin energi och gör därmed att hunden blir lugnare, om träningen innebär disiplin och inte upphetsning som vissa träningsformer idag utgår ifrån. Då är den formen av träning ett sätt att bryta ner hunden med stress istället, d v s skadlig.

 

Kondition som vi pratar om på oss människor är sällan ett problem på hundar. Människors muskler behöver byggas upp på ett sätt som hundar inte tycks har samma nytta och behov av.

Undantag är de valpar som inte fått röra sig tillräckligt och med kvalitet. Läs mer längre ner på denna sida om valpars rörelsebehov.

En hund som är fullständigt försoffad, men i övrigt är frisk, i bra hull och har fått bra mat kan man jobba upp på relativt kort tid jämfört med människan.

En hund som är övergödd, har fått felaktig mat o s v blir det att starta med rehabilitering först, alltså minska den värsta övervikten, och sedan starta rörelseträning. Många gånger kan den första rehabiliteringen ske i kombination med lättare motion. Sjukligt feta ska behandlas tillsammans med en bra veterinär. Läs mer om det längre ner på denna sida.

 

Motion ska alla hundar ha. Somliga måste ha mer, somliga fodrar mindre.

 

 

Att springa

Hundar som inte tycker om att springa är sjuka, fysiskt eller psykiskt.

Hundar som är fullt friska i kroppen och inte gillar att springa är mentalt vanskötta, då de inte vågar vara hund.

Det finns hundar som är så felkonstruerade att de har ont av att springa eller mycket stora besvär när de springer.

De kan vara felkonstruerade p g a dålig avel eller p g a rasenlig avel på så kallat osunda raser.

De kan också vara felkonstruerade för att de varit brutna och läkt ihop på ett sätt som inte är förenligt med hundens anatomi.

Dessa felkonstruerade hundar är att betrakta som sjuka (inom begreppet handikappade, som är en form av sjuka).

Det är INTE friskt att vara felkonstruerad, oavsett varför hunden är felkonstruerad.

Dessutom leder i stort sett alla dessa felkonstruktioner till att hunden får benpålagringar med medföljade smärta (artros) förr eller senare, om de har turen att bli äldre.

Felkonstruktion leder alltså till akut sjukdom med tiden (om hunden får leva).

Att få springa leder till att hunden sköter sin kropp och kan få ett längre liv, och definitivt lyckligare liv.

 

 

Energibehov

Hunden har oftast inte samma behov som människan av omfattande fysisk träning för att hålla sig i hyfsad kondition. Däremot har ALLA hundar mer eller mindre behov av att bränna energi för att bli i mental balans. Hur mycket beror på hundens energibehov.

Olika raser har olika energibehov, olika individer har olika energibehov.

Hundar med dåligt ledarskap kan till viss del behöva drenera mer energi och behöver därmed mer motion än t ex samma hund med en bättre ledare.

 

 

Energibehov hos olika raser

Hundens energibehov är till stora delar kopplat till deras ras historia. Kan man hundrasens bakgrund så fårstår man lättare deras energibehov.

Utan tvekan har man mycket nytta av att välja en ras med ett energibehov som passar familjen och dess livsstil.

 

 

Överhettning, kylning

Hunddjur är generellt sett främst långdistans löpare i kyligt klimat. Hundar håller hjärnan kall genom tung-kylning. Sjakaler har dock anpassat sig väl till olika klimat i Afrika, halv öken, akacia stäppen, busk och skogs kanter, träsk och översvämningsområden.

Människan verkar vara en halvbra långdistanslöpare för hett klimat. Människan svettas effektivt över hela kroppen och vår upprätta ställning gör oss mindre exponerade för direkta solstrålar.

Vi människor kan utnyttja vår överlägsna kylning till att hetsa hundar med sämre kylning tills dom blir överhettade och får värmeslag. Detta är oftast ett välkänt faktum bland kunniga jägare.

Vissa raser, t ex vissa doggar, har extra svårt med kylningen och blir lättare överhettade, dessa raser bör man därför se till att de inte hetsar upp sig för mycket eller motioneras till det yttersta, speciellt inte i värme. Överhettning kan slå till väldigt fort. Överhettning kan döda.

 

 

Hur mycket motion?

Man kan inte generellt säga att alla hundar ska ha si eller så mycket motion om dagen. Man kan inte ens säga att vissa raser ska ha si eller så mycket motion.

Till viss del beror det på storleken hur mycket hunden ska motioneras. En stor hund bör ta ungefär lika många steg som en liten. Då säger det sig själv att den lilla hunden kommer ta fler steg på samma sträcka som en stor hund. På det viset kan man säga att stora hundar kräver mer motion.

Man kan säga att i förhållande till sin storlek behöver små hundar mer fysisk rörelse i sitt liv än stora hundar.

Men om en hund kräver förhållandevis mycket eller lite motion beror mer på temperamentet.

Temperamentet styrs av i huvudsak två saker, arv och psykisk status.

Arvet är alltså hundens genetiska bakgrund. Kollar man vad rasen används till ursprungligen så visar det en hel del.

Psykiska status beror på ägaren. En hund med svagt ledarskap blir ibland hunden passiv, fast mycket oftare vildare, mer stressad, nervöst aktiv. En hund som är för hårt hållen är ofta rädd att röra sig och lever därför under en ohygglig stress. Hundar som aldrig blir stimmulerade, är ofta borststängd på begränsad yta, blir ofta extra aktiva. När de är bortstängda lever de dessutom under en fruktansvärd stress.

En hund som får vara med överallt hela tiden och röra sig fritt (utan begränsningar av koppel, hagar o s v), och får motion i den omfattning hunden är skapt för, och har en trygg ägare, blir ofta lugn och harmonisk. En sådan hund mår bra och lever ett liv som hunden är född till att göra sedan årtusenden.

Motionsbehov som är anpassat till hundens arv och mentala status kan vara 1-10 timmar/dag. Ingen hund med en bra ägare BEHÖVER 10 timmar. Däremot kan det vara till hjälp att hantera en hund som ägaren inte klarar av som de borde p g a dåligt ledarskap.

 

 

Motion och hastighet

Ett sätt att enbart få hunden att göra sig av med massor av energi (spring i kroppen) är cykling, simning, springband eller liknande. Tempot är avgörande för maximal energiförbrukning utan att bli en stressituation som bryter ner hundens kondition med stresshormon som kan göra hunden sjuk.

Hundens gånghastighet (d v s trav) är 5-11 km/timmen, tempot till största delen beroende på hundens storlek. Jämfört mot människans gånghastighet som normalt är mellan 2 och 5 km/timmen så förstår man snabbt att t ex cykling är en bra motionsform för att tempot på cykel ska vara bra för människan och samtidigt det bästa tempot för hundar.

Trav är de flesta hundars naturliga gångart. Ett mekaniskt travande är vad man vill uppnå, tillräckligt snabbt för att hunden inte ska ha tid att ha nosen i underlaget, men tillräckligt sakta för att hunden inte ska falla över i galopp. Med detta tempo kan man låta hunden springa väldigt länge utan att de flesta normala, friska och välskötta hundar blir speciellt trött. Glöm inte att vattna hundar mellan varven!

Vissa raser är sprinters. Gemensamt för dem är att de utför en explosionsartad galopp som är kort och sedan är över. Den naturliga sinnesstämningen för dessa raser/hundar är i regel väldigt avslappnad mellan galopp explosionerna, mellan de kraftiga exposionerna. De hundarna är sällan ett problem, om de bara får tillfälle att få ut springet i kroppen regelbundet. För det bör dessa raser tränas från valp att vara lösa och lydiga. Vänd är det storartat komando som underlättar något enormt med dessa hundar.

 

 

Löpband/springband

Springband kräver rätt start vid introduktionen av bandet för hunden, att träna hunden att acceptera och sedan gilla detta motionssätt är inget man gör "på en höft". Lugn och tålamod är ett måste för att hunden ska lära sig detta och gilla det och inte skada sig (som med det mesta). När hunden har lärt sig detta så spar det mycket tid åt ägaren att låta hunden motionera sig här och ger hunden chans att få röra på sig trots att det t ex är glashalt ute, extremkallt eller extremvarmt, så det är svårt att ta en promenad.

 

 

Något av mycket stor vikt för att få hundar att gilla bandet är att man INTE driver upp tempot för hårt i början när man lär hunden bandet. Detta kan göra att hunden blir att avsky bandet.

 

Löpband.

 

Våra hundar använder vårat käcka, rosa band regelbundet. Alla de av våra hundar som har störst behov av motion får lära sig bandet. Vissa är nyfikna och vill lära sig, och då får de det. Bandet är ofta framme dagligen på vintern och regelbundet de andra årstiderna.

 

 

Bandet ovan är ett gammeldags medicinskt löpband för att kolla hälsa på människor.

 

 

På engelska heter banden treadmill, som direkt översatt betyder trampa kvarn. Ursprungligen ett hjul man (djur eller människa) trampade runt i för att driva en malnings process i en kvarn (=treadwheel = tramphjul). Har också används t ex att driva en slipsten när man ska slipa.

 

 

Träna på mjuka underlag

En bra träning för hundar är att få gå på mjuka underlag och att simma (se längre ner om simning). T ex gå på mjuk sand eller gå på madrasser.

Att låta hundar gå på knappt uppblåsta madrasser ger hundar en mycket bra träning.

Det gör också balansbrädor, balansboll etc.

Viss träning är bättre att utföra i långsamt tempo. Däri är bl a balansövningar. Ju långsammare, ju mer får hunden använda och anstränga varje enskild muskel och sena.

Se till att vara försiktig och ta det långsamt så hunden inte blir skrämd för olika övningar. Då blir det knappast något som hunden sedan ser fram emot.

 

 

Elit träning

Ska man plötsligt börja elit träna en hund, alltså så gott som daglig träning i timmar, rekomenderar jag att först göra en allmän veterinärkontroll, en besiktning av hunden så man ser att den är allt igenom frisk och kanske få några riktade råd för den hunden och den sortens träning ni tänkt er för hunden. Arbetande hundar.

 

 

Grunden för valpar

Valpar behöver få röra sig så långt och mycket som deras normala utveckling vill och behöver. Valpar ska inte hämmas i sitt rörelsebehov.

Valpar får heller ALDRIG forseras, det ska vara med och av deras egna drivkraft.

Man tittar igen på hur hundar har levt i tusentals år. Det är endast under senare år som vi börjat begränsa hundars rörelser. Sådant betalar sig i dålig kondition, mer ledbesvär och andra sjukdomar, dålig mage, stress, kortare livslängd. Kort sagt påverkar det hela hundvalpens kommande liv.

Valpar ska absolut inte enbart gå på asfakt, betong, golv o s v. De behöver kuperad natur under sina fötter så att alla muskler stimuleras och inga muskler överstimuleras.

Om valpar inte får bygga upp sina muskler under framför allt första året så verkar de som om hunden får svagare muskler och sämre muskelsättning. Att begränsa hundar, och då speciellt valpar, från att röra sig naturligt fritt kan därför ge hunden dålig kondition.

Hundar som inte fått röra på sig så mycket de själva vill och behöver i lämplig (= ojämn) terräng under uppväxten kan tränas upp som vuxna, men vid en svacka i träningen går de snabbt ner sig. De kan aldrig bli lika duktiga på att vara aktiva som en hund som haft en bra uppväxt. Likaså håller de i regel inte lika längre i högre åldrar som en hund med en bra uppväxt.

De hundar som fått begränsar rörelsemöjlighet som valpar får också oftare fel på leder m m.

Uppväxt gäller inte bara att köpa en 8-veckors valp från en bra uppfödare som sett till att valpen fått rört på sig mer än i en liten fyrkant till hage. Det gäller att låta valpen fortsätta att vara valp under resten av uppväxten också och röra sig fritt i kuperad terräng dagligen.

 

 

Hundar med smala eller ihoptryckta luftgångar

Hundar med smala eller ihoptryckta luftgångar kan få samma effekt som oss, d v s dålig kondition. Dessa hundar får jobba extra med att få syre, när man höjer pulsen med t ex motion så kräver kroppen mer syre. En hund som får jobba extra med att få luft blir fortare trött. Den kan heller aldrig bli lika stark i konditionen som en hund med normala luftgångar.

En hund som får jobba extremt hårt så fort den rör på sig lite extra blir ofta "lat". Den lär sig att det är inte värt besväret att motionera, något som normala hundar tycker är en lycka!

Denna försvårade andning går att träna upp till viss del. Det är ju inte andningen man direkt tränar upp, utan lungorna som stärks, och då kan hunden orka lite mer trots trånga andningsgångar. Genom att man försiktigt ökar lite på hur mycket den får röra sig, så ser man var det tar stopp. Jobbar man med hunden tills det börjar bli tungt så ser man att tiden man kan röra på hunden kan öka under en period, till en viss gräns, som är individuell, och där har man maxprestation på den hunden utan att tvinga och plåga hunden.

 

Rehab platta.
Photo: AH

 

 

Hundar med gigantisk muskelmassa

Hundar med gigantisk muskelmassa tycks ha muskler som mer fungerar som våra muskler, behöver mer och gradvis ökning av träning på längre tid för att komma igång. Man måste vara försiktig i början, då hundar lätt kan uppfatta träningsvärk som återkommer flera gånger, kanske i olika muskler, som ett obehag och inte förstår vad det är, kan det färga deras framtida förhållande till motion. Man kan inte sätta sig ner och beskriva för hunden vad det rör sig om, som till en människa. Man måste vara försiktig när man ökar träningen på dessa hundar och ta det lugnt. Trots det så ser det ut som även dessa hundar övar upp kondition fortare än människor.

 

 

Hundar i extremt dålig kondition

Hundar i extremt dålig kondition, ofta för att de inte fått röra på sig alls och dessutom ofta är feta, kanske för att de varit sjuka eller enbart enormt eftersatta, måste man vara försiktig med också.

En hund som är övergödd, har fått felaktig mat o s v blir det att starta med rehabilitering först, alltså minska den värsta övervikten, och sedan starta rörelseträning.

När ett fysiskt tillstånd är inblandat (som naturligtvis ska inkludera en bra veterinärvård) gör man bäst i att minska värsta vikten FÖRST och när man kommit igång med detta så kan man sakta införa mjuk motion och öka gradvis. Fråga behandlande veterinär om råd angående när och hur motion sätts in.

Många gånger kan den första rehabiliteringen ske i kombination med lättare motion. Sjukligt feta ska behandlas tillsammans med en bra veterinär.

Ofta är simning extremt bra träning för starkt överviktiga hundar. Läs mer nedan.

Skynda långsamt!

 

 

Olika varianter av träning

En hund som enbart travar tar det naturligtvis längre tid att få i bra kondition än om man sätter in fler träningar. Förslag på energikrävande motion kan vara:

 

 

Rehabilitering

Rehab av hundar som varit sjuka menar jag här hundar som varit skadade i senor och muskler och behöver bygga upp hållbarhet i kroppen igen.

Först måste man se vad det är som ska tränas på hunden. Detta behöver man sin veterinär till hjälp med att få reda på hur det är. Ofta kan de remitera er till en bra sjukgymnast för hundar. I samråd med dem kan man då utarbeta bra program som fungerar för det som just din hund behöver.

Rent allmänt är ofta simning mycket bra.

Balansträningar är också ofta mycket bra.

Men som sagt, man avgör detta i samråd med veterinär eller dess utsedda expert.

Psykisk rehab.

 

Balansplatta Boll 55 cm
Photo: AH

 

 

Simning

En hund som är lite stel kanske på ålderns höst men ändå har lusten att drenera energi är det toppen om man kan simma med.

En hund i extremt dålig kondition har ofta glädje av simning, då det jobbar upp konditionen utan skarpt motstånd i rörelserna.

Hundar med skadade leder använder man ofta simning för att rehabilitera, då simning skonar lederna i väldigt stor utsträckning.

Mer om simning.

 

Simning
Photo: AH

 

Vad man än använder för träningsmetod, se till att inte överdriva en sorts träning. En ensidig träning har större risk att ge skador, än en mångsidig träning.

 

Hjärtfel är något som man kan förhala med månader och år på sin hund om man bara motionerar den så som en hund ska få röra på sig i kombination med bra hull.

 

 

Glöm inte att ha skoj med din hund!

 

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström