Matchning rätt valp till rätt familj

 

Det gäller som uppfödare att matcha rätt hund med rätt familj eller rätt människa.

 

För att kunna göra rätt matchning mentalt så är det viktigt att kunna avgöra vad valparna går för. Bedömma valpars temperament är alltså högst viktigt. Jag har hört många varianter genom åren, det verkar som om uppfödare har hittat sin egen metod.

 

Sedan gäller det att se vad den nya ägaren/familjen går för.

 

När det gäller människor så lyssnar man vad de vill ha hunden till. Sedan vid besök läser man av dem, hur de är, som om man vore en hund. Man kan också enkelt se hur de vuxna hundarna reagerar på dem, så vet man vilket hundpsyke människan passar bäst med.

 

Här är några metoder för att se vad valparna går för:

 

 

 

Höjdrädsla

Om valpar är extremt höjdrädda, eller inte är det, så kan det bero på uppfödaren och dess familj. T ex på dvärghundar är det MASSOR av uppfödare, speciellt i början av sin uppfödarbana, att bära runt på valparna, de blir så vana att bli burna så då fungerar inte detta sätt så bra som ett test. Vissa raser fungerar det inte så bra på heller. För att nämna två, Japaneser är oftast medfött extra höjdrädda. Italiensk vinthunds valpar fattar oftast inte att höjder kan vara farliga.

I övriga fall, sätt valparna på en låg höjd, tillräckligt hög för att avskräcka de flesta valpar från att hoppa ner. De som hoppar ner är oftast "vildingarna" och de som inte hoppar alls är de fogligaste valparna.

OBS! Akta så ingen hund slänger sig utöver och slår sig, kanske bryter benen. Vi vill inte skapa rädda eller lemlestade hundar.

 

 

Vård och skötsel

En hund som stöker mycket på bordet/vid skötsel kan vara den lite mer oregerliga hunden. Där ser man ofta att hundar som är uppfödda av utställningsfantaster drillar ibland sina valpar så hårt redan från de är riktigt små så då fungerar inte testet så bra. En mild hund underkastar sig vård lättare än en vild typ. Viktigt är att den som sköter om valpen är snäll, inte hårdhänt eller liknande. Man får inte göra illa valparna/hundarna.

 

 

Hålla fast

Testet från "vård och skötsel" fungerar lika bra när det gäller ett bara hålla fast en hund. Idén är den samma.

 

 

Gå i band

Man kan starta träningen för att få valpar att gå i band redan strax efter förlossningen. Har valparna sådan förträning så fungerar inte detta test så bra. Men annars gäller det att se vilka som fogligt följer med, vilka som protesterar, vilka som sätter sig, ju mer motsträvig, ju vildare valp i regel. Principen är alltså den samma igen.

 

 

 

Gå i trappor

Ju förr en valp går i trappor, ju vildare valp. Enkla principer enligt tidigare schema.

 

 

Nya upplevelser

Principen gäller alltså att vid varje ny upplevelse ser man om valpar bara väntar på instruktioner, eller om de försöker hitta på någon egen variant efter en liten stund eller om den direkt protesterar. Där är graderna på skalan foglighet till obstinat. Från tam till vild. Från lätt att ha till fodrande. Från undergiven till dominant.

 

 

Olika träningsmetoder att använda

Principen gäller alltså den samma för allt nytt, därav gillar jag att hitta på utmanande upplevelser för mina valpar, de blir vana vid lite allt möjligt, och sedan får jag direkt tillfälle till att se vilken valp som blir var och kan därmed matcha ihop kommande ägare med den hunden lättare, när det är dags, om det är dags. Jag kan också utesluta de mest extrema valparna i temperamenet från blivande avel, då jag anser att för undergivna hundar kan lämna vekare valpar och de extremt dominanta kan lämna mer dominanta valpar i framtiden. Båda är inget att eftersträva på hundar som vanligen är mest sällskapsraser.

 

 

 

Olika träningsmetoder man kan prova.

Mer träning som ibland också fungerar bra för vuxna hundar.

Olika aktiveringstillbehör som fungerer för både vuxna och valpar.

Mer olika träningsmetoder som ibland även kan passa valpar.

Min metod av koppelträning.

Träning inför kommande vård, utställningar o s v.

Vissa andra träningsmetoder som ibland även kan utföras på valpar.

Uppfostringsförslag på vissa hundar, vissa förslag kan användas på valpar.

Lite mer om träning av valpar.

 

 

Uppdaterad 2018-07-12