Ledarskap

 

Ledarskap handlar om attityd.

Vad är attityd? Signaler vi sänder ut, utan ord eller medvetna kroppsrörelser.

Hur man vi då sända ut signaler om rätt attityd till vår hund?

Lättast för oss människor är att tänka och känna oss glada, vårdande, självsäkra, stolta, varsamma, värdiga, vänliga. Samla allt gott i världen i ditt hjärta, i dina tankar, i din själ.

Där är den rätta utstrålningen som drar till sig beundran från hundar.

 

 

Vilket ledarskap vill hunden ha?

Hunden är ett flockdjur. Hunden vill ha en ledare. Hunden vill vara tillsammans med sin ledare hela tiden. Hunden vill ha en trygg ledare. En ledare som är snäll och håller kontroll. Ger trygghet. Hunden vill ha en ledare som skyddar hen mot hemskheter, sjukdom, bråk, osämja o s v. Kort och gott en hund vill ha en stark och säker ledare som det går att lita på, och den vill hen leva med under hela sitt liv.

 

 

Hur får man en hund att tro man är avslappnad, lugn och trygg när man inte är det?

Lättast tänker man på något trevligt. Det är ett snabbt sätt, lätt att snabbt komma igång med och kan utövas direkt med bra resultat. Ha goa minnen eller trevliga framtidsplaner i huvudet. Ju starkare glädjestankar, ju större chans att du kan lura dig själv (du glömmer för stunden din oro) och därmed kan du lura hunden så den tror du är trygg och i balans.

Ett annat sätt är att utöva en slags meditation. Det kräver lite träning. Meditation kan man ha nytta av på många sätt, så det är inte bortkastat. Delvis använder jag själv det som en del i min smärtlindring. Läs mer om mina erfarenheter i ämnet.

Rörelser avslöjar oftast oro, så ett annat knep är att ta det väldigt lugnt. Var långsam i agerandet och tydlig. Gärna sävlig. Långsamma avslappnade rörelser avger trygghet och harmoni.

Stela långsamma rörelser är hot...

 

 

Lugna oroliga hundar

Bara genom att själv vara lugn förmedlar man lugn och harmoni till hunden.

En hund som t ex är stressad för att den är orolig för åska, ett faktum vi inte kan göra så mycket åt, men ändå kan påverka till det bättre. Vi kan då rycka in och hjälpa hunden.

Psykiska åtgärder: Ett vanligt trick som fungerar bra ifall man ska lugna en hund är att sjunga för dem, t ex vaggvisor. Att läsa för dem brukar också vara ett bra trick. Vill man hjälpa hunden så mycket man kan så bör man le när man sjunger eller läser för dem. Att endast tänka goda tankar, tänka på trevliga stunder etc fungerar bra också. Eller berätta om harmoniska stunder för hunden. På detta vis ger man hunden rätt hjälp och stöd psykiskt.

Fysiska åtgärder mot t ex skotträdsla. I första hand försöker man dämpa ljudet. Befinna sig i källare där ljudet inte når fram så lätt etc.

 

 

Hundkunskap förr

Bra kontakt med hundar och visa ett fint förhållande som kommer av ett respektfullt ledarskap, ju tidigare i livet det lärs in, ju hårdare sitter det i ryggmärgen på folk.

Några regler som barn förr i tiden blev uppväxta med när det gällde kontakt med djur och hundar.

  1. Stirra inte hundar i ögonen.
  2. Närma dig inte eller rör inte något djur utan att få tillstånd av ägaren först.
  3. Låt djur vara ifred när de äter och sover, då är djuren fullständigt tabu, de ska alltid få vara ifred när de äter och sover.

Följer man dessa enkla regler kommer man väldigt långt i kontakten med hund. Få människor idag håller sig till dem.

 

 

Dominans

Dominans är inte negativt. Speciellt inte i hundarnas värld. Rätt sorts dominans ger hundar trygghet. Däremot mobbning och nertryckning är HELT FEL! Skillnaden däremellan är hårfin.

Först till det grövsta, det är ALLTID tabu att göra illa eller skrämma hundar. Det är mobbning och nertryckning, INTE dominans.

Att vara självsäker och stadig när "åskan går" så hunden ser att du inte är nervös och att allt är lugnt och tryggt är att vara dominant.

Att skrika, leva om och vara hysterisk är att befinna sig så långt det går från dominans.

Att ha is i magen och vara vänlig, tålmodig och överseende är att vara dominant.

Det hela är inte så svårt egentligen.

Det man måste inse är att de som kanske vissa tror är dominans är egentligen gaphalsar. Gaphalsar kan vissa vara rädd för, men inte se upp till.

En dominant person SKA INTE skrämmas. Den ska vara en förebild som alla känner att den kan lita på.

Att vara lugn, trygg, vänlig, överseende, snäll, det är personer att känna sig trygg med.

Hundar låter sig inte luras av gaphalsarna så som vi människor oftare gör. Det beror på att hunden inte uppfattar orden. Dessutom beror det på att hunden inte är lika förvirrad som vi människor utan litar på sin instinkt.

Dessutom kan inte hunden förstå orden som hoppar ur munnen på förvirrade personer och därmed låta sig luras till att tro något annat än vad det är, en person som är otrygg och rädd.

 

 

Mer om praktiskt ledarskap.

 

Uppdaterad 2019-09-05

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström