Knutar och knopar

 

Här ska jag skriva några ord om knutar och knopar som är bra att kunna när man har hundar.

 

 

Paniksnara

Kallar i USA allmänt för "Tillers hitch", bl a är det den benämningen som scouter i USA använder för denna knut. En annan variant på namnet är "Slipped Becket hitch", den finns i ett par varianter och då får man gissa vilken av varianterna som man hänvisar till. Som jag förstått det är den sistnämnda benämningen vanligare bland båtfolk.

Denna knut lärde jag mig när jag var på Solvalla. En häst som kanske kommer i panik när den står bunden måste man kunna lösgöra otroligt snabbt, och trots det ska knuten vara pålitlig, så när hästen står uppbunden ska den inte kunna kommer lös av sig själv. För detta endamål blev vi lärda att alltid binda hästen med en knut som de kallade paniksnara. Denna knut har jag sedan fått lära är vanligt bland speciellt hästfolk världen runt, ofta använda bland många olika oberoende så kallade naturfolk som lever i nära samband med häst.

Kärt barn har många namn och många vill ha äran över denna suveräna knut. Den har inte ovanligt namn efter platsen där var och en av naturfolken bor, då de tror att de har uppfunnit denna knut. Av somliga kallas den också löpknut. Det verkar alltså att det finns flera ställen som knuten "uppfanns" på.

Denna paniksnara blev så invand och självklar för mig så jag har använt den i alla år när jag binder upp ett djur, vilket inte är ofta numera, men i alla fall...

Här kommer beskrivning.

 

1

Först för man repet, grimskaft, koppel eller vad man nu har, här kallad snöre, kring den stolpe man tänker binda djuret i.

Vänster repände är hund fäst i, höger är handtaget.

2

Man för sedan snöret i en yttre öggla tillbaka, upp och över snöret.

Nu är handtag till vänster.

3

Fortsätt sedan med änden i dubbelvikt skick under snöret och upp igenom ögglan.

Handtaget till vänster.

4

Dra till i den änden som går mot djuret. Handtaget på ett koppel (eller änden på snöret etc) kommer då att hänga ner fritt. När djuret drar i sin ände av snöret dras det bara åt.

Fortfarande är handtaget här till vänster, och änden med hunden är spänt för att illustrera en hund som drar. Man kan då se hur knuten tajtar till.

5

När du drar i handtaget så lossar knuten.

Här drar jag i handtaget (alltså det spända snöret) och knuten lossnar.

 

 

Binda koppel, linor o s v

Behöver man t ex binda ihop ett koppel provisoriskt så bör man inte använda den vanligaste kärringknut, då den kan glida. Det är speciellt riskfyllt på glatta ytor, som t ex plastade spårlinor. Råbandsknopen är här lämplig.

Råbandsknopen kallas även tjuvknop, herkulesknut eller platteknoop.

 

 

 

Binda halsband

Binder man pärlhalsband till hundar, så är råbansknopen att föredra igen, av samma orsak, man vill ju inte att knuten ska halka upp och sprida pärlor vida omkring.

 

Uppdaterad 2018-07-13