KAMPHUNDAR

 

Jag har åsikter om det mesta, så också om kamphundar.

Jag anser att Japanese chin är den mest fredliga av alla raser jag träffat på, tätt följd av Cavalier king charles spaniel (eller var på den tiden jag hade Cavalier).

Jag har sett hundägare som fördärvat båda raserna så de blivit aggressiva och bitit folk, t o m barn! Dessa hundar var av garanterat de bästa temperament raserna kunde få!

Med andra ord, en hund är ett mordvapen i fel mans händer, oavsett ras!

Rent generellt har vissa raser lättare att bli arg, vissa tar det massor av tid innan de blir ilskan, vissa är långsammare, vissa snabbare att t ex bli arg. Vissa avreagerar långsamt och vissa snabbt, vissa har kvarhållen ilska kortare tid och vissa länge tid.

Det finns olika komponenter som spelar in och det hela är väldigt komplext. Ingen individ kan bedömas utifrån ras enbart utan varje individ är individuell och ska behandlas utifrån sin egen förmåga och sina egna behov.

Vissa raser kräver mer av sina ägare, vissa raser kräver mindre. Rätt hund till rätt ägare, anser jag vara ett bra recept. Hur åstadkommer vi då detta?

Om vi följde Norges exempel kanske flera uppfödare skulle bli mer aktsamma om vem de sålde hund till. Där får uppfödaren ta hand om hunden / hundarna om ägaren inte får ha dem kvar p g a myndigheter. Att få tillbaka hundar som är feltränade gång på gång får kanske uppfödare att bli duktigare på att välja ut sina valpköpare och informera dem om rasen.

Hundar som är aggressiva, oavsett ras, är redan olagliga i Sverige.

 

PS
Jag ÄLSKAR Rottwailers, de är en av mina
absoluta favoritraser, jag avskyr ilska i all former
DS

 

 

Triggas av smärta

Vissa hundar triggas igång av smärta. Ju ondare de får, ju mer "på" blir det. Detta beteende/temperament kan alla hundar ha, men är ytterst ovanligt på vissa raser, och vanligare på vissa raser.

Raser som har mer av detta måste man förstå, inte alla har det fast de tillhör en viss ras.

En sådan hund som en gång fått börja bli fysisk i negativ mening är jobbigare att träna att bli snäll igen än en hund som aldrig fått "blodad tand".

Av de raser som har mer sådant här temperament är det långt ifrån alla som har det. Av de som har det är det långt ifrån alla som har fått lärt sig detta beteende.

I slutänden är det några få hundägare som via sina hundar förstör för alla andra, som vanligt.

Många skaffar sig hundar av det här slaget för att "bevisa" (som om det behövde mer bevis) att dessa hundar kan vara snälla. De ser till att hundarna aldrig väcks i detta beteende. Eller väljer de hundar ur kullarna som är mest långt ifrån detta temperament som möjligt, d v s inte triggas upp av fysisk smärta.

Naturligtvis måste man träna dessa hundar utan smärtsamma metoder, då smärta på ett bakvänt sätt kan fungera som "beröm" och lycka för dessa hundar. 

OBS! Alla hundar, bör och ska tränas utan smärta, det står i lagen. På dessa hundar är det dessutom ett måste för att uppnå resultat som inte leder till döden.

 

 

Tänk efter före

Man måste ta sitt ansvar som hundägare, funderar man på att skaffa eller redan har en kamphund är det bra om man är lite mer erfaren.

Tänk efter före om vem du är och vad du vill ha, kan du ge en sådan hund ett bra och stabilt hem?

Klarar ditt temperament och livssituation till att behandla en sådan hund med vänlighet, respekt och kunnande?

 

Uppdaterad 2021-02-24

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström