INFÖRSKAFFANDE av ny hund

 

Är det långt att hämta en hund kanske säger vi 50 mil bort, ifall man ska leva med den i 10 - 15 år? En bra och frisk hund kanske är värd det?

 

ATT MÖTA SIN EVENTUELLT BLIVANDE VALP FÖRSTA GÅNGEN

Folk som vill ha hundar som "bara går fram till dem" och "bara vill bli burna av dem", är sådana som inte bör vända sig till mig. Mina hundar är glada och utåtriktade mot allt och alla. Jag vill att de förblir lyckliga, alltid, oavsett om de är omgivna eller t o m i vård av, andra personer. Hundar som är totalt beroende av en person är hundar som antingen har dåliga psyken eller är dåligt behandlade, kanske t o m misshandlade. Några få gånger under min uppfödare tid har jag fått fram några få, mindre än 5, men det dåliga psyket medfött (alla av andra raser än jag föder upp nu). Då har jag sett till att de hamnat hos någon som velat ha en sådan hund. De rädda hundarna passar bäst hos någon som uppskattar rädda hundar som är "totalt beroende" av dem. det sorgliga i det hela är att valpen och hundarna är totalt beroende av oss och vår välvilja.

Vissa står bara och glor på en valp, utan så mycket som ett leende och sedan är de besvikna att "de inte klickade".

Om man väntar sig ett en valp ska bestämma så är man väldigt fel ute, man måste visa mer glädje och intresse, och framför allt ledarskap i sin kontakt med valpar, så de får känna sig välkomna, älskade och trygga.

Man ska skapa en god relation med sin blivande valp på en gång genom att visa den kärlek. Det gör man genom att le, klappa, krama, värma den (om valpen är blöt och frusen). Man visar, kort sagt, intresse för sin blivande vän man ska leva med tills hunden blir grå och gammal och en gång får sluta detta liv. Alltså för hunden, på livstid...

En trygg hund och trygg valp kan släppa sin ägare och interagera med andra, men ändå föredra sin ägare i slutänden. En trygg hund behöver inte skylta med att trycka sig intill ägaren. Osäkra hundar har däremot det behovet. Det är oftast därför en valp som är nykommen hem följer oss "som en hund" i hälarna, sedan släpper de detta mer och mer vartefter tryggheten kommer.

Att förvänta sig att en valp tar initiativ till att gå fram till Sveriges största ointresserade tråkmåns är nog att förvänta sig för mycket, speciellt om den har andra, intresserade människor, att gå fram till istället.

 

 

VAD MAN SKA HA MED SIG NÄR MAN HÄMTAR HEM SIN NYA HUND

När man hämtar hem sin nya hund är det bra att ha med sig en bur med fäll, ett koppel och en vattenkopp.

Vid lång transport av liten valp ett par tidningar och en extra fäll + en matskål.

Flyger man när man hämtar hunden är det viktigt att man meddelar att man har hund redan när man beställer biljetten, och att man har en bur som är godkänd för flyg. Hämtar man en väldigt liten valp kan man ha babyblöjor med sig som man klipper hål för svansen, blöjan trär man på valpen under transport. Skulle då en liten eller stor olycka hända så är det bara att gå på toa och byta blöja och eventuellt skölja av hunden i vasken.

 

 

ATT SKAFFA HUND

När man skaffar hund ska man planera att den ska leva i 10 - 15 år framåt, man kan alltså inte passa på att skaffa en hund för att man är föräldraledig för tillfället, man måste se lite längre fram än så.

Det är inte det bästa att inskola en hund i dess nya hem när vardagen inte är "normal". Det är alltid bättre att leva som det normalt är i hemmet och rutinerna när en hund kommer ny i familjen, framför allt när det gäller valpar / unga hundar.

När sommaren är över och vardagen tar vid blir hunden annars kanske förvirrad och kommer troligen "protestera" mer eller mindre, när hundar protesterar kan det ta sig uttryck i att de börjar kissa inne, eller biter sönder inredning, skäller o s v. De kan alltså börja uppträda allmänt störande och bli uppstressad.

Om man skaffar en 8 veckors valp till sommarlovet har man dessutom den "oturen" att när skolor / jobb sätter igång igen är hunden i sin livligaste ålder och behöver mest guidning och vägledning här i livet.

Så ingen bra timing med andra ord att skaffa hund till sommarlovet - långledigheten.

Men kom ihåg! Även till vardags ska inte hundar vara ensamma ofta och mycket. Man brukar säga max 4 timmar / dag, 5 dagar i veckan. Själv håller jag inte med om det, jag anser om en hund över huvud taget ska vara så mycket själv ska den ha minst en hundkompis som den kommer väl överens med. Den - de får heller inte uppträda så att de stör eventuella grannar. En hund i mental och fysisk harmoni är inte störande. Det är ägarens ansvar att se till att hunden får sina behov uppfyllda.

Lagen (i Sverige) säger också att hundar ska ut var 4:e timme. Sitter de i hundgård ska de ut därifrån var 4:e timme, är de instängda (t ex inne i huset / lägenheten) inomhus ska de ut var 4:e timme.

 

 

BUR

Funderar man på att skaffa bur till sin blivande hund så finns det några små saker som kan vara bra att känna till. Först ska man fråga sig vad man ska ha buren till.

Det bör också påpekas att det inte är tillåtet att förvara hundar i bur rent generellt. Däremot på utställning och under transport är det bra att ha bur.

Man kan ha bur stående hemma som en koja för hunden att gå in i och sova i. En den hundar gillar sådana kojor. Dörren ska då vara borttagen på buren för att vara godkänd. Hundar brukar kunna gilla om det är lite mörkare i buren, därför är det kanske trevligt med en tygbur där. Samtidigt brukar en liten valp lätt kunna börja tugga på tygburar, speciellt när de börjar ömsa tänderna. I tygburar är ofta dragkedjor om valpar gärna biter sönder.

I hemmet kan man också ha en stabil plastbur eller en trådbur. Men som sagt, burdörren ska då avlägsnas. Gallerburar man kan täcka med en filt så kan hunden ligga ovanpå buren eller i den. Det ger då hunden känsla av koja.

En trådbur eller en stabil plastbur i bil är att rekommendera, under transport. Dels för att det är krocksäkrare för en hund, speciellt om buren är fixerad i bilen, dessutom har den en bra egenskap att man kan fästa vattenkoppar eller vattenflaska i en sådan bur, på det viset kan hunden lätt ha tillgång till vatten under transport, vilket är fantasiskt bra för hunden, speciellt varma sommardagar.

Likaså på hundutställning så är det helt klart överlägset att kunna ge hunden tillgång till vatten hela tiden i en trådbur eller plastbur.

Storleken på buren ska minimum vara så hunden kan stå, ligga och sitta totalt utsträckt.

Det är bra att skaffa en efter den vuxna hundens storlek och mått, alltså om t ex en hundras är 40 cm från underlaget till högsta punkten på hunden, inklusive öron (högsta punkten uppnås när hunden sitter) när hunden är vuxen bör burens höjd och bredd vara mer än 40 cm. Om hundens totala längd är 50 cm bör buren vara längre än 50 cm. På det viset har den en bur att växa i.

För att läsa om exakta minimimått för hundbur kan man läsa på jordbruksverket om detta. Då får man uppskatta storleken på valpen som vuxen.

 

 

FÖRSTA DAGARNA

Respektera valpen nog för att ge den maten som den är van vid före leverans, och kör det fodret ett tag, tills hunden är stabil i foderintag och avföring, tills allt blir vardag och allt fungerar, då kan man börja skifta foder till det fodret hunden sedan ska äta. Läs mer om mat.

När man skaffar en hund så kan man ibland få problem att få den att äta första dagarna i sitt nya hem.

Första dagarna i ett nytt hem kan hundar, både valpar och vuxna, ibland äta dåligt, ofta enbart för att de har så mycket att göra och se på, så de har inte ro att äta. Detta är oftast inte så mycket att bry sig om utan enbart att vänta ut, så brukar det vända. På valpar lite fortare och på vuxna kan det ta lite längre tid. Om man däremot börjar skämma bort hunden med godsaker så är man oftast fast i det beteendet efter det. Man kan få rena helvetet att få hunden att äta maten utan extra godsaker i maten för all framtid.

En hund dör inte av att ha lite utfodring under ett par dagar så länge den dricker och för övrigt är pigg och glad, så till vida det inte är en hund som är sjuk eller rent undernärd, d v s utlämnad av en oseriös uppfödare - säljare.

 

Alla ni valpköpare som inte fått Eukanubas valpkassar med er när ni köpt valp kan beställa ett eget från deras hemsida (Eukanuba), där finns ett formulär med länk från första sidan, mycket lätt att hitta för er valpägare.

 

 

Första tiden i det nya hemmet

Om man har en flock hundar sedan tidigare är det bra ifall man kan ha nya hundar i karantän de första 3 veckorna efter införskaffandet, för att säkerhetsställa att hunden inte har smitta med sig.

 

Uppdaterad 2018-05-04