Import - export

 

 

Jag får förfrågan ibland om hur det gick att importera hunden eller hundarna från ett speciellt land. Jag har därför skrivit lite om importen av var och en av mina importerade hundar som jag importerat. Läser man dessa kan man snabbt se att den ena importen är inte den andra lik. Vissa återkommande moment finns det, men i det mesta är det helt olika, även om de är från samma land.

Detta med import går aldrig på rutin, det är ett eget äventyr varje gång.

Följ länkarna nedan för att läsa om var och en av mina tidigare importer.

 

 

Kolla importbestämmelser/exportbestämmelser noga med alla berörda instanser före

Observera att vid varje ny import MÅSTE man kolla de aktuella bestämmelserna.

En vän till mig ska importera just nu (somaren 2017), sin vana trogen (efter allt mitt tjat genom åren) så kollade hen noga med myndigheterna dagens bestämmelser. Det visade sig att tullen numera fodrar att man som vanligt meddelar hund som är i ankommande till tullen. Det som är nytt är att man måste vara ute mycket tidigare, de 24 timmarna före ankomst som gällde förrut fungerar inte längre.

Man ska fylla i ett formulär med alla hundens uppgifter, chipnr, rabiesvaccin datum o s v. Sedan ska man få en bekräftelse hem i postlådan. Den bekräftelsen ska sedan tas med och visas upp i tullen vid införseln. Utan det pappret kommer hunden inte in i Sverige.

Det är alltså en av de bestämmelser som gällde för någon vecka sedan (maj -17). I morgon vet vi inte vad som gäller igen. Läs alltid på innan!

 

 

BLODPROV

Jag var mer än lycklig över att blodprovet försvann vid nyår 2011 - 2012.

Att vi slapp hindret med blodprov för att ta in nya, obesläktade, friska hundar som aldrig varit nära en rabieshund i hela sitt liv är ett stort + för att hålla nere inavelsgrad och därmed försöka stimulera friska hundar i nästa generation då man breddar avelsbasen. Det är nog så tufft i alla fall att importera hundar.

Normala tamhundar i länder med rabies lever aldrig nära rabieshundar och aldrig heller andra rabiessmittade djur. Det är gatuhundar som är den största risken vad gäller rabies och vissa väldigt få jakthundar som kan ha oturen att springa på smittan under jakt, vilket är otroligt sällsynt, normalt släpps aldrig en jakthund där det är rabiessmitta just för tillfället, jägarna är för rädda om sina hundar och vill inte mista dem eller riskera att de drar hem sjukdom. Sådana hundar som hamnar under dessa kategorier är jag inte intresserad av att ta in i alla fall. Ett förbud mot att ta in gatuhundar skulle jag däremot välkomna!

Jag skulle hellre se ett förbud från att ta in gatuhundar än ett förbud för kamphundar. Om ni vill läsa mer om gatuhundar. Om ni vill läsa lite mera om kamphundar.

Hade blodprovet skyddat Sverige från sjukdom så hade jag mer än gärna fortsatt med blodprov, men jag finner ingen som helst glädje i att plåga hundar i onödan eller att gräva i plånboken för onödiga tester, jag lägger hellre pengarna på nödvändig vård och skötsel för hundarnas bästa.

Jag är inte av den åsikten att "ju fler papper, ju bättre hundar".

Dessutom tycker jag det är tragiskt att dessa svåra importbestämmelser kringskär vår möjlighet till variation i avelsbasen, något som VERKLIGEN främjar sund hundavel och friskare hundar på sikt. Dessutom har utavel en omedelbart förbättrande effekt, ett mycket snabbt "fix" för att bli av med oönskade, överdrivna arvsanlag, under förutsättning att man har friska, trevliga och sunda hundar som man avlar på.

 

 

Risken för smitta från importerade hundar

Jag personligen föredrar att importera hundar framför köpa dem i Sverige under senare år (skrivet 2017).

Det ger mig största chansen att få hem en tam, frisk och glad valp. Det blir dessutom billigare.

Detta antagande bygger jag på mina egna erfarenheter.

Under senaste 8 åren har jag köpt in ett gäng hundar från Sverige, där endast en varit frisk. Vissa har varit döende. Vissa har varit i det närmaste helt utan socialisering. Någon har haft så dåligt psyke så den absolut inte under något förhållande borde säljas till en uppfödare. Vissa har haft så många fysiska anmärkningar på sin veternärbesiktning (gjord av mig dagen efter de anlände, ofta endast ett par dagar efter att uppfödaren gjort besikning där det stor ua rakt igenom), så de hundarna knappt har varit friska nog att vara sällskapshundar.

Så var det inte förr när man köpte hundar i Sverige.

Under senaste 17 åren har jag köpt in åtskilliga hundar från andra länder. Inte en enda har varit sjuk.

Vissa svenska valpar jag köpt in på senare år har smittat min kennel (med bl a Giardia och Isospora Coccidiosis) så jag har fått behandlat mina hundar dag och natt i månader för att få dem friska, de som överlevde.

Min fysiska och psykiska hälsa och ekonomin har blivit starkt lidande och skadat min kennel i år framöver.

Jag vågar knappt köpa hund i Sverige idag.

Om man däremot hålls med hundhandlare och gatuhundar är det knappast bättre med import än något annat, som sagt.

Uppfödare. Maskar och andra parasiter.

 

 

Nyimporterade hundar

Ibland när vi skaffar in hundar kan vissa namn bli svåra för oss svenskar att uttala eller kanske är deras namn väldigt lika något namn som vi har sedan tidigare på någon hund. Man ska inte dra sig för att byta namn på hunden. Väljer man, för att man vill, att kalla hunden vid samma namn den tidigare blivit kallad är det stor risk / chans att hunden inte förstår att det är samma namn som den tidigare blivit kallad, för att vi har olika dialekt än folk i andra länder, vi har vår egen språkmelodi, så även om vi alltså spar namnet de är vana vid, så är uttalet av dess namn kanske så att hunden ändå måste lära sig sitt nya namn i nya hemmet / landet.

Man gör endast hunden en björntjänst om man inte lär dem vårt eget språk på en gång.

Jämför med barn, först lär vi dem att det heter kisse och vovve, sedan blir barnet lite äldre, då är vi grymma nog att tycka att barnen gör något fel, när den ändå bara gör det vi lärt dem. Då får de skäll och ska kalla djuren vid dess rätta namn. Barnplågeri, skulle jag kalla detta.

Det är inte ett dugg bättre med folk som tar hem en hund från annat land och ska prata med den på dess ursprungsspråk, hunden får jobba för att lära sig en helt ny dialekt som för hunden ofta låter som ett helt nytt ord då varje individ har olika uttal och speciellt om man pratar ett annat språk, sedan ska vi, när den känner sig hemma och säker, göra den osäker igen genom att lära in svenska hos hunden! Tala om att göra hunden osäker, helt i onödan!

Kroppsspråket är universellt, kroppsspråket är hundens huvudspråk. Använd detta tillsammans med de svenska orden, redan från första dagen. Var tålmodig, tydlig och lugn, så lär sig hunden på ett par dagar i regel. Har den sedan hjälp av nya hundkompisar som visar vad som gäller, kan det t o m gå ännu fortare för den att börja fatta! Men valpar tar det inte längre tid än om man köper en valp i Sverige.

Min erfarenhet är att det tog massor av tid att få hunden svensk-van när man började med att prata "moders" ¹ målet med hunden. Efter att jag slutade med detta går anpassningen i expressfart i jämförelse.

¹ Fotnot, modersmål i bokstavlig mening för hund är fortfarande kroppsspråket, moders i denna mening används i hänvisning till ägarens språk.

 

 

Några importerade hundar jag äger eller har ägt. Följ länkar där det finns för att läsa om hur det gick till med importen av var och en av hundarna.

 

Apsy, USA
SE UCH NO UCH Aurora Bareal Da Quinta Do Pasto, Portugal
Brisa Do Castelo De Alfaia, Portugal
Chaneira BecK´S, Tyskland
Chi Chi Of Moonlight Shadow, Tyskland
Cosmopolitan Of Moonlight Shadow, Tyskland
Estrela Radiante Do Vale De Fermedo, Portugal
Frendor´s Otis, Tyskland
Gaby Annahkeri, Polen
Hin Satori Ognenniy Orel, Ryssland
Laajoen Sulo, Finland
SE UCH Laws Of Attraction Do Castelo De Alfaia, Portugal
SE UCH Love Actually Do Castelo De Alfaia, Portugal
Lysthaugens Yourika O´Yamazaki, Norge
Maximus Du Vale De Fermedo, Portugal
UKC CH INTL CH NATL CH Mijokr´s HB Buzz Aldren, USA
Misse, USA
Norton´s Leonardo, USA
SE UCH FI UCH Odessa´s Kiril, USA
Phantasy Pan For Gold, USA
Polar Bear Nordens Paris, Spanien / Norge
Ricco Vigal Leonsio Choco, Ryssland
Ricco Vigal Poseidon In Blue, Ryssland
Snowbird Bonifacio, USA
Snowbird Kobe, USA
Talata Qualidade De Primeira, Norge
SE UCH NO UCH FI UCH NORD UCH Tankan´s Lancelot, Norge

 

Jag har också lite erfarenhet av export.

 

Apsy, Portugal
SE UCH Carann´s Emira, Australien
SE UCH Graniittens Helmi, Australien
SE UCH Macrodahls Angelica, Finland
Pia´s Akira Musu-Ko, Norge
Pia´s Akio Wen-Wo, Norge

Pia´s Akio Wen-Wo, Spanien
Pia´s Alegre, Norge
Pia´s Bashiwa Bana-Zawa, Portugal
Pia´s Dai-Tan Bijin, Norge
Pia´s Extra Er-Rol, Island
Pia´s Gongxi-Guang Guniang, Portugal
Pia´s Hari-Amai Stella Nova Hime, Norge
Pia´s Jin-Jang Son, Norge
Pia´s Kazuo Sen-Sei, Norge
Pia´s Kimiko Yo-Rika, Norge
Pia´s Kiyomi Kin-Kai Stellanova, Norge
Pia´s Li-An Sun Lulu, Norge
NO UCH Pia´s Li Cha-Chi Sun, Norge
FI UCH Pia´s Nicke Lilltroll, Finland
Pia´s Niño Pedro, Norge
Pia´s Ouro, Norge
Pia´s Ping Chun-Sue, Norge
SE UCH FI UCH Pia´s Sacha Ser-Gei, Finland
US CH Pia´s Sai-To San, USA
Pia´s Toyomi Shin-Ju Cassanova, Norge
Pia´s Toyomi Tsu-Ki, Slovenien
NO CH Pia´s Tami-Haka Sun, Norge
Pia´s Zelosa, Norge
Pia´s Ådessa Å-Ritza, Portugal
Pia´s Ådi År-Kan, Island
SE UCH FI UCH JWW-98 Pia´s Ägil, Finland

 

 

Frakt till eller från utlandet

Anledningen till att jag inte sänder hundar ensam kors och tvärs i världen, utan kräver att man ska hämta, även om jag gärna möter upp, om jag kan, jag vill de ska ha en fysiskt närvarande person p g a flera dåliga erfarenheter.

Exempel 1:

En gång kom två valpar, syskon, i en flyggodkänd bur, men buren var trasig vid framkomsten. Jag hade bilder på buren innan de lastades på i ursprungslandet. Då fanns det inga fel på den helt nyinköpta flygburen.

En av valparna var väldigt känslig för att åka bil eller utsättas för skarpa ljud. Den var också känslig när hon på annat sätt känna att hon stog på mark som rör sig. T ex dragen i en bur in på en utställning.

Jag fick träna hunden mycket länge och omsorgsfullt för att hon inte skulle få men för livet.

Exempel 2:

En anställd på Arlanda flygplats lyckades släppa ut hunden så den sprang i panik kors och tvärs bland flygplan och på grus.

En annan klant till veterinär lät hunden springa i ca 10 timmar innan hon åkte och hämtade bedövningspil för att få i hunden.

Hunden fick mycket kraftiga skador på trampdynorna. Det tog månader innan det var helt läkt.

Hunden lämnade sperma i ursprungslandet, ifall de ville använda honom i avel. Frisk, pigg och fin sperma.

Efter Arlanda blev han steril. Sperman var som vatten.

Exempel 3:

En annan gång exporterade jag två hundar. De kom i sitt nya land till en lagerlokal, där de satt i sin bur i två dygn innan nya ägaren kunde få dem lokaliserade. Det tog ytterligare nästan ett dygn innan de kom fram dit de skulle, i andra änden av landet ifråga.

Då först fick plomberingen brytas och hundarna kunde tas omhand av utbildad personal (karantän).

Den ena hunden hade då flera tänder avslagna, brutna tvärt, och den andra hade epilepsi!

När man är med om sådana saker, så förstår man att det är ett visst skydd för hunden att ha en fysisk person med sig. Då blir det svårare för okunniga människor att behandla hundar som om de var gjorda av sten.

 

 

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström