Hundlucka

 

Hundlucka och dess nackdelar och fördelar.

 

I USA är det extra vanligt med hundlucka.

 

Då jag levt i många år med hundlucka, de flesta av åren jag varit hundägare till många hundar, så har jag lite extra mycket erfarenhet i ämnet.

Jag har sett hundluckor av olika sorter genom året, till 100-tals hundar (en stor underdrift). Då jag och mina vänner och bekanta haft massor av olika raser, åldrar och storlekar på hundar, jämte ett 10-tal luckor av olika modeller och storlekar, så blir det en stor samlad erfarenhet.

 

 

Kallt

I Sverige får jag oftast svaret (nästan varje gång) att folk inte vill ha hundlucka p g a kylan. De är alltså rädda att det ska bli kallt. Att däremot sätta in ett fönster till, som oftast sänker K-värdet mer, bekymrar inte många. De flesta vet inte ens om att i stort sätt alla fönster sänker temperaturen inne jämför med en slät vägg.

Med rätta tillbehören så blir det inte mycket kyla från en hundlucka.

Har man många hundar och ska öppna och stänga en hel stor dörr massor av gånger om dagen, så släpper det ut mer värme än vad en hundlucka gör.

 

 

Stressade hundar

Hundar som är stressade, framför allt de som är stressade p g a för lite sysselsättning kommer använda hundluckan som extra "motionrunda" som bara gör miljön kring hunden mer stressad. En lucka löser alltså inte problemet med hundar som inte får skötsel som de ska på andra områden, som t ex tillräckligt med rastning, sysselsättning och motion.

 

 

Stressade hundar - lugna hundar

Stressade hundar får så extra lite mer stimulans med hundlucka så det botar aldrig en stressad hund, en stressad hund måste ha "för mycket" stimmulans tills den kommer i balans, efter det kan den tillgodogöra sig de bra egenskaperna som en lucka kan ge.

Däremot en hund som får sin motion och stimmulans så som hunden ska ha får en extra dimension i sitt vardagsliv med hundlucka och mer frihet och därmed tillgång till uteplats, större yta, friskare luft och jord under fötterna, som berikar dess liv.

 

 

Olika luckor

I huvuddrag använder vi två typer av lucka i Sverige idag som är för hundar. En av plexiglas med stålkant och en av plast med dubbla ramar i luckan.

Jag själv föredrar den förstnämnda.

Anledningarna är enkla att förstå:

Har man många hundar så kommer förr eller senare någon hund att försöka gnaga. Så gjordes redan efter några månader på min plastlucka nedan. P g a det är den trög att öppna och öppnar sig lite snett. Dessutom går inte låsluckan att använda p g a att plasten är gnagen.

De luckor med dubbla ramar fastnar ibland när de är gnagda. Dessutom händer det, om än väldigt sällan, att hundar fastnar i dem och kan göra sig illa i dem. I värsta fall riktigt illa. Jag har själv erfarenhet av flera av mina hundar som gjort sig illa och t o m fastnat. Jag får också rapporterat om andra som fått hundar skadade. Ett par hundar jag hört om har fått svansen permanent skadad av hundlucka. Samtliga har använt dessa dubbla luckor (som på bilden nedan).

 

Lucka plast, vår egen ut till baksidan för både små och stora hundar. T v innifrån, t h utifrån.

 

I enkla luckor händer aldrig detta, varken att de fastnar eller att hundar klämmer sig.

 

Lucka plexi-stålram utsidan, vår egen för småhundarna in till vardagsrummet. T v under installation. t h färdig.

 

Där jag bott har jag också haft hemgjorda varianter. De har fungerat bra.

Det är superenkelt att göra en lucka själv.

Min första hemgjorta var två masonitfyrkanter med en kraftig stålpinne klistrad emellan i överänden.

Sedan en ram av 1"4 där jag borrade små hål för stålpinnen och färstärkte hålen med metallbrickor på båda sidor för att förhindra slitage som i förlängningen kunde ge glapp.

Idag skulle jag ha förbättrat det hela med en borstkant, idag när jag vet att borstkanter numera finns att köpa på metervara.

Kanske hade jag också använt gångjärn i överänden idag också.

Dessutom hade jag nog gärna använt ett material som ger transparant lucka, då det ger många fördelar.

Anledningen till detta bygge var att jag då hade Basset Hounds och de var för breda för att komma in genom färdiga luckor som fanns tillgängliga på marknanden i Sverige på den tiden.

Jag köpte en som var den största, den var enormt mycket högre än vad som behövdes, men magen skrapade i, i vardera sida, så vi (tack Hans) tillverkade en egen.

 

I USA ser man sådana där plastremsor som man har för t ex stoppa kyla. Den varianten har jag inte sett här. Däremot finns sådana plastremsor att köpa för alla och en var på nätet jämte gångjärn till dem att montera remsorna på. Bara att klippa, skruva ihop och sätta fast i dörren, väggen eller vad man vill ha den.

I USA finns också luckor som kopplar till en magnet på hundens halsband. Har man t ex många hundar och bara en eller några få hundar som får gå in så går det utmärkt på det viset.

Kattluckor med magnethalsband finns i Sverige, liksom olika spärrfunktioner på kattluckor. Bara ut, bara in, varken eller, eller både ock. Dessa går naturligtvis även att använda till små dvärghundar, förrutom katt.

 

 

Installation

Följ bruksanvisningen noga. Har du många hundar av liknande storlek så mät den största och den minsta (endast vuxna hundar) och ta en storlek mitt emellan som mått för att få luckan rätt placerad enligt bruksanvisningen.

Har man lite större storleksskillnad på hundarna så ta en större lucka än nödvändigt, så blir det bekvämt för alla att gå in och ut.

Man kan också hjälpa mindre hundar med ett extra trappsteg, som de större hundarna kan kliva över och de mindre använda som trappsteg.

 

 

Dragsluss

Både innanför och utanför hundluckan kan man sätta extra dragsluss. Minst en bör man ha i alla fall.

En "låda" typ t ex hundkoja, kan man sätta på utsidan av lukan. Ingånghålet i lådan bör då vara i 90 graders vinkel från hundlucka. Vid lådans ingånghål kan man ha en lucka till, eller ett "drapperi", t ex en matta.

På insidan kan man ha liknande "låda", denna gång kan lådan t ex vara en hundsäng, om hunden kan ligga på ett underlag på innerlådan som är bra issolerat, t ex frigolit. Även i innerlådan kan man ha en lucka till, eller ett drapperi. Innerlådan kan också vara ett helt vanligt bord som man snickrar på några skivor mellan benen, en med ett hål i som hunden kan gå in i till luckan. Lika här, gärna i 90 graders vinkel.

Att t ex låta hund gå via källare, garage, innesluten altan eller liknande har ju en dragsluss redan där med automatik.

Ett drapperi vid lucka går också bra, men den får inte vara för "flygig" så den kilar in sig på sidan, utan bör då vara mycket bredare än luckan. Längden bör inte vara djupare ner än luckan så inte drapperiet stoppar svängningar av luckan.

Antalet dragslussar finns det ingen gräns för. Man gör det som passar och är bäst för var och en.

 

 

Lås/spärr

För att spärra av luckan kan man ta till en rad varianter.

Till plastluckan följer normalt en skiva man kan sätta för. När mina bet i ramen på min lucka så blev lås-luckan obrukbar och kan aldrig mer användas.

Kattluckor med olika låsvarianter finns i Sverige. De går utmärkt att använda till små hundar.

Annars kan man på plexiglasluckan med stålram göra en mycket enkel låsanordning.

Borra ett hål på vänster och höger sida i ramen, ganska långt ner i framkant. Sedan lika igen i bakkant. Vill man hunden inte ska gå i luckan sätter man i en plugg per hål. Vill man att hunden går ut men inte in, så sätter man i en plugg på var sida på de innersta hålen, och vise versa.

Lägg märke till skruven nere i hörnet på bilderna nedan, skruvarna är mina "pluggar".

 

Bilden tagen innifrån mot utsidan. Nu kommer
hundar inte in men hundar kan gå ut.
Bild tagen från ute mot insidan, nu kommer
hundar inte ut, men hundar kan gå in.
Vår egen till småhundar, från vardagsrummet ut till baksidan av tomten.

 

Man kan också göra en medeltida låsning med en tvärbalk eller skiva eller bräda vågrätt över luckan. Då blir det totalt stopp på en gång.

 

Vår egen till småhundar, från
vardagsrummet ut till baksidan av tomten.

 

Giljotinluckan kan stänga luckan helt, se bild ovan.

En vanlig dörrlucka kan också stänga luckan helt, se bild nedan.

 

Vår egen till samtliga hundar ut till baksidan. Vår egen till de stora från hallen.

 

 

Lära hundar luckan

Man tar något som hunden vill ha (godis, leksak eller liknande), håller upp luckan och slänger genom hundens motivation och lär hunden att springa igenom. Man kan också använda sig av någon som lockar på andra sidan, eller både ock.

När hunden springer fram och tillbaka genom luckan frimodigt, så håller man ner luckan en aningens så den snuddar hunden. När hunden springer frimodigt genom detta så lägger man försiktigt luckan på ryggen när den står halvvägs och tar emot luckan som den inte far in i baken på dem på vägen. Sedan låter man hunden få luckan på ryggen och släpper, utan mer hjälp.

Sedan försöker man sänka luckan någon cm för varje försök till hunden själv petar upp luckan med nosen eller tassen.

Alltså delar upp det i många små etapper. Har man många hundar kan man lära upp en av "ledarna" som de andra hundarna brukar vilja göra lika som. När man tränar upp den så brukar andra hundar dras med.

Annars lär man sedan upp den näst högsta i rang o s v.

En betydligt enklare variant som kräver mindre arbete av ägaren fungerar också bra. När man har många hundar så fungerar denna extra bra.

Ställ upp luckan och något skoj och gott på andra sidan. Låt luckan vara så tills hunden/hundarna är helt bekväma med att springa ut och in. Släpp sedan ner luckan någon cm i taget. Vänta tills alla är bekväma med detta o s v.

Lär man upp ett större gäng på en gång där ingen kan lucka, så kommer det ta längre tid än när man lär upp enstaka hundar i ett gäng som redan går i lucka. Att just andra hundar i gruppen redan går totalt frimodigt utan att blinka eller tänka genom hundluckan gör att den eller de nya hundarna snabbt inser är luckan är totalt ofarlig. Om man däremot lär en stor grupp samtidigt, så ser de försiktigare att de som är mer framåt tar det försiktigt, trots sin framåtanda, detta läser de andra hundarna som att man måste vara aktsam.

När hundarna väl lärt sig hundluckan och är helt bekväm med den så är ofta resultatet sådant att de springer ut och in MASSOR av gånger varje dag. Det har öppnat sig en helt ny frihet för dem som de tycker är jätekul. Denna period kan vara i dagar, veckor eller månader. Allt är beroende på individen, väder och andra omständigheter.

 

 

Exempel hundluckor

En hundlucka monterad i en ytterdörr.

 

Från utsidan. Från insidan, stängd. Från insidan, öppen.

 

En lucka i ett hundhus.

 

Lucka från insidan.

 

En lucka och hela dess konstruktion med dragsluss utvändigt.

 

Från insidan. Från utsidan. Dragslussen utifrån.

 

Då det dessutom är höjdskillnad mellan hundluckan och marken så behövs det också en "höns"-stege för hundarna för att kunna ta sig ut och in. Här är en mycket välbyggd modell.

 

Från utsidan. Från utsidan, hönstrappan upp.

 

Att just hålet in i dragslussen är på sidan från hundluckan är speciellt bra, då blir det svårt för vinden att blåsa rakt in.

 

Takluckan i dragslussen. Dragslussen invändigt.

 

 

Min hundlucka

Mina luckor är 4 (skrivet 2018).

En genom vardagsrummet till trappen ner till källaren. I halvtrappsavsatsen kommer en dörr som gick rak ut på det som tidigare användes som garage. Detta trapphus fungerar som dragsluss.

I dörren till f d garaget sitter ytterligaren en hundlucka.

Själva garaget med 4 väggar och tak fungerar som ytterligare en dragsluss. Källaren och trappen har en konstant temperatur mellan + 11-14 grader, beroende på årstid. Detta genom självuppvärmning från källaren. Garaget som sådant är alltid några grader varmare än yttertemperaturen när det är kallt ute och några grader svalare än yttertemperaturen när det är varmt ute.

I vardagsrummet har vi ytterligare ett dragskydd på vintern (hundsäng eller liknande), bara som extra, då jag är extremt känslig för drag och har dålig cirkulation i fötterna.

Sedan en lucka från hallen i källardörren. Jag kan blockera rumsluckan och varva med att släppa ut det andra gänget hundar med denna lucka och nyttjar därmed samma dragslussar till två utsläpp/insläpp.

En hundlucka är i köket, med utsläpp på framsidan. Superbra för oss när vi har flera löptikar, som då kan gå ut på framsidan närhelst de önskar.

Placeringarna är idealiska för oss.

 

 

Vår egen till storhundarna
från hall till baksidan.

 

 

Lucka = lycka = SANT!

Mina hundar är otroligt bortskämda med att kunna gå ut närhelst de vill, genom hundluckorna.

Mina hundar är harmoniska och därför fungerar det helt fantastiskt.

Däremot hundar som är understimmulerade, nervösa, stressade och på annat sätt i mental obalans kan hundluckan fungera stressande för.

Det är inte hundluckans fel, utan hundägaren som inte ger sin hund balans och harmoni i livet.

Det är en enorm frihet för hundar att kunna få göra sina behov utan att få tillstånd av sin människa och vara i händerna på dessas välvilja.

Hundarna blir dessutom i regel rumsrena fortare med hundlucka.

En hund blir normalt "hand"rastad 3-8 gånger om dagen, beroende på ägarens välvilja och deras livsmiljö (lägenhet-tomt o s v). Hundar med hundlucka kan gå ut hur ofta de vill, vilket normalt bland mina hundar brukar bli minst 8 gånger per dag och hund.

När jag har haft hundlucka sover mina hundar mindre på dagarna än de gör när de inte har hundlucka. Detta trots massor av rastningar och promenader dagligen.

Bland mina hundar är det ingen tvekan om att mina hundar har lättare att stressa upp sig vid manuell rastning än med hundlucka.

 

 

Värmeförlust, exempel

Många oroar sig för värmeförlust på vintern. Man har en dragsluss till hundluckan. Hundluckor är liten i förhållande till en hel dörr. En dörr som annars ska öppnas och stängas massor av gånger varje dag. Där kan man tala om värmeförlust! Har man en dragsluss kring ytterdörren blir det lite bättre. Men ändå, varje gång man öppnar en ytterdörr väller kylan in och värmen ut. Ju kallare ute, ju värre.

Jag har bott i ett gäng olika hus som först inte haft lucka, och sedan har haft. Jag har aldrig en enda gång upplevt att det blivit kallare inne efter att hundluckor har installerats. Tvärs om.

I det hus vi bor i nu sjönk elräkningen något när vi satte in första hundluckan, och sedan har elräkningen sjunkit dramatiskt efter installation av de sista tre hundluckorna.

Som siffror kan nämnas, elräkningen första åren i detta hus (Frisbo) låg på över 6,000:-/månad när det var som dyrast (med endast en hundlucka installerad). Sista åren (2016-18) är de dyraste månadsräkningen under 1,800:- (i Frisbo, huset är 156 kvm stort). Detta med numera (2017) 4 hundluckor. Detta räknat på många års mellanrum, så troligen har elräkningen gått upp i pris under dessa år dessutom.

 

 

Vi flyttade 1 december 2018.

Inte bara jag, utan även mina hundar, saknar sina hundluckor efter det något alderles enormt. Hundlucka är en lycka och frihet som hundar verkligen mår bra av.

Hundarna kommer bli mer än lyckliga när de får hundlucka igen 1 juni 2020.

 

Uppdaterad 2020-09-25

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström