HUNDGODIS

 

Hundar har sina favoritgodis.

 

OBS! Godis för människor ska INTE ges till hundar. I väldigt många godissorter för människor finns ämnen som är giftiga för hundar. Många av människans godis innehåller också stora mängder socker, stora mängder socker får oftast hundars magar att spåra ut totalt och i längden leda till följdsjukdomar på hundar.

 

 

Mina hundar och deras smak

Jag använder t ex Frolic som "vardagsgodis". En av mina hundar vill inte ha det, de andra tycker det är enormt gott. För närvarande (när detta skrivs) äger jag 24 hundar som tycker om frolic mer eller mindre.

Jag ger Orlando pinnar till hundarna som "supergodis". Det vill ALLA ha. Jag har ännu inte haft någon som inte tycker om dem. Jag har använt dem i minst 10 år. Vi pratar om 100-tals hundar.

Sedan köper jag lite levergodis (ej ren lever, utan lever"kex"). Många av mina hundar gillar det. Ibland köper jag kattorrfoder som godis åt hundarna, det är många av hundarna som gillar det. Levergodis och kattorrfoder är det ca 90 % som tycker om dem.

Andra extra "supergodis" använder jag också till Orlandos eller andra märken av kycklingfile, Orlandos eller andra köttburgare, buffelkött, Purina adventuros nuggets, torkad lever, torkad lunga o s v. Jag provar det mesta. Dessa andra "supergodis" gillar i stort sett alla, ungefär som Frolic, ytterst få ogillar dessa.

Alternativa Frolic sorter (sorter som ser ut som Frolic men är av andra märken) hamnar på samma nivå som t ex levergodis.

Mina hundar blir galna av iver när de får nygjorda hemmagjorta t ex torkad lever. Problemet är att när det gått några dagar är mina hundar inte så jätteförtjusta i det längre. Jag vet inte vad jag gör för fel.

 

 

Egen godistillverkning

Det finns många recept på hur man kan göra egen hundgodis. Vissa är väldigt uppskattade, vissa hundgodis lockar de riktigt kräsna. Vissa hundar äter vad som helst.

Mängden godis är viktig, ger man enorma mängder förlorar godiset betydelse och ställer till oreda i kosten. Belönar man ofta ska man ta bort motsvarande mängd från hundens utfodring. Hundar ska inte vara för tjocka, speciellt inte när de växer, som är en vanlig tid att använda mycket godis till sin hund.

 

Hundar som äter vad som helst rekomenderar jag att ha lite hundmat åt, det absolut nyttigaste. Tycker hunden det är tråkigt med den vanliga maten kan man ge ett liknande torrfoder. Kanske samma märke fast en annan sort, gärna en sort med små kulor.

 

Köttbullar, korv, blodpudding, ost, fiskbullar och liknande proteinprodukter tycker oftast hundar väldigt mycket om. Man kan också skiva och torka dem lite för att de inte ska bli så kladdigt.

 

 

Torkade delikatesser till hund

Till finsmakaren kanske lite lever: Koka lever, klipp den i små bitar, lägg det på långplåt i ungnen, torka i 90-100 grader i lagom tid, torktiden är beroende på bitarnas storlek. Detta kan också bytas ut mot lunga. Ibland behöver man det där lite extra för att motivera hundar, t ex under tävlingar. Jag brukar köpa en lever, koka, skära den i små bitar, lägga dem en och en på en plåt i ugnen på 100 grader och har levern där till den blivit någorlunda torr.

Samma som ovan fast med annat kött, gärna viltkött, getkött eller liknande. Mina hundar gillar det bättre än t ex fläskkött eller fågel, men man får prova sig fram till vad ens egen hund gillar bäst. Istället för klippa skär man med kniv här. Ju tunnare skivor, ju bättre.

Lever och liknande är bra att förvara i frysen tills det ska användas. Jag fryser ner i lagom små burkar, så tar jag upp en burk i taget.

Det finns WildChip som man kan köpa, hundarna är galna i det. Det är renkött som är torkat i strimlor.

 

 

Grundrecept kex

Mjöl, det kan varieras i all oändlighet, majsena, vete, 4 sädesslag, lantvete, rismjöl m m. Blandningar av olika mjölsorter.

Vätska. Vätskan kan vara vatten eller varför inte buljong. Vätskan kan också vara fil eller liknande.

Tillsatser: Man kan sedan sätta i köttfärs. Plaque off. Köttpulver. Riven ost. Rivna morötter. Lite olja. En liten bit honung. Ärtor. Majs. Allt efter smak, tillgång och behag.

 

Blanda mjöl med övriga tillsatser. Tillsätt sedan vätskan. Blanda väl.

Fördela ut smeten jämt i en långpanna.

Grädda i nedre delen av ugnen på 180 grader. Tiden det ska stå inne är beroende på tjocklek. Ha inte onödigt tjockt då godbitar inte ska vara för mycket, det är ju inte mat.

Ta sedan ut och skär i lämpliga, små bitar.

Sätt tillbaka bitarna på plåtar, gärna vända på högkant, med sidosnittet upp, in i ugnen på ca 100 grader, ju längre, ju hårdare. Jag föredrar hårdare, hunden får jobba lite när den tuggar och så håller kexen bättre. Väljer man att ha dem lite mjukare är det bra att förvara dem i frysen.

Detta recept går också att jäsa, alltså tillsätt jäst. Gör då degen först, innan animaliska produkter tillförs. Ta gärna en liten bit av den degen (utan animalier) och frys ner till nästa gång, använd sedan den klumpen till degen vid nästa bakning, istället för att tillföra ny jäst. När degen är blandad ta av en ny klump för att frysa, till nästa gång ni ska baka hundkex. Denna klump kan vandra från deg till deg i det oändliga.

 

 

221121 Hund-pannkaka

Mitt recept på hundpannkaka. Mjölk. Mjöl. Ägg. Det räcker. Man kan också byta ut mjölken mot vatten eller grädde, eller halva vatten, halva mjölk. Eller filmjölk o d. Man kan också ta bort ägget. Mjölsort/mjölsorter väljer man efter behag.

Sedan brukar jag "krydda/spica" smaken med t ex tonfisk, burkmat/blötmat för hund, köttfärs, korv, köttbullar eller liknande. Man kan också ha i t ex makaroner, spagettibitar m m. Man behöver dock INTE sätta i något alls, om man inte vill.

In i ugnen på 180 grader i ca 25 grader, beroende på hur stor mängd (framför allt hur djup) pannkakssmet det är. Stick ner en pinne och se om det är genomgräddat.

Se till att det svalnat helt innan ni matar hundar med det.

För varm mat kan verka laxerande på hundar, de får alltså blöt avföring och kan få magknip. Mat till vuxna hundar bör vara som varmast rumstempererat. Små valpar däremot tål varmare, upp till 38 grader (som mjölken från mamman är).

 

221218 Tårt-design

Om man gör hundtårta t ex så kan man göra dem som hundar.

 

Man kan alltid komplettera med en godis som ögon, öron, nos och annat man vill framhäva, markera och förhöja det hela med. Kanske lite leverglasyr? Så kan man skära till i kanter. Allt efter konstnärlig ådra.

 

Denna hund nedan kompletterar man med kanske ben som ben och kanske en morot som svans eller andra godsaker som hunden gillar.

 

Bygganvisning.

Kakan skärning. Ihopsättning.

 

Hund med lång hals eller kanske en giraff?

 

Bygganvisning.

Kakan skärning. Ihopsättning.

 

En slags standardhund kanske?

 

Bygganvisning.

Kakan skärning. Ihopsättning.

 

Katt, kanin eller en rundaktig hund.

 

Bygganvisning.

Kakan skärning. Ihopsättning.

 

Fågel.

 

Bygganvisning.

Kakan skärning. Ihopsättning.

 

Uppdaterad 2022-12-18

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström