Hunden förr och nu

 

Något vi behöver behålla i minnet är att det sämre tenderar människans minne att glömma, det bättre minnena tenderar vi att höja upp. Det som ansågs som så otroligt bra förr, kanske var bra, men kanske inte så himla bra som man minns.

Ska jag göra en historisk tillbakablick av "mina" raser så vet jag att det fanns sämre saker förr hos hundarna, men vissa saker är sämre nu. Då jag har många raser som jag studerat och är eller har varit insatt i, har jag har ingen orsak att tro att andra raser har gjort en särskilt annorlunda resa över tid.

Jag vill här fästa uppmärksamhet på det som är sämre nu, som jag ser det, då jag anser att det är detta som var hemskt onödigt att det hände då det gjort hunderiter sämre och för att jag anser vi kan blir bättre igen när vi en gång kunnat detta.

1* Hundar har fått flera smittsamma sjukdomar nu i Sverige som inte uppmärksammas av veterinärer som det borde. Det har kommit in smittsamma sjukdomar från andra breddgrader som tidigare inte funnits här men har fått ett ordentligt fäste nu för tiden, utan att folk vet var som pågår. Så länge inte ens veterinärer erkänner att problemen finns här i Sverige är det svårt att se att det ska gå att göra så mycket åt problemen för stunden. Många kennlar har STORA problem utan att veta vad det rör sig om i dagens läge och ingen eller liten möjlighet att få hjälp av sin veterinär, då de inte erkänner att problemen finns i Sverige.

2* Det är vanligare och vanligare att uppfödare tiger om sin hunds egenskaper. Inte alla är villiga att ens uppge storlek, vikt, temperament och liknande enkla saker om sin hund. Hur ska man då kunna göra ett bra jobb för rasen när alla är rädda?

3* Vi har, enligt min synpunkt, fjärmat oss från sundhet och temperament och koncentrerar oss numera mera på detaljer. Detaljer som jag anser inte betyder ETT ENDA DUGG ifall hunden inte är sund och har ett bra temperament. Denna utveckling pågår hos uppfödare, men även hos domare, i allra högsta grad. Då mycket av vår populäravel styrs av vilka hundar som vinner i ringarna är detta ett tungt ansvar för våra domare.

4* Det blir vanligare och vanligare att folk förväxlar hundar med barn eller människor, det är vanligare och vanligare för var vecka som går att folk helt enkelt inte vet vad en hund är för något, att folk inte inser hundens begränsningar eller förtjänster.

 

1* Vi ska ju naturligtvis se till att hundarna är friska, men att skilja genetiska problem och sjukdom är OERHÖRT svårt när ens veterinär inte erkänner att dina hundar lider av sjukdom. Då tror man lätt att det är något genetiskt problem när en kennel får fler och fler problem med sina hundar och orsak inte hittats utvändigt på hunden p g a bristande kunskap. Uppsök veterinär efter veterinär till du får hjälp! Sök kunskap på det eminenta "nätet". Se till att dina hundar är friska! Mer om sjukdomar.

2* Vi kan återgå till att leta genetiskt bra material (nya blivande avelsdjur, hanhundar att para med o s v) där hundar i härstamningen ofta blivit gamla. Är många hundar borta ur "publik´a" sammanhang tidigt i sitt liv, som t ex avel, utställning o s v så kan man befara att det är en sjuklig blodslinje eller extremt vårdslösa ägare. Vissa negativa egenskaper som hunden trots allt kan leva med kan trots det finnas, men de svåraste sjukdomarna som orsakar akut lidande eller förkortat liv, de sjukdomarna skyddar man sig till viss del från (ganska stor del) med denna metod. För att förbättre hundar genetikskt bör man veta lite om genetik.

3* Snälla ni där ute, domare och uppfödare, men även valpköpare, GLÖM INTE SUNDHET OCH TEMPERAMENT, låt det ALDRIG bli en bi - sak utan låt det vara en huvud - sak. Hälsoprogram = att prioritera rätt.

4* Ta reda på mer om din hund! Förr var detta ett naturligt förhållningssätt, idag är vi så fjärmade från det naturliga, att umgås med kor och getter, ha höns kring fötterna, en katt i soffhärnet som var ute och jagade råttor hela natten, en hund som vaktade gårdsplanen, allt som "nära naturen" upplevelser ger. Idag får vi många gånger ersätta den tidiga prägligen (hos oss människor) och därmed förståelsen för djur med kunskap. Förväxla inte hundens naturliga skönhet och enkelhet med människans komplicerade förhållningssätt! Ni gör bara hundarna en riktig björn - tjänst.

 

 

210515 Tro på din hund

Förr i tiden, när jag startade med hundar på 1970-talet, trodde de flesta experter att hundar inte kunde tänka. Det var det normala tanken på den tiden.

Nu är det ingen som tror att hundar inte kan tänka.

Exempel: Cicilia Holmsted var en föregångare på mycket innom hund. Hon var före sin tid. Hon visade bl a i TV-program att att man kan och hur man gör när man tränar hundar utan aga eller hårda komandon, utan dominans. Programmen tyckte människor på den tiden var "fjantiga".

Idag pratar vi om fiskar kan känna smärta. Klart de kan!!! Om fisken utsätts för obehag varje gång den är på ett visst ställe så slutar den att gå dit.

Har man levt med akvariefiskar OCH lärt känna individerna så ser man helt klart att de har ett rikt liv.

 

 

Prisutveckling

Lite prisutveckling under de senaste 40 åren: Vissa udda varor i samhällen, t ex hundgrindar/barngrindar m m kostade förr nära 1,000:-, idag, tack vare alla dessa lågprisbutiker, går de att få tag på i prisklassen kring 2-300:-, trots att de är av mycket hög kvalitet. En valphage oftast kring 1,000:- och numera 2-300:-, fast förr var de tyngre och kraftigare, man kunde renovera dem hur många gånger som helst, idag är de så tunna så trådarna oftast släpper och de bara är att slänga och köpa nya efter några år.

Ett utställningstält kring 2,500:-, idag mindre än 1,000:-.

Sedan har vi prisstegring på vissa varor som är svåra att förstå: Ett koppel av bra läderkvalitet förr ca 40:- Idag ca 250:-. Ett stryphalsband av bra kvalitet kring 20:- och idag kring 100:-.

Innan lågpriskedjornas intåg såg man sällan så dåliga kvalitéer på koppel, halsband, deras hakar och lås, så som man ser idag på vissa håll. Man gör klokast i att undersöka kvaliten noggrant innan man köper sådant till sina hundar.

Saker som är nya idag och inte fanns långt tillbaka, t ex hundbad, kostar en mindre förmögenhet idag. Förr tillverkade man dem själv, kostnaden för egen tillverkning var låg förr, och kostar även nu väldigt lite, ca 20-100:-. Vanligaste varianten förr var en trätrall på ett badkar. Alltså några brädlappar och några skruvar i kostnad.

Hundmat gjorde man själv till rimliga priser och lite arbete. Ofta bröd eller risgrund. Ris från stora säckar eller gammalt bröd från bagerierna, oftast gratis eller för en extremt liten slant. Slakterirester från slakteriet till en väldigt billig penning. Kalk, AD-droppar o s v.

Eller så kunde man köpa i princip en sorts importerat torrfoder, om man fann på någon som sålde det, för GIGANTISKA priser.

Sedan kom torrfoder väldigt snabbt, och gick ner i pris väldigt snabbt. Så pågick det i ett antal år. Sedan började det med dyrare högenergifoder och billigare normalenergifoder. Då startade både priserna att stegras och mycket stora ojämnheten i prisklass blev mycket vanlig.

När billiga fullfoder/torrfoder var som billigaste var det under 100:- för 40 kg´s säckar (2:-/kg kostade en sort jag gav mina hundar under många år på sena 1980-talet till tidiga 1990-talet, om jag minns rätt) med fullfoder. Billigaste fodren idag ligger på ca 10:-/kg och uppåt.

Det är ingen tvekan om att det kommit så mycket nytt på marknaden, ibland sådant som funnits i snart 100 år i vissa länder som nu kommit hit till Sverige och Norden (t ex vattennippeln för hundar) och vissa saker som inte funnits tidigare, ibland flera varianter på sådant som fanns tidigare, t ex leksaker, eller sådant som man fått tillverka själv, eller som helt enkelt inte funnits tidigare.

Det är roliga tider vi lever i med allt nytt på hyllorna i affärerna och att beställa på internet men man får också se upp för sådant som är rena humbug, t ex många av de nya pälspreparaten för hund, vissa är rent skadliga som kommer nu! De flesta som jag provat är overksamma!

 

På 70-talet kostade renrasiga hundar med alla papper efter konstens alla regler ca 500-1,000:-. Skulle hundarnas valppriser följa normal prisstegring så skulle valpar vara mycket dyrare än de är idag. Minst det dubbla mot vad hundar normalt kostar idag.

 

Uppdaterad 2021-05-24

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström