DIETMAT

 

Vätska

När hunden kräks eller har diarréer är det viktigt att få i hunden så mycket vätska som möjligt. Då får hundens kropp en chans att själv bearbeta inflammationen och bli frisk igen. Vätska är A - O. Utan tillräckligt med vätska så är hunden illa ute.

Om hunden inte dricker, gör en näringslösning och ge hunden via munnen med en spruta.

 

 

Näringslösning

Till näringslösningen tar ni 1 liter vatten och kokat upp med 1 matsked socker och en tesked salt.

Om hunden har mycket sjuk mage minska på sockret. Socker i större mängder kan orsaka lös magen även på friska hundar.

 

 

Valpar

Om en valp får magstörningar måste man utesluta att det inte är något annat fel på den (alltså veterinärbesök), men om så inte är fallet kan man prova nedan diet, men det är livsviktigt att valpen snarast kommer tillbaka till en näringsrik kost i rikliga mängder så den lilla kroppen får kraft och ork till att bli frisk, växa och frodas och utveckla allt som en valp ska utveckla under sin uppväxt. Man kan även prova att ge ett mineral- vitamin- preparat i samband med fisk- ris- dieten. Det kan i sin tur ibland göra avföring något fastare + att valpen får mer näring i sig under behandlingen.

 

 

Vuxen hund

Om en vuxen hund får magproblem och för övrigt är i god kondition och dricker vatten, kan man prova att svälta hunden i ett dygn. Börja sedan med ris / fisk - diet.

 

 

Ris-fisk diet

Riset ska kokas ordentligt, ta 9/10-del vatten och koka upp, dra ner plattan då det inte kokar, alltså låg temperatur, lägg i 1/10-del del ris och låt sedan riset stå och koka tills riskornen är extremt stora och svullna och mjuka. (Läs nästa rubrik nedan).

Fisken bör bara så kallad icke fet vit fisk, t ex torsk eller sej. Koka fisken tills den nära nog faller sönder.

Blanda riset och fisken.

Ge denna blandning i mycket små portioner många gånger om dagen i ca 1-3 dagar för att sedan successivt (under ca 2-5 dagar) återgå till för din hund normal kost.

Vätskan som blir efter fisk koket kan man med fördel använda till ris-koket så blir det som en slags buljong, där näringen och smakämnena i vattnet kommer hunden tillgodo.

Ifall man ger fisk / ris dieten en längre tid är det bra ifall man kompletterar med kafomavit - dogevit eller liknande preparat som bygger på kalk och övriga vitaminer-mineraler. Är de i tablettform, mal tabletterna och blanda i diet-maten så hunden inte får näringsbrist.

För länge ska man inte hålla denna kost.

 

 

Riskok

Att koka ris har vi fått ompröva.

Ris innehåller höga halter av arsenik. Därför kan längre tids intag öka risken för skador. Man har därför omprövat kokning av ris, för att via kokningen minska halterna av arsenik.

Man kan koka riset i överdriven mängd vätska. T ex 1/10-del ris och resten vatten. Sedan silar man bort vattnet när det kokat klart, när riskornen är extremt stor och fluffigt och har kokat minst 20, helst 30 minuter.

Redan dagen innan kan man förbereda riset genom att lägga det i blöt över natten, sila bort blötläggningsvattnet och sedan koka som ovan. Då går arseniken ner ännu mer i riset.

Om man inte kokar riset tillräckligt kommer riset när det passerar i magsäck och tarm försöka suga åt sig resterande vätska som riset kan hålla, när så sker irriteras slemhinnorna i mage och tarm ännu mer och kan orsaka mera besvär än hjälp för hunden. Dessutom torkar hundens kropp ut av detta.

 

 

Stärkande och aptitretande

Extra B-vitamin är stärkande och kan ge hunden kraft och bättre aptit och därmed chans att fortare kommer tillbaka till friskt tillstånd igen.

 

 

Andra magstabiliserade födoämnen

Om hunden endast är lite lös i magen kan man prova A-fil eller liknande, försämras läget, ta bort filen direkt.

Nyponsoppa och blåbärssoppa är också bra knep till hundar som är lite irriterade i magen.

 

 

Kol

Kol är ett till knep som man kan ta till. Ren kol i tablettform finns att köpa på apoteket. Till en medelstor till stor hund 1 - 2 tabletter dagligen. Till en liten hund ½ tablett dagligen, gärna i minst 3 dagar, kanske t o m 5 dagar. Det är ofarligt oc kan knappast överdoceras. Om avföringen blir fast med detta knep så kan man ge kol ytterligare 1 - 2 dagar, men om hunden blir torr i avföringen och svart, kan man sluta med kolet, då går det bara rakt igenom i alla fall.

Kol ska ALDRIG ges samtidigt som annan medicin, minst 4, gärna 6 timmar mellan kol och andra mediciner. Anledningen är att kolet kan rubba hundens möjlighet att tillgodogöra sig annan medicin.

 

 

Allmäntillstånd

Är hunden matt och trött ska man naturligtvis kontakta veterinär.

 

 

Extra energi på kort sikt

Man kan ge hund druvsocker som behöver lite extra energi, t ex en valpande tik, inga stora mängder då det kan verka lösande i för stor mängd. Druvsockret kan göra hunden pigg nog att orka äta lite så den får i sig mat.

 

 

Min näringslösning

Detta är ett bra knep på framför allt dräktiga, digivande och valpar. En bra näringslösning för dessa som måste ha i sig så mycket näring som möjligt, men tyvärr inte är speciellt milt för magen är min näringslösning.

Vätskan från uppblött torrfoder, gärna med lite mosat torrfoder i, druvsocker, B-vitamin, kalk, energipulver. Ibland med extra olja, buljong, blodpulver eller andra smakförhöjare.

För en liten hund 1 dl torrfoders buljong, 1 tablett B - vitamin, i tsk kalk, ½ tsk energipulver. Ev. ½ tsk olja eller buljong. Ev 1/4-dels tsk blodpulver eller leverpulver.

 

 

Veterinär

Ta kontakt med din veterinär, speciellt om det är en ung hund eller en gammal hund eller en hund som på annat vis har nedsatt immunförsvar eller kondition.

Också ifall symptomen är ihållande och långvariga bör veterinär omedelbart kontaktas.

Ifall dietkost inte gett resultat bör man också kontakta veterinär.

Naturligtvis gäller det samma ifall hunden blir extra dålig och visar tecken på att vara ordentligt sjuk.

Kräkningar och diarréer kan bero på en mängd olika saker.

Misstänker ni förgiftning ska ni omedelbart kontakta veterinär!

Har man ofta återkommande problem bör man utreda vad det är med veterinär och behandla det.

 

 

Medicin på recept

En gång i tiden fanns det en tablett som kallades DHS, den hette ungefär som följer, Dihydrostreptomycinsulfat eller något liknande. Jag vet inte om det finns längre, men jag minns när jag fick parvo på mina hundar på 80-talet så var det oerhört effektivt.

 

 

Receptfri medicin

Att tillsätta kalk, vanlig benkalk, inte mjölksyrad, kan också ta upp/suga åt sig överflödig vätska och stabilisera magen på en hund med lös avföring, eller i alla fall göra avföringen lite fastare.

Koltabletter fungerar som benkalk. Den "tvättar" dessutom tarmen.

 

 

Skador efter långvarig magsjukdom

Gör hundar långa tider med lös avföring så förstörs tarmluddet och hunden kan få kroniska mag- och tarm- problem för resten av sitt liv. Är det en väldigt ung valp så innebär det ofta döden, då tarmens funktion inte orkar med alla extra behov under växande perioder för det lilla livet.

 

 

Epedimi

Har man fler hundar och flera blir sjuka är det troligen något smittsamt, man ska då issolera hundarna som visar symtom och utreda vad det är och behandla det.

Har man ofta återkommande problem bör man utreda vad det är med veterinär och behandla det.

Idag är det stor risk för att det är giardia, coccidiosis eller någon annat av dessa sjukdomar och följdsjukdommar som det kryllar av i Sverige idag.

 

 

Kroniska magproblem är en otrolig plåga för ett djur att leva med, det påverkar oftast alla hundens dagar. Därför bör man vara försiktig, och genast ta itu med problemet. Uppsök veterinär för hjälp om några dagars egna försök inte fungerar eller om hunden är matt, trött, uttorkad eller liknande.

 

Uppdaterad 2019-09-05

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström