Colour

 

Lite mera om olika sätt att kalla samma färg olika saker, en snårskog som försvårar mycket när det gäller att färgbestämma hundar.

 

Namnen på färger varierar på olika raser. Även om det är samma gen och samma alleler som ger färgen så har den olika namn på olika raser. Här tar vi exempel som var och en kan relatera till utan att behöva ha mycket förkunskap.

En Labrador som är genetiskt recessiv röd heter gul, men en Golden Retriever med samma gen heter golden. Det är helt enkelt felaktigt (av någon underlig anledning som bara människor kan försvara) att kalla en Labrador för golden eller en Golden Retriever för gul trots att hundarna genetiskt har exakt samma färg genetiskt.

Detta ger naturligtvis massor av förvirring i utrönandet av genetiken bakom färgerna.

Färgbenämningar som är vanliga antingen för att de står nämnda i rasstandarder som en viss färg eller för att de helt enkelt blivit vanligt bland uppfödare att kalla en viss en viss färg på en ras för en viss färgnamn fast de genetiskt kan vara en helt annan färg. Vi försöker bena ut detta i tabellform här nedan.

 

Normalt anger man huvudfärg först och i fallande skala. T ex om en hund är mest svart anger man det först, och har medelmycket vitt så anger man det som andra färg, och om den har några få gula markeringar så anger man det sist.

I sådana fall räknas t ex black/tan till en färg eftersom det är en färg kopplad till en exakt markering som tillhör. Om sedan hunden har mer vitt och mindre black/tan så anger man det som Vit och black/tan och är det tvärs om, mer black/tan än vad det är vitt, så anger man black/tan med vita tecken, eller vita markeringar.

Om man t ex anger ett mönster så anges det allid efter färgen, då mönstret är tillägg, huvudfärgen går först. T ex om hunden är sobel, så anger man först färgen, t ex det vanligaste, röd, sedan anger man att den är sobel. Sobel är svarta toppar, SOM BIBEHÅLLS livet ut, även om det oftast mattas lite med åren.

En vanlig agouti ska man däremot inte förväxla med sobel.

Det finns massor av felaktiga färg, många används om och om igen, upprepat. Ibland blir de till sist en egen färgangivelse för en viss ras.

Jag tror det är en stor fördel om man skulle få slut på denna djungel, detta är bara så förvirrande, det finns inte många som har en chans att sätta sig in i arvsgången för de vet inte ens vad för färg deras hund har, både genotyp (genetiskt) och fenotyp (dess utseende).

Inte ens registreringar kan man lita på, då det ofta registreras lite hur som helst där med. Speciellt på raser som kan komma i många olika färger och mönster.

Egentligen finns det inte så många färger som vi tror. Det går att se på dessa listor. Det är om och om igen samma färger i lite olika mönster. FÄRG: I botten finns rött och svart, och ofärgat (opigmenterat = vitt), därifrån kommer alla färger. MÖNSTER: Sedan finns olika mönster. Viltfärgat mönster. Black/tan med alla sina undervarianter. En mer utsuddad black/tan där det röda brett ut sig lite mer så det endast återstår en svart sadel. Så har vi brindle. Sedan är det merle. Sist men inte minst bland mönstren är det med eller utan mask eller omvänd mask. Där under finns alla färger och mönster.

 

Tala gärna om ifall jag missat någon färg så kan vi komplettera vartefter.

 

Jag har delat upp denna i bokstavsordning för att det tyvärr blev för mycket att ha på en sida.

 

Färger

Färg A - E

Färg F - J

Färg K - O

Färg P - T

Färg U - Ö

 

Uppdaterad 2018-07-13