Inför valpning

 

En tik går dräktig ca 63 dygn. Vissa raser är mer exakta och vissa är mer ojämna. Jag kan t ex nämna att vinthundar ska vara mer kända för att variera mindre i dräktighetens längd, och bl a Japanese chin är ofta mer ojämna än andra raser i dräktighetens längd åt båda hållen, både tidigare förlossningar så väl som senare.

Ring gärna er veterinär och förbered dem för att du har en valpning på gång. Det är bra att fråga dem hur de eventuellt kan ställa upp ifall något går fel mitt i natten eller på helgen, de kan annars ge råd om vilka som har jour och vilka telefonnummer du ska ha till hands när det närmar sig.

De flesta valpningar går dock bra.

Inför valpningen kan man ta tempen på tiken, ca 1 dygn före valpning går temperaturen ner ca 1-3 grader på tiken.

På små hundar går ofta temperaturen ner mera och på stora hundar går temperaturen ner lite mindre.

Temperaturen går sedan ofta upp en aning efter valpningen, för att sedan långsamt gå ner igen, ca 3 dygn efter valpningen brukar temperaturen vara återställd till normaltemperatur.

Tikens mjölk brukar rinna till i juvren innan valpning, speciellt på tikar som tidigare haft valpar. För förstföderskor kommer ibland mjölken efter valparna föds. Det är inget att oroa sig för utan fullt normalt. Mjölken kommer normalt igång oerhört snabbt när tiken ätit första efterbörden.

Ofta kan man se att magen "sjunker" något ca 1-5 dygn före förlossningen, oftast 3 dygn innan förlossningen. Helt plötsligt hänger magen under hunden och en midja kan ibland t o m bli synlig på tiken.

Tiken kan matvägra. Ofta tömmer hon tarmen ca 1 dygn före förlossning. När det närmar sig kan tiken bajsa flera gånger för att vara säker på att tarmen är så tom som möjligt inför förlossningen. Detta är en instinkt som fungerar väldigt bra hos de flesta tikarna.

När valpningen precis är på gång och förlossningen ska starta kan tiken börja äta lite igen, ibland kan de äta som en nervös överloppshandling.

 

 

210721 Förvärkar - värkar

Några timmar till dygn innan förlossning kan förvärkar starta. Ibland ser man dem som lättare förlossningsvärkar. Ibland kan hunden bädda lite, fast mildare än under de riktiga värkarna. De kan flåsa lite, fast inte lika mycket som när de ska till att valpa. De kan skaka lätt, t o m när de sover. Ofta är det bakbenen som skakar då.

Skillnaden när tiken verkligen startat att valpa är att då bädda så de krafsat söder allt som kommer i deras väg. Som om de vill slita allt i stycken. De kan flåsa från och till som om tungan är på väg att lossna och mungiporna är långt upp på kinden. När hunden verkligen startar valpning så märker man direkt skillnaden mellan förvärkar och riktiga värkar.

 

 

Liggplats

Har man varit slarvig med att inreda en egen, trygg lya åt tiken är det inte ovanligt att tiken hittar ett eget ställe i skymundan som hon letar upp någon dag eller en vecka innan förlossning.

Det är oerhört svårt att gissa sig till dräktighetens längd i förväg, men det finns vissa indikationer, även om det är massor av undantag bland dem och beroende på massor av olika omständigheter.

Generellt kan man säga att förstagångstikar kan bära valparna lite längre, vana avelstikar aningens kortare. Stressade tikar går oftast kortare tid. Tikar som bär en väldigt stor kull för sin ras / storlek föder oftast lite tidigare, tikar som bär små kullar, få valpar, kan lättare gå lite längre med dem. Tikar som känner enormt trivsel i sin dräktighet kan vänta lite längre med att föda. Extremt lugna tikar kan gå lite längre med sin kull i magen.

 

 

Angående dräktighetens längd

Massor av individuella undantag finns när det gäller dräktighetens längd.

Hur räknar man då ut dräktighetsdagen?

63 dygn = 9 veckor.

Är hunden parad en onsdag, så är det 63:e dygnet en onsdag 9 veckor senare. Enklast är alltså att räkna veckor.

Eller som jag gör, är hunden parad i januari så är det 31 dagar där, är det inte skottår så är det 28 dagar i februari, så blir valpningen i mars. Då tar man parningsdagens datum som ger om hunden skulle valpa samma datum som den är parad 59 dygn, då det är 31 respektive 28 dagar som förflutit, det vill säga totat 59 dygn, man behöver då bara plussa på 4 dagar, där är 63:e dagen.

För att nämna en annan månad, hunden paras i juli, då är det 31 dagar i juli och 31 dagar i augusti, så då blir det samma datum + 1 eftersom 31 + 31 = 62 dagar.

 

 

Mental lugn och ro inför valpningen

Inför valpningen är tiken mer känslig än när själva valpningen redan är igång, när första valpen är ute så fortsätter ofta förloppet enligt naturens gång. Det mentalt viktigaste skede är efter värkarna satt igång och innan valparna kommer. Alla störningar här kan göra skillnaden mellan normal förlossning och kejsarsnitt. Känner sig tiken orolig och otrygg här så kan den börja motarbeta förlossningsarbetet och det kan ända upp i en katastrof. Detta är orsaken att hundens valpningsplats ska ställas i ordning i tid och låta hunden vänja sig vid i tid, så hon känner sig helt trygg där. Högst viktigt är också att hundägaren är lugn och trygg, inte ett kedjerökande nervöst vrak, det gör inte tiken tillitsfull inför vad som ska komma.

 

Uppdaterad 2021-12-03

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström