Tips för kennlar

 

Har man många hundar, eller kanske stora hundar, eller många "ouppfostrade" hundar, kanske pissiga hundar, så blir det bäst att ha stryktålig omgivning. Det finns många små tips att ta tillvara. Ibland hittar man något som passar en själv och som då kan hjälpa till i vardagen.

Jag har kutat in och ut i hem med hundar i många år. Jag har snappat upp ett och annat. En del av varianterna har jag själv använt mig av. Vissa har jag "uppfunnit" själv.

 

Vill man bli en kreativ hundägare framför allt med intelligenta hundar (som jag oftast har) så får man ibland lov att vara en fenomenalt flink fixare.

Här kommer några tips som kan vara användbara speciellt om man har kreativa hundar.

 

 

Bord i hundgårdar

Bord på minst 50-60 cm i hundgårdar är ytterligare en idiotisk regel (2015) som införts av människor som inte har hundkunskap. Likfullt måste vi följa även idiot regler eftersom det finns idiot inspektörer som bryr sig som sådana här farligare regler.

Vem som helst som har en mindre hund vet ju att om den hoppar ner från 50-60 cms höjd så kan den bryta benen, få hjärnskakning, i sällsynta fall även dö.

Men vi som har hundar måste även följa idiotbestämmelser, hur tokiga de än är.

Åtgärden är enkel. Sätt in ett trädgårdsbord och ett par stolar i var hundgård. Stolarna kan vara indragna när man inte sitter där, så hunden inte kan använda dem som steppstone och ta sig upp på bordet. En metod som vi hundmänniskor som har dvärghundar är väl förtrogen med.

Fördelen med detta, förutom att inspektörer inte kan gnälla, är att i dessa okunniga hundinspektörers ögon så ser det "trevligt" ut, och ger därför ett pluspoäng, hur sjukt det än låter. Sätter man på en duk och blomma så blir många inspektörer och hundokunniga personer saliga över hur trevligt hundarna har det på det stället.

Glöm bara inte, sätt in stolarna under bordet!

 

 

Trädgårdsmöbler

Supertålig, oförstörbar och hållbar trädgårdsmöbel som inte behvöver annan skötsel är rengöring, för kennlar.

Gör allt i sten. Stolar eller bänkar + bord. Ha sittkuddar instängda i ett skåp som är lätt att gå och hämta och sitta på för var och en som ska dinera vid bordet. När man reser sig är det bara att ta tillbaka kuddarna till skåpet.

 

 

Buntband

Buntband är vanligt tillbehör för kennlar. De används i parti och minut i kennlar där man är mer flexibel. En del kennlar gör iordning utrymmen, sedan är det exakt lika år ut och år in. Vissa förbättrar och förändrar hela tiden vartefter det passar hundar och deras omständigheter. Den senare varianten av människor har stor nytta av buntband.

Buntband är oftast inte det bästa alternativet när det gäller att fästa saker utomhus. De små, billiga varianterna tål inte sol, vind och liknande. De går sönder. Planteringband är däremot gjorda för att tåla utomhusklimat. De går också att använda fler gånger om man inte är allt för hårdhänt med dem.

 

 

 

Hakar/Klämmor

Ibland ska man sätta ihop valphagar, det är då vanligt att man använder buntband. Dessa klipper man sedan sönder och slänger när man vill ta isär hagarna igen. Sedan är det dags för nya nästa gång man vill sätta ihop grindar igen.

Man kan också använda hakar/klämmor istället. De kan återanvändas om och om igen, år ut och år in.

 

 

 

Kisskydd efter väggar

När hundar kissar mot golvlister finns det alltid risk att det rinner ner och vandrar i golvmaterial och väggmaterial. River man sådana hus så ser det förskräckligt ut. Sätter man näsan i trävirket kan det lukta förskräckligt, t o m för oss människor. Vill man enkelt skydda sina väggar och golv från att bli "sönder-kissade" kan man sätta upp plexiglas remsor eller skivor efter väggarna. På det viset rinner det ner på golvmattan och kan enkelt torkas upp.

Jag demonstrerar med bilden nedan. Jag har där satt upp en kedja som löper bakom skivan så man kan se skivan. När jag normalt klipper bilden är det få som kan se att det finns en skiva över väggen. Det är samma bild till vänster och höger nedan, fast vänster är klippt.

 

 

                                        

 

 

 

Stänga av under byråer e d

Ibland har man valpar som går under möbler och kissar, så får hunden en toalett inomhus och lär sig inte bli rumsren. Ibland tar man hand om rädda hundar som bara vill ligga och trycka, att stänga för ett ett bra sätt att hjälpa hunden att bli en normal, social och orädd hund igen.

Man kan enkelt stänga av under byråer, under sängar, under soffor o s v genom att sätta upp ett nät. Själv använder jag rasthagar för små gnagare.

 

 

 

Omplacering av äldre hund

Ibland placerar man om en äldre hund, om man då sparar t ex egna Välkommen valp och annat som vi uppfödare inte har någon större glädje av så kan vi dela med oss av sådant vid t ex en omplacering. Eller om någon köper en hund och har två barn, så kan barnen få en varsin. Trots att man släpper iväg en vuxen hund så finns det små tips i dessa som även en som skaffar en äldre hund kan ha glädje av.

 

 

Cyckeldäck

När man byter däck på cyckeln kan gamla däcket komma till användning.

Man kan mycket enkelt göra ett hopphinder av det.

 

Cyckeldäck blir hopphinder.

Photo: AH

 

 

Hyllor o d

I en kennel är det bra att ha mycket förvaring. Det är en fördel om allt är framme så man lätt kan ta sakerna. Leksaker till hundar. Borstar. Schampon. Träninssaker. Det finns massor av olika modeller. Här kommer några varianter man kan få egna idéer från.

 

 

 

 

 

 

 

 

Förvaring för hundgodis

Vanlig badrumsskåp

 

Förvaring för hundgodis är hushållsrullar, denna pyramid kan också tillverkas av större rör, då kan man ha den till t ex hundtidningar etc.

9 av 10 av mina hundar har dessa godispinnar från Lidl som främsta belöning.

T ex så ger jag de flesta hundar avmaskningsmedel som är intryckt i en bit godispinne, som de slukar helt.

Jag tränar och leker med dem och använder dessa som motivering.

De får en godbit när vi är klar med t ex borstning, kloklippning etc. Jag använder dem därför hela tiden.

De kommer i förpackningar där 8 sitter på rad, som man drar isär. Då mina fingrar är dåliga så föredrar jag att dela upp dessa när jag har bättre dagar, så behöver jag bara ta en bunt direkt när min vas med pinnar i börjar bli tom. Då kan jag fortsätta med det jag gör utan att anstränga fingrarna sådana dagar som det är svårare för mig. Jag får helt enkelt prioritera och planera, så fungerar detta bra.

Dessa rullar med pinnar i fungerar utmärkt, när jag gör iordning det hela så tar jag de som har kortast datum tills de ska vara förbrukade högst upp och de som har längst datum längst ner. Så tömmer jag uppifrån och ner.

 

Avsett för barn, utmärkt till hundar

 

 

Rost

Jag fick syn på en kopphållare hos en vän som hen skulle slänga, då den hade rostat. Jag bestämde mig istället för att visa att den kan hänga med länge än.

Jag brukar normalt ta en stålborste, men i brist på det tog jag lite stålull istället. Putsade i ca 3 minuter. Och sedan KLAR!

Efter man putsat upp dem så här kan man måla dem med rostskyddsfärg. Sådana rostskyddsfärger finns idag bl a i silverfärg, om man vill fortsätta att ha samma färg på hållarna.

Man kan förstås stryka dem med rostskyddsfärg och sedan spraya med färg på dem. Men jag tycker det är ett ENORMT slöseri. Större delen av all färg hamnar överallt utom på hållarna. Sådant slöseri kan jag inte tycka är ok.

Samma behandling kan man göra med mycket hundgrejer som börjat rosta, t ex hundburar med nät. T ex plastburar med nätgaller, eller burar helt av galler. Eller varför inte valphagar av galler? De blir som nya igen och håller på det viset i många år till.

 

Före puts. Efter puts.

Stålullen efter användning.

 

 

Vatten

I en kennel är det extra viktigt att ha vatten lite överallt. När det är sommar så är det bra ifall man kan ha vatten även utomhus. För att minska smuts i vatten är det alltid en fördel om skålen är lite upphöjd.

Man kan göra egna vattenhållare om man inte har för stora och tunga skålar, då behövs ett eller två extra stöd. Man kan använda vilken skål som helst så länge den har kanter och göra hållaren måttanpassad efter skålen.

Har man en extra stor och tung skål kan man sätta ett stag på vardera sida. En distans mellan staget och ringen och ett fäste i väggen snett ovanför är allt som behövs.

 

 

 

Presenter

Ibland provar vi t ex att köpa ett nytt schampo, koppel och halsband, en ny hundsäng eller liknande som inte alls passar våra hundar. Släng det inte, någon annan kanske vill ha det som present, valpköpare eller kollegor kanske. Även om det inte passar oss eller våra hundar så kan det passa andra. Vi ska hjälpas åt och inte slösa i onödan med resurser.

 

221207 Trappor o d

Då jag ständigt funderar ut situationer att göra det bästa för hundarna så händer något nästan jämt här.

Jag har just nu gjort en tegelstenstrappa.

Jag har också en ramp som jag använder till lite allt möjligt. Just nu (nov-dec 2022) använder jag den till våra minsta valpar, så de ska kunna gå ut och in på ett lätt sätt.

Så när vi ska ut och åka så använder jag rampen vid bilen.

 

221207 Tegelstenstrappa. 221207 Ramp.

Photo: Annika Hagström

 

 

Flera tips och idéer.

 

Uppdaterad 2022-12-07

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström