Selar o d

 

Sele

En sele är inte till för vardagsbehov. En sele är till för drag, spår o s v. Selar är arbetsredskap för dresserade hundar. Selar kan vara farliga då de oftast är ganska lätta för en hund att krypa/backa ur. Under drag, spår och liknande så är hunden spänt i selen hela tiden i sitt jobb. Så fort hunden stannar till så ska man sätta på den vardagsband, för att vara på säkra sidan och inte riskera att något händer.

Det finns många olika halsband till hund att välja mellan, att välja rätt är av mycket stor betydelse när det gäller att ha kontroll över hunden på promenader.

 

Dragsele.

Photo: AH

 

Sele ger INTE den kontrollen. Hunden blir som ett rö för vinden och den blir osäker. En extremt självsäker hund tar över ledarskapet när den saknar ledning så som ett sele för hunden att känna sig. En osäker hund tar över ledningen med tiden.

Selar är till för drag, spår o s v då hunden SKA ta över ledarskap, inte till promenader. På promenader SKA människan ha ledning för att hunden ska känna sig trygg.

Under en promenad med hundar som har sele som arbetsredskap, kickar inte en naturlig instinkt eller träning in, som tar över och gör hunden till ledare JUST DÅ bara för att vi har sele på hunden till vardags.

Ibland SKA hundar ta ett begränsat ledarskap, t ex när den drar, spårar eller liknande. Även servicehundar ingår i den kategorin. Selen nedan är till för servicehundar.

 

Servicesele.
Photo: AH

 

Selen ovan är min hunds arbetssele, inköpt på biltema. De har en namnlapp med kardborrefäste, där kan man t ex skriva servicehund och fästa på selen, så folk visar respekt. Annars är det vanligt att man fäster hundens namn, men har man en arbetande hund så är inte det så speciellt lyckat, då folk inte ska gå och locka på ens hund när hunden jobbar.

Selen nedan är den senaste som jag numera använder, då den är stadigare för mig när jag har min hund jobbandes. Denna är köpt på Lidl.

Denna sele har inga sidfästen som biltemas. Dessa sidringar har jag aldrig använt någonsin. Däremot använder jag hela tiden båda fästena på översidan, ett elastiskt handtag och en fästöggla. Det finns elastahandtag och ögla på översidan på båda selarna.

Jag själv är mer glad i Lidl selens stora skylt, jämfört med den lilla på Biltema.

Även denna har en lapp med kardborrefäste. På bilden har lappen texten Best Friend.

Det ska finnas att beställa sådana här lappar med egen text på, på Internet, har jag hört. Var vet jag dock inte.

 

Servicesele Bilema.

Servicesele Lidl.

Photo: AH

 

Viktigaste skillnaden mellan dessa selar är att Lidls sele är mer stadig, sitter korrekt på henne utan att skava. Då selen sitter "som gjuten" på henne utan att skava så är det mycket tryggare att hålla i henne när jag vinglar. Hunden får också en säkrare och stadigare signal via selen. Mer direkt.

Biltemas sele "halkar runt" mer på hundens kropp. Sedan får man hjälpa hunden när den är jämnsides med föraren eller efter föraren, så magbandet inte skaver hunden under armbågarna (se bilden ovan).

Jag har hittat lite andra arbetsselar genom åren, den ena dyrare än den andra, men när vi provat dem har de inte varit bättre än biltemas, som jag redan använde. Jag känner mig verkligen glad när jag till sist fick tag på denna bättre sele. Det betyder väldigt mycket för både mig och hunden.

 

Servicesele till liten hund, från Lidl.

Photo: AH

 

Nedan har vi en sele som mördat en hund redan. Selen lyckades alltså hunden krypa (backa) ur och sprang ut i trafiken, blev så illa skadad att hen fick avlivas. Obs, det gäller selen, inte hunden som är i den vid fotograferingen.

 

Spårsele.

Photo: AH

 

Selen nedan säljs främst till ägare med ouppfostrade hundar. Med denna sele kan hunden dra och får färre skador än vad den får av en vanlig sele när den drar dag ut och dag in. Men glöm inte, HUNDEN SKADAS i längden. Lär hunden att INTE dra. Det finns inga korta vägar till framgång. En sele gör absolut INTE att hunden slutar att dra. Dessutom kan hundar lätt backa ur denna sele också, och är därmed livsfarliga. D v s fara för hundens liv.

 

Photo: AH

 

 

Antidragsele

En "sele" som gör illa hunden i armhålorna när den drar. Det gör så ont så hunden MÅSTE stoppa att dra för att inte plågas. Under armbågarna finns heller inga muskler för hunden att bygga upp som ger den bättre försvar när den har en ägare som gör den illa. Dessutom nyps det i lösskinnet. Man misshandlar alltså hunden.

P g a att denna inte har någon fästpunkt bakom käkbenen så har man heller ingen kontroll över hunden, man kan inte styra hunden och kontrollera deras hjärna, som man kan göra när man påverkar huvudets ställning och riktning.

Behöver jag säga vad jag gillar denna sele? Jag kan ge en hint, jag gillar inte tortyr och tortyrtillbehör.

 

Photo: AH

 

 

Nosgrimma

Nosgrimma kommer naturligtvis från häst. M a o, de är gjorda för att hålla hästar på många 100-tals kilon, men teknik, inte muskler.

Med nosgrimma behöver därför inte ägaren ha muskler för att lyckas.

När hunden går rakt fram och spänner kopplet dras huvudet åt sidan, när hunden inte kan titta rakt fram så varken kan den eller vill den dra mer framåt. Tvärs om, de vill backa.

Nackdelen som många i begynnelsen pratade om var att hundar kunde ta sig ur dem. Att de kan ta sig ur den är tydligen ett problem som rättats till, detta gör att man behöver inte längre ha dubbla koppel med nosgrimma, vilket naturligtvis är toppen, ett otroligt bra framsteg.

Ett måste dock är att grimman har rätt storlek och är rätt spänd för den hund som ska bära den.

En annan nackdel var och är att kortnosade hundar kan inte använda den.

Man kan däremot inte styra framför allt hundens hjärna på samma vis med denna. Finkontrollen fungerar inte som den ska. Men som enkom hjälpmedel för att få en normalnosad hund eller långnosad hund att inte dra, kan jag inte hitta ett bättre hjälpmedel för de som inte vill eller inte kan använda stryp. Hjälpmedlet fodrar inte ens inlärning för hur det ska hanteras. Tvärs om, det är en fördel om man inte gör någonting, som tränade människor ofta frestas att göra.

 

Nosgrimma.

Photo: AH

 

 

Skadad utrustning

En skrapning på ett lås, som på bilden nedan, visar att man inte ska ha sådan utrustning på den hunden. Kasta dem när de fått skador!

Om en hund kommer åt och är motiverad att skada utrustning på detta vis så är det bara en tidsfråga innan hunden kommer lös.

Jag rekomenderar ett gammalt beprövat stryp tillverkad av kätting till en sådan hund, den kan hunden prova att ha sönder. Då kan man vara säker på att utrustningen fungerar.

 

Photo: AH

 

 

Antiskallhalsband

När ett halsband sprutar upp spray i näsan på hunden måste jag jämställa det med misshandel. Nosen är så känslig på en hund så detta är rena djurplågeriet. Helt onödigt våld mot våra hundar. Detta borde i mitt tycke förbjudas. Enda anledningen till att det inte är förbjudet är, tror jag, att de som bestämmer har inte en aning om hur hundens nos fungerar.

Ska man ge en förståelse för den som inte är insatt i hunden sinnen kan man säga att detta motsvarar om ett barn får sand slängt i ögonen så fort den tittar åt fel håll!

Anledningen till att hundar börjar skälla beror på att folk inte har lyssnat på sin hund, så den har fått tagit till högre och högre resurser för att bli hörd.

En bra skötsel och ett bra förhållande hund-ägare tar bort 90 % av allt skällande. Har man sedan detta bra förhållande så är resterande inga problem att komma tillrätta med.

Att bruka våld mot sin hund är inte rätt.

 

Dressyrhalsband

Photo: AH

 

Dressyrhalsbandet ovan är ett sådant lagligt halsband som man trycker på en knapp så piper halsbandet eller durrar. Det skadar alltså inte hunden.

Liknande dressyrhalsband finns med el, som ger hunden en elchock när man trycker på knappen, den är olaglig i Sverige.

 

Sedan finns det ett antal olika dressyrhalsband som fungerar "av sig själv". När hunden skäller så piper halsbandet eller vibrerar, beroende på hur man ställer in det.

 

Dressyrhalsband

Photo: AH

 

Dessa halsband fungerar genom att en högtalare hänger under hakan på hunden, den reagerar antingen på hundens ljud (skall) eller på vibrationer vid halsen på hunden som uppstår när hunden skäller.

 

Dressyrhalsband.

Photo: AH

 

Koppel

Retrieverband

Gå fint i band

REFLEXER OCH LAMPOR på halsband och koppel

ID

Utställningskoppel och halsband

 

Uppdaterad 2022-05-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström