Rädda och osäkra hundar
Är hundar rädda eller osäkra beror det på något. Hunden kan vara:
dåligt tränad
skrämd och därmed skämd
Olika individer och hundraser kräver mer eller mindre miljöträning. Alla hundar mår bra av att få en varierad träning redan i valplådan. Hundar tar i allmänhet längre tid på sig vid inlärning ju äldre de blir, som människor. Hundar av urhundsras kräver ofta mer träning och framför allt tidigare och under hela uppväxten.
Hundar som inte har tränats i yngre dar blir mer och mer svårtränade ju äldre de blir, de brukar i vilket fall få att fungera bra i en normal hemmiljö. Viss brist i träning i unga år går att träna tillbaka, mer eller mindre, fast det blir aldrig det samma det kunde blivit med rätt start, speciellt inte på raser som behöver extra miljöträning.
Är hunden däremot skrämd är det inte lika enkelt. En skrämd hund måste man i första hand få att känna sig trygg, samtidigt som man måste fostra hunden att t ex inte skälla eller morra, inte heller backa från folk eller andra hundar, dessa varianter är annars ganska vanliga bland rädda hundar.
Ett sätt som hundar kan vara skrämda och som oftast är lättast att lösa är om hunden är sjuk. En sjuk hund kan "anklaga" ägaren för sitt kroppsliga tillstånd. Den hunden kan ha svårt att uppföra sig som en tamhund när den har ont och mår dåligt. Speciellt då hunden är sjuk vid ankomsten till ett nytt hem, till nya ägare. Man måste alltid se till att hunden är fullt frisk i kroppen, speciellt när hunden mår dåligt mentalt.
Är hunden skrämd för någon enstaka händelse eller enstaka moment kan man inrikta sig på det. En del hundar är rädd för bordsträning, att man klipper klor, tittar på tänder, känner hanhundar på testiklarna, utställningar o s v. Går man in och läser på de olika problemen kan man snabbt se att modellen för träning är ganska mycket lika varandra med bara små enstaka tips och idéer som skiljer träningarna åt. Läs gärna alla, för att lättare få ett grepp om vad som är bäst för din hund.
Är hunden allmänt skräckslagen, osäker, kuvad, rädd, då är situationen en annan, men principen fortfarande den samma:
Låt hunden känna sig trygg
Var ALDRIG elak med hunden, att skrämma den gör den inte mer orädd
Ge hunden allmänt bra skötsel, bra mat, bra vård, bra motion och vettig sysselsättning, sällskap och kärlek, se till att hunden är fullt frisk. En hund som lider i kroppen har också svårt att lita på sin vårdare.
Börja träna en sak i taget, först är det hemmiljön och familjemedlemmarna, sedan utökas det till mindre centrala delar i dess liv, man tränar tills hunden känner sig trygg och säker i den utsträckning som den mår bra av och som ni vill ha er hund.
ATT TRÄNA EN RÄDD HUND
Det gäller att försöka få igång hunden att leka i slutet. Lättare sagt än gjort, vägen kan bli lång men det är bara att kämpa på och med tiden ger det resultat.
Om hunden är väldigt skräckslagen måste man till att börja med komma den nära. Tålamod och mjukhet, man bör göra sig så liten som möjligt så hunden inte ser en som ett hot, man kan med fördel vända ryggen till. Man kan prova att mata till sin en extremt rädd hund, under förutsättning att den inte är övergödd. I så fall måste man noga se till att ta bort mängden man ger under träningen från hundens matskål så man får en chans att banta hunden trots träning, man kan t o m använda hela dagsgivan till träningen. Är det en ung hund brukar godistricket inte behövas utan då kan man oftast hoppa direkt på moment två.
När man kommer hunden fysiskt nära börjar man med att leka med hunden. När man en gång fått igång hunden i lek har man hundens förtroende och med automatik kommer hunden från här bli tryggare och tryggare.
En förutsättning är dock, som jag ser som självklar, var aldrig elak mot hunden! Var aldrig obeslutsam och osäker med hunden. Det är ungefär som med barn, bara man är snäll med dem och trygg (d v s säker och beslutsam, men vänlig) så litar hunden på dig.
När hundar utsätts för chock kan man få hunden lugn genom att massera öronlappen nere vid basen, ungefär i höjd med vecket vid basen som hundar med hängande öron har. Det är en punkt som kan få hundar väldigt lugna och avslappnade. Det finns en annan punkt också uppe på ryggen nära svansroten som man kan massera.
Om en hund har blivit rädd för en speciell situation kan man använda samma knep som ovan samtidigt som man gradvis utsätter hunden för det den är rädd för, lite först och mer och mer vartefter.
Om din hund är rädd så gäller det att inte spä på det hela. Man måste visa att allt är ofarligt. Det gör man genom att visa hunden att livet inte är farligt.
Tänk själv om du t ex vore rädd för ormar. Sedan tog jag din arm och placerade i ett terrarium med en orm som biter dig. Vem som helst måste ju förstå att det spär på rädslan. Visar man däremot att umgänge med orm är ofarligt gång efter gång, så lär man sig till sist att ormar inte är farlig.
Klappande och smekande av hundar stimulerar utsöndring av oxytocin som gör oss lugnare och därmed sänks våra blodtryck. Samma sak händer hos hunden.
Updated 2018-07-13