Miljö

 

Att få den perfekta miljön till hundar kräver raskunskap och ett nära förhållande med hunden, så man ser vad som är bäst för varje ENSKILD INDIVID!

 

När man har för många regler som är för specifika omöjliggör det att göra det bästa för varje individ.

Hundar kommer i en mycket stor variation.

 

Att vara en bra hundägare och ge hunden det rätta har två delar, en att göra så hunden mår bra, en att följa lagar och bestämmelser. Hundar blir i slutänden lidande om ägarna inte följer gällande lagar och bestämmelser.

 

 

Olika miljöer

Det finns otroligt många olika sätt att vara en bra hundägare.

Man kan inte tro att hundar MÅSTE ha en massa olika tillbehör, aktiveringar eller dyligt för att må bra. Att överösa alla med allt är inte rätta vägen att ge hundar det bästa livet, för varje enskild individ.

Vissa hundar mår bättre av vissa saker och vissa mår bättre av andra saker. Vissa mår bra av saker som är farligt för andra hundar.

Att vara en bra hundägare är att vara lyhörd på sin hund och ge varje hund vad den individen behöver.

Sedan har vi hundlagen vi ska rätta oss efter, som i vissa delar är ett dåligt skämt.

Flera lagar och bestämmelser skadar vissa hundar, men vi måste ändå hitta ett sätt att följa lagen utan att skada vår hund.

Grundläggande som alla hundar MÅSTE ha är vänlighet, mat, motion, omvårdnad och sysselsättning.

Ta t ex en blodhund som inte får spåra, den är i princip psykiskt misshandlad. Det innebär inte att alla hundar måste spåra.

Ta t ex en briard som inte blir omskött i pälsen regelbundet, det är djurplågeri, det innebär inte att alla hundar måste skötas i timmar varje vecka i sin pälsskötsel.

Vissa hundar trivs inte med att interagera med andra hundar. Ändå måste de detta, p g a lagar och bestämmelser.

Vissa hundar vill bara stanna på sitt eget revir. Ändå måste de utanför sitt revir, oavsett hur stort de har, p g a lagar och bestämmelser.

Man kan med dagens lagar bara önska var och en lycka till med att följa gällande lagar och bestämmelser OCH samtidigt ha en glad och lycklig hund.

Att vara en bra hundägare mot hunden är så mycket enklare än att behöva utsätta hundar för fara.

 

 

Ensam hemma

Att vara skiljd från sin flock, sin familj, oavsett om familjen är hundar, andra djur och/eller männisor, är INTE naturligt för hundar.

Att vara med sin flock från hunden föds tills den dör är naturligt för hundar.

Att skiljas och åter träffas om och om igen är en oerhörd stress för hundar.

I många länder är i alla fall hunduppfödare tvugna att alltid ha mänskigt sällskap och mänsklig kontroll över hundar HELA TIDEN! En bestämmelse som UTAN MINSTA TVEKAN är mer naturlig för hundar än att vara ensam hemma. Det är en regel som Sverige INTE har!

 

 

Gå i koppel

Att gå i band är INTE naturligt för hundar. Att interagera med människor, hundar och i miljöer i ett begränsande band är INTE naturligt för hundar.

Att röra sig fritt och ha mentala band till sin flock = familj, vare sig familjen är 2- eller 4-fota är det naturliga för hundar.

 

 

Främmande hundar

Att hundar ska interagera med andra hundar som inte tillhör flocken är INTE naturligt för hundar.

Enligt gällande regler och bestämmelser i Sverige idag ska alla hundar träffa andra hundar minst 1 timme dagligen.

Hundar som då bor en och en ska alltså interagera med främmade hundar dagligen. Eller samma hundar som den skiljs och träffar oavbrutet året igenom. Det är INTE naturligt för hundar.

 

 

Temperaturer

En hundras bör inte ha samma temperatur som en annan, för att båda raserna ska ha den bästa temperaturen för dem själva.

Detta beror i första hand om pälsen uppbyggnad, struktur och täthet. Det beror också på hudens tjocklek och underhudsfettets tjocklek. Alla raser har sina egna varianter av dessa fysiska attribut och går inte att påverka så mycket.

Så beror det på personliga önskemål. Även hundar har individuella idealtemperaturer, liksom människan. Vissa gillar varmare, vissa svalare, trots att de i övrigt är lika.

Sedan beror det på hundens temperament. En överaktiv hund kan bli överhettad.

Vad ska vi göra då?

Ha en medeltemperatur till samtliga?

Eller ha den perfekta temperaturen för de flesta raser och plåga andra raser?

Ha många olika temperaturer i samma utrymme där hunden vistas?

Problemet är nämligen att vi har nya bestämmelser som omöjliggör att ha rätt temperatur till varje hund. Oavsett vilken temperatur vi har till hundarna kan vi anklagas för att ha fel temperatur, det är så gällande bestämmelser ser ut idag i Sverige.

 

 

Utevistelse

Att vara utomhus är det historiskt sett absolut bästa och naturligaste miljön en hund kan få!

Det är INTE naturligt för hundar att vistas inomhus i instängda miljöer av raka och hårda ytor.

Det naturliga är att ha naturliga underlag, jord, gräs, stenar o s v under hundars tassar. Att ha solen på kroppen, vinden i pälsen, regn på nosen, det är naturligt för hunden.

Att vara inomhus och inte få komma ut när de själva vill, att inte ha naturlig kontroll på hela sitt revir, speciellt när något händer i reviret, är inte naturlig för hundar.

Att ha ett stort revir och möjlighet att vara ute och inne när hunden själv vill är naturligt för hundar.

Att bli hysterisk för att få komma ut för att människor ska förstå, är INTE naturligt för hundar.

 

 

Nivåskillnader

Det är naturligt för hundar att vistas på naturliga underlag. D v s gräsmattor, snö, is, kärr, sand, berg, stenar, kort sagt, alla underlag. Liksom alla olika höjdet.

T ex att hoppa upp på, krypa under eller hoppa över nedfallna trädstammar är något som mina hundar roar sig med på VARJE PROMENAD här hos oss. Det är naturligt underlag och naturliga nivåskillnader för hund som hunden mår bra av.

Anledningen till att den mår bra av naturlig variation är för att då för ALLA muskler och senor i hundens kropp motionera.

Att ersätta detta med asfalt, bord, välklippta raka gräsmattor o s v är INTE naturligt för hundar. Det ger också hunden större risk att få underutvecklade muskler och senor i vissa kroppsdelar. Speciellt när hunden går på enahanda underlag under uppväxten.

Ibland får man ta till konstgjorda miljöer för att skapa lite variation. Jag t ex har många leksaker i valplådor som de får börja träna på redan när de är kring 3-6 veckor. De får också lite högre hundsängar. Gärna mjuka material som tassarna sjunker ner i.

Sedan tas mina hundar ut regelbundet så då får de en naturlig miljö utomhus som är den perfekta för hundar.

Att ha en "onaturlig" miljö till hundar som komplement under en kortare tid är inget fel, men om man bygger hela hundens liv på konstgjorda miljöer är man illa ute och det kommer onekligen ge fysiskt klenare hundar. Kanske t o m psykiskt klenare hundar.

Om man nu har fått för sig att hundar ska ha bord, vilket är då rätt höjd för varje hundras?

Ska vi riskerar att slå ihjäl hundar för att någon har bestämt en speciell höjd på bord, som någon pappersvändare utan hundkunskap fått för sig att hundar ska ha?

Så har vi det idag i Sverige enligt gällande regler och bestämmelser.

 

 

Exemplena på hur hundar ska ha det för att ha det allra bäst kan bli många och långa.

Summa summarum är att vi idag inte kan ge varje hund rätt miljö för bästa livet för varje individ p g a regler och bestämmelser som stoppar oss. Vi får försöka göra vårt bästa, så gott det går, kring alla snör som regelverket i Sverige anger idag.

 

 

Uppdaterad 2020-08-12

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström