Handikappad hund

 

Hundar kan t ex vara trebenta. Ibland t o m tvåbenta. Hundar kan sakna svans. Hundar kan ha rörelsestörningar.

 

 

Hunden lider i regel inte av fysiska handikapp utan smärta.

Människan lider av fysiska handikapp, även när smärta inte finns. Detta är en skillnad mellan hund och människa.

Anledningen till denna skillnad är att människan VET var som snittmänniskan förväntas klara. Människans alla tillbehör är anpassade efter snittmänniskan. Människan har svårt att avvika i en grupp.

Hunden med fysiska handikapp vet inte att den skiljer sig från andra. Människan tar hand om hunden och ser till att den klarar det den behöver, hunden är i regel inte medveten om detta och ser inte skillnad för egen del eller hundar med eller utan handikapp.

Människan anpassar eventuella tillbehör till hunden efter hundens behov, om sådana finns. Det är vårat ansvar. Inget som hunden tänker på.

Hunden har ingen känsla av att den är anorlunda, den är bara hund.

 

 

Handikappad från "valplådan"

Dessa hundar vet inget annat, så de lider inte, p g a att de är hundar.

 

 

Handikappad med ålder

Kommer det plötsligt så blir det en mer eller mindre övergång som hunden ska vänja sig vid. Om hunden har ägare som ömkar hunden kommer hunden att börja spela på människans känslor och blir olycklig. För att bibehålla ett bra humör hos hunden så ska man pigga upp hunden och få den att tänka på/göra roliga grejer.

 

 

Kupering av svansar

Tidigare skedde regelmässig kupering av hundars svansar på vissa raser. På det hela taget så kan man idag använda dessa stackare till att illustrera hur en hund kan leva med ett stort handikapp.

Hunden pratar med svansen. Den är väldigt många åsikter med svansen. Att bli fråntagen det är för en hund att bli handikappad.

Trots masstympning inom vissa raser så led de hundarna inte till synes, de vande sig. De fick helt enkelt "gilla läget". Uppfödare och ägare tyckte det var vackert på den tiden (det var därför man gjorde dessa avhuggningar år efter år på de flesta kuperingsraser). P g a människans signaler till hunden att den var vacker med sin stump så förstod hunden att det var något som människan gillade och därmed så blev det glimtar av att det inte var farligt att vara utan svans.

Men baksidan vad ju att ibland fick en och annan kuperad hund problem med andra hundar då de inte kunde signalera med svansen. En del blev rädda för hundar. En del blev med tiden hundelaka.

 

 

Sned belastning

Handikapp i form av t ex avsaknad av ett ben eller annat som ger sned belastning kan med åren ge överansträgning på vissa ställer och, som sagt, snedbelastning.

Detta gör att de kan få benpålagringar och med det smärta med åren.

Finns möjligheten att på något vis ge hunden något hjälpben eller var det nu är som behövs så snedbelastning undviks i största möjliga utsträckning så kan det göra en stor fördel för hunden när den blir äldre.

Med lite tur och stor skicklighet kanske hunden helt på det viset kan undvika att någonsin få smärta av sitt handikapp.

 

 

Blinda hundar.

Döva hundar.

 

Uppdaterad 2020-09-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström