8 - 10 veckor

 

Vid 8 - 10 veckor minskar jag matningen till fyra gånger om dagen.

Valpen ska vid 8 veckors ålder gått upp rejält i vikt. En dvärghund kan 10 dubbla sin kroppsvikt under de första 8 veckorna. En stor hundras kan 18 dubbla sin kroppsvikt under de första 8 veckorna.

När jag använde avmaskningsmedlet banminth till mina hundar skedde fjärde avmaskningen två dagar innan valparna blev 9 veckor.

Nu startar jag Axilur i 7 dagar med början samma dag valparna blir 10 veckor.

Jag fortsätter bordsträningen men kortar ofta tiden nu, nu blir det mest som påminnelse. Jag är dock i munnen varje gång på rutin så hunden inte glömmer det. Jag tar gärna ibland med nageln och skrapar lite på tanden så de ska bli van vid tryck och ljud från detta, allt för att vänja dem vid framtida tandstensskrapning. Man kan också ta baksidan på en tändsticka och skrapa lite på tanden med. Akta dock tandköttet, det är inte meningen vi ska ge valparna negativa upplevelser i form av smärta eller peta upp smuts i tandköttet. Kolla halsbandet så det inte sitter för hårt! Klipp klorna vid behov.

Inspektionen ska i denna ålder särskilt ge akt på att hunden är lagom tjock, de ska inte vara för trinda och hårda i magen men heller inte ihåliga och tomma, det ska vara som man lyfter en liten klump, inte en fjäder. Kroppen ska ha massa och substans. När man nu känner på kroppen ska det vara någon mm hull över revben och ryggrad, benen i ryggrad och revben för absolut inte kännas vassa nu. Ge också akt på avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellen bör vara sluten nu, håll ett öga på fontanellens utveckling. Hunden bör ha slutit eventuella navelbrock, håll koll på brock, om din hund har brock, de kan utvecklas och förändras. Mindre brock kan sluta sig senare, putta in små brock regelbundet, det händer ibland att brock sluter sig med skinn utanför helt i onödan, bara för att man inte puttat in skinnet som hänger ut. Är valpen smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla valpen helt ren överallt. Håll koll på tänder och bett. Testiklar bör vandra ner nu. Börjar ni är med halsband så ta varje dag och kontrollera att halsbandet inte sitter för hårt. Valpar växer tidvis oerhört snabbt så halsbandet kan extremt snabbt vara trångt. En gång fick jag tag på halsband som krömp! Då gällde det att vara snabb att göra halsbandet större, flera gånger om dagen! Snabb-check-lista:

 

Hull  Baken Klor Ögon Öron Smuts Fontanell Tänder Näsan Brock  Testiklar Halsband

 

Jag tar ut valparna på en varsin promenad i koppel varje dag om vädret så tillåter. Valparna får första gången ofta gå en promenad med en äldre valp eller hund som är duktig att gå i band. Det är endast en kort bit, oftast inte mer än 5 - 10 minuter, beroende på hur mycket valpen krånglar på sina första koppelpromenader.

Valparna fortsätter dock sina vanliga promenader tillsammans med övriga hundar som vanligt ändå.

Somliga väljer att leverera vapar vid 8 veckors ålder. Somliga levererar vid 10 veckor, några få väljer att leverera vid 12 veckors ålder.

Själv kan jag leverera vid 8 veckors ålder om valpen kommer till ett hem med snäll hund / hundar, och jag anser den tillräckligt fysiskt och psykiskt mogen för det, i annat fall brukar jag rekomendera att den stannar till 10 veckor, så den kommer ihåg att prata hundspråk, det är viktigt rent psykologiskt för hunden.

Är valpen under 1 kg så avvaktar jag med leverans till valpen väger 1 kg. Jag vaccinerar heller inte hundar under 1 kg.

Skulle jag mot förmodan inte fått bra hull på hunden och en god aptit, så avvaktar jag leverans, eftersom jag inte anser att den valpen är tillräckligt tränad för att klara av en flytt. Alla valpar ska ha kommit igång bra med äta - skita processen i god tid innan jag kan anse den fysiskt mogen att flytta.

Inför flytt ska naturligtvis valpen besiktas av en veterinär också.

En flytt tar hårt på en valp, den stannar oftast av viktökningen under en period, äter ofta lite sämre i början och gör av med massor av mer kalorier i början då det är så mycket nytt som händer. Ska en valp klara det och dessutom vara knappt fodrar innan kan det rent bli valpens död!

Ibland kan valpar som levererats i förtid, rent fysiskt, bli sådana som får återkommande fel och brister i resten av sitt liv. Vi ska inte föda upp valpar som ska försörja veterinärerna resten av livet, ge nya ägaren gråa hår och valpen ett bristfälligt liv. Det är heller inte ovanligt att de dör i förtid av alla sina krämpor de drar på sig p g a underutfodring i unga dagar.

Normalt vaccinerar jag valpen vid 10 veckor mot hepatit / valpsjuka / parvo / kennelhosta = DHPPI. Jag låter valparna vaccineras med vilket som helst märke på vaccinet utom nobivacc då min erfarenhet av det valpsjuke vaccinet kan ge negativ biverkning på valpar som de andra vaccinen aldrig gett mina valpar.

Du jag har många hundar av olika raser så ger det ett bra underlag för att göra en bra verdering, och fördelarna med att hitta en veterinär som inte vaccinerar valpsjuka med nobivacc är väl värt sitt pris.

Har man ambitioner att ställa ut i Finland i framtiden bör man ge en valpsjukevaccin efter 12 veckor som ska upprepas efter 4 veckor igen.

 

 

 

Vaccin och utlämning av valpar.

 

Uppdaterad 2020-03-23

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström