5 - 6 veckor

 

Vid 5 veckor utökar jag matningen till tre gånger om dagen. Från nu blir det endast torrt foder.

I slutet av denna vecka börjar jag socialiseringen med andra hundar. Då kommer hunden mer tillsammans med våra vuxna hundar. Valpen ska endast träffa snälla vuxna hundar för att bli den orädda och glada hund en valp kan växa upp till att bli. Jag brukar nu placera valparna i det livligaste rummet, så de blir vana vid allt möjligt.

Om man har ett gäng små valpar tillsammans med vuxna hundar är det viktigt att ha liggplatser till de vuxna där de små inte når dem. I annat fall kan hundar tvingas bli hårdhänta med de små om ett gäng småvalpar attakerar den, då lär sig de små att frukta andra hundar redan som bäbisar. Valpar som växer upp på det sättat blir ofta elaka med tiden eller blir rädda resten av sina liv, och får leva i ständig skräck som offer.

Jag fortsätter bordsträningen. Nu utvecklas tandtittningen till att jag öppnar lite mer på läppen, kanske lite längre bak också. Tiden den ska stå på bordet utökar lite efter hand också. Klipp klorna vid behov.

Avmaskning med Axilur blir det från och med 6 veckors ålder igen, en kur om 7 dagar.

Inspektionen ska i denna ålder särskilt ge akt på avföring eller missfärgning kring analen, håll koll på klor och klipp vid behov, ögonen ska det inte finnas något rinn eller smuts från dem, det samma gäller för öronen. Näsan ska inspekteras, det får heller inte här finnas smuts eller för mycket rinn ifrån den, det får absolut inte vara missfärgat och näsborrarna ska vara väl öppna. Fontanellen bör vara sluten nu, håll ett öga på fontanellens utveckling. Är valpen smutsig ger det rena bakterieodlingen, se till att hålla valpen helt ren överallt. Håll koll på tänder och bett. Testiklar bör vandra ner nu. Hunden bör ha slutit eventuella navelbrock, håll koll på brock, om din hund har brock, de kan utvecklas och förändras. Mindre brock kan sluta sig senare, putta in små brock regelbundet, det händer ibland att brock sluter sig med skinn utanför helt i onödan, bara för att man inte puttat in skinnet som hänger ut. Snabb-check-lista:

 

Baken  Klor  Ögon  Öron  Smuts  Fontanell  Tänder  Näsan  Brock  Testiklar 

 

Om man har valpar och en är mycket mindre än de andra så måste man förstå om den lilla snabbare blir trött och om det är kallt, utkyld. Det beror inte på att den är klenare, utan bara att den har mindre kroppsvikt.

När den lilla väger lika mycket som sina syskon kommer den med att kunna vara ute längre stunder när det är lite kallt, utan att frysa. Viktigt, som alltid, är att man rör på valparna.

När de vill stanna still är det dags att ta in dem i värme igen.

 

 

 

Uppdaterad 2020-06-20

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström