Future planes / Framtida planer

Yorkshire Terrier

 

Avelsplanerna kommer inrikta sig på i första hand friska och sunda hundar, friska och sunda så väl i kroppen som knoppen.

I utseendet strävar jag efter bra proportioner. Tillräcklig benlängd, bra storlek ej större än 3,2 kg. Stark rygg.

Jag kommer heller inte avla på felaktiga pälskvaliteter. Det finns nog många uppfödare i dagens läge som avlar på felaktiga pälskvaliteter, jag kommer inte bli en av dem.

En av anledningarna till att jag vill ha denna ras är för att jag är allergisk mot hund och med den sorts allergi jag har så har bl a svårt med underull hos hundar. Yorkshire Terrier SKA ha en enkel silkig päls utan ull. Bevarar vi inte detta hos rasen är rasen inte lättare för vissa allergiker att ha än vilken annan ras som helst.

Dessutom blir en annars förvånansvärt lättskött pälshund svårskött om man har felaktig pälskvalitet på sin Yorkshire Terrier. Istället för att fodra några minuter om dagen kommer pälsen fodra betydligt mer arbete och dessutom massor av manipulation för att kunna ställa ut hunden, t ex special schampon, special balsam, plattänger, upprullad päls, overaller m m.

Inavesgraden bör hållas nere, ej över 6,25 % anser jag, gärna ännu lägre om det går. Bra hundar runt om i världen av denna ras är ofta släkt med varandra vilket begränsar valmöjligheterna.

Vi använder endast hundar med stängda fontaneller. Hundar med korrekt bett. Hundar utan baksporrar. Hundar utan brock. Hundar med alla tänder. Hundar som inte har epilepsi. Hundar som har stabila magar. Hundar som har de absolut mest framåt och glada temperament. Hundar som inte har hjärtfel eller föräldrar med tidiga hjärtfel. Hundar som inte är födda via kejsarsnitt.

När jag köper in blivande avelsmaterial ställer jag samma krav på föräldrarna till min blivande hund. Hundar som är födda hos mig har redan alla dessa krav uppfyllda.

Hela rasen håller på att gå i toaletten med tanke på dessa ullmonster i "elefant"storlek som brakar fram i utställningsringarna i dagens läge. I mitt tycke är de en skam för uppfödare kollegor och domare att helt gå ifrån rasstandarden så som det skett på denna ras.

 

ENGLISH SVENSKA

Plans

Planer

Nothing again. Inga planer då vi inte har rasen längre.

 

 

Updated 2017-07-20