Karantän

 

Karantän är att issolera en person, hund, yta eller liknande, att göra den strikt avskild och upprätthålla den så.

 

Ett sådant utrymme bör alla som har en hundflock ha möjlighet att snabbt iordningställa, en säker yta som ingen annan kan och får beträda. Har man mycket spring i sitt hem så bör det finnas tydliga skyltar som varnar för att bryta karantän, gärna i kombination med lås eller hake som är så högt upp att det är "obekvämt" att öppna, allt för att förhindra olyckor. Speciellt om man har små barn som har en förmåga att glömma i hettans stund, de är ofta som hundar, lever mest i nuet och glömmer ibland alla förmaningar.

En sådan karantän kan vara bra för t ex:

 

 

Flaggan betyder karantän, sådant område ska INTE beträdas utan rätt kunskap och tillstånd.

 

Riktig karantän

En riktig karantän är otroligt omfattande, för att bara nämna några drag, tvättutrymmen mellan karantän och utgång, flera km från närmaste hund, enbart ytor som går att sterilicera, inklusive underlag inomhus och utomhus, dubbla inhägnader, specialkläder m m. Läs mer på jordbruksverkets hemsida om det.

 

Hemkarantän

En hemkarantän bör i alla fall ha tvättmöjlighet mellan grupperna, och skobyte. Avföring och urin ska kunna gå att ta reda på. Det måste vara absolut uteslutet att någon av misstag kan gå in där.

 

Karantän av löptik

En tik som löper ska man aldrig ha lös på allmän plats, man ska aldrig lämna den ute själv på en tomt eller annan plats. Man ska inte ha den själv i hundgård.

En tik kan vara minst lika ivrig på att ta sig till en hanhund när den löper som hanhundarna är att träffa henne. Lita inte på en löpande tik, oavsett hur lydig hon annars är! Könsdriften (som är en naturlig instinkt) kan vara starkare än våran träning.

Läs mer om löp.

 

Det är mycket passning med löptik – hanhund

En sak jag lärde mig fort av en gammal hunduppfödare var att man ska ha MINST 2 hinder mellan hanhund och löptik, det gör mer nytta än man tror, dels bevakar inte hanen och tiken väggen / dörren mellan sig, de får det mer på avstånd, så tanken att det är “lätt” att försöka ta sig över det enda hindret lägger sig betydligt, därmed äter hundar bättre, uppför sig bättre, sover lugnare o s v.

Detta knep har lyckats med att ge mig ett otroligt lite antal tjuvparningar, speciellt som jag under alla år från 1979 (när min mamma skaffade en Japansk vit spets hane och jag själv hade Schäfer tik) har levt med båda könen i familjen.

Sedan ifall någon tar sig förbi första hindret hinner man se det och göra stängningen mer pålitlig, innan katastrofen är ett faktum.

Ett faktum som få människor tänker på är att en hund känner av löptik doft på 3 km avstånd. Hundar är alltså alltid mer eller mindre vana vid löptiks doft. Det är ofta ägarens ängslan som ger hunden signalen att - "flockledaren är osäker, så nu har jag fritt fram", som orsakar de största problemen vid hanhund - löptik situationen.

 

Valptikar

Tikar som ska ha eller har små valpar måste skyddas från både stress av andra hundar och tiken måste ha lugn och ro. Dessutom när tikarna är extra öppna bak bör man vara extra försiktig med att ha rent kring dem så de inte drar på sig infektioner. De måste absolut skyddas mot drag, kyla eller för hög värme. De ska inte stressas över ett lämmeltåg av folk som springer kring dem så de inte får lugn och ro. Läs mer om valptikar.

 

Ny hund i flocken

Vid införande av hund i flock kan det vara bra att hålla isär den nya hunden med de gamla hundarna under en period i början, jag själv passar på att ge hunden bl a en avmaskningskur under karantänstiden. All avföring tar jag noga omhand och eldar.

Läs mer om införskaffandet av ny hund.

 

Sjuka hundar

För att hålla rätt typ av karantän åt en sjuk hund är det viktigt att man vet så mycket som möjligt om hundens sjukdom för att kunna skapa och upprätthålla de rätta skyddsåtgärderna för den hunden, eller de hundarna.

Har man en smittsam sjukdom på sina hundar som är allvarlig, alltså kan orsaka att hundar blir svårt sjuka och t o m kan dö, i sådana fall är det bra ifall man kan hålla isär hundarna som är sjuka för att minska risken för rundgång.

Men som sagt, först som sist måste man veta om hur smittan smittas. Läs mer om sjukdomar.

 

Läs mer om att hålla borta smittor från sitt hem, sin kennel, sin hund eller sina hundar, under sanering.

 

Uppdaterad 2018-07-13