Hakmask

 

Hakmask ägg

 

Hakmasken är inte så vanlig hos hund.

Det finns en sydlig och en nordisk typ, den nordiska typen är den som förekommer i Sverige, vi har tur (än så länge), den är den mindre farliga varianten.

Den är vit med avsmalnande ändar, ca ½ - 2 cm lång, framtill har den mun som den använder att bita sig fast och suga blod från tarmväggarna i tunntarmen.

Hakmask

 

Hakmasken smittas genom ägg och larver i avföring. Valpar smittas dessutom i fosterstadiet via mamman och via modersmjölken. Hakmasken har dessutom en annan otrevlig smittväg, den kan smitta via att hunden endast trampar på smittan, den kan bita sig fast mellan trampdynor t ex och tränga igenom huden och in i hunden den vägen. P g a detta kan det vara svårt att sanera bort från slutna rastplatser.

 

Avmaskningsmedel.

Axilur behandlar: Spolmask (Toxocara canis, Toxocana cati, Toxocaris leonina). Hakmask (Ancylostoma canium, Ancylostoma tubäforme, Uncainaria stenocephala). Piskmask (Trichuris vulpis). Lungmask (Aelurostrongylus abstrusus). Bandmask (t ex Tänia pisiformis, Tänia hydatigena, Tänia täniäformis, Tänia cervi, Tänia serialis, Mesocestoides app.). Giardia.

 

En hund som drabbas av hakmask kan få blodiga diarréer, blodbrist, glanslös päls, viktminskning.

Hakmasken hakar sig fast i tarmslemhinnan och suger blod. Skadorna kan bli svåra. Vid kraftiga angrepp dör hunden.

 

Hakmask

 

Uppdaterad 2019-06-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström