Avmaskning

 

Avmaskning är avgörande för våra hundars hälsa. Nu mer än någonsin.

Förr kunde man komma undan med att slarva med avmaskning. Numera, p g a alla nya smittor, kan man inte komma undan med slarvig avmaskning.

 

Ett nogrannt avmaskningsprogram för varje hund är av största vikt för hundens hälsa. För uppfödare är det omöjligt att hålla ett bra uppfödningsprogram utan en bra avmaskningsrutin väl anpassad för uppfödning.

 

 

Olika avmaskningsmedel

Det finns en uppsjö av olika preparat som man kan prova. Kolla dock noga utifrån era problem med vad avmaskningsmedeln är till för. Rätt maskmedel till rätt parasit.

 

 

Följ avmaskningsinstruktionerna

Man måste vara noga att följa anvisningarna på det preparat man väljer.

 

 

Receptfria avmaskningsmedel

De receptfria avmaskningsmedel vi har idag angriper endast den vuxna masken, maskens ägg eller larver påverkas inte. När man ger preparatet fungerar det under en relativ kort tid, längden är beroende på maskmedel, sedan är effekten över och hunden kan återsmittas igen. Sanering av närmiljö är därför väldigt viktigt.

 

 

Mängd maskmedel

Det är viktigt att inte ta till för snålt av maskmedlet när man avmaskar hund eller hundvalp, detta kan leda till resistens! Ta hellre lite för mycket maskmedel än lite för lite.

 

 

Växande hundar och dräktiga hundar

När det gäller avmaskning av hundar som ökar i vikt, t ex valpar och dräktiga, så måste man uppdatera/öka dosen allt eftersom hunden blir tyngre. Annars får de för lite avmaskningsmedel och då gör det ingen nytta. Att ge för lite kan dessutom vara skadligt då det dramatiskt ökar risk för resistens.

Mer om resistens.

 

 

Förebyggande

Det finns inget direkt förebyggande preparat mot mask för hund, däremot är hunden frisk och sund och i sina bästa år verkar det som de har väldigt stark motståndskraft mot mask. Tikar som löper eller är dräktiga, hundar i stress och valpar är speciellt mottagliga för mask.

Sedan de nya parasiterna kommit till Sverige är detta inte lika avgörande längre, även om det fortfarande är av vikt.

Avmaskningsmedel av rätt sort och rätt mängd är helt avgörande för framför allt uppfödare idag.

 

 

Andra länder

I många andra länder som är aktiva inom hundsport och som levt med t ex giardia och liknande parasiter sedan 100 år och mer (t ex USA och medelhavsländerna), har man helt andra rutiner än vi har i Sverige.

Vissa länder har regler för avmaskning. Om man inte avmaskar kan man få hundarna omhändertagna. Hundarnas avmaskningar ska vara dokumenterade av veterinär.

 

 

Avmaskning och vaccin på importer

Då jag importerat flera hundar från seriösa kennlar i utlandet så var jag i början förskräckt över alla vacciner och veterinära avmaskningar som hundarna genomgått. Jag förstod med tiden att detta var nödvändigt för att hålla kennlarna friska i länder där det fanns ett större smittryck på hundarna än det var här.

Idag har de sjukdomarna/smittorna kommit hit. Vi bör alltså lära av andra länders erfarenhet.

Exempel på normala vaccineringar och avmaskningsrutiner på hundar från andra länder. Vaccinationsexempel.

 

 

Fräsch mat

Om man som jag ger Orlando pinnar från Lidl till sina hundar bör man inte ge en hel pinne till en liten dvärghund samtidigt. Det blir så mycket för en liten mage att näringsbalansen rubbas för en så liten hund.

Har man sedan kräsna hundar som inte vill ha pinnarna när de har hårdnat/torkat så gäller det att hålla den fräscha. Jag själv stänger förpackningen med en knipa. Då håller den sig i veckor.

Jag använder oftast dessa pinnar genom att trycka ner avmaskningsmedel i en bit (stor som en nagel) och ge till hundarna. Mina hundar slukar det utan problem.

Då mina hundar är väldigt förtjusta i dessa Orlandos Lidl-pinnar (inga andra märken av pinnar som jag provat duger åt mina hundar) kan jag ibland ta en bit (stor som en nagel) och smular ner i en portion mat om den hunden behöver lite extra stimulans för att äta.

 

Orlandos pinnar från Lidl

Photo: AH

 

 

Personligt avmaskningsprogram 2020

Jag ger hundar avmaskning vid behov.

Rutinen som ligger i botten är:

Utöver detta, som sagt, vid behov.

 

 

Viktigt är att hålla koll på parasiten och dess levnadssätt och hur man bekämpar dem. Mer om maskar o d.

 

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström