Träningsklossar

 

Träningsklossar kallas på engelska stacking blocks. Det finns också andra metoder som bygger på samma idé. Det jag skriva om här är den typen av träning av hundar.

Jag börjar med att fastslå att SKK har tagit starkt avstånd från denna typ av träning av hund eftersom det ger ett löjets skimmer över hela utställningsverksamheten.

Idén idag är alltså att få hunden att stå stilla som en staty.

Jag har gått på hundutställningar i över 35 år, jag har alltså lite längre perspektiv på det jag skriver och har sett.

Först ska jag skriva lite om när jag såg modellen första gången. Det var för över 25, kanske närmare 30 år sedan (skrivet 2013). Då var den avsedd att använda om "trimbord" för ovanligt stökiga hundar, hundar som hade svårt att stå still till groomers (hundtrimmare) som hade svårigheter att hantera en levande och rörlig hund. För ca 20 år sedan skaffade jag internet, då hittade jag igen dessa med flera modeller, tyckte att jag kunde väl prova, det gjorde ju inte ont. Sagt och gjort, jag byggde då en förenklad modell som var mycket enkel, som jag provade ett par, tre gånger för att sedan bli bortglömd i ett hörn tills nu då jag tog fram den för att jämföra detta mot det nya som kommit, träningsklossar.

Enda fördelen med den var att den samlade mycket hår, kloklipp och sådant så det blev lättare att städa efter trimningen.

 

 

Anledningen att den inte blev populär hos mig var för att jag aldrig har haft problem med att trimma eller på annat sätt sköta hundar, inte ens de som var stökiga. Tvärs om, folk blev ofta skickade till mig med sina hundar när de blev "utsparkade" hos andra som inte klarade hundarna, och jag hade oftast svårt att fatta vari problemen låg, då hundarna inte hade problem hos mig.

Jag ska börja lite längre tillbaka på dagens användning, som träningsredskap för utställningar.

Varför vill vi att hundar på utställning ska stå still som statyer? Jo, därför att det är det som domarna premerar! Har man en t ex 4 månaders valp som hoppar och skuttar lite och kanske tramsar runt och pussar domaren på bordet så han man under senaste 10 - 20 åren oftare och oftare fått höra att valpen är för valpig, den ska hem och träna... Detta är en utveckling bland DOMARNA som ökat mer och mer för vart år. Utställare som suktar på finare priser (och vilka gör inte det?) är inte sena att följa trenden, de vill ju vinna!

Inofficiella utställningar och deras utveckling är inte bättre än officiella, tvärs om! Förr gick en inofficiell utställning till på ganska lika sätt som en vanlig utställning på det hela taget. Bedömningen var oftast "snällare", alla meriter som kan uppnås på en officiell utställning kunde man naturligtvis inte få då heller, precis som nu, det var oftast färre deltagare än på officiella utställningar, men annars ganska likvärdigt. Den märkvärdiga utvecklingen är dock att på inofficiella utställningar så ska hundar och t o m valpar idag stå som en staty i upp till 10 - 15 minuter! Fullständigt horribelt!!! Det är längre än championhundar står still totalt på en officiell utställning under en hel dag i utställningsringen... Detta är en helt sjuk utveckling!

Att träna en hund, och då framför allt en valp, innebär att ge den små fingervisningar om hur saker och ting ska gå till, under en mycket kort stund, för att sakta utöka denna stund med tiden, på vuxna hundar! Valpar håller man endast på med mycket korta ögonblick åt gången, de är ju valpar! Inte fullt utvecklade i vare sig kropp eller själ. Man ställer inte högre krav på en valp än på en vuxen och kallar det träning, det är att förstöra valpar!

Valpar som får hålla sig till strikta regler avsedda för vuxna hundar, blir kuvande, stukade, i bästa fall bara uttråkade. Det är något som jag inte tycker är vackert, tvärs om!

Alltså för att ha största möjliga chans numera ska hunden stå som en staty. Hur uppnår man det snabbast? Klossar...

Denna utveckling som jag ser den ligger alltså i domarnas händer till stora stycken. Ju mer de förstår att valpar som är glada, hoppiga, öppna, pussiga, är hundar som kommer att utvecklas till bra samhällsmedborgare som har största möjliga chans att bli bra ambassadörer för trevliga hundar, finns det något skönare! Finns det något ljuvligare och vackrare än att se en hundvalp uppföda sig som just en valp, inte som en vuxen hund.

När domare vägrar premera valpar som uppför sig som "vuxna" (statyer) kan utställare lära sig att träna sina valpar som just var de är, valpar, då kan nästa generations hundar få en bra start i livet, istället för en dålig start.

Jag hörde för någon dag sedan om en flitig utställare av lite större hundar som satt och såg på TV och hade en hund efter en annan ståendes hela kvällar på den sådan anordning bredvid sin soffa. Även valpar. Kväll efter kväll...

Att däremot använda klossar till vuxna hund i vissa syften under en kort stund, kan jag inte anses vara skadlig, men valpar regelmässigt... Det är frågan det. Lång stund ofta är i alla händelser på valpar helt enkelt skadligt, utan minsta tvekan. Vuxna hundar ska heller inte behandlas som statyer, utan få vara hund.

Sättet att vända detta är antaligen genom att gå ut med så mycket info som möjligt om hundar och deras behov av att röra sig, att inte bli tvingade till en position i timtals. Hur osunt och ovackert det är med valpar som uppför sig som vuxna, att inte ens vuxna hundar ska fråntas sin personlighet och utstrålning på det viset.

Träning av all den slag kan vara skadlig och göra hunden trött och uttråkad. Man ska ha KUL med sin hund, då tycker hunden livet är stenkul!

Och sedan det viktigaste av allt, att domare utbildas i att INTE plocka fram valpar som inte är valpar och uppför sig som valpar, och för den delen, ser ut som valpar.

Läs mer om hundars fysiska utveckling, mer om att låta hundvalpar se ut som och uppföra sig som just valpar, att låta ungdomar få se ut som och uppföra sig som ungdommar och att låta varje stadie av hundens liv visa skönheten med det stadiet, från den minsta till den största, från den yngsta till den äldsta. Det är därför vi har olika klasser för hundar i olika åldrar, är det så svårt att förstå?

 

 

Huruvida valpen på bilden är överdrillad eller enbart fotograferad på klossar efter några korta sekunders upprepad träning (så som man ska träna alla så små valpar i all sorts träning), står skrivet i stjärnorna, men visst är valpen en dröm av skönhet där den står, fast den inte står perfekt, trots klossar.

Hur ställer man då hunden perfekt? Läs mer om hundens anatomi.

 

Uppdaterad 2019-03-27

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström