Tips inför utställningen

 

Inför utställning finns det ett gäng förberedelser.

Man ska se till att hunden är i perfekt utställningskondition i päls och kropp.

Man ska se till att hunden är väl tränad fysiskt och psykiskt.

Man ska se till att man har all utrustning som man behöver för att klara av och orka med en utställning. Tält. Koppel / halsband. Vatten. Skålar. Eventuellt bur eller grind/hage.

Burens minimimått finns angivet på jordbruksverkets hemsida.

Det är bra för hundar att få en egen vrå att koppla av i, under allt stoj en utställningsdag, som annars kan bli allt för tröttande för hunden, speciellt om den ska in och visa upp sig igen i "stora ringen" i slutet av dagen, då bör den ha krafter att visa upp sig igen. Har man en hage är det bra ifall man har en filt hänger på sidorna, gäller även burar. Man bör ha tre sidor täckt, skyddad, dels för att hundar inte så lätt får in smitta till våra älsklingar, dels för att hunden ska känna sig lugn och trygg i sin egen vrå och kan ha så stor chans som möjligt att koppla av. Hunden ska sedan ut varje timme på en sväng, den ska inte bosätta sig där.

Ska ni utomlands, så var noga att kolla med landets motsvarighet till jordbruksverket så ni tar er in lagligt i landet. Och kolla med vårat jordbruksverk så ni är välkomna tillbaka med hunden till Sverige innan ni reser.

Man ska se till att kunna alla bestämmelser som gäller för den utställningen. Läs på speciellt om bestämmelserna ifall du ska till utlandet, läs då på bestämmelserna både för att komma in i landet och för att komma in på utställningen, det är inte alltid det samma. Bestämmelser finns på det landets motsvarighet till vårat jordbruksverket och information till det landets utställningar finns på landets kennelklubb.

Om det är dubbeldags utställning var noga med att tillse att båda utställningarna är på samma adress, det är inte ovanligt att de annonserar att de har "gemensam" utställningshelg och plats, sedan är det flera mil mellan utställningarna, och det går ju inte ann ifall man vill ställa ut flera raser båda dagarna... Detta fenomen att ha utställningar på samma ort fast flera mil från varandra tycks bli vanligare för varje år som går.

Inför utställningen ska hunden vara välrastad. Rasta gärna hunden någon ½ timme före utställningsplatsen, ta då en redig sväng med hunden, på detta sätt minskas risken att hunden ska ådra sig smitta och hunden är välrastad. Rastplatserna blir ganska infekterade på utställningar av smittor och bakteriefloror från när och fjärran. Värst är det på inomhus utställningar då rastområdet i regel blir ännu mer begränsat. Ju senare på dagen, ju fler smittor. En välrastad hund kommer mer till sin rätt i framför allt rörelserna än en "nödig" hund.

Vid eventuell veterinärbesiktning försök undvika att veterinären tar i slemhinnor på hunden, mun, ögon o s v. Fråga om det går bra att du visar istället. Veterinären är och kladdar i slemhinnor på hundarna på löpande band. Domarna har i alla fall några minuter mellan de olika hundarna, dessa minuter mellan gör större skillnad än vad man tror då många smittor ofta är väldigt flyktiga.

Begränsa kontakten med främmande hundar så mycket som möjligt. Låt hundarna inte lukta varandra, varken fram eller bak, i båda ändar kryllar det av både det ena och det andra.

Tvätta allt noga som varit med på utställningen efter hemkomsten. Var extra noga med fällar och allt tyg, burar, skor, händer, kläder, speciellt de som är från midjan och nedåt. Ju längre ner, ju större risk för smitta.

 

Uppdaterad 2019-03-27

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström