Träning

 

Att tänka på INNAN ni skaffar hund för kommande träning:

Idag är det av största vikt att vi uppfödare bl a tränat de riktigt yngsta valparna att bli hållna i famnen, så de inte ska känna obehag av att gå från famn till famn senare i livet. Att bära hundar är ju så populärt i dag bland dvärghundsägare.

Det är så otroligt många hundar som lider av att de får gå från famn till famn med start när de är över 10-12 veckor, och flera av de hundarna utvecklar ett obehag av detta som de lider av i resten av sina liv, då ägarna inte förstår vad de gör för fel och inte förstår hur man ändrar på detta.

Vi uppfödare som vill att våra valpar växer upp och blir lyckliga och trygga får lägga in den träningen idag när hundar inte får vara hundar i samma utsträckning längre som förr så de valpar vi sätter till livet inte blir olyckliga resten av livet.

Ni valpköpare, köp valp hos en uppfödare som har pysslat och hanterat sina valpar. Se till att ni inte köper hundar som varit bortstängda i något hörn under tidig uppväxt. Se till att inte skaffa hund hos folk som aldrig är hemma hos sina hundar, de har knappast tid att tillbringa tid och träning med sina valpar.

Vill nu ha en tam hund, köp hund hos en uppfödare som gjort dem tama OCH bibehåll de egenskaperna genom respekt för den enskilda hunden och dess behov och temperament.

 

 

Här kommer lite träningstips för den nyblivna valp ägaren.

 

 

Att lära valpen vad den kallas

Hur lär man en hund att veta vad den heter? Lära en hund dess namn.

Jag har använt samma metod sedan 1980-talet med stor framgång. Mina hundar blir överlyckliga så fort de hör sitt namn. Det har varit en bra grund att vila på för all framtida kontakt med hunden.

  1. Ha koll på hunden, studera den, och lär dig vad den har som favorit. Godis, mat, lek eller liknande. Använd deras favorit som motivation.
  2. Ge hunden vad den vill ha, när den tar den säg hundens namn på ett glatt och trevligt sätt.
  3. Andra gången säg hundens namn redan när den tar motivationen. Försök synka det. Vi människor är lite långsamma så om vi säger namnet när hunden tagit motivationen blir namnet att komma efter händelsen. Ska vi säga samtidigt måste vi i våra hjärnor sikta in oss på att säga strax före, så kommer namnet ut ur våra munnar samtidigt som hunden tar motivationen.
  4. Tredje gången säg namnet först och erbjud motivationen direkt efter det uttalade namnet.
  5. Detta räcker för de flesta valpar, och även äldre hundar, vid behov, upprepa sista steget om och om igen.

Efter detta har ni utgångspunkten att hunden känner lycka så fort den hör sitt namn. Denna grund är sedan fin-fin att bygga vidare på. Denna effekt kommer avta om man hela tiden använder namnet och ger bestraffning samtidigt.

Förr använde man oftast bestraffning som inlärningsmetod. Idag vet vi bättre.

Kan man lära sig hantera att vända på den onda cirkeln av bestraffning och göra den till motivation istället, så fungerar sedan namnet på samma vis som t ex klicker tränas att fungera. Skillnaden är att människans signaler till tummen är snabbare, än människans signaler till munnen. Därav har ljud en lätt fördröjning i förhållande till klicker.

Hundar själva sinsemellan använder ljud för att kominucera. Därför bygger namn på en naturlig metod, det är högst naturligt för en hund att ta till sig ljud som signaler. Det används i den dagliga samvaron hundar emellan. Pip, gnyende, gläfs, gnäll, smackande etc. Skall använder i regel hunden mot människan, när hunden har lärt sig det så kan de också gå över till att använda skall hundar emellan.

 

 

Motion

En valp ska kunna röra sig fritt i kuperad terräng. En valp för aldrig pressas till att ta ut sig. En valp mår bara bra av att vara med på hela och långa promenader redan som liten valp men bör bäras när det blir för mycket för dem. De är som ungar, de kommer och gnäller eller krafsar på en eller ställer sig i vägen! Då är det dags att bära dem en bit. Sedan blir de otåliga och vill ner, då är det dags att låta dem springa en bit igen.

En motion som denna tränar alla muskelgrupper och ger en oerhört bra grund till att för framtiden få fina muskler och leder. Detta påverkar mycket åt det positiva hållet, t ex patella, HD o s v. Det påverkar också sådana saker som att hålla ut i en parning som drar ut på tiden och för tikar, en förlossning som underlättas något enormt av att tiken har muskler på de rätta ställena och är i god kondition.

När det gäller att bära små hundar korta bitar under promenaden går det bra att tillverka en känguru ficka som man kan bära valparna i. Det finns utmärkta modeller om man tittar på naturfolken, hur de bär sina barn nära kroppen och därmed har kontakt och kontroll på sina barn.

 

 

Rumsrenhet

Rumsrenhet är väldigt grundläggande, därför har det fått en egen sida. Mer om rumsrenhet.

 

 

Ensam hemma träning

Man bör så småningom träna valpen att vara själv.

Först ser man till att ha en yta för hunden där den absolut inte kan skada sig, inga sladdar, inga uttag etc. För en stor hund lite större yta och för en liten hund, lite mindre yta. Se på jordbrukverkets hemsida för att läsa om godkända minimimått för "förvaring av hund".

Hunden ska ha som minimum liggplats och vatten i sitt utrymme. Gärna någon leksak eller filt som luktar av husse och matte också. Kanske eventuellt ett tuggben eller liknande för sysselsättning.

Sedan börjar du med att ha hunden där en liten stund varje dag, kanske när den äter? Då förknippar den platsen med något trevligt. Man kan också ha ett sådant utrymme för valpen när den sover. När du tar ut den, så gör du det när hunden är lugn och sansad, inte uppspelt och uppfodrande ber om att komma ut. Det är inte hunden som ska styra när den kommer ut.

Ha gärna på en radio som sällskap. Dra gärna ut jacket, en telefon som står och ringer kan bli väldigt stressande för hunden, den förväntar sig att du ska komma rusande och svara och om du inte gör det är något fel, enligt hundens sätt att se det hela.

En dag går du ut, står en kort stund utanför ytterdörren, går in igen. Rusa för allt i världen inte fram till valpen och ömka den i detta läge, då får du problem att lämna hunden senare. Bry dig inte om den, när hunden är lugn och sansad tar du kontakt. Även om hunden är lugn, så ta inte kontakt direkt när du kom in, utan låt det bli en fördröjning, för bästa resultat i ett oregelbundet mönster, alltså kom inte in och titta på klockan, ge det hela 1 minut och sedan rusa fram till valpen, utan ta endast kontakt lugnt och sansat, om det är så ni vill att valpen ska vara nästa gång när ni lämnar den där.

Sedan går du lite längre, kanske slänger sopor, hämtar post eller liknande medan hunden får vara kvar i sitt utrymme.

Sedan dröjer du dig kvar lite vid postlådan innan du återvänder in. När du är över gränsen 15 minuter är det klart. Då går det bra att lämna hunden.

 

Hunden ska inte vara ensam på daglig basis, den ska heller inte bli lämnad mer än max 4 timmar.

 

Enligt gällande lagar (skrivet 2015) så ska hundar som står inomhus ut var 4:e timme. Samma gäller hundar som är i hundgård, de ska ut hundgården var 4:e timme.

 

Det är oftare lättare att träna hundar att vara ensam när de är valpar, självsäkra hundar lär sig snabbt, osäkra hundar (och vissa felaktigt tränade hundar) hatar att vara ensamma, dessa hundar kan man behöva längre träning med. De hundar som aldrig varit själva och är vuxna kan bli väldigt tufft att lära vara själv, beroende på deras temperament och annan träning.

 

Om en hund redan har problem att vara själv p g a sin ägare, är det en annan historia. Läs mer om problem beteenden orsakade av människor som tränat hunden felaktigt.

 

 

Grunden till inkallning

Vill man för framtiden få en hund som utan problem går att ha lös så lägger man grunden redan hos en valp.

Grunden till en framtida perfekt inkallning kan alltså läggas redan hos den lilla valpen, valpar köpta hos mig har redan fått lära sig att gå lös i grupp och följa flocken, så allra första grunden finns redan där.

Typexemplet för felaktigt inlärd träning är när ägaren står och ropar för hunden meningslösa ord (för hunden meningslösa) och inget mer händer, det lär hunden att inte bry sig om vad som ägaren säger. Att sedan bli sur och irriterad som hundägare medan hunden går runt och har kul och fattar ingenting, så man till sist säger att "nu går matte / husse"! Vända sig om och gå. Då har man lärt hunden att "nu går matte / husse" är kommandot på inkallningen, inlärt av ägaren. Dessutom blir inte inkallningen lika skoj för i det läget är ägaren irriterad och kan inte ge valpen det välkomnande, skojiga mötet vid framkomsten som ska vara där vid en bra inlärningen.

Irritation och hundträning HÖR INTE IHOP! Lämna humöret hemma i en byrålåda och var smart när du tränar hund istället!

Alltså vad gör man då?

Man leker lite med valpen, så man får dess uppmärksamhet, skuttar iväg lite glatt så hunden följer efter och tycker det är en rolig lek, så kallar man glatt in när hunden är på väg mot dig, vilket den kommer att vara om du är tillräckligt skojig, när den kommer fram är man extra glad och skojig.

Man kan helt enkelt vända och springa några steg ifrån hunden och när den då avbryter vad den gör och skuttar efter dig börjar du leka och berömma hunden!

Man kan ha med en äldre lydig hund som får visa valpen orsak - verkan, alltså man ropar in den vuxna hunden och valpen hänger på, så när de kommer fram gör man en liten skojig fest av det hela.

Fördelen med att ibland använda andra hundar som hjälp hund är att hunden lär sig att lyda fast det är andra, skojiga hundar med också.

Att bara vara ute och gå och valpen följer naturligt sin flock, d v s ägaren. Detta lägger jag som uppfödare grunden till redan när valparna passerat 6 veckor (ålder till viss del beroende på väder och vind), så valpar köpta härifrån har redan den grunden lagd, men man måste fortsätta att upprätthålla det hela.

Detta är olika exempel på bra grund till framtida bra inkallning. En metod bör inte utesluta den andra utan tvärs om användas bredvid varandra.

Glöm inte att leka med valpen och HA SKOJ ihop. Något som allt för ofta glöms bort bland de rutinerade hundägarna som därmed kommer ifrån den härliga, nära kontakt man kan ha med hund och därmed glömmer att ha skoj med hunden. Låt det fortsätta vara kul att ha hund! Endast då kan man fortsätta att vara den bra hundägare som hunden förtjänar.

 

 

Kloklippning och övrig vård

Man smeker och tar i tassar, tår och klor dagligen, när man sitter med valpen i knäet. Man kan med fördel klippa en klo om dagen under första månaderna, på så viset lär sig hunden att detta är fullständigt normalt. Man kan passa på att lyfta lite på läppen och titta på tänderna en kort stund också. Ibland man kan sticka in ett finger i munnen på hunden och känna på tänderna. Läs mer om träning och inlärning av kloklippning och övrig vård av valpar - hundar.

 

 

Socialisering av valpar redan i valplådan och framåt

Låt valpar vara med överallt. Att de bara får vara med överallt ger bästa tänkbara miljöträning.

När hundvalpar är bortstängda från boendemiljön så missar de i regel den här biten. Det gör att när de sedan kommer ut i hem kan de tycka allt som de inte sett tidigare är farligt.

Låter man bara valpar vara med om allt möjligt, så tycker de till sist att nära ingenting är farligt som är nytt.

Det är viktigt att valpar får vara med om varierande sysselsättningar, ljud, lukter, miljöer o s v. På det viset märker de att livet tillsammans med människor inte är farligt.

En valp som inte är med om detta i tidig ålder blir som en slags vildhund, den blir försiktig mot allt möjligt. Den kommer uppleva världen som en farlig plats där endast ett begränsat liv är ofarligt, där den lärt sig att känna sig trygg.

 

Här är valpar med och viker en kartong.

 

 

180430 Ljud

Det är viktigt att träna olika ljud på små valpar, så de inte blir så ljudkänsliga. Lämpligast är att göra ljud ifrån sig när valparna leker, så förknippar de ljuden med trevligheter.

Klicker avger oftast ett extremt skarpt ljud. Det är mycket bra valpar får vänja sig vid det ljudet så slipper de bli skrämda senare i livet. Det är extra bra hjälp för de som vill klickerträna hundarna senare i livet.

Munspel är bra att spela för valpar.

 

Visselpipa Klicker

 

 

HJÄRNGYMPA FÖR VALPAR

Hunden som får mycket stimulans när den är ung och tränas mentalt får en större hjärna med fler och större celler och med fler förbindelse mellan dem.

Vi kan alltså påverka hundens hjärnas utveckling genom att ge bra förutsättningar redan i valplådan.

Om du vill ha en intelligent hund och kanske t o m träna med din blivande hund så köp den hos en uppfödare som håller på mycket med den! Leker med den. Har mycket leksaker åt den. Låter folk komma och hälsa på och ta i valparna. Största stimulans ger levande kontakter. Detta ger dig en större möjlighet att få en mentalt bra hund.

Bor valparna endast i en valphage i ett undanskymt valprum och ingen får komma och hälsa på dem och klappa dem, eller t o m i ett hundhus med lite människor, har du större förutsättningar att få en oerhört tråkig och dum hund. Detta kan säkert passa dem som bara vill ha en hund som inte varken syns eller hörs, men vi som vill leva med våra hundar och vill att de ska bete sig som hundar för att vi älskar hundar, vi kommer antagligen tycka det är tråkigt och ibland t o m ledsamt med en sådan hund. Har man otur och inte förstår att göra en hund trygg så kan en sådan hund bli att leva hela sitt liv som ett nervöst vrak.

180430 Det finns många roliga spel att köpa till hundar idag också. Enbart detta spel finns det 7 olika varianter att leka på.

 

 

 

Lekar

Olika lämpliga lekar för valpar och vuxna hundar, dessa lekar är framför allt fantastiska för att lägger grunden för framtida träning.

All lek med valpar ska ske enligt valparnas schema. Alltså när valparna har lektid.

Jag har en kattunnel som mina små valpar för leka med när de är i lektagen, detta börjar jag med när valparna är ca 6 veckor. De lär dem att inte frukta tunnlar o d, t ex vid framtida agility träning / tävling, eller kanske enbart gå in i mörka tunnlar vid gångvägar.

Man kan lägga spår, extra bra för blivande jakthundar, men kul för alla. 6 veckor är en utmärkt ålder att starta detta också. Du kokar en liten korvsnutt, tar korvspadet och droppar efter marken / golvet, i änden av "spåret" lägger du korvsnutten. Släpp lös valpen! Du kan hjälpa dem till att starta genom att dra fingret i början av spåret så de vill lukta där, sedan brukar det bära iväg med de små livliga rackarna. Detta är extra lämpligt då det är ett medfött naturligt beteenden och varje hund för lite egen tid för att stå på egna ben, själv.

Jag vänjer valpar vid klicker (f o m 2011) som ger ifrån sig ett ljud som de flesta valpar tycker illa om medfött, allt för att underlätta för valpens fortsatta utbildning, ifall nya ägaren blir intresserad av klicker träning.

Speglar är en kul leksak för nyfikna hundvalpar, de har mycket skoj med att upptäcka spegelns effekter och leta eventuellt kompisar på baksidan av spegeln.

Lägg upp hinder. T ex ett gäng mjuka djur i en snäv passage. Ställ dig eller mamman eller syskon, eller varför inte maten, vad som helst som motiverar valpen att ta sig genom, på andra sidan hindret så valpen får klura ut hur den ska klättra över eller flytta mjukdjur för att komma över, eller vädja till dig eller mamman att hjälpa. Jag låter alltid mina hundar klura ut detta själva.

Sätt på valparna kläder (bara så länge som det tar för hunden att känna sig bekväm i dem) och halsband med pinglor på, t ex katthalsband (de kan de gå i längre tid). Allt sådant gör att hunden får lite puzzel i hjärnan för en stund och gör att den kommer tycka att mnya saker och ting i framtiden inte är så märkvärdiga. Hunden får större intelligens och trygghet.

 

 

 

Gå i band

Träna hundar att gå i band kan vara trixigt eller nog så enkelt.

Hunden kan gå aldeles av sig själv, vi behöver bara vänja hunden vid utrustningen.

Lägger man rätt grund så går detta som en dans.

Så här gör jag och de valpar härifrån är vana vid detta vid flytt.

Vänj hunden vid halsband så den inte bryr sig om halsbandet alls till sist. En tillvänjning som tar olika lång tid för olika hundar, oavsett vilket, så har man på halsbandet på tills hunden inte bryr sig om det alls längre. Ju tidigare man börjar, ju fortare går obehaget över. Jag själv startar med halsband efter hela förlossningen är över och alla de nyfödda har torkat.

I nästa steg så sätter man i ett band, låter hunden fortsätta att gå på egen hand. Var uppmärksam om hunden fastnar, då måste man ta lös hunden. Men om den trampar på bandet eller någon annan hund gör det, så spelar det ingen roll, utan det är jättebra, då lär sig hunden att det kan rycka till i bandet utan påverkan från människor och människors många gånger tokiga påverkan uteblir i hundens reaktion. När hunden inte bryr sig om alls när det rycker till i bandet så kan man gå med hunden helt utan bekymmer, om man själv inte ger hunden extremt dåliga signaler. Det är vanligt att valparna tar tag i eget eller andras band och leder varandra, som en rolig lek. Då valpen som leder den andra bara har skoj ger den de rätta signalerna till sin kompis och den rätta, lekfulla andan finns där vid träningen. Allt sker under lek och skoj.

Att bestraffa en hund till att gå i band är förkastligt. Det lär bara hunden att det är otäckt att gå i band.

Var glad så vill hunden vara med dig. Fodra inte, det är inte deras sak att klura ut detta, det är hundägarens sak att få hunden att förstå att detta är normalt i vårt samhälle, trots att det inte är naturligt med halsband och koppel för en hund. Hunden är ju knappast född med halsband och koppel.

 

 

 

Träning av den vuxna hunden.

 

Uppdaterad 2018-04-30