TIPS

 

Halkigt

Ibland förefaller trappor lite otäcka för vissa hundar, man kan då prova antihalk tejp på trappstegen.

 

 

Ibland blir gamla hundar lite stela och får svårare att gå i trappor. De han också ha hjälp av tejpen.

Fungerar inte det så bör man kanske uppsöka en veterinär, det kan vara ett synfel, olidlig smärta i kroppen, eller annan defekt.

 

 

Vantar

Det är lätt att frysa om fingrarna när man är på hundpromenad. Samtidigt kan det vara svårt att hålla flera koppel på en gång med vantar, även om man använder fingervantar. Då finns det underbara vantar för detta! Jag använder dem hela vintrarna igenom. Går jag på gården och städar så har jag ofta ett par fingervantar under, så mina reumatiska händer inte blir lika påfrestade när det är kallt och jag belastar fingrarna hårt.

Tack Inger!

 

 

 

Missfärgningar på hund

Missfärgningar i framför allt bakdelen på hundar, vanligast byxa och svans, men även bakben och bakfötter, beror vanligast på för trånga ytor med smutsig omgivning. Vanligt är också gulbruna byxor och bak, som kan bero på ständigt återkommande lös avföring som inte badas bort med det samma.

Ser man alltså antydan till dessa tecken bör man se över ytan hunden / hundarna vistas på och hygienen.

Har hunden ständigt återkommande avföring som är mer eller mindre lös och därför fastnad i baken / pälsen så är hunden inte frisk. Då måste man omedelbart se till att få sin hund frisk.

Hundar med missfärgningar lite överallt kan bero på att hundarna hålls i så mental stressig miljö så de kissar direkt på varandra.

Jag har på senare år sett ytterligare en missfärgningsvariant. Hundar som kissar och sedan lägger sig i sitt eget eller t o m andras kiss! Hundar som gör det måste troligen allmänt lärt sig att det är ok med kiss överallt, att vara smutsig och illaluktande fyller ett syfte, mina funderingar är att det är någon variant som fyller någon psykisk funktion. En variant som jag tror kan vara orsaken är att hundar känner behov av att smälta in, vara en i gänget, så den vill lukta som de andra. En annan variant kan vara att de ska stinka av sin egen lukt för att hävda sitt revir. Har man en gång fått hundar som utvecklat detta beteende så kan det ta ett långt och envist engagemang för att lära av hunden med detta.

Missfärgningar är alltså tecken på allmänt dålig skötsel som pågått ett längre tid och kan därmed också vara tecken på ständigt närvarande sjukdom, kanske kronisk smitta t o m.

Håll hunden frisk! Håll rent kring hunden! Ge hunden tillräckliga utrymmen.

 

 

Burskynken

I bil vill man ibland ha skynken runt buren, på utställningar ska hunden ha minst två, helst tre sidor täckta för att få lugn och ro där när den ska vila. På kattutställningar har man också burar med skynken runt, så katterna inte känner sig så hotade eller uppjagade av "grannarna". Den metoden fungerar utmärkt till hundar också.

Man tar alltså ett långt skynke och gör en kanal högst upp, drar igenom ett resårband och rynkar efter behov. Taken täcker man sedan separat, eller syr dit ett lock. Ta gärna halkmatta överst, så är det lätt att använda taket som bord vid behov. Det är en extra bra funktion på utställningar.

Man kan fästa knytband högst upp så det går att knyta fastskynket, så blir det inte att hänga som på bilderna.

 

 

 

Myggbett

Myggbett är en plåga för djuren ibland.

Vissa hundar blir illa bitna av insekter på sommaren, vissa får vad som ser ut som finnar av utslag, fast det kan vara t ex myggbett. Hundar med extremt kort päls som t ex Italiensk vinthund drabbas extra lätt. Det finns hjälp. Sprayen nedan finns att köpa på Granngården. Den är egentligen till hästar men fungerar till hundar också. En hund blev kliig och röd av medlet, annars verkar de flesta hundar tåla detta medel.

Man kan också smörja med hundsalva, en grön burk tillverkad i Skillingaryd, den luktar tjära. Tidigare hette salvan Skillingaryd salva, fast det är mycket långt tillbaka i tiden. Alltså ett gammalt beprövat medel med bra effekt. Det ger också lindring och påskynda läkningen av eventuella tidigare blemmor. Ingen hund genom alla år har jag någonsin sett få någon icke önskvärd reaktion på denna salva.

 

 

 

Sprayflaskor

Sprayflaskor är bra till mycket.

Man kan hälla upp schampo och därmed kunna fördela det bättre med spraydusch vid schamponering. Man kan hälla balsam i likaså. Man kan hälla i ättika, fungerar väldigt bra att spraya ett tunt lager ättika efter sanering av urin och avföring. Man kan blanda bakteriedödande pulver (finns bl a hos Häromi).

Går behållaren sönder till sprayen, så går det att prova en vanligt PET flaska till sprayhandtaget, brukar fungera för det mesta.

Vill man ha ettiketter på flaskorna så kan man använda sådana som fungerar för frysta varor, då de tål en viss blöta utan att lossna. Pennan man använder är samma som till CD skivor, då de håller för mycket nötning.

 

 

 

Datorer

Hundhår har en förmåga att tränga in lite överallt. T ex i tangentbordet på våra datorer. Det är helt klart att de bärbara datorerna är mer känsliga för detta, det är inte vettigt att behöva köpa ny dator om och om igen för att knappsatsen går sönder.

Detta är lätt åtgärdat. Rengör datorn mycket noga och linda knappsatsen i gladpack. Gladpack är så följsamt så det är inga problem alls. Fördelen är också att det ger ett bra motstånd, så fingrarna inte halkar över tangenterna. Lätt att byta vid behov. Billigt. Det finns också färdiga skydd att köpa, de är svindyra fast håller längre än gladpack, gladpacks metoden får man göra om med jämna mellanrum då det slits, de färdigköpta skydden håller längre.

 

 

Sängar

Hundsängar kan det ibland vara knepigt att få en filt att ligga kvar i, speciellt för tikar som snart ska föda eller har eftervärkar dagarna efter förlossning. Det finns många bra knep att ta till, här kommer några varianter.

Jag själv använder gärna kuddar, dessa lindar jag in i kraftiga plastsäckar, för att inte snusk ska fastna i tyget och bli svårt att städa och lukta illa. Sedan lägger jag i kudden i ett vanligt örngott, alternativ virar en tunn hundfilt runt, med kinesisk packetering. Den förpackningen blir relativt stark utan några vidare knep.

Ibland har jag kuddar på ett lågt bord, som hundarna får hoppa upp på, då kan jag ha en bit halkduk under så inte kudden ska halka av när hunden kastar sig upp eller ner från bordet / kudden. Halkduken använder jag till massor av andra saker också, i botten av hundbadet så hunden inte halkar och känner sig osäker, på bordet när hunden ska stå där, på utställningsburen för att använda den som bord på utställningen utan att allt halkar runt, o s v.

Man kan också skära ut en masonit i samma storlek och form som botten på sängen, runt denna lindar man hundfiltar, enligt kinesisk vikning, och lägger i i botten av korgen / sängen.

Man kan använda sig av skumgummimadrasser som man klipper / skär i lagoma storlekar och former, klär med kraftig plast, och lindar hundfiltar eller lakan runt.

Man kan sy egen hundsäng, fyller man den med torkade gula bönor så suger det upp fukt och blöta, på det viset torkar hunden fortare. Glöm bara inte att hänga upp och torka sängen efter en rejäl blöta!

 

 

Att lyckas

Att lyckas med det man föresatt sig är ofta enklare än man tror. Man måste bara försöka och byta olika försök mot varandra tills man hittar den metod som fungerar för varje hund, fast naturligtvis måste man ge varje metod en ärlig chans, alltså att inte byta metod varje dag.

Om man misslyckas beror den inte på att hunden är obildbar, utan extremt ofta, brist på försök från ägaren!

Man behöver också använda rätt teknik.

När man provar något kan man inte göra det en gång och sedan säga att det inte fungerar.

T ex om man byter foder kan hundar till att börja med få en konstig reaktion på fodret, så säger folk att min hund tålde inte fodret, så har man inte ens provat, mer än en gång. Man kanske t o m provade det nya fodret genom att bara byta tvärt och inte blanda under övergång, eller ge hunden för mycket, för stor portion! Det ger ofta hunden lös mage...

Även om det oftast är lättare än man tror att träna en hund, så kan det ta tid, kunskap och engagemang.

Ingen hund är omöjlig, det finns bara omöjliga hundägare.

 

 

Upphängare

Koppar som man kan hänga upp är bra, fast upphägnings ställningen vill ibland gå sönder med tiden.

Ta en slangklämma i lämplig storlek. Ställ in den efter koppens storlek. Fixera fast den i gallret med ett buntband.

 

 

Man kan också göra ringarna själv, köp band per metervara.

 

 

Dessa band går också att använda runt öppningar till t ex hundkojor där hundar vill bita ibland.

 

 

 

Gamla strumpor

Släng inte gamla strumpor.

Strumpskaften blir utmärkta öronhållare för hundar med hängande öron eller långa öronbehäng. Hundar med hängande öron kan lätt lägga öronen i maten och få matrester i dem. De kan dra upp kvistar, snö och diverse annat på promenaderna. De kan få öronen fulla i vatten när de dricker.

Hundar med tätt hängande öron kan också lättare få infektioner i örongångarna för att det är för tätt, för lite luftcirkulation. Detta avhjälps också med denna metod.

Hundar som redan fått öronproblem är det extra bra att ta till denna åtgärd för, för att snabbare få dem frisk och sedan regelbundet - dagligen använda metoden för att förhindra nya infektioner och inflammationer.

Att använda ett strumpskaft, resåren högst upp, och dra över skallen och sätta kring halsen, med öronen i, är ett enkelt och effektivt sätt.

Anledningen till att man inte ska använda t ex ett gummiband är att det kan skära av blodcirkulationen så örat dör och kan då ramla av!

Resten av strumpan, eller hela strumpan, går utmärkt att fylla med knycklat papper och knyta igen, de blir utmärkta leksaker!

 

 

Att ha hund i kyla på ett ställe

Det finns t ex folk som jobbar utomhus och har hunden med sig. Det är toppen för hundar! Problemet är då om hunden blir för kall, t ex korthåriga hundar, gamla hundar eller hundar som ligger mest hela dagarna. Då får man hjälpa till, skaffa ett varmt ställe för hunden att krypa in i och må gott.

Jag gjorde en gång en "frigolit matta" åt en gammal reumatisk Schäfer, det blev hans favoritplats de sista 4 åren i hans liv. Vi tog en stor gammal trasmatta, vi fyllde den med all frigolit vi kunde hitta och bröt frigoliten i små bitar, sedan sydde ihop mattan dubbelvikt. Den blev så stor och så välfylld att när hunden lade sig på mattan sjönk han ner så det var bara en liten bit av hans övre del som kom i kontakt med luften. För att värma där med hängde vi en värmelampa över.

Man kan också göra en låda som inte är mycket större än hunden, vitsen är ju att den ska hålla värmen, med för mycket luft kan hundens egen kroppsvärme inte värma tillräckligt. Man kan isolera den med frigolit. Så kan man ställa in lådan i hö eller linda den med tidningar eller kartonger och kanske en tjock filt runt.

Man kan helt enkelt använda frigolit som man kan klär in i tyg, så är det en färdig hundsäng med gott om värme!

 

 

Hundmats förvaring

Som hunduppfödare får man en och annan plastbytta kvar som varit till kakor. Dessa är inte dumma för hundmatsförvaring, om man har små hundar. Sätter man en etikett på varje med vilken sort som det är i är det även lätt när man har hundvakt. Är de sedan genomskinliga ser man snabbt när det är dags att fylla på. Man kan stapla dem på varandra så behöver man endast ett deciliter mått till en stapel foder och en burk plaque off. Väldigt enkelt och lättsamt och tar väldigt lite plats dessutom.

 

 

 

Rita hund

Somliga är duktiga att rita, somliga är inte. Jag är inte. Men en hund kan jag åstadkomma, med hjälp av min tumme.

 

 

 

Förvaring

Förvaring av olika hundsaker kan t ex vara hyllor.

Alla olika hyllor man kan komma över duger att ha hundgrejer på.

Hålls man med hundar 24 timmar/dygn i mitten av ett genemsammt hem passar hyllor lika bra på alla väggar med allt synligt och lätt att använda.

 

 

Har man ett utrymme som man t ex fönar i så bör man ha möjlighet att stänga för hyllorna. En plast duger. T ex duschdrapperi. Eller kanske ett badrumsskåp, som på bilden nedan.

 

 

Har man hundsaker i ett våtutrymme, t ex schampo vid en dusch, är korgar av trådar som släpper igenom vatten bra att ha.

 

 

En rolig förvaring som jag har hittat på för att ha hundgodis i. Denna är gjort av hushållspappersrullar. Min ambition är att i framtiden limma dessa rullar mot varandra och måla det hela.

Jag delar upp 4 hundgodispinnar i varje fack, alla 4 är av olika smak, kyckling (gul förpackning), nöt (röd förpackning), vilt (grön förpackning) och kalv (lila förpackning).

Gör man denna förvaring i lite större rör (finns att köpa i byggaffärer i plast och papp) så kan man använda den till t ex hundsport och andra tidningar.

 

 

 

170410 Vill du bli expert?

Vill man bli expert så är det endast att lära sig allt man kan inom ett ämne som intresserar en själv. När man lagt nog mycket tid i ämnet så kommer man till sist att bli expert, eller som jag brukar säga, fackidiot, vare sig man vill eller inte, om man inte är helt hjärndöd.

Med tiden får man helt enkelt så mycket kunskap så man lättare förstår ämnet för vart år som går. Man lever och andas ämnet alla vakna timmar. Till sist drömmer man om ämnet.

Om man t ex som jag har hållit på med hundar aktivt sedan 1976 oavbrutet så måste man förstå ämnet till sist, i mitt fall hundar. Under alla dessa år är det ca 10 dygn som jag inte tillbringat med hund, i övrigt har jag haft hundar kring mig dagligen år ut och år in. Hundar av alla de slag.

Jag har också studerat massor av olika ämnen kring hund och förkovrat mig år efter år, och fortsätter med det än idag, hand i hand med praktiken som kommer automatiskt när man hela tiden är omgiven av hundar.

 

 

Flera tips till kennlar men som även andra kan ha nytta och glädje av.

 

Uppdaterad 2017-04-09