Smycken för hundar

 

Dekorationer

Det har blivit vanligt att dekorera hundar på olika sätt, ibland t o m förmänskliga hundar. Vissa saker är kanske inte så lämpligt, vissa saker kan skada hundar, vissa saker kan enbart vara trevligt.

Blir man som hundägare extra glad av att titta på en hund som är extra dekorerad så trivs en normal, social hund med att bli beundrad, vilket glädjer hunden, då blir ägaren extra glad, det blir en god cirkel som är skojig. Det är sådant som är bara trevligt om man inte skadar hunden!

Man kan t ex skada hundar genom att:

 

Man kan dekorera hundar med t ex pärlor, paljetter, på koppel och halsband, smyckeshängen, fina namnmedaljer o s v. Detta skadar knappast en hund men ser trevligt ut att titta på.

Det som gör ägaren glad, gör att hunden känner sin ägares glädje och blir glada, de också.

 

 

 

Smyckena på denna sida är gjorda i huvudsak av plast, då jag inbillar mig att de flesta hundar tål plast. Dessutom är plast lätta att tvätta med lite tvål och vatten. Tål normala ute- och inne- temperaturer. Plast missfärgar inte heller hunden. Plast väger inte mycket heller och går att få i de flesta färger och former.

Metaller, speciellt billiga metaller, kan ge hundar allergi. De bitar som ser ut som metall eller trä på smyckena på denna sida är även de oftast av plast men ibland också av trä.

Låset jag oftast använder är metall, så kallad tafs för fiskelina, starka, tål tvättning, kallt, varmt, blött, de tål, kort sagt, det mesta, de släpper heller inte färg.

Tråden är ofta stark fiskelina för att minska risken att det går sönder då fiskelina är stark och tål värme, kyla, fukt och t o m blött. Den tål också tvätt. Den har också lång hållbarhet.

Jag ska senare utöka sortimentet med glas, det innbillar jag mig är mindre allergen också än vissa andra billiga material. Tål tvätt, missfärgar inte, tål normala temperaturskiftningar, hållbart, går att få i stor variation av form och i de flesta färger. Tyngre.

Längden för smyckens del med "pärlor" står skrivet under hängen, inom parantes står hakens längd.

Dessa fungerar utmärkt på hundar med lurvig päls, där smyckets längd får smycket att synas.

Så har vi hela halssmycken. Där är det oftast elastiska band så man ska kunna trä det över huvudet på hunden utan att det blir ett stort glapp bland "pärlorna" när halsbandet väl sitter på plats och halsbandet behöver inte hänga ner för mycket.

De passar bra på hundar med kort eller ingen päls så de syns och kommer till sin rätt.

Här är det lite mer noga med halsbandets storlek. När man mäter dessa tar man och lägger halsbandet dubbelvikt och anger längden på själva halsbandet, detta gångrar man med två, eventuellt hänge medräknas inte.

Ibland när man ska knyta vill knuten glida, man får den inte att sitta fast. Då är det inte så tokigt att använda råbandsknop, kallas även tjuvknop, herkulesknut eller platteknop.

 

 

Hoppas ni hittar insperation, detta är inte alls krångligt, det är kul!

 

Hängen

Halsband 21 - 382 cm

Halsband 17 - 20 cm

Halsband 14 - 16 cm

Halsband 5 - 13,5 cm

Blandade halsband 160711

 

Kika gärna in på min dotters sida också, där finns bl a koppel / halsband av makramé.

 

Se upp så hundar inte biter sönder plastbitarna (pärlorna) och får i sig plastbitar, det kan förorsaka totalt stopp i tarmen med åtföljande fruktansvärda plågor för hunden och akut operation i värsta fall för att rädda hundens liv. Plastbitarna kan också sprätta upp tarmen...

Se upp med skavsår! Jag har ibland köpt färdiga armband och använt till hund, och ibland har de skavt och gjort hundar illa.

Dessa halsband behöver man inte ha på hunden dygnet runt, om hunden visar tendenser att vilja bita eller försöka få av det. Då får man enbart ha det på under övervakning.

Se upp med allergi! Om någon hund lider av difusa allergisymtom, så ska allt tas bort som är onödigt för överlevad, för att sakta med säkert återföra en sak efter den andra så man ser var reaktionen kommer ifrån och därmed vet vad hunden är allergisk mot. Se mer under allergi. Jäkta inte i dessa moment, utan ta bort allt och låt det vara så tills alla symtom är borta och har varit det ett tag, innan ni inför möjliga allerener till hunden igen, en i taget, låt varje vara med i några veckor innan nästa införs o s v.

 

Uppdaterad 2016-07-11