SE UCH NO UCH UKC CH INTL CH NATL CH SE V-2011 NO V-2011 NORD V-2011 Mijokr´s HB Buzz Aldren

 

We are grateful to take care of the first Podengo Portuguès Grande Pêlo Cerdoso in Sweden!

 

In Sweden

In Amerika

 

Blockbuster

Grande Pêlo Liso

Simba

Grande Pêlo Cerdoso

Barbucas
Grande Pêlo Cerdoso
Lobita
Grande Pêlo Cerdoso
Cabibia Do Vale Do Sorraia

Grande Pêlo Liso

Falcao Da Estrelinha
Grande Pêlo Liso
Esperanca Da Estrelinha
Grande Pêlo Liso
INTL CH NATL CH Arte Barroca Da Quinta Do Pasto

Grande Pêlo Liso

Malhado BOB

Grande Pêlo Liso

Unknown
Unknown
Espirita do Vale do Sorraia 2 BOB

Grande Pêlo Liso

PT CH Falcão da Estrelinha
Grande Pêlo Liso
PT CH Fibra da Estrelinha
Grande Pêlo Liso

 

In Amerika

In Sweden

 

THANK YOU Diana!

You have made me happier then I thought possible.

Thise is also a very big step forword for this breed, into
Sweden and Scandinavia. You have made it possible!

 

HISTORIEN OM BUZZ

 

Innan Buzz kom till Sverige. Arlanda var ett eget kapitel, är ni intresserad av tragedin på Arlanda, läs här.

Champion - utställning - titlar.

Hans namn.

 

Mera om Buzz

Han har deltagit i LC och visat framfötterna där. Troligen ett minne blått, p g a hans skadade framfötter efter vistelsen på Arlanda.

Buzz är en synnerligen glad, sund och älskvärd hund. Han är mjuk, vänlig, tålmodig, otroligt anpasningsbar och lättlärd, egentligen är inte lättlärd det rätta ordet, han anpassar sig omedelbart efter nya förhållanden, allt han kräver är vänlighet och kärlek. Han är otroligt tillgiven mig redan från första timmarna, han är totalt lojal, trygg, han har ett psyke som är helt unikt!

Efter allt han gick igenom på flygplatsen, skulle vilken normal hund som helst ha blivit totalta nervvrak, han visade ingenting av detta efter 1 timme med mig. Hans underbara psyke är helt enkelt obeskrivligt "outstanding". Han är totalt i en klass för sig. Jag ser direkt samma unika drag som jag bara ÄLSKAR hos Aurora finns i Buzz också, det är helt otroligt. Det var skönjbart redan efter 1 timmes sammanvaro med honom i bilen på väg hem. För var timme efter det så växer bara min beundran för denna helt fantasiska hund och denna otroliga ras!

Jag ska skriva mera senare, när jag umgåtts med honom mera än i endast 19 timmar, varav 6 av de timmarna under resan på väg hem från Arlanda och 8 timmarna var sovandes tillsammans i min säng tillsammans med Aurora!

Efter ca en veckas vistelse i Sverige: Buzz blir bara bättre och bättre. Han är otroligt nyfiken, framåt, orädd, glad, han förutsätter att alla i hela världen bara vill honom väl och detta trots den missbehandling han fick på Arlanda! Han skulle lätt ha kunnat bli ett nervvrak för livet i fel mans händer efter denna traumatiska och utdragna upplevelse.

Han är duktig att hoppa. Han älskar våra pipdjur. Han är, som sagt, otroligt anpassningsbar och lyhörd. Väldigt lätt att träna. Just nu är Aurora i höglöp, gissa om han är intresserad?! Trots detta är han otroligt formbar och lyhörd. Hans psyke står i en klass för sig. Denna ras bara växer i mig, ju mer jag lär om dem, jag är, trots motgångar, otroligt tacksam att jag halkade in på dessa underbara Podengo P. Grande och dessutom hade turen att få i en och nu senast en till...

Han är glad och framåt. Uppslupet lustig och listig. Han är helt underbar och man märker väl att det finns ingen som varit stygg med denna härliga hund, han har verkligen fått varit fullt ut hund, så som jag vill att hundar ska få vara.

Han giller när saker händer på dagarna och att vara allmänt aktiv. Han är väldigt lekfull. Han älskar alla hundar oavsett ålder eller kön.

Han är tokig i alla pip - ljud av alla de slag. Mycket nyfiken på allt som piper och gnäller eller liknande. Han älskar alla våra pipdjur utan undantag, men allra mest sådana som är mjuka att bära på dessutom.

Han gillar kastlekar.

Men alla saker är kul, tuggben, pinglor, köttben, bollar, han samlar dem och har dem som huvudkudde. Det sista är att han räknat ut att ska han vila middag på sängen i kammaren så har han dålig koll över hallen så då tar han mina skor och har som huvudkudde så jag inte ska kunna åka ifrån honom! Han är en intelligent hund.

Han är otroligt gosig också, älskar att ligga i knäet på kvällarna och bara mysa. Han njuter i fulla drav av kroppskontakt.

Buzz är en klok, intelligent, smart hund. Klok = har en förmåga att förstå, som han har levt i 100 år. Intelligent = han kan räkna ut det mesta på egen hand utan guidning av någon annan. Smart = han förstår att agera rätt och riktigt för sitt eget bästa.

Han är nu helt trygg hos oss, han behöver inte längre ständig kroppskontakt och bekräftelse, han kan gå och sova i en egen säng om det blir för knöligt och varmt i min säng. Han kan vara ute på tomten långa stunder tillsammans med Aurora utan att behöva komma och se om jag är kvar.

Han verkar hittills lika härdig vad gäller värme och kyla som Aurora, det är ovanligt. Normalt brukar hundar dyrka sol och tycka mindre bra om kyla eller tvärs om, men dessa Podengo Portuguès tycks vara härdiga både uppåt och nedåt i temperaturen.

Hälften av de främmande människorna han möter reagerar han possitivt på, andra halva negativt. Jag kan inte se något system, det kan vara män, kvinnor, äldre och yngre, framfusiga eller tillbakadragna människor. Men det jag kan märka är att han har liknande smak som mig om främmande, inte alltid, men ofta. Skulle det varit för jämnan så skulle jag tro att han bara läste av mig och reagerade därefter, men det stämmer inte eftersom vi har lite olika åsikter om några enstaka människor. Allt för burdusa människor tycker han dock är besvärande, på vinthundars vis (nog för att det finns undantag där med bland vinthundarna, t ex systrarna SE UCH Love Actually Do Castelo De Alfaia och SE UCH Law Of Attraction Do Castelo De Alfaia).

Ibland när vi möter främmande så reagerar han negativt, jag ser efter ett kortare samtal att jag inte heller är förtjust i människan och dess åsikter. Alltså han ser före mig vad folk går för.

Lika åt andra håller, han är enormt possitiv till vissa främmande människor vi aldrig mött och efter ett tags samvaro ser jag att det är min typ av människa också.

Han föregår mig.

Efter nästan 2 års vistelse vid oss har han blivit mer lik mina andra hundar, han ÄLSKAR allt och alla. Utan minsta tvekan.

Buzz och Aurora springer ikapp som galningar flera gånger varje dag nu, en sista runda tar det på kvällsrastningen och sedan kommer de in med tungorna slängande som slipsar framför sig. Efter det är de mer än nöjda att få ett varsit ben och sedan gå och lägga sig tätt intill mig och varandra och sova hela långa natten.

Han har en skojig egenhet, han är extremt mån om valpar, om en valp gnäller eller piper hämtar han mig så jag får se till att den för sina behov uppfyllda och därmed blir tyst. Det ska bli fantasiskt kul att få valpar efter honom, Aurora får det inte lätt att sköta sina valpar rätt med honom som övervakare.

Varje morgon har han en lång hälsningssermoni med mig innan jag får gå upp ur sängen, det är brottom att jag vaknar, men inte så brottom att jag släpper ut honom för första morgonrastningen, han har utpräglad sällskaps blåsa, d v s han är mer mån om att umgås med mig före att rastas och får komma ut fort.

Han är otroligt försiktig med de små hundarna, samtidigt som han inte önskar något hellre än att få leka med dem, fast de är ju för små för det. Trots att han så gärna ville leka med dem, så håller han sig från det, när han vet att de små kan tycka det blir för mycket för dem. Han är otroligt intelligent och lyhörd.

En lustig grej med honom är hans smak, han vill absolut inte ha hårt bröd av någon sort, men ser han bara hörnet på en skorpa dräglar han som en tok och vill ha! Det är nästan så han slukar dem hela. Han gillar heller inte popcorn som alla mina hundar annars gärna äter med god aptit. Han är väldigt misstänksam mot nya smaker och det kan ta månader innan han vill provsmaka.

Han gäspar så det gnisslar, då är han otålig men ändå behärskad. När gäspen låter är han extra exalterad.

Han har i februari 2012 parat Aurora, han gick ner lite i vikt i 3 dagar under Auroras höglöp, men sedan var han tillbaka med aptiten och hullet på en dag. Detta visar att han till sist har fått ett gott grundhull, igen. Han tål att äta lite dåligt i 6 dagar utan att bli mager i veckor.

I och med att han blev en fadersfigur för Maximus och Estrela Radiante sensommaren 2012 så gick han från barnslig till vuxen i ett slag. Han är fortfarande samma goa hund, men har ansvar nu för att lära upp de "små", vilket han gör med den äran.

Under vintern 2012 - 2013 har han vänt om helt och hållet mot främmande, han kastar sig med glädje över alla i lycka, men ytterst få undantag. Hans lätt reserverade sätt mot vissa enstaka människor verkar vara som bortblåst, han vill bara ta alla i famnen numera! En härligt lycklig hund, skillnaden är enorm, som "natt - och - dag".

Den 15 januari 2014 räddade han livet på både folk och fä i vårt hus! Det var sekunder från att börja brinna när han gjorde mig uppmärksam på detta så jag kunde åtgärda problemet. Han har räddat inte bara mig, utan hela vår kennel och hus och hem!

 

Photo: Madeleine Wall

 

Härstamningen på Buzz

I Portugal är det inte så väldigt populärt att man avlar strävhårig mot korthårig (speciellt inte på grande), men det sker ibland i Portugal trots att det inte gillas, detta kan man se exempel på i härstamningen på Buzz. Buzz pappa Blockbuster är köpt i Portugal och är från ett sådant bland- "äktenskap". Så trots att båda Buzz föräldrar är korthåriga blev Buzz alltså strävhårig.

När det gäller blandning av hårlag på grande tycker jag personligen att det är inte så hemskt, med tanke på hur svårt utrotningshotad båda rasvarianterna av Grande är, alltså båda strävhårig och korthårig grande. Däremot på de små finns det att välja på i vilket fall, så där kan jag tycka blandningar är onödiga.

I Buzz stamtavla kan man också hitta att det förekommer parningar med medio och grande, då använder man oftast en väldigt stor medio. Denna typ av parningar är heller inte så populärt i Portugal. Detta kan man trots det se exempel på i 5:e generation bakom Buzz, på en portugisisk hund, så bevisligen förekommer det i Portugal i alla fall.

Rent generellt kan jag tycka att det är smartare att använda medio - grande, eftersom båda medio och grande är så sällsynta, då speciellt grande och sällsyntast av dessa 6 Podengo P raserna är grande korthår tätt följd av grande strävhår mest sällsynt.

Att däremot använda små Podengos med medio tror jag inte är så lyckat. Dels finns det så många små Podengos så det finns att välja på ändå på den rasvarianten, och dessutom får vi komma ihåg att mellan små och mellan finns det en storleksskillnad som inte kan klassas som vare sig liten eller mellan...

Grande 55 - 70 cm.

Medio 40 - 55 cm, 16 - 20 kg.

Pequeno (= liten) 20 - 30 cm, 4 - 5 kg.

Gå in på hans stamtavla med fler generationer nedan om ni är intresserad av att lära mer om hans härstamning.

 

Avel

Han har i februari 2012 parat Aurora, han gick ner lite i vikt i 3 dagar under Auroras höglöp, men sedan var han tillbaka med aptiten och hullet på en dag. Detta visar att han till sist har fått ett gott grundhull, igen. Han tål att äta lite dåligt i 6 dagar utan att bli mager i veckor. Tiken såg klart dräktig ut men på slutet (sista 2 veckorna) var det som alla valpar i magen bara försvann.

Tiken (Aurora) började löpa igen i maj, och är parad i juni 2012. Tom.

Han har fortsatt att para Aurora vid varje löp till och med hösten 2012. Tom.

Vi överväger om all stress på Arlanda har gjort honom steril? Han lämnade fertila spermier det sista han gjorde i USA timmarna innan han åkte, så då var det inga fel på honom.

 

Problematik

Från hösten 2013 har vi fått problem med Maximus och Buzz. P g a detta söker vi ett nytt hem åt Buzz.

 

Framtiden

Nu ser vi fram emot att fortsätta ställa ut honom medan han är här och på att så småningom få höra trampet av små söner och döttrar till honom i framtiden. Vår högsta dröm vad gäller Podengos just nu är att få en dotter efter honom som är frisk och sund och trevlig, som vi kan behålla.

Vi söker ett hem åt honom. Till omplacering till det perfekta hemmet. Han ska få vara med överallt. Han ska få mycket fysisk närkontakt, gärna ligga i säng och soffa, eller på annat vis få vara mycket fysiskt nära. Han ska få mycket fysisk aktivitet. Jakt ser jag som något bra, men p g a hans ålder så kan han kanske inte tränas upp till en riktigt bra jakthund, fast jag vet inte om det kanske trots allt går. Han ska leva utan andra hanhundar och utan småhundar, katter o s v. Risken är annars för stor att han blir ett problem och hans nya familj inte kan ha honom kvar. Jag kommer ha bibehållna parningar och utställningsrätt, speciellt om nya familjen inte är intresserad av utställning, men om de är det, ser jag det som något bra, men inte på något vis nödvändigt. Priset blir enligt överrenskommelse.

Komponenter som måste finnas i ett eventuellt nytt hem är:

  1. Ständigt vara med sin nya familj.

  2. Inga småhundar, katter eller liknande och inga hanhundar.

  3. Mycket fysisk närhet.

  4. En familj som är naturlig och trygg så han kan lita på dem.

  5. Ett permanent hem som vill ge honom en familj för resten av hans liv.

 

Buzz har hittat sitt perfekta hem! Ett hem som uppfyller alla krav ovan och vid första mötet var redan kärlek skapad, de fann varandra direkt! Mer lyckad start går inte att få.

Han har flyttat 27/11-14.

 

Utseende

Buzz skulle man önska aningens mer front på och mer päls + skägg. Pälsen och skägget skulle troligen varit rikligare om han åtminstone haft en förälder som varit strävhårig. P g a hans knappa front får han lite höga frambenslyft i (för honom) fel tempo. Han behöver få springa så fort så det är knappt man klarar det, går man ner i långsammare tempo, t ex vid små utställningsringar, så lyfter han frambenen oönskat mycket.

I övrigt är han otroligt bra överallt. Härligt vackra mörka ögon. Välskuret huvud. Bra hals och kropp. Korrekt svanslängd och grovlek. Perfekt svansbåge. Underbara proportioner, vid mätning visade det sig att han hade helt perfekta proportioner! Rak och fin rygglinje. Kraftfull men ändå otroligt bra tilltagen längd på hans hals. Bra vinklar fram och bak och raka ben, fina tassar runt om, något som inte är att ta för givet på denna ras. Helt ljuvliga rörelser, som en dröm! Underbar pälskvalitet, krispigt sträv, väldigt bra pigment för denna ras. Ordentligt könspräglad. En fantastiskt vacker siluett. Se honom bara i siluetten i bakgrunden, vilken skönhet!

ENGLISH

Arlanda Läs här.
Bite Sissors bite

Breeder

Diana McCarty, Mijokr kennel, USA
Co-owner Loos, Sweden
Critic Show
DOB May 30, 2009
High in witters 63 cm. About 25 inches.
Lifesaver Buzz
Name Buzz Aldren
Owner Diana McCarty, Mijokr kennel, USA
Pedigree More generations
Photos More
Reg nr 1336 (APPMGC), HP34498609 (AKC)
Relatives Photos
Show UKC CH, INTL CH, NATL CH, BIG-3. 2 swedish certificate. SE V-2011. Swedish SvVK certificate, 3 swedish cacib. 8 BOB in Scandinavia. Norwegian small certificate. Norwegian big certificate. Norwegian cacib * 2. SE UCH NO UCH NO V-2011. NORD V-2011.
Size

25 kg (< 55 lbs) at 4 years old.

Titels More about his titles here.

 

        

SVENSKA

Arlanda Läs här.
Bett Saxbett
Bilder Flera
Delägare Loos
Född 30 maj 2009
Kritik Show
Livräddare Buzz
Mankhöjd 63 cm.
Namn Buzz Aldren
Reg nr 1336 (APPMGC), HP34498609 (AKC)
Släkt Bilder
Stamtavla Flera generationer
Storlek

Vikt 25 kg i en ålder av 4 år.

Titlar Läs om hans titlar här.
Uppfödare Diana McCarty, Mijokr kennel, USA
Utställning UKC CH, INTL CH, NATL CH, BIG-3. 2 swedish certificate. SE V-2011. Swedish SvVK certificate, 3 swedish cacib. 8 BOB in Scandinavia. Norwegian small certificate. Norwegian big certificate. Norwegian cacib * 2. SE UCH NO UCH NO V-2011. NORD V-2011.
Ägare Diana McCarty, Mijokr kennel, USA

 

 

0,45359237 kg 1 lbs
7,2 kg 15,88 lbs
13,6 kg 30 lbs
15,88 kg 35 lbs
18,15 kg 40 lbs
20,4 kg 45 lbs
22,68 kg 50 lbs
24,95 kg 55 lbs

 

 

Updated 2017-09-06