Resistens

 

160422 Resistens är farligare än vi tror. Både på kort och lång sikt. Resistens på hund uppnås genom att man ger hunden penicillin gång på gång. Resistens på hund uppnås genom att man ger för korta kurer så sjukdomen som skulle botas inte är helt botad.

Resistens fungerar som så (högst förenklat för alla att förstå) att parasiter, bakterier m m lär sig att leva med penicillin då de utsätts för detta gång på gång. De lär sig att överleva trots penicillinet. Det gör att de inte längre går att få bort med penicillin. De har då blivit resistenta mot penicillin.

Resistens fungerar också genom att man ger en hund en kur som gör att de ska bli botade, d v s bli av med parasiter, bakterier o s v, men slutar innan de blir helt utrotade. De parasiter och bakterier som överlever är de som är starkast i sin motståndskraft mot penicillin. Till sist så får de starkare och starkare avkommor. Man "avlar" alltså fram sjukdomar till att bli starkare och mer motståndskraftiga (istället för att avla fram friskare hundar, se nedan). När de till sist inte påverkas av penicillin är de resistenta mot penicillinet.

Jag har själv haft en människa som dog av resistens då hen hade tvingat till sig penicillin i tid och otid från en den ena och en den andra läkaren för allt möjligt. Och sedan kortade hen kurerna gång efter annan på eget bevåg.

Om vi är inne på den farliga vägen med våra hundar kommer vi få sjukare och sjukare hundar ju längre tiden gå. Hundar från sådana ställen där penicillin missbrukar är alltså klenare hundar och riskerar att bli farliga då de kan föra in resistenta sjukdomar, eller sådana som är på väg att bli resistenta, till andra hundar.

Missbruk av penicillin på detta viset är oansvarig, det är hänsynslöst. Det löser inga problem mer än för dagen men skapar dödliga sjukdomar.

En hund som blivit resistent mot penicillin och t ex får en urinvägsinfektion, eller en infektion i tassen efter att ha trampet in en sticka, kan dö av detta p g a att hunden inte längre svarar på penicillin. Hunden lever i ständig livsfara.

Penicillin är inte leksaker för lekmän. Bota er hund istället en gång för alla, istället för att leka amatörveterinärer och riskera era hundar och alla andras i värsta fall.

Ni leker med elden!

Man kan däremot avla fram starkare och friskare hundar genom att INTE använda sjuka hundar i avel. Hundar med klen motståndskraft mot parasiter och liknande bör INTE gå i avel. Deras klena motståndskraft är ÄRFTLIG!

 

 

160422 Penicillin mot i Sverige nya parasiter

Vi lever med nya sjukdomar i Sverige idag. För att nämna ett par som blivit riktigt vanliga, Coccidiosis och Giardia.

Det är oerhört vanligt att hitta ett medel, eller flera, som tar bort symtom för några dagar eller veckor på kroniskt sjuka. Ofta penicillin.

Detta är alltså smittbärare av värsta sorten. Hundägare som sprider sjukdom på detta vis är riktiga brottslingar, som utsätter sina egna och andras hundar för smittor.

Eftersom hundarna återkommer till symtomen hela tiden så lider hundarna. Det är alltså djurplågeri att inte bota dem. Jämför man med människor med Giardia så är magsmärtorna enorma, även mellan symtomen.

Att leta quick fix istället för att bota är värsta sortens djurplågare, uppfödare som gör så är UTAN MINSTA TVEKAN betraktade som värsta sortens hundhandlare som INGEN seriös kennel vill ha med att göra, ifall de varit aktiva i länder där dessa sjukdomar varit vanliga i många år.

Att bara få allt att se ut som det är bra, istället för att se till att det är bra, är egoistiskt. Sådana kennlar kommer utrota sig själva i framtiden genom sitt rykte när det i Sverige blir allmänt känt om dessa smittor. De kennlarna kommer bli betraktade som "pest"smittade, fast i detta fall Giardia smittade eller Coccidiosis smittade, något man ska hålla sig LÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅNGT ifrån och ALDRIG blanda sig med för att kunna hålla sina egna hundar friska.

160514 När det gäller behandlingar för att dölja sjukdom så är sådan behandling inget annat än högst tillfällig, och inte alls säkert att det fungerar. Om man t ex ger hunden en kur så kan symtomen kommer tillbaka mitt under kuren, eftersom behandling som inte är för smittan inte hjälper mot smittan, utan endast i vissa fall mot en del följdsymtom beroende på smittan, och då endast temporärt, aldrig permanent. Att ge sådana hundar penicillin är alltså ett recept på att skapa resistens.

 

 

160514 Penicillin och nya smittor i Sverige

Det är mycket trixande nu för tiden med penicillin inför flytt på klena hundar. Det är ett sätt att skyla över att man levererar/lämnar ut en sjuk hund som har blivit väldigt populärt i Sverige idag.

Varför har det då blivit poppis nu för tiden? Jo, vi har fått hit nya smittor (bl a Giardia och Coccidiosis) som på kort sikt eventuellt kan döljas av penicillin.

Istället för att lära sig om nya smittor och behandla djuren efter sjukdom så försöker man dölja problemet.

När man lämnar ut en sådan hund så lämnar man också ut smitta/sjukdom.

Flytt är bland det mest stressande hundar upplever utan att det är en sjukdom. På valpar och unga hundar är foderbyte ett av det mest stressande också. Även om man fortsätter med samma mat så är den största intaget för en hund vatten, vattnet är inte det samma. Trots att man gör allt för att hunden inte ska byta foder så är vattenbytet fortfarande där. Hundar stressas vid flytt.

Tvärt avstannande av penicillin, trots att kuren är "över", om man ens gett en full kur, i samband med stressen som en flytt utgör lämnar hunden helt blottad. Man kan ha utsatt hunden för enorm fysisk stress som gör att hunden inte klarar av att fungera. Har man sedan gett penicillinet för att dölja de nya smittsamma parasiterna så kan man vara säker på att alla symtom kommer tillbaka med sådan kraft att hunden kan dö.

Att som uppfödare/säljare syssla med sådant här bedrägeri är alltså att riskera att mörda hundarna.

Är det sanna hundälskare som gör sådant här? Det skulle jag knappast kalla dem, hellre raka motsatsen. Det är så avskyvärt så jag vill kräkas på folk som gör så här.

 

 

160522 Medicinen "hjälper" inte

Många testar sina hundar och får bekräftelse på till exempel Giardia och/eller Coccidiosis, medicinerar och testar igen och har kvar det i alla fall efter avslutad kur.

Detta beror troligen nästan uteslutande på återsmittning.

Först måste man sanera sin egen närmiljö, sedan måste man skydda sina hundar mot smitta utifrån.

Det senare är lättare sagt än gjort. Det handlar om att skaffa sig en form av sluss utifrån och in.

Dess värre gäller det även att få gäster/besökare som ställer upp på detta, vilket inte alltid är det lättaste.

 

 

160522 Blanda mediciner

Man kan INTE köra en ofullständig kur med en medicin och kombinera med en ofullständig kur av en annan sort, det är inte så mediciner verkar. Detta är ett sätt att skapa resistens, inte bota hundar.

Om man använder samma medicin med två olika namn så fungerar det (bada dosen är korrekt).

För att ta ett exempel: att bota Giardia med en halv kur Flagyl och en halv kur Axilur är inte en bra behandlingskur. De båda medicinerna jobbar på olika sätt. Man behöver antingen eller, och fullständiga kurer.

 

 

Extremt förenklat kan man säga så här

Vissa sjukdomar klarar inte av vissa mediciner. Därför kan man ge dessa mediciner för att bli av med dessa sjukdomar. Överanvänder man en viss medicin mot en viss sjukdom kan sjukdomen klara av att överleva, t o m inte påverkas av denna medicin igen. Det kallas att sjukdomen är resistent mot medicinen.

När man tvingas ge penicillin, vilket man kan behöva från gång till annan, så slås hundens eget immunsystem ut mer eller mindre, detta gör att man inte ska börja med penicillin förrän det är absolut nödvändigt och kan göra nytta. I första hand ska hunden hållas i sådan kondition att immunsystemet hos dem ska kicka in och bekämpa problem som eventuellt uppkommer.

Att ge penecillin för att hunden är förkyld är oftast missriktat, då förkylningar inte blir bättre av penicillin. Däremot kan det bli följdsjukdomar, framför allt på en illa skött hund, så som feber, inflammationer, ibland med medföljande skadlig bakterietillväxt o s v. Då kan penicillin behöva sättas in.

Att ge eller inte ge penicillin är en fråga som veterinären ansvarar för.

Veterinärer, liksom läkares, riktlinjer idag (skrivet 2012) är att alltid låta kroppen bekämpa sjukdom i första hand och att inte sätta in penicillin "ifall att" utan enbart där det bevisligen gör nytta.

Om fler och fler parasiter, bakterier etc blir resistent, så har vi i värsta fall inget att ta till för lindring och bot, detta gör att en fullt behandlingsbar sjukdom idag kan i morgon bli en dödsdom.

 

Uppdaterad 2016-05-23