Ärftliga rassjukdomar

 

Denna ständiga fixering vid enstaka sjukdomar, som ibland anses rasbundna...

Det är bra ifall man har lite perspektiv på det hela.

Alla hundar kan få alla slags sjukdomar. Därmed inte sagt att våra hundar är sjukliga. Vissa sjukdomar är allvarligare än andra. Inavel driver fram sjukdomar. För att få perspetiv på det hela har jag sammanställt en lista på ett antal vanliga sjukdomar på "mina" raser. Jag har sammanställt dem alla tillsammans, men nämnt vissa raser i texten, därmed inte sagt att andra raser inte också kan få dessa sjukdomar för att jag inte nämner de andra raserna här. Som sagt, alla raser och blandningar kan få alla sjukdomar, rasbundna eller inte. Vissa storlekar av hund är mer benägen att få vissa sjukdomar mer än andra, detta oavsett ras (eller blandningar).

Naturligtvis finns det flera sjukdomar som kan drabba våra hundar, dessa sjukdomar ska anses mer eller mindre ärftiga, vissa går också att framkalla genom icke bra skötsel, men kan också ha en ärftlig komponent.

En hund som har ett fel som inte är klassat som ärftligt ska inte anvädas i avel. Det finns risk att den lämnar den icke ärftliga egenskapen till sin avkomma! Detta beror på något som heter DNA-metylering. Det är något som jag slarvigt kallar "genetiskt minne". Detta är ganska nyupptäckt och behöver därför påminnas om, så hunduppfödare blir upplysta.

Sjukdomarna är tagna från Amerikansk forskning + min egen kännedom.

 

 

Ska man avla på en hund ska man som minst se till att hunden inte har något deffekt som den lider av. Avelshunden ska INTE ha varken fysiska eller psykiska handikapp.

 

 

 

Sjukdom        Allmänt om sjukdomen        Vad vi kan göra avelsmässigt för att försöka stoppa sjukdomen
ALLRGI T ex allergi mot pollen, föroreningar, mat, ibland t o m luften. Det kan t ex orsaka klåda och leda till och med leda till hårlöshet.

Allergi, känslighet mot sövning och känslighet mot vaccin, har troligen ett samband.

Förekommer på Chihuahua, Japanese chin, Yorkshire Terrier, Italiensk vinthund m m.

 

Om en hund är medelålders och inte blivit allergisk, så bör det gå bra att använda den hunden i avel utan att föra vidare sjukdomen till framtida generationer.

 

BRONKIT En ansamling av slem i bronkerna som sitter längs ner i lungorna. Inflammation av luftrör. Förekommer bl a på Yorkshire Terrier.

 

Använd äldre, friska hundar, som inte haft återkommande sjukdomar under sitt liv, så vet vi att de individerna inte har bronkit.

 

DISTICHIASIS Ögonhår som växer fel och skaver hornhinnan, det kan orsaka skelning och inflammation. Förekommer på Chihuahua, Japanese chin, Yorkshire Terrier m m.

 

Använd inte hundar med distichiasis i avel.

 

DVÄRGVÄXT Dvärgväxt förekommer på alla raser, men mer på dvärghundsraser än andra raser. Småväxt och dvärgväxt är olika saker. Läs mera här. Använd inte får små hundar i avel.
EPILEPSI Epilepsi (förkortas EP) är en diagnos som inte är allt för lätt att ställa, man måste utesluta allt annat för att komma fram till diagnosen epilepsi. Epilepsi ger kramper.

Epilepsi kan vara ärfligt eller framkallat av skada eller slag mot huvudet.

Epilepsi debuterar vanligen före 1 ½ års ålder, om det är den ärftliga varianten. Det är dock vanligt att de flesta hundägare missar första tecknen vid lindrig EP. De kan ha sådana små anfall att de bara är borta under några sekunder, minianfall. Även de med så lindrig EP får oftast starkare EP anfall med åren varför de flesta hundägare ser anfallen till sist, oftast då, i sådana fall, före 4 års ålder.

EP är dock sällan så att anfallen uppträder med flera års mellanrum, risken är desto större att vissa anfall är så lindriga så de flesta hundägare inte ser det.

Mörker och tystnad är viktigt vid ett anfall för att lindra anfallet för hunden.

Vissa hundar upplever lättnad om man håller dem stadigt mot sin kropp under anfallet. Det kan få dem att slappna av och därmed gå ur anfallet fortare.

Kan man inte hålla hunden är det inte helt fel med en tygbur under anfallet, då det är varmt, mörkt, och man ställer den i ett tyst rum. Hunden kan heller inte göra sig illa i en tygbur, om det inte är en tygbur med stålram, då kan hunden göra sig illa.

Under anfallet ska man inte hälla / tvinga i hunden vätska eller mat.

Ett enkelt test för att eventuellt utesluta diagnosen epilepsi. Om man kan förmå hunden att ta emot mat och vatten och de sväljer det under anfallet har hunden inte epilepsi.

EP anfallen kan bli så kraftiga att hunden inte får möjlighet att andas och dör under anfallet. De kan också slå sig fördärvade under anfallen.

Epilepsi finns vanligare på Japanese chin och Italiensk vinthund, fast alla raser kan naturligtvis drabbas.

 

Använd hundar i avel som är över 4 år och friska.

 

HEPATIC LIPIDOSIS eller STEATORRHOEIC eller STEATOSISHEPATIT En sjukdom som hör ihop med en farlig ansamling av fetter i levern. Hos människa ofta förknippad med alkoholism, diabetes och / eller högt blodtryck. Förekommer på Chihuahua, Japanese chin, Yorkshire Terrier m m.

 

Använd hundar i avel som är över medelålder och friska.
HYDROCEPHALUS Vattenskalle. Förekommer på Chihuahua, Japanese chin, Yorkshire Terrier, Italiensk vinthund m m.

Hundar kan ha vattenskalle hela livet utan att man vet det, då det kan vara en liten deffekt. Trots att det är en liten defekt har hunden oftast en onaturligt stor, eller onaturligt rundad skalle. Läs mera här.

 

Använd inte hundar i avel med onaturligt stor eller onaturligt rundad skalle.

 

HYPOPLASIA Glapp i hals / nack kotorna, leder till ryggmärgsskador. Symtomen uppstår i tillväxtfas när avståndet mellan kotorna, alternativ kotor och kranie glider isär. Inte ovanligt senast omkring 1 ½ års ålder. Tillståndet leder till stor smärta och inte ovanligt begrönsad rörlighet "bakom nacken". Sjukdomen kan vara dödlig. Förekommer bl a på Japanese chin och Yorkshire Terrier.

 

Använd hundar i avel som är över 2 år och fullt friska och rörliga.
HYPOGLYCEMIA - LÅGT BLODSOCKER Lågt blodsocker hos valpar 5 till 16 veckor gamla är vanligt, det kommer då det börjar vara för långt mellan måltiderna och beror då på underutfodring för individen. Detta är speciellt förekommande på små exemplar av sin ras. Lågt blodsocker kan också förekomma vid bakterieinfektioner, parasitangrepp eller att de drabbats av sjukdomen levershunt.

En valp som blir dåsig, håglös, stirrig, okoordinerad, så kan det bero på att hjärnan för för lite socker för att fungera. De kan också få undertemperatur. De kan till sist gå in i koma. I svåra fall dör valpen.

Återkommande attacker av hypoglycemia kan ge permamenta skador på valpens hjärna.

 Förekommer på bl a Japanese chin och Yorkshire Terrier.

Den lethalgen som påstås finnas hos Japanese chin för hög dödlighet hos valpar, då speciellt valpar som passerat de första veckorna, tror jag personligen härleds i denna kategori. Inte ovanligt vid 5 veckors ålder men heller inte ovanligt att de även kan insjukna så sent som i början av 4:e månaden. Klockrent.

 

Använd hundar i avel som är äldre och friska.
HÖFTLEDSFEL Kallas vanligen HD-defekt. Förekommer på alla raser, vanligare på större raser, även om vissa små raser oftast har det men utan att ha tillstymmelse till lyta från det. Detta är t ex inte helt ovanligt på Japanese chin.

Man bör inte röntga en hund (oavsett storlek) i löpet, då höftleden kan glappa lite för att sedan blir stabil igen mellan löpen.

Då hundar av lätt ras inte får problem med detta så verkar det för mig en ovesäntlig uppgift om hundar har HD defekt eller inte.

Hundar som haltar eller på annat sätt har symtom ska naturligtvis utredas om varför och problemet ska åtgärdas i möjligaste mån.

Jag har hört om en Japanese chin med opererade höfter p g a HD-defekt. Operationen var på en ca 1 ½ årig tik som inte hade lyte av sin defekt. Som jag ser det, ett onödigt risktagande med ingen vinst för hunden eller ägare, möjligen för veterinärens plånbok. I mitt tycke att utsätta hunden för onödigt lidande, något som är olagligt i Sverige.

 

Ta bort allt hundar ur avel som inte kan gå rent och därmed visa rörelsenedsättning. Hundar av det slag, oavsett ras och storlek ska inte gå i avel.
KERATOCONJUNCTIVITIS SICCA Torra ögon. Förekommer vanligare hos Chihuahua och Yorkshire Terrier. Men som vanligt, även andra raser drabbas. Alla levande kan drabbas av allt, som sagt. Det kan debutera senare, men oftast före medelåldern.

 

Använd hundar i avel som är över medelålder och friska.
KÄNSLIG MAGE Det är inte ovanligt att hundar har känslig mage. Hunden kan spy eller få diarré. Hunden kan därmed inte tillgodogöra sig maten och blir lätt mager. Man måste därför vara extra försiktig med dessa individer att inte "skämma" bort dem på fel sätt, d v s ge dem våran mat, det kan fördärva hunden för evigt totalt i onödan. Små hundar av sin ras drabbas vanligare av detta än större hundar.

Det är INTE ok med hundar som har återkommande magproblem.

Man måste också studera parasiter för att utesluta detta från känslig mage,