Prydnad, lampor och ljus

 

Många lampor och ljusstakar är som egna konstverk.

Min dotter vurmar hemskt mycket för dofter, och älskade olika former av doftspridare. Här är flera kvarlevor sedan hon bodde hemma.

 

 

Kristallamporna nedan sitter i allrummet numera. Fönsterlamporna var det svårt att ta bild på, så det slutade med att jag provade med både tända och släckta lampor + att jag fick hålla en handduk bakom den ena för att den skulle synas i bild.

 

Fönsterlampa vänster. Fönsterlampa höger.
PHOTO: Annika Hagström

 

Kristalltakampan i allrummet.

 

Taklampa.
PHOTO: Annika Hagström

 

Det finns en rolig bild i fönsterlampornas möster. Vad liknar detta?

 

Figur i fönsterlampan.
PHOTO: Annika Hagström

 

Kakelugn för värmeljus. Den tycks vara tillverkad 1989. Signaturen kan jag däremot inte läsa. En gissning är Lena Jhtta.

En skål som man kan ha värmeljus i. Det ger en otroligt trevlig effekt då den har ett så vackra mönster i marmorn. Den ser väldigt olika ut på de olika sidorna. Blir man trött på det ena mönstret så är det bara att vända på den, så har den ett helt nytt mönster.

Fotogenlampan nedan i glas fick jag i present av en av mina bästa vänner här i världen. En vän sedan tidiga 1990-talet. Vi har åkt många vänder runt om i Norden på hundresor tillsammans.

Lilla eremiten är en annan doftspridare, det är en som jag själv inte kunde motstå.

 

18 cm. Lampor. Lyktor för värmeljus. Fotogen-
lampa.
Ljus 11,5 cm Doftställning.
PHOTO: Annika Hagström

 

Lampor kan man inte ha får många, när man blir äldre så är det extra viktigt att ha ordentligt med ljus, för att inte anstränga ögonen för mycket i onödan. Man behöver ju för den delens skull inte ha fler igång samtidigt än vad som behövs.

Sedan märker jag mycket tydligt av att jag behöver mer lyse med åren, för att se bra. Behovet av lampor ökar med åren.

Stearinljus, batterljus och fotogenlampor är bra till mycket, det är toppen ifall det blir strömavbrott, eller för mys, eller för den goda lukten, eller helt enkelt för att ta bort illaluktande lukt.

Sedan får man aldrig glömma att släcka stearinljus när man avser att lämna dem. Gammeldags ljussläckare är inte på modet längre, men de är populära hos mig!

Det jag kallar nedan för kristall är egentligen ingen lampa alls, utan en upphägning som jag har en kinesisk drake i. Det är inte heller kristall, utan kristall-liknande plast.

 

221216  
Kristall. Ljussläckare.
PHOTO: Annika Hagström

 

Ljusstaken i någon slags metall har en stans undertill som jag utläser som primaplate.

Ljusmanchetten nedan är som så mycket annat jag fått med på "köpet" när jag hittat blandburkar o d med något jag velat köpa.

 

2,5*7 cm. 7 cm i diameter. 2,5*7 cm. 7 cm i diameter.
PHOTO: Annika Hagström

 

Lampan nedan till höger är skoj då den lyser lika på båda sidorna med samma djupa och repetativa effekt.

 

Ljuseffekt.
PHOTO: Annika Hagström

 

Ljusgrottan i sten nedan är avsett för värmeljus utomhus.

 

Ljusstake för 6
värmeljus.
Ljusgrotta i sten. Sänglampor. 3 lampor.
PHOTO: Annika Hagström

 

Jag har köpt på mig en massa olika hängade och stående små fönsterlampor, men också en och annan vägglampa, som jag tycker är vackra. Samlingen har utökats med åren och blivit ett gäng udda och högst olika lampor som har funnits i varje fönster med flera ställen i gamla huset.

I gamla huset hade jag flertalet hängande och stående lampor i varje fönster. Det enda tråkiga var alla dessa sladdar, fördelare, dosor, förlängare. Sladdar och prylar i mängder.

Dessa lampor brukar jag sedan ha tajmers på, så de startar när det börjar mörkna och stängs innan det blir natt. Ibland får de gå en stund på morgonen också, beroende på årstid.

 

Fönsterlampa. Fönsterlampa. Lampa. Fönsterlampor.
PHOTO: Annika Hagström

 

Vissa tider på året är tajmers inte igång alls hos oss.

Åker man hemifrån och kommer tillbaka hem när det är mörkt så lyser det lite överallt. Även om det är mycket svaga lampor så är de dessto flera och placerade i fönstren, så det ser ut som om hela huset är upplyst.

Ljusboxen nedan är skoj. Mina extra sköra prydnader kan stå i den, så är de skyddade. Det är plats för 4 ljus, en i vardera hörn, som ger ett extra fint sken då botten på ljusboxen är en spegel!

Ljusmanchetterna nedan är till ljusboxen! Jag blev väldigt glad när jag hittade dem.

Taklampan till vänster nedan är i kristall. Den har vi i tredubbel upplaga. Alltså tre likadana.

 

Taklampor. Ljusmanchetter. Ljusbox. Taklampa.
PHOTO: Annika Hagström

 

Jag hade en blomvakt en gång, så när hen skulle gå in till mig en kväll och vattna blommorna så lös det i "hela huset", hen trodde det var inbrott! Det fick vi oss ett och annat gott skratt åt genom åren.

Fönsterlamporna i vitt är blomlampor, som ger blommorna förlängd dag.

 

Fönsterlampa i poolrummet. Fönsterlampor.
PHOTO: Annika Hagström

 

Jag är förtjust i lampor som går på solcell.

 

4 lampor med solceller. Ljuslykta för värmeljus Vägglampa. Sänglampor. Fönsterlampa. Fönsterlampa. Fönsterlampa.
PHOTO: Annika Hagström

 

De tre till vänster nedan är doftljus.

Man har ett värmeljus under som värmer upp skålen eller kannan ovanför, så det avger sin doft i rummet.

Den längst till vänster är en slags stearin som man blandar i doftoljor av tycke och smak i. Ibland får man spilla på med mer doftolja, då den minskar med tiden i stearinet.

De andra två har man vatten i som man lägger i potpuri i. De två senare med kannor har jag använt väldigt sällan då man måste passa dem. Vattnet i kannorna är slut innan värmelampan är det och måste därför mitt i användandet hälla i nytt vatten.

Varje gång är jag rädd att de ska spricka när man häller i kallt vatten i varma kannorna. De är inte så lyckade.

Däremot den längst till vänster har jag använt på en toalett i massor av år. Den fungerar hur bra som helst. Väldigt enkel att bara tända när man ska göra stora saker och har gäster. Då börjar den dofta gott och börjar äta upp de oangenäma dofterna lagom till man tvättat klart händerna.

 

Doftljus. Stenlampa. 24,5, 21 och 17 cm höga. Ljusstake. Ljuslykta
PHOTO: Annika Hagström

 

Buddha lampan är stansad undertill. Made in Italy.

 

Buddha-lampa.
PHOTO: Annika Hagström

 

Den blå ljusstaken till vänster nedan tycker jag inte är fin. Trots det köpte jag den på en loppis för 20:-. Anledningen är att jag minns att min mamma hade en sådan, så det påminner mig om hennes saker och hennes smak, så någon form av nostalgi antagligen. Sedan när jag kom hem såg jag att det stog Lisa Larson på den och Höganäs. Två namn som jag känner väl till. Anledning är att min mamma pratade mycket om dessa namn. Hon var en stor beundrare av vissa berömda. Så fast denna inte är dyrbar, så är det aldrig därför jag köper något.

Jag har 5 solcellslampor. Samtliga med rörelsedetektor. Alla kring huset, så man ser när man kommer hem och det är mörkt, men framför allt för att hundarna ska se när de går ut när det är mörkt.

Hängande lampan näst längst till höger nedan är i kristall.

 

Ljusstake. Solcellslampa. Hängade lampa Ljuslykta.
PHOTO: Annika Hagström

 

De är många lampor som jag hittat på loppisar för mycket billiga penningar.

 

Hängande fönsterlampor. Hängande fönsterlampa.
PHOTO: Annika Hagström

 

Taklampan med blommor är vår ena taklampa i allrummet.

Taklampan med hängande "kristaller" har vi i taket i badrummet.

Jag ville ha ett extra element, ifall det blir riktigt kallt några dagar i vinter. Vem har sagt att det elementet inte får vara snyggt och trevligt istället för bara en ful plåtpanel?

Doftoljan nedan sätter man värmeljus under och så fyller man på doftolja i oljan ovanpå med jämna mellanrum. Denna har följt mig sedan jag var ung. Den har farit illa och blivit spilld på många gånger.

 

Taklampa. Taklampa. Kaminelement. Doftolja.
PHOTO: Annika Hagström

 

Solcellslampor för utomhusbruk nedan laddas på dagen, och lyser i flera timmar på kvällen, när det blivit mörkt ute. Fjärilen byter färger enligt rullande schema. Blommorna har en färg vardera.

 

Solcellslampor för utomhusbruk.
PHOTO: Annika Hagström

 

 

Uppdaterad 2022-12-16

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström