PROBLEM BETEENDEN

 

Problem beteenden är skapade av människan. Dessa problem utgår oftast ifrån att människor inte förstår hundar och därför ger hunden fel signaler.

 

Absolut största delen av problem med hundar som människan har uppkommer p g a att människan inte förstår sina hundar. Bl a måste man förstå skillnaden mellan människor och hundar, för att inte gör misstaget att behandla hunden som om den är människa, eller behandla den på ett sätt som de föreställer sig att hunden kan förstå, p g a bristande kunskap om vad en hund är och varför.

Dessa problem utbildar man människor för att komma tillrätta med.

 

Vid all träning gäller det att ha en bra kontakt mellan hund och ägare.

 

 

STÖKIGA HUNDAR

En vuxen hund som plötsligt blir "stökig" och värre och värre dag för dag, kan vara utsatt för underaktivering, hundar som skäller mycket, hundar som gör hyss man inte önskar, hundar som vaktar, ofta beror det på att hunden kanske inte fått samma stimulans den brukar få, t ex tillräckliga promenader, träning etc. Man får aktivera hunden mera så går det i regel över. Det är en process som ibland tar lite tid att ge effekt, så man kan inte ta för givet att det blir resultat med omedelbar verkan.

Det finns hundar och raser som är mer aktiva än andra och får de understimulans kanske redan från starten i sitt liv lär de in ett icke önskvärt beteende som man senare måste träna bort. Det tar lite längre tid. De hundarna bör man aktivera mycket med olika aktiveringar samtidigt som man där emellan måste lära hunden att koppla av. Ju mer skadad en hund är från början, ju längre tid tar det att få den bra.

 

 

Hunden går inte fram till besökare

Vissa hundar vill inte gå fram till gäster.

Ett sätt är att sätta hundgodis vid ingången som gästerna får ge hunden varje gång de kommer. En annan är att använda favoritleksaken till detta.

Slänger man en sak eller godis till en hund som är rädd är det inte bra ifall slänger rakt mot hunden, den kan uppfatta det hotfullt. Det är bättre att slänga bort från hunden så den får jaga saken eller godiset.

Gäster = godis eller lek.

När det kommer in folk i ett hem, eller på ett revir, där det finns osäkra hundar är det bästa att inte bry sig alls. bara gå rätt in utan att titta sig omkring, gärna enbart fästa blicken på människan - människorna.

Om gästerna ska sätta sig på huk, ägaren ska tvinga fram hunden, då ber ni hunden om lov att få gå in. Dessutom skapar ni en situation som ni vet gör hunden osäker. Det är inte så bra. Det är  flockledarens sak att välkomna eller avvisa besökare, inte hundens. Om ägaren välkomnar gäster på ett trevligt sätt om och om igen så blir hunden trygg med tiden.

Vill man underlätta accepterande av främmande så kan flockledaren gå fram till besökaren, ta i hand, hälsa hjärtligt, eller kanske t o m "dunka rygg" eller krama om besökaren. På det viset formligen smetar man sina lukter på varandra, besökaren luktar av flockledaren OCH flockledaren luktar av besökaren. På det viset får hunden direkt besked om att besökaren ingår i flocken för stunden.

Jo fler besökare = ju snabbare resultat.

Går hunden fram och beter sig illa puttar man bara bort den, bakåt.

Med denna metod lär sig de flesta hundar lätt vilken ton som gäller i ert hem. Man behöver inte göra så mycket väsen av det hela. Man behöver framför allt inte ta till metoder som gör hunden osäker för att få den att acceptera besökare.

Hunden lär sig snabbt vilka regler som gäller i erat hem och kommer ta efter med tiden.

Är hunden totalt feltränad innan, kan det behövas ta till andra metoder.

 

 

Morrandet kommer av osäkerhet.

Osäkerhet kan tränas att bli mer rädsla, och därifrån är inte steget långt till aggressivitet. Morrandet kan i förlägningen alltså leda till bitande. Därför ska man inte tycka beteendet är ok, man ska inte acceptera morrandet. Man måste träna bort ifrån det morrande beteendet.

Ofta blir ägaren osäker när hunden morrar, överför det till hunden, hunden blir mer osäker och morrar mera.

En osäker hund hjälps inte av att ägaren blir aggressiv, det gör bara hunden mer osäker, när den då får vatten på sin kvarn, den inser till fullo hur farlig situationen är, och därför blir den mer osäker...

Tålamod och en säker, lugn och vänlig ägare, ger en säker, lugn och vänlig hund med tiden.

Förvisning är en bra träningsmetod för hundägare att visa sin hund icke accepterande av oönskade beteenden.

Vi har inget för att prata med ord till hunden (undantaget inlärda ord), MEN det kan trots det vara en bra metod, därför att människan ger oftast rätta kroppssignalerna och tonfall av gillande eller ogillande när det uttrycks i ord.

Läs mer om att träna rädda hundar här.

 

 

Ensam hemma problem

Att lämna hundar ensamma kan vara ett problem, oftast inlärt genom att ägaren jagar upp sin hund och sedan lämnar den i upphetsat tillstånd, med eller utan kombinationen av att man direkt vid hemkomsten kastar sig över hunden och gör allt för att "be hunden om förlåtelse" för att man låtit den vara ensam.

Vi ska dela upp detta i delar för att förklara punkt för punkt.

När man hetsar hunden till max är hunden "på/livliga", lämnar man dem då så fortsätter de vara "på/livliga". Vi önskar att hundar som är själv hemma ska vara "avstängda/lugna". Du har angett den tonen innan du lämnade dem.

Kastar man sig över hunden det första man gör när man kommer hem så ber man hunden om tillstånd att beträda sitt eget hem! Man har gjort hunden till flockledare. Vid nästa lämnande så anser hunden att du som dess följeslagare inte får lämna flocken.

Att be om hundens förlåtelse i efterhand fattar inte hunden, det är bortkastat, och får felaktiga signaler, då det signalerar att du är svag/vek, att hunden måste ha överhanden då ägaren är så svag så den måste ta över flockledarskapet.

 

 

Skydda hunden från obehag

Man ska aldrig låta hunden vara elak, men man ska heller aldrig låta någon annas hund vara elak mot vår hund. Hunden känner sig då beskyddad och trygg med sin ägare och hunden får då ingen orsak att behöva vara elak.

Mina hundar kommer oftast till mina fötter när det kommit in en ny hund i flocken som vill trycka ner mina gamla hundar. På det viset vet de att jag ser vad som händer och skyddar dem.

Ingen hund får komma in i min grupp och vara elak, det tillåter jag inte. Ifall hundar är för hårdhänta har jag dem för sig själv tills de lär sig vilken ton som gäller i vårt hem.

Vissa hundar kan göra stor skada om de ger sig på t ex unga hundar som lätt blir osäker ifall någon är elak mot dem. Vi måste skydda våra hundar från sådant.

Man kan aldrig släppa hunden helt med sin nya flock utan överinseende innan man kan vara helt säker på att den fungerar i sin flock och är snäll.

När hunden uppför sig väl får den vara med gänget hela tiden, tillhöra familjen fullt ut.

 

Updaterad 2015-04-03